ja som proti už len z toho dôvodu, že politici nemajú čo hovoriť do histórie a podľa ľubovôle meniť pomenovania národov len kvôli umelému upevneniu národného povedomia.
ehm, ešte moj názor - v podstate suhlasím s Grietushou. I keď celkovo to je dosť zložitý problém. V každom prípade - Starí Slováci NIE SÚ súčasťou národných ani žiadnych dejín.
jasne že som ich poprel, nikdy som nesuhlasil so Starými slovákmi, lebo nie su spomenutí v žiadnych pramenoch ak edže historik sa ma držat latinského pravidla "ad fontes" tak bohužial... je mi luto, slováci nemajú vo Velkej Morave starých Slovákov
suhlasim so vsetkym co tu blo povedane v zmysle proti tomu... sice sa do toho moc nevyznam ale politici nemozu menit dejny.. ako v zmysle tu uvadzanom no...
Hlavne ze o Madaroch sa hovori, ze to boli stari Madari, ale to nikomu nevadi.. Madarske deti sa u nas ucia v skolach, ze Slovensko je Felvidek (Horna zem) "velkeho Uhorska", ale to nikomu nevadi.. Ale za taketo blbosti tu budete picovat..
Ja som vystudoval dejepis a mna nikto nic o starych slovakoch neucil a ani som nenasiel v ziadnych slovenskych dejinach o tom zmienku a dejiny sa uz nepisu tendencne (aspon povacsinou) tkaze kde je chyba?
Sak pred V. Moravou tu bola iba nejaka zberba co isla v ramci stahovania narodov (akoze myslia Vanniovo kralovstvo?) A za vrcholu rimskej rise tu boli Markomani a Kvadi ktori obyvali zo severnej strany limes romanus a boli prorimski orientovani povacsinou. Kde tam kto chce nabrať akych starych Slovakov? historia by sa nemala falsovat!!
Azel, musis ale pochopit základ - Madari sa nam spomínajú v pramenoch, preto aj maju pravo byt v historii spomínaní ako Madari. Slovákov nemáš v pramenoch z toho obdobia. Preto ich voláme Slovanmi. Jednoduché nie?
hm..asi do tej skoly uz malo chodim, ale o tejto debate som na univerzite nepocula - to bude mojou orientaciou na zapadny stredovek:p
no, co sa tyka historie, nepovazujem sa za konzervativnu, ale o tomto napade si myslim to, co svojho casu o "veldiele" pana Zvrskovca Slovaci a svet (alebo ako sa to volalo). Uz tam som sa presvedcila, ze politici by sa do historie nemali miesat.
Sak ked ste vy sami sprosti, ja vas nebudem nasilu omudrovat.. Slovaci su ten najsprostejsi narod, opat sa to potvrdilo, nezasluzia si ziadnu narodnu hrdost a ani ju nikdy nemali, je to banda somarov, ktori picu vedia a dokazu si akurat tak jeden druhemu zavidiet kozu..
A Sakul - ja sa nehadam, co sa spomina v pramenoch, nazvy narodov sa menia, aj Rimania sa nevolali stari Italovia, ale zalezi na tom, ci je to ten isty narod, z ktoreho pochadzaju, ale to je jedno, ja mam tento narod totalne na haku, moze pre mna za mna zajtra vykapat
Ja osobne som rad ze som Slovak, a neviem preco by som sa mal hambyt alebo byt hrdy na to co moji predkovia spravili v minulosti? Tak isto nechapem preco by mal byt napr nejaky mlady Francuz hrdy napr na Eifelovku ked sa na jej vystavbe absulutne nepodielal? Ked osobne nieco spravime pre svoj narod tak na to mozme byt hrdy.
ja neviem, ved vy-historici sa v tom viac vyznate, co je dolezite, aky postup k tomu zaujat, ako napriklad my vieme, ake su potrebne postupy pri tvorbe systematiky a nazvosloví rastlin, takze tak...
taketo zalezitosti su zlozitejsie ako sa na prvy laicky pohlad zda...preto by som bola radsej, keby si nam ozrejmil, ake nazory kompetentnych na vasej skole koluju
ja uz som hodne daleko od toho vsetkeho, ale co si pametam, pacila sa mi myslienka Kollara, Rusi na cele Slovanov a tak...a to fakt chcu zmenit Slovania na Stari Slovaci? zmena je zivot, ale neviem si predstavit, ake su metody v historii na zmeny nazvov, co sa vsetko musi brat do uvahy
vdaka, ze tu mame aj menej sprostych, dovolim si povedat, ze je to opak, a viac inteligentnych ludi, ktori poskytuju info bez vedlajsich umyslov
Zamidari, viem že je to spor o slovíčka, pre laika a pre dnešnu spoločnosť cca dopredu 10 rokov uplne zbytočná vec. Ale ide o to, že ked budeme v učebniciach už odmalička v deťoch pestovať Starých Slovákov ako obyvatelov Velkej Moravy, tak sa to v nich upevní a budu tomu verit.
názorný príklad: pomenovanie "Byzantská ríša" nie je originálny názov v prameňov. Je to výmysel histografie z 19. storočia. Nám to je v podstate jedno, lebo to nie su naše dejiny, ale Grékom ktorí sa zaujímaju o dejiny to už tak jedno nemusí byt. No ale dnes to berieme ako samozrejmost... bola Byzancia a laici kludne obyvatelov aj nazývajú Byzantíncami.
Zipporah, názory na našej škole? no šak to je jednoduché - tí čo sú za nich a čo sú proti. A predložili nám na prednáškach svoje teorie a dôkazy. Ak to porovnám, viac dokazov mi vychádza samozrejme proti ich uznaniu.
Nemyslim si, ze je to dolezite a nechapem preco by sme mali mat zrazu "starych slovakov". Aby sme mohli byt zrazu hrdy narod? Opierat sa o Velku Moravu a byt spravne patriotisticki? A preco? Aku uz len hrdost mozem citit z obdobia tak davneho?
Ovela radsej budem hrda na ludi okolo seba, na rodicov, na sestry, na kamaratov...budem sa tesit lubozvucnej slovencine (len potom neviem, preco byvam v Bratislave:p) a skakat ked vyhra nejaky slovensky sportovec
To, ze som Slovenka a ze som na to hrda mi nezmeni zmeneny pojem v ucebnici.
(a teraz budem dufat, ze ziadny pedagog historik z FIFUK toto nebude citat:p asi by ma to totiz malo zaujimat viac)
Shirley, no neviem či na takúto stranku chodia z FiFUK pedagogovia... to myslím že nehrozí
a ku tým Slovákom - tak človek musí brať každý názor, aj ten ak sa niekto o danú problematiku nezaujíma a je mu vlastne uplne jedno či budu starí slováci v učebniciach alebo nie. História je strasne velka, každeho zaujímav samozrejme iné obdobie, iná problamtika, iná udalost.
Preto pre mna to je dôležitá problematika okolo Starých Slovákov a Slovanov. Viem že ju nevyrieši žiadna prednáška v škole, pretože jedny fakty dokazauj, iné zasa dane tvrdenie vyvracajú. O tom je celý problém okolo Starých Slovákoch.. Pre mna to teda je jeden z najdoležitejších problémov a ak sa na tej škole udržím tak jednoznačne TOTO je moj zámer, moje buduce zameranie v študiu a v profesii.. velka morava, slovania, slovieni, dokazať/vyvratiť starých Slovákov TO je čo ja osobne považujem za dolezité pre historiu..
no neviem ci mam byt hrdy na narod ktory sa 1000 rokov nechal utlacat madarmi a nevzburil sa...keby sa slovaci po porazke madarov spojili a zbytky ich vojsk vyhnali...teraz by sme boli niekde inde
podla mna je to vsetko kravina slovaci ako taki boli stale narodnostna mensina... a vobec by mi nevadilo keby boli narodnostnou mensinou aj nadalej v nejakom inom spolocnom state aj tak sme vsetci taki krizenci... uz odkedy sa zacali vpady turkov...
nejdem sa zastavat slovakov ale prispevok 46. ma dost nastval...dievca zlate ty by si asi bola rada keby nas nadalej utlacaju madari ci niekto iny...najnovsie asi americania vsak?...ked tak velmi tuzis byt mensinou chod prec s tejto krajiny...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Sakul: A ku comu sa na univerzite priklana vacsina?
ako vidím, absolútne si poprel existenciu starých slovákov vyjadrením,že nie sú súčasťou žiadnych dejín
jasne že som ich poprel, nikdy som nesuhlasil so Starými slovákmi, lebo nie su spomenutí v žiadnych pramenoch ak edže historik sa ma držat latinského pravidla "ad fontes" tak bohužial... je mi luto, slováci nemajú vo Velkej Morave starých Slovákov
je to strašná hlúposť: stuck_out_tongue:
som proti oznaceniu stari slovaci.
Sak pred V. Moravou tu bola iba nejaka zberba co isla v ramci stahovania narodov (akoze myslia Vanniovo kralovstvo?) A za vrcholu rimskej rise tu boli Markomani a Kvadi ktori obyvali zo severnej strany limes romanus a boli prorimski orientovani povacsinou. Kde tam kto chce nabrať akych starych Slovakov? historia by sa nemala falsovat!!
A jednoznačne proti...to vážne chce niekto dať do učebníc????
a v zasade taktiez suhlasim s Griet...
no, co sa tyka historie, nepovazujem sa za konzervativnu, ale o tomto napade si myslim to, co svojho casu o "veldiele" pana Zvrskovca Slovaci a svet (alebo ako sa to volalo). Uz tam som sa presvedcila, ze politici by sa do historie nemali miesat.
A Sakul - ja sa nehadam, co sa spomina v pramenoch, nazvy narodov sa menia, aj Rimania sa nevolali stari Italovia, ale zalezi na tom, ci je to ten isty narod, z ktoreho pochadzaju, ale to je jedno, ja mam tento narod totalne na haku, moze pre mna za mna zajtra vykapat
» www.birdz.sk/webky/citajblog...
ale zase mam tiez pravo povedat svoj nazor..
Ale bigbeat mame dobry
Ale je to do velkej miery pravda, snazime sa silou mocou byt hrdi na nieco na co nemame vobec opravnenie...
Btw viete o tom ze bryndzove halusky su Rumunsky pokrm povodom?
taketo zalezitosti su zlozitejsie ako sa na prvy laicky pohlad zda...preto by som bola radsej, keby si nam ozrejmil, ake nazory kompetentnych na vasej skole koluju
ja uz som hodne daleko od toho vsetkeho, ale co si pametam, pacila sa mi myslienka Kollara, Rusi na cele Slovanov a tak...a to fakt chcu zmenit Slovania na Stari Slovaci? zmena je zivot, ale neviem si predstavit, ake su metody v historii na zmeny nazvov, co sa vsetko musi brat do uvahy
vdaka, ze tu mame aj menej sprostych, dovolim si povedat, ze je to opak, a viac inteligentnych ludi, ktori poskytuju info bez vedlajsich umyslov
zipporah
názorný príklad: pomenovanie "Byzantská ríša" nie je originálny názov v prameňov. Je to výmysel histografie z 19. storočia. Nám to je v podstate jedno, lebo to nie su naše dejiny, ale Grékom ktorí sa zaujímaju o dejiny to už tak jedno nemusí byt. No ale dnes to berieme ako samozrejmost... bola Byzancia a laici kludne obyvatelov aj nazývajú Byzantíncami.
Je ale treba vedieť že aj tí ktorí su za nich, nie su hlupy a tiež si to vysvetluju na základe určitých teorií.
len tak naznačím. Dnes poviete ako obyvatelske Slovenska? hmm? SLOVENka.
V staroslovienskych a gréckych pramenov su spomínaní SLOVENI.
== toto je tá vec o ktoru sa opieraju "ficovi historici"
Ovela radsej budem hrda na ludi okolo seba, na rodicov, na sestry, na kamaratov...budem sa tesit lubozvucnej slovencine (len potom neviem, preco byvam v Bratislave:p) a skakat ked vyhra nejaky slovensky sportovec
To, ze som Slovenka a ze som na to hrda mi nezmeni zmeneny pojem v ucebnici.
(a teraz budem dufat, ze ziadny pedagog historik z FIFUK toto nebude citat:p asi by ma to totiz malo zaujimat viac)
a ku tým Slovákom - tak človek musí brať každý názor, aj ten ak sa niekto o danú problematiku nezaujíma a je mu vlastne uplne jedno či budu starí slováci v učebniciach alebo nie. História je strasne velka, každeho zaujímav samozrejme iné obdobie, iná problamtika, iná udalost.
Preto pre mna to je dôležitá problematika okolo Starých Slovákov a Slovanov. Viem že ju nevyrieši žiadna prednáška v škole, pretože jedny fakty dokazauj, iné zasa dane tvrdenie vyvracajú. O tom je celý problém okolo Starých Slovákoch.. Pre mna to teda je jeden z najdoležitejších problémov a ak sa na tej škole udržím tak jednoznačne TOTO je moj zámer, moje buduce zameranie v študiu a v profesii.. velka morava, slovania, slovieni, dokazať/vyvratiť starých Slovákov TO je čo ja osobne považujem za dolezité pre historiu..