@nietzsche ja sa tak straaaaaaaaaasne hlupo spytam. ale vatikanska zmluva bola uz prijata??? ja o nicom takom neviem a to si myslim, ze to celkom sledujem.
a dalsia vec. co je na nej take zle (hoci stale neplati) ze by sa mala rusit? cim nas obmedzi?.. radsej by som zrusil lisabonsku.. to len tak medzi recou
@nocc mimochodom co vies o krestanoch ked si proti nim? a proti neveriacim nie si? a proti tym, ktori sa vyhadzuju do vzduchu nie si? a proti tym co ta okradaju ci ti klamu nie si?
jedná sa o dodatok k už podpísanej zmluve týkajúci sa hlavne výhrady svedomia, teda že na základe svojho svedomia môže občan odmietnuť niečo vykonať (ísť na vojnu, nevykonať potrat a ďalšie veci, ktoré by sa priečili s jeho svedomím)
Tým kresťanom už začín j*bať ale kvalitne. Nechcem žiadnu zmluvu, ktorá by sposobila, že by cirkev mala navrch pred štátom. Ak to bude platiť tak mám ďalší dôvod z tejto krajiny vypadnúť.
Upokojuje ma aspoň súčasné masové opúšťanie cirkvi v Anglicku, ten trend by mohol prísť aj na Slovensko, Cirkev v poslednej dobe nerobí nič iné iba brzdí našu spoločnosť. Aj keď uznávam, že majú celkom solídne humanitárne programy, na druhej strane z toho čo som pocúl a čítal tak sú robené skôr štýlom pomodli sa a dostaneš chlieb, hlavne v Afrike.
@johnysheek Základná zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou bola prijatá ešte v novembri 2000 a tá má 4 dodatky - jedným z nich je aj zmluva o výhrade svedomia.
@nietzsche začnem s tým, že Vatikán ako taký nie je podľa medzin práva štátom .. nie je uznaný a t ď.
výhodnosť pre Vatikán? neviem čím je je tá zmluva pre nich výhodná, keď im z nej neplynie vôbec nič. akurát sa vyjadruje ku katolíckej cirkvi na Slovensku a jedná sa v nej o občanov Slovenska.
Je vypovedateľná tak ako každá iná zmluva..
tie dodatky by mala mať, ten 4.tý ešte nie je prijatý a to je to k čomu som sa vyjadroval. hlavne preto, že keď sa dnes vraví o vatik. zmluve, tak sa myslí práve ten 4. dodatok, keďže to ostatné platí. a preto mi príde čudné, že keď všetko platí, a nikomu to nevadí, tak práve s týmto bodom s 4.dodatkom sa robí také veľké haló.
a je smutné, že sa ľudia nevedia vyjadriť k Lisabonskej zmluve, ktorá nás obmedzuje. v podstate z časti obmedzuje suverenitu nášho štátu, resp sme sa ňou zas zaviazali k užšej prepojenosti s ostatnými europ. krajinami a teda vv ďalších veciach o SR bude rozhodvať Európa, hlavne tie najv. štáty, čo majú i najv. moc
Lisabonská je tá, ktorá by nás mala zaujímať a mali by sme sa ku nej vyjadrovať.. nie zmluva so Svätou stolicou o morálnych hodnotách, o rešpektovaní vierovyznania, svedomia a t ď..
@johnysheek Co presne sa ti nepaci na Lisabonskej zmluve? Podla mna je to dolezita zmluva, ale este prilis slaba. Ja si myslim ze Europa by mala fungovat ako jeden obrovsky superstat alebo aspon ako Federacia. Pretoze jedine tak moze Europa ako celok konkurovat USA, Cine a Rusku. Od toho ma vsak Europa este prilis daleko, napriklad nove funkcie prezidenta a ministerky zahranicnych veci EU su len cisto reprezentativne (a schvalne kolko ludi pozna meno prezidenta EU? ) a to je nepostacujuce. Je jasne ze Slovensko bude mat v EU vzdy ovela mensie slovo ako Nemecko, Anglicko, Francuzsko a hocijaka ina krajina ktora ma velky pocet obyvatelov, ale my sme ako stat na tychto krajinach zavisly a nieco z tej suverenity sme stratili ako aj my tak aj oni, to nie je jednostranne. Ospravedlnujem sa za off topic ale tak ma to zaujalo, ta tvoja otazka
ja som nikdy nesuhlasila s tym, aby sa cirkvi akokolvek miesali do statnych zalezitosti, len tolko k tomu.
k Lisabonskej zmluve, je to jeden hnus (áno, čítala som ju, a nie raz) a nesúhlasim s nou rovnako, vlastne viac ako som nesúhlasila ani s Európskou úniou.
áno, áno a áno!!! ak ho príjmu v pôvodnom znení, táto vláda pre mňa skončila!!! to nie je normálne, úplne som vytočená...akurát dnes som o nej čítala v novinách...veď úplne budú ignorovať medzinárodné zmluvy!!! a keď ju príjmu, ja ju budem ignorovať...a to myslím úplne vážne! mne žiaden Vatikán nebude obmedzovať moje práva...predstavte si, že by vám nejaký lekárnik odmietol vydať antikoncepciu alebo dakto transplantovať orgány...viem, že teraz sa do mňa asi mnohí obujú, ale ja si za tým stojím...
ak ju príjmu, tak dúfam len, že aspoň prijateľne upravenú...
Zo štyroch dodatkoch sú prijaté dva o výchove a vzdelávaní a o pôsobení v armáde atď. Nie je prijatá tá o výhrade svedomia a o financovaní katolíckej cirkvi. Táto zmluva stojí nad našimi zákonmi a si prečítaj čo tam v tej zmluve stojí, možno pochopíš v čom je nevýhodná a diskriminačná.
@finwaell nesvojpravne mozno preto ze je primlade aby sa tu vytvorila demokracia ako v inych krajinach. .stale verim ze sa uvedomia raz ti vo vedeni...
@nietzsche nevravel som ze je jednostranne vypovedatelna.. ono maloktora zmluva je 1str vypo. bez nasledkov..
cital som si a nepochopil som co je tam take katastrofalne.. vracajuc sa k EU tak su smernice, ktore sa implantuju do nasich zakonov a v podstate urcuju ich znenie a slovaci si skrz ne sami pristrihuju kridelka /ked sa povie ze toto slov. polit to este viac pre nas okliestia.. / preto v tej vat.zml nevidim az tak vyznamny problem..
plati okrem ineho uz 10 rokov.. postrehol si ze by ta niecim obmedzovala??
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
a dalsia vec. co je na nej take zle (hoci stale neplati) ze by sa mala rusit? cim nas obmedzi?.. radsej by som zrusil lisabonsku.. to len tak medzi recou
a vlastne proti komu nie si ?
ano prehanam..
» korene.co.cc/dalsie-clanky/6...
jedná sa o dodatok k už podpísanej zmluve týkajúci sa hlavne výhrady svedomia, teda že na základe svojho svedomia môže občan odmietnuť niečo vykonať (ísť na vojnu, nevykonať potrat a ďalšie veci, ktoré by sa priečili s jeho svedomím)
Upokojuje ma aspoň súčasné masové opúšťanie cirkvi v Anglicku, ten trend by mohol prísť aj na Slovensko, Cirkev v poslednej dobe nerobí nič iné iba brzdí našu spoločnosť. Aj keď uznávam, že majú celkom solídne humanitárne programy, na druhej strane z toho čo som pocúl a čítal tak sú robené skôr štýlom pomodli sa a dostaneš chlieb, hlavne v Afrike.
Tu je link na základnú zmluvu
» www.kbs.sk/?cid=1119122749...
Je to medzinárodná zmluva, ktorá stojí nad našimi zákonmi (a vraj je nevypovedateľná) a je výhodná najmä pre Vatikán.
A k lisabonskej zmluve sa neviem vyjadriť.
výhodnosť pre Vatikán? neviem čím je je tá zmluva pre nich výhodná, keď im z nej neplynie vôbec nič. akurát sa vyjadruje ku katolíckej cirkvi na Slovensku a jedná sa v nej o občanov Slovenska.
Je vypovedateľná tak ako každá iná zmluva..
tie dodatky by mala mať, ten 4.tý ešte nie je prijatý a to je to k čomu som sa vyjadroval. hlavne preto, že keď sa dnes vraví o vatik. zmluve, tak sa myslí práve ten 4. dodatok, keďže to ostatné platí. a preto mi príde čudné, že keď všetko platí, a nikomu to nevadí, tak práve s týmto bodom s 4.dodatkom sa robí také veľké haló.
a je smutné, že sa ľudia nevedia vyjadriť k Lisabonskej zmluve, ktorá nás obmedzuje. v podstate z časti obmedzuje suverenitu nášho štátu, resp sme sa ňou zas zaviazali k užšej prepojenosti s ostatnými europ. krajinami a teda vv ďalších veciach o SR bude rozhodvať Európa, hlavne tie najv. štáty, čo majú i najv. moc
Lisabonská je tá, ktorá by nás mala zaujímať a mali by sme sa ku nej vyjadrovať.. nie zmluva so Svätou stolicou o morálnych hodnotách, o rešpektovaní vierovyznania, svedomia a t ď..
či sa mýlim v závažnosti jednotlivých zmlúv?
1) Prečo chceš rušiť lisabonskú zmluvu? Ako nás obmedzuje? Vieš aké formy hlasovania existujú v EÚ? Vyjadri sa ja si ťa rád vypočujem...
2) Bavíme sa o Vatikáne alebo Svätej Stolici? A odkiaľ máš takú novinku, že Vatikán nie je uznaný?
3) V zákone o poskytovaní zdravotnej starostlivosti je už (z časti)
výhrada vo svedomí zakotvená.
(2) Poskytovateľ môže odmietnuť návrh na uzatvorenie dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ak
c) poskytovaniu zdravotnej starostlivosti bráni osobné presvedčenie zdravotníckeho pracovníka, ktorý má zdravotnú starostlivosť poskytovať.
(3) Dôvody ustanovené v odseku 2 písm. c) sa vzťahujú len na umelé prerušenie tehotenstva, sterilizáciu a asistovanú reprodukciu.
k Lisabonskej zmluve, je to jeden hnus (áno, čítala som ju, a nie raz) a nesúhlasim s nou rovnako, vlastne viac ako som nesúhlasila ani s Európskou úniou.
ak ju príjmu, tak dúfam len, že aspoň prijateľne upravenú...
Vatikánska zmluva nie je jednostranne vypovedateľná.
» www.jetotak.sk/slovensko/vyhra...
Zo štyroch dodatkoch sú prijaté dva o výchove a vzdelávaní a o pôsobení v armáde atď. Nie je prijatá tá o výhrade svedomia a o financovaní katolíckej cirkvi. Táto zmluva stojí nad našimi zákonmi a si prečítaj čo tam v tej zmluve stojí, možno pochopíš v čom je nevýhodná a diskriminačná.
» computerman.blog.pravda.sk/2010/06/16/figl...
A ku Lisabonskej zmluve sa neviem vyjadriť, lebo je náročná na čítanie a ja nie som právnik.
@nietzsche nevravel som ze je jednostranne vypovedatelna.. ono maloktora zmluva je 1str vypo. bez nasledkov..
cital som si a nepochopil som co je tam take katastrofalne.. vracajuc sa k EU tak su smernice, ktore sa implantuju do nasich zakonov a v podstate urcuju ich znenie a slovaci si skrz ne sami pristrihuju kridelka /ked sa povie ze toto slov. polit to este viac pre nas okliestia.. / preto v tej vat.zml nevidim az tak vyznamny problem..
plati okrem ineho uz 10 rokov.. postrehol si ze by ta niecim obmedzovala??
@vismaior v ts o tyzden
@lordjogi nepaci sa mi myslienka robit z europy superstat v case kedy na to nie su moznosti, vola ani nic..
alebo si myslis, ze formou zakonov a stmelovania statov sa vytvori nieco funkcne??
to by sa najprv museli ozdrarvit juzne ekonomiky.. velke staty by museli spolu s mensimi dodrziavat financnu politiku..
v neposlednom rade z europy sa us of e tak skoro nestanu kvoli historii, kulture.. a co je najdolezitejsie jazyku!