Ahojte neviem či to pochopíte a či máte tiež taký problém.
Som žiačka ,chodím do 9.ročníka a strašne ma začala trápiť jedna myšlienka na ktorú nezískam nikdy odpoveď. Keď si predstavím,že ja som ja.. Všetko moje,že žijem a,že čo bude potom so mnou. Či
Nebojím sa toho, čo bude po smrti. Verím v Ježiša. verím, že budem mať večný život.
Bojím sa akurát toho ako zomriem. Najradšej v spánku, alebo pri tom, keď budem robiť, čo mám rád. Bez trápenia sa. Nerád by som bol napadnutý medveďom, zomieral dlho na zranenia, alebo zhorel...
@igorv to je dobre ked veríš ale nezabúdaj na modlenie a dobé skutky .. lebo potom naša duša pôjde do pekla .. moja tam asi aj bude pretože už som na,tom dosť zle
@fixa Myslim to skôr tak že, ty sama žiješ uvedomuješ si svoje bytie, konanie a pod. ale nemožeš si byť na 100% ista že ludia ktorych vnimaš okolo seba a maš s nimi nejake socialne vazby, že či už realne existuju, teda jednoducho či v skutočnosti nie si len v nejakom (priklad z scifi) časovom uzle nejakyhc okolnosti a t očo rpave preživaš je len možno utržok niečoho vačšieho, a teda aj ludia s ktorymi sme tu su len akokeby nejake postavy s nejakou ulohu v tvojom živote, osude a pod. ale je to skôr psycho predstava....
Ja som počula raz taký názor, ktorý sa mi celkom pozdával... Naša duša má nejaké poslanie a kým ho nesplní, tak putuje z jedného tela do druhého, resp. z jedného života do druhého. A keď konečne to svoje poslanie splní, vyplní svoj osud a už sa na Zem nevráti. Čo s ňou bude ďalej, to si podľa tejto "teórie" nepamätám, ale verím tomu, že sme mali aj nejaké minulé životy...
@sumivybanan Áno, ja si tiež myslím, že každý človek ktorého stretneš ti niečo nakoniec prinesie, či už v negatívnom alebo pozitívnom zmysle. Ak by si ich nestretol, tak by ťa neposunuli ďalej. Možno niekto povie, že to je len náhoda/ zhoda okolností. Ale ja v náhodu jednoducho neverím.
Ešte jedno. Na tvoju otázku na @zajkousko by som odpovedal asi takto. Ja osobne neviem, či ten čo neverí pôjde automaticky do pekla. To vie len Boh, a preto to nechajme na neho aby o tom rozhodol.
@darks Ten kto verí v Boha a modlí sa k nemu nie je hriešny?
@sumivybanan@7 mi to pripomina ten vtip... ze pride Fero do pekla a rovno samotny Satan si ho vezme, ze ho prevedie... v prvej miestnosti su divoke orgie, kazdy s kazdym sulozi, uziva si... Fero sa pyta - to je co? Satan mu odpoveda: vies, tito ludia boli cely zivot neverni a tu pokracuju v zivote, ktory mali na Zemi... pridu do dalsej miestnosti, tam sa zas hra ruleta, roznasa vonave jedlo... Fero sa opat cuduje, tak mu Satan vysvetluje: vies, to su ludia, ktori okradali inych ludi, gamblovali, pili a podobne a tu vedu taky zivot ako na Zemi... pridu do tretej miestnosti kde ludia horia, kricia o pomoc, trpia... Fero je zdeseny... Satan trosku smutne vysvetluje: no, vies... to krestania tak chceli.
@lizatko12 veľmi nad tým nerozmýšľaj....aj tak to nevyriešiš, nedozvieš sa, ako to je naozaj, kým sa to nestane...zameraj svoju pozornosť radšej na niečo iné...venuj sa tomu čo je tu a teraz, lebo úvahami nad takýmito témami môžeš naozaj maximálne len zcvoknúť
ja som mala preplánovaný svoj vlastný pohreb už v štrnástich.....
ale mám strach zo smrti, pretože ja nechcem koniec... nebála by som sa, keby som vedela, že sa narodím znova a zasa idem žiť.. tešila by som sa... ale čo ak reinkarnácia je len blud ?
V takom prípade sa bojím a ešte nechcem !
@fixa
len ide o to že, aj ked neprechadzaš na nejaku vieru tak neveriš v nejaku existenciu neba alebo pekla, pretože čo ostatní tí pojdu kam do ineho neba/pekla?
@lizatko12 asi sa prilis stotoznujes so svojou osobnostou a so svojim vlastnictvom... lenze to nie si ty..
tvoja osobnost je vytvorena posobenim okolia, rodiny, kultury, doby, vychovy, priatelov, vzorov, atd... tvoja podstata je dolezitejsia.. a ak veris ze dusa je vecna a nezomiera s telom, podstatu si zachovas a to ze hmotne veci si na onen svet nezoberies musis proste prijat ako fakt.. a v tom momente uz sa nebudes obavat tak ako teraz si myslim pripadne mozes poziadat aby ti tvoje vlastnictvo pochovali s tebou ako to robili kedysi v egypte ked si mysleli ze to v posmrtnom zivote dusa vyuzije
@lizatko12 ja si myslim že ludia by sa nemali nad týmto trapiť, aj ked hladať poznanie je dôležite, ale naozaj sustreď sa na pritmnosť a uživaj si život, naplňaj ho
@sumivybanan Ono... niektoré veci existujú aj bez toho aby si im veril. Nie, myslím, že existuje len jedno nebo a peklo. To nie je nejaká segregovaná spoločnosť, že do jedného pekla pôjdu kresťania a do iného neveriaci...
Existuje iba jedno, kde sa stretnú všetci, ktorí tam patria, či už hovoríme o jednom, či o druhom extréme.
sme všetci stvorení jedným Bohom....
veriť v Neho znamená byť účastný jeho dedičstva - kráľovstva nebeského....
Bohužiaľ tí, ktorí odmietajú túto skutočnosť budu zatratení....
bude tu však ešte jedna veľká príležitosť, ktorá sa udeje v blízkej budúcnosti a tým bude veľké Varovanie, tu Boh dokáže každej osobe na zemi svoju existenciu, ak už aj potom človek odmietne svojho Stvoriteľa, nebude mu pomoci....
@azodariana
to je legantná myšlienková koncepcia
ale čo som potom ja,čo je potom človek. nejake abstraktné niečo bez vlastného sebauvedomenia?
( sa nepýtam, aby som provokoval )
@lizatko12 ja som 8 ročnik a tiež som nad tým dlho rozmyšlala a potom som si povedala že kašlem na to idem si uživať život dokial možem Uživaj si život a ne trapit sa nad takými vecami
energia k energií, zem k zemi... a potom sa tok zasek zmení...a tá "tvoja" (lol-že tvoja.. ty si jej) energia si zvolí kedy a či vôbec a do akej podoby sa "zhotní"... dajme tomu jedna z možností...a možno as odpojí od energie a bude "duchovať" .)
prečo sa bojíš? ja sa ohladom smrťovosti bojím bolesti totej a hlavne bolesti čo (namyslenô) vyvolám v iných čo absolútne enchcem...a hlavne ich poprípadného prázdna... čo môže dosť fatalne veci nagabať...
lololol zamýšlienky
Zomrieš. Či si kresťanka alebo nie, nie si viac ako ostatní. Zomrie každý. Ľudia zomreli pred tebou a zomrú aj po tebe. Nevyberieš si to, proste sa to stane.
musis to brat tak ludia niesu o nic viac ako muchy proste skapeme prirodzene alebo nas niekto/nieco zabije a budeme mrtvy toto cele nema zmysel lenze mame moc "rozumu" tak si hovorime ze po smrti pojdeme do neba alebo sa prevtelime a podobne blbosti ale naozaj sme len obycajne stvorenia co skapu a skonci sa to
@mrchozrut
noo hovori sa ze clovek sa sklada z duse(to je zivot), ducha(to je stavitel) a vysledkom je fyzicke, teda aj v ratane nasho fyzickeho tela..
dusa je nieco povodne, s cim prichadzame ako nepopisana kniha.. duch je zrejme nasa ludskost.. tvori nase sekundarne potreby spojene s poznavanim, ucenim sa, sebarealizaciou, vztahmi, potrebou bezpecia, uznania, domova, lasky (spajaju to aj s instinktami a reflexmi)... tym buduje nase ja/ego/osobnost, snazi sa o rozvoj schopnosti a vedomosti.. to sa deje na zaklade interakcie s okolim..
myslim si ze clovek je sebauvedomely do takej miery do akej pozna, chape, prijima a ovlada sam seba.. k uplnemu sebauvedomeniu dochadza asi vtedy ked si naplno uvedomime nestalost a premenlivost nasej osobnosti, ked pochopime sami seba, vztahy preco sa v istych situaciach spravame tak a onak, preco sme taki aki sme (proste trochu precistime podvedomie - nenechame sebou manipulovat nespracovanou traumou z detstva atd)
sebauvedomely clovek zrejme dokaze spracovat a akoby ovladnut svoje pocity, je ochotny prebrat zodpovednost za seba a svoje ciny, myslienky a pocity.. skratka je to asi protiklad toho zvieracieho.. zviera je predovsetkym pudove a instinktivne..
myslim si ze to kym sme zistime vtedy ked si uvedomime kym nie sme, teda pochopime co tvori nasu osobnost a ako sme k tomu prisli a naucime sa s tym zaobchadzat spravne.. proste sa staneme tym kym skutocne chceme byt.. kazdy v zivote tuzi byt stastny... a stastie tak uplne nezavisi od toho co sa deje okolo nas ale v nas. stastie by som definovala ako zmierenie so sebou a so svetom a taky vnutorny pokoj..
myslim ze kazdy clovek ma iny stupen uvedomenia..a myslim ze po smrti si so sebou odnasame prave ten stupen uvedomenia a schopnost ovladat ludske telo a mysel...
@lawey preto je taká podstatná integrita. v samých sebe ostať celistvými.
dá sa k nej viesť aj vzájomne, napr. nesnažím sa nabúravať vzťahy s blízkymi/už známymi, ale viesť ich aj seba k tomu, aby sme sa nevnímali ako nejakú pokrivenú , cez prizmu nahliadanú časť seba, ale ako to, čím sme si skutočne. a to ani skrz krútenie sa v jazyku nejde, iba skrz určitý vhľad do seba, etc.
inak, k tomu smúteniu/chýbaniu po tých, čo odišli, to býva zväčša jeden kolosálny whiny egotrip, kedy "nám niekto alebo nejaká naša zafixovaná predstava o tom niekom chýba" a neuvedomujeme si, že každého jedného život i smrť je len a len ich vec a netušíme, čím prechádzajú, keď už ako zmienená energia "prešli do iného stavu", čiže ani nemáme prečo smútiť okrem našej vlastnej ľúúútosti-
i tak všetko toto izé, predstavy o tom, čo bude alebo nebude po smrti, sú kultúrne konštrukty (nepochybne dôležité, napr. ako ochranná škrupina)
~
Ja sa viac bojím aj zlomeniny než smrti Ale fakt ja keď niekde čítam jaké ma kto ochorenia alebo že niekoho rozožiera nejaký mäso-požierajúci vírus ta si vravím že by som sa hneď odstrelil keby sa mi dačo také stalo.. Nechápem jak tí ľudia môžu ležať nadopovaní liekmi a veria že sa na to nájde liek ešte skôr než ich tá choroba zabije..
si 9.tačka, je normálne že ťa to trápi a časom sa to ustáli ... vyrovnáš sa so svojou vlastnou predstavou, vytvoríš si vlastný model ktorému budeš veriť a ten ťa bude celý život uspokojovať a bude ti pomáhať žiť ...
z vedeckého a aj (logického) hľadiska je vysoko pravdepodobné že boh, ani duša ani reinkarnovanie neexistuje a je len tento jediný stav, kedy sa narodíš ako jedinečná originálna bytosť a si tu len zopár rokov a potom odídeš navždy (čiže áno, zaspíš a nebudeš o sebe už viac vedieť) ...
z menej logického hľadiska sú tu potom náboženstvá a predstavy o tom že človek má dušu ktorá potom odchádza niekam po smrti ... atď ... alebo že sa reinkarnuje ...
nechcem ťa uvádzať do strachu väčšieho ako máš alebo niečo podobné...len ti chcem uviesť a ukázať že nikto to 100% nikdy vedieť nebude a mať strach z niečoho čo nikto neovplyvní a vysoko pravdepodobne ťa to čaká až v ďalekej buducnosti, je zbytočné ...
takže hlavu hore, si mladé dievča, život máš pred sebou myšlienky o smrti si nechajme na starobu ...
Najpravdepodobnejsia je teoria, ze po smrti bude presne ako bolo pred tvojim narodenim. To znamena, ze ked zomries uz o sebe nebudes vediet, ze si existovala, tak ako si o nicom nevedela pred narodenim.
mnoho vierovyznani a kultur maju svoje teorie o tom co bude po smrti ak od tychto teorii odstranis omacku, bludy a najdes spravnu terminologiu a jej interpretaciu zistis co bude po smrti a co je pred narodenim a aj to ze buduci zivot mozes prezit aj v minulosti oproti tomu terajsiemu... cele je to ako krizovka pricom jej tajnicka je neobmedzena na obsah
ked som bol mozno v tvojom veku , mal som take myslienky ze chcem niekomu zachranit zivot alebo aj viacerym , byt hrdninom aj keby som prisiel o zivot , no len jedna vec ma trapila ... ked zomriem bude to tak ako ked spis a uz sa nikdy nezobudis? nic nevnimas nic sa ti nesniva , ze nebude uz nic ... ? myslim si ze je to tak , aj ked dufam ze existuje nebo alebo niaka dusa co ide na vecny odpocinok...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
Kým žiješ tak sa ťa netýka a keď zomrieš tak ti to už bude jedno
Bojím sa akurát toho ako zomriem. Najradšej v spánku, alebo pri tom, keď budem robiť, čo mám rád. Bez trápenia sa. Nerád by som bol napadnutý medveďom, zomieral dlho na zranenia, alebo zhorel...
Ešte jedno. Na tvoju otázku na @zajkousko by som odpovedal asi takto. Ja osobne neviem, či ten čo neverí pôjde automaticky do pekla. To vie len Boh, a preto to nechajme na neho aby o tom rozhodol.
@darks Ten kto verí v Boha a modlí sa k nemu nie je hriešny?
ale mám strach zo smrti, pretože ja nechcem koniec... nebála by som sa, keby som vedela, že sa narodím znova a zasa idem žiť.. tešila by som sa... ale čo ak reinkarnácia je len blud ?
V takom prípade sa bojím a ešte nechcem !
len ide o to že, aj ked neprechadzaš na nejaku vieru tak neveriš v nejaku existenciu neba alebo pekla, pretože čo ostatní tí pojdu kam do ineho neba/pekla?
tvoja osobnost je vytvorena posobenim okolia, rodiny, kultury, doby, vychovy, priatelov, vzorov, atd... tvoja podstata je dolezitejsia.. a ak veris ze dusa je vecna a nezomiera s telom, podstatu si zachovas a to ze hmotne veci si na onen svet nezoberies musis proste prijat ako fakt.. a v tom momente uz sa nebudes obavat tak ako teraz si myslim pripadne mozes poziadat aby ti tvoje vlastnictvo pochovali s tebou ako to robili kedysi v egypte ked si mysleli ze to v posmrtnom zivote dusa vyuzije
Existuje iba jedno, kde sa stretnú všetci, ktorí tam patria, či už hovoríme o jednom, či o druhom extréme.
sme všetci stvorení jedným Bohom....
veriť v Neho znamená byť účastný jeho dedičstva - kráľovstva nebeského....
Bohužiaľ tí, ktorí odmietajú túto skutočnosť budu zatratení....
bude tu však ešte jedna veľká príležitosť, ktorá sa udeje v blízkej budúcnosti a tým bude veľké Varovanie, tu Boh dokáže každej osobe na zemi svoju existenciu, ak už aj potom človek odmietne svojho Stvoriteľa, nebude mu pomoci....
V istých častiach nudné a zložité, ale ako nový pohľad na vec je to super.
kiež by mi Boh dal tú možnosť a vidieť tohto uznávaného dedka, propagátora ateizmu, ako sa zatvári až mu raz Boh dokáže svoju existenciu
nikdy nevieš kedy príde, nikdy nevieš ako príde ale je to jediná vec ktorou si môžeš byť naozaj istá
a k tomu všetkému, človek začína umierať prvým nadýchnutím... takže vlastne žijeme preto aby sme umreli
to je legantná myšlienková koncepcia
ale čo som potom ja,čo je potom človek. nejake abstraktné niečo bez vlastného sebauvedomenia?
( sa nepýtam, aby som provokoval )
prečo sa bojíš? ja sa ohladom smrťovosti bojím bolesti totej a hlavne bolesti čo (namyslenô) vyvolám v iných čo absolútne enchcem...a hlavne ich poprípadného prázdna... čo môže dosť fatalne veci nagabať...
lololol zamýšlienky
noo hovori sa ze clovek sa sklada z duse(to je zivot), ducha(to je stavitel) a vysledkom je fyzicke, teda aj v ratane nasho fyzickeho tela..
dusa je nieco povodne, s cim prichadzame ako nepopisana kniha.. duch je zrejme nasa ludskost.. tvori nase sekundarne potreby spojene s poznavanim, ucenim sa, sebarealizaciou, vztahmi, potrebou bezpecia, uznania, domova, lasky (spajaju to aj s instinktami a reflexmi)... tym buduje nase ja/ego/osobnost, snazi sa o rozvoj schopnosti a vedomosti.. to sa deje na zaklade interakcie s okolim..
myslim si ze clovek je sebauvedomely do takej miery do akej pozna, chape, prijima a ovlada sam seba.. k uplnemu sebauvedomeniu dochadza asi vtedy ked si naplno uvedomime nestalost a premenlivost nasej osobnosti, ked pochopime sami seba, vztahy preco sa v istych situaciach spravame tak a onak, preco sme taki aki sme (proste trochu precistime podvedomie - nenechame sebou manipulovat nespracovanou traumou z detstva atd)
sebauvedomely clovek zrejme dokaze spracovat a akoby ovladnut svoje pocity, je ochotny prebrat zodpovednost za seba a svoje ciny, myslienky a pocity.. skratka je to asi protiklad toho zvieracieho.. zviera je predovsetkym pudove a instinktivne..
myslim si ze to kym sme zistime vtedy ked si uvedomime kym nie sme, teda pochopime co tvori nasu osobnost a ako sme k tomu prisli a naucime sa s tym zaobchadzat spravne.. proste sa staneme tym kym skutocne chceme byt.. kazdy v zivote tuzi byt stastny... a stastie tak uplne nezavisi od toho co sa deje okolo nas ale v nas. stastie by som definovala ako zmierenie so sebou a so svetom a taky vnutorny pokoj..
myslim ze kazdy clovek ma iny stupen uvedomenia..a myslim ze po smrti si so sebou odnasame prave ten stupen uvedomenia a schopnost ovladat ludske telo a mysel...
ďakujem
je to veľmi zaujimavý pohľad
@lawey preto je taká podstatná integrita. v samých sebe ostať celistvými.
dá sa k nej viesť aj vzájomne, napr. nesnažím sa nabúravať vzťahy s blízkymi/už známymi, ale viesť ich aj seba k tomu, aby sme sa nevnímali ako nejakú pokrivenú , cez prizmu nahliadanú časť seba, ale ako to, čím sme si skutočne. a to ani skrz krútenie sa v jazyku nejde, iba skrz určitý vhľad do seba, etc.
inak, k tomu smúteniu/chýbaniu po tých, čo odišli, to býva zväčša jeden kolosálny whiny egotrip, kedy "nám niekto alebo nejaká naša zafixovaná predstava o tom niekom chýba" a neuvedomujeme si, že každého jedného život i smrť je len a len ich vec a netušíme, čím prechádzajú, keď už ako zmienená energia "prešli do iného stavu", čiže ani nemáme prečo smútiť okrem našej vlastnej ľúúútosti-
i tak všetko toto izé, predstavy o tom, čo bude alebo nebude po smrti, sú kultúrne konštrukty (nepochybne dôležité, napr. ako ochranná škrupina)
~
z vedeckého a aj (logického) hľadiska je vysoko pravdepodobné že boh, ani duša ani reinkarnovanie neexistuje a je len tento jediný stav, kedy sa narodíš ako jedinečná originálna bytosť a si tu len zopár rokov a potom odídeš navždy (čiže áno, zaspíš a nebudeš o sebe už viac vedieť) ...
z menej logického hľadiska sú tu potom náboženstvá a predstavy o tom že človek má dušu ktorá potom odchádza niekam po smrti ... atď ... alebo že sa reinkarnuje ...
nechcem ťa uvádzať do strachu väčšieho ako máš alebo niečo podobné...len ti chcem uviesť a ukázať že nikto to 100% nikdy vedieť nebude a mať strach z niečoho čo nikto neovplyvní a vysoko pravdepodobne ťa to čaká až v ďalekej buducnosti, je zbytočné ...
takže hlavu hore, si mladé dievča, život máš pred sebou myšlienky o smrti si nechajme na starobu ...