V dnešnej dobe sa vráža veľa peňazí do vedy a výskumu, najmä však do vesmíru...poznáte niekoho, kto na to nadáva a tvrdí, že sú to zbytočne vyhodené peniaze ???
Ja áno...a môžem vám povedať, že mi to lezie na nervy...
lezie ti na nervy to ze sa do toho vraza vela penazi, alebo ze na to niekto nadava?
mne nevadi ze sa do toho vraza tolko penazi...nie su to zbytocne vyhodene peniaze, ako peniaze ktore sa minaju pri sou ako superstar, hlada sa talent, ktore su uplne zbytocne...
takto , vedu podporovat treba...co sa tyka vesmiru je to skor vec usa a ja nemam ziadny vztah k vesmiru v podstate ma nezaujima a nemyslim si ,ze keby sa prestali financovat vyskumy ohladom vesmiru zeby som mal viac penazi...
A na Slovensku sa dotuje veda len smiesnymi peniazkami...
Staci sa ist pozriet do Starej Lesnej alebo na Skalnate pleso, priamo do pracovisk astronomov a clovek uvidi, ze to "vela" co sa "zevraj" dava, je len obycajna almuzna...
Len hlupy clovek moze povedat, ze sa do vedy a vyzkumu dava vela penazi a ze ho to serie...
pokiaľ ide o naše Slovensko (čo nás po Američanoch, tí majú peniaze pre zrejme každú oblasť)... veľké hovno sa tu vráža do vedy, práve naopak, celé Slovensko sa točí okolo ekonomiky a ekonomických oblastí, až je niekomu na zvracanie, injekčné striekačky pre slovenských vedcov nestačia ani na vyliečenie nádchy... kde tu vidíš vesmír, ten si naozaj môžu dovoliť len v Amerike, v Rusku, v Japonsku.... vo veľmociach... a nech tomu tak zostane
Môj otec je astronóm a môžem vám povedať, že do astronómie putuje tak málo peňazí, že je pomaly v krachu. A myslím si, že to má zmysel, mladí nebehajú po uliciach ale objavujú vesmír. Ľudia by mali byť vzdelaní, mali by mať možnosť sa dozvedať nové veci. Keby sa stoplo aj to smiešne dotovanie, možno by to niekomu nechýbalo, ale bez vedy by nebol pokrok. Nebola by technika, poznatky, nové pohľady na svet. Bez astronómie by sme žili ako v stredoveku. Astronómia je jedna z najkrajších vied, to mi nik nevezme. A kam majú putovať peniaze? Do politiky, vreciek jednotlivcov a lenivým, do zábavného priemyslu, marketing? A potom nech sa niekto sťažuje ako máme vybavené v škole učebne a akých kvalifikovaných profesorov. Bez vedy sa to nezmení a kým sa nezmení postoj ľudí a nezačnú si vážiť vzdelanie viac ako peniaze, neočakávam, že astronómia na Slovensku bude mať pozornosť, akú si naozaj zaslúži.
PS: Koľko peňazí sa vráža do armády, hm? Myslím, že neporovnateľne viac. Vytvárajme zbrane, to je teda zmysluplnejšie, naozaj.
takych poznam aj ja a myslim ze su to totalni debili...ja verim v vyrok Stevena Hawkinga "nasa buducnost je vo vesmire" nikde inde ako vo vesmire...je nas cim dalej viac a su len 2 moznosti bud sa vyvrazdime alebo najdeme viac miesta...a vesmir je obrovsky...ja vzdy vravim tym ludom co hovoria ze naco sa vrazaju prachy do vedy iba to ze ked si tak proti tak mi daj mobil, pocitac,...vsetko je vdaka vede a veda nas vsetkych spaja...
Zdravím, no ja som zástanca vedy ale je pravda že do výskumov sa vkladajú obrovské finančné prostriedky. Proste ľudí zaujíma čo je hento, z čoho sa skladá tamto.. Ja som zástanca skôr teoretickej fyziky, predtým som sa venoval astrofyzike. Podľa mňa astrofyzika je o niečo zmysluplnejšia pre bežných ľudí ( vďaka nej poznáme čo je okolo nás vo Vesmíre a podobne ). Teoretická fyzika je financovaná skôr kôli záujmu vedcov čo sa skrýva v hmote na to aby to zistili sa už minuli nemalé finančné prostriedky. Napríklad také dva posledné projekty CERN-u LHC ( urýchlovač častíc ) stál nejakých vyše 6 mld. eur a ešte stále tam majú nejaké poruchy čiže im to nebeží na 100%. A už plánuju postaviť niečo väčšie a samozrejme drahšie.. a tam ide vlastne len o to aby vedeli vedci ako to vlastne funguje a či to funguje tak ako sa to pred tým vypočítalo.. Potom taký druhý projekt ITER ( nový typ termojadrovej elektrárne ) tu sú financie asi lepšie využité nakoľko vyvíjajú elektráreň ktorá nepotrebuje urán ktorý je rádioaktívny ale stačí im na to v podstate vodík ( to je zložité vysvetľovať ). tam sa predpokladá tiež nejakých 6-8 mld €. v podstate sa tam bude diať termojadrová fúzia ako v strede nášho Slnka a ako tu už niekto napísal.. všetko. úplne všetko čo dnes používame a hlavne elektronika môžeme používať len vďaka tomu že sa pár chlapíkov rozhodlo zistiť ako to že niečo funguje tak a niečo inak . Napríklad možno o 10 rokov bude taká elektronika akú si nevieme predstaviť ale to už je debata na dlho sam sa tu už moc rozpísal mám pocit Proste len toľko že veda zbytočná nie je, len by to chcelo prehodnotiť ktoré projekty sú dôležitejšie a ktoré nie
PS. v CERN-e spustili aj prvý server ktorý tam stále je čiže vďaka nim máme internet
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Ja som za podporu vedy.
Zle si ma pochopil
mne nevadi ze sa do toho vraza tolko penazi...nie su to zbytocne vyhodene peniaze, ako peniaze ktore sa minaju pri sou ako superstar, hlada sa talent, ktore su uplne zbytocne...
o 20 rokov budeme mat akurat tak trt a styri vlasske orechy...
Obyvanie inych panet je vo hviezdach... V tomto storoci to urcite nebude ak to vobec niekedy bude...
A na Slovensku sa dotuje veda len smiesnymi peniazkami...
Staci sa ist pozriet do Starej Lesnej alebo na Skalnate pleso, priamo do pracovisk astronomov a clovek uvidi, ze to "vela" co sa "zevraj" dava, je len obycajna almuzna...
Len hlupy clovek moze povedat, ze sa do vedy a vyzkumu dava vela penazi a ze ho to serie...
a stymi peniazmi je mi to 1,2,3,4,5.....
nie je to vec, ktoru mozem ja osobne zmenit, takze sa nou nezaoberam. proste to je a hotov
PS: Koľko peňazí sa vráža do armády, hm? Myslím, že neporovnateľne viac. Vytvárajme zbrane, to je teda zmysluplnejšie, naozaj.
PS. v CERN-e spustili aj prvý server ktorý tam stále je čiže vďaka nim máme internet