Vie tu niekto podstatu Občianskej vojny v Anglicku v rokoch 1641-51? Ďakujem.. Nie, ani gúgl mi nestačí, na históriu som IDIOT, potrebujem to pekne, slovensky, jednoducho.
Tak.. Bolo veľké napätie medzi kráľom Karolom I. a parlamentom. V januári 1642 sa kráľ pokúsil zatknúť vodcu opozície Johna Pyma a urobiť poriadok. To spôsobilo veľkú roztržku medzi ním a parlamentom, krátko na to Karol I. opustil Londýn a začal zhromažďovať vojsko proti parlamentu. Občianska vojna trvala 7 rokov - skončila popravou kráľa a vyhlásením republiky. Stačí tak, či chceš niečo ešte? chapeš,
@mardzerin podstata? Parlamentaristi vs Royalisti, Karol I sa nedohodol s parlamentom, prehral bitku, utiekol, chytili ho, popravili ho, Cromwell vyhlásil republiku - menovaný lordom protektorom.
Nemyslím si, za prvé reštaurácie sa podľa mňa dajú pokladať už hostince v antike a podobne
Ak teda myslíš Restoration tak to je práve to - obnova kráľovstva na čele s Karolom II a tuším Bredskou deklaráciou, vznikol tiež parlament a na určitý čas bol pokoj.
Poviem to tak. Kráľ si myslel, že bude vládnuť absolutisticky ako vládli králi niekedy ale to sa mu vypomstilo . Zaplietlo sa do toho náboženstvo a kráľová aboslútna stupidita. Oliver Cromwell sa vypracoval z poslanca na veliteľa a sám sa chcel dohodnúť s kráľom ale ten bol absolútne mimo predstavy, o tom v akej je pozícii a preto ho nakoniec sťal. Paradoxne bol Cromwell ten človek, ktorý sa chcel s kráľom dohodnúť . Čižev skratke kráľ si neuvedomoval, že časy absolútnej kráľovskej moci sú preč a pokúšal sa to tvrdohlavo proti múru presadiť. Proste neochota akceptovať dobu a napredovať .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
@berdy Ďakujem
Kráľovstvo sa vrátilo v 1660 - Karol II.
Ak teda myslíš Restoration tak to je práve to - obnova kráľovstva na čele s Karolom II a tuším Bredskou deklaráciou, vznikol tiež parlament a na určitý čas bol pokoj.