Máš po 18, zodpovedáš sám za seba a teda môžeš si robiť absolútne čo chceš. A pochybujem, že oni to nevedia. Ale keďže žiješ pod ich strechou, tak čo povedia, tak to platí.
Čo dodať, skús si s nimi pohovoriť alebo sa čo najskôr odsťahovať.
to si myslím tiež lenže oni sú asi hrozne stará éra ktorá si myslí že sú zamna zodpovedný dokila chodím došky alebo do 21rokov ( neviem kde to zobrali ) preto potrebujem aj ten odkaz na zákon ktorý by som im dal prečítať.... To že sa odstahovať? na mám byt ale tam býva ešte babka takže to by výhra nebola a zasa k priatelke aj ked hovoria žeby im to nevadilo mi to je blbe bo sme spolu 3/4 roka a živit další krk ked som študent..... Najviac ma štve že brat už od 18 mu nič nezakazovali od 17 spával u pritelky ona unás a nikomu nič nevadilo....Dokonca mi zakazujú aby priatelka umna prespala po stužkovej....
vydrž to....to sa ti povie ked to mám už od 17-ky nervy mám z tých večných hádok už v kely a zmaturuj to bude dosť ťažke ked doma nemám čas sa ani v kludnom prostredí učiť...
Ako to potom, že na tvojho brata takí jebnuti neboli?
A viem, s tým vlastným bývaním to také lahké neni.
Tu sa nedá moc čo poradiť, proti rodičom toho sám moc nenabojuješ, hlavne keď sú takí, akí sú... Jedine sa ich snažiť rozumnymi argumentami a kompromismi nejako presvedčit.
študent sice som, živiť ma živia ( ale to je ich snád ich povinosť pokial som v škole a nie v práci čo im ale nedáva právo mi vo 19ke hovorit kde budem spat a kedy dojdem dom ) najomné sice neplatim ale to čo mesačne dam do domácnosti z brigády sa dá brat za nájomne a neberem len na stravu ale aj rekonštrukciu RD ( ku príkladu svoju izby som si dal dokopi za 40000 z brigády, oblečení si kupujem zo svojeho ) tak teraz hovorte či sú alebo né
Akože tie obmedzenia čo si vymenoval sú podla mňa úplne v poriadku.. Tiež mám 19 a nemôžem len ak spávať kde sa mi chce a u nás nemôže spať hocikto, tiež mám viac-menej večierku.. A že hádky? Chlapče ... žiješ v rodine, hádky sú tiež normálna vec, musíš sa naučiť brať to ako fakt, keď už nepomôžu rozhovory o tom, že si schopný byť nezávislí..
Pokiaľ bývaš pod ich strechou, chodíš do školy, neplatíš nájom, ješ ich jedlo tak sú za teba zodpovedný.
A btw. tá stránka v príspevku č.1 neexistuje. to bol akože "vtip" ako ti ukázať, že nemáš dobrú gramatiku.
tak ak sú zamna zodpovedný tak hned idem do banky vykradnem ju a budú súdiť nich a nie mna...No skvele lebo to je podla mna zodpovednosť...to čo hovoria oni neje zodpovednosť ale to je obmedzovanie osobnej sobody a buzerácia
počuj, sú to tvoji rodičia z čoho vyplýva, že majú o teba aj niečo také ako strach. Zodpovednosť je ale aj to, ochrániť ťa pred tým aby sa ti nič nestalo. A ak si myslia, že niesi dosť zodpovedný aby si si robil čo chceš majú právo ti zakazovať. Je to nepríjemné, ale sú to rodičia....
sa s tým zmier a sprav čo chcú.. zmaturuj, zbal si kufre a ži si.
celé mi to príde ako som sa v 16tich žalovala že ma nepustia na chatu s kamarátmi.
Sango teraz sa neuraz ale ak nebývaš na RD tak nepochopíš očom hovorím ale od malého sopláka sem doma na baráku a záhrade makal ja šrúb ked sem ostal maró a neíšel sem do školy vyupratoval sem celý barák... ked sem mal 15 - 17 roku sem po večeroch sedával doma z našima a kukal telku.... teraz ked mám priatelku mám aj iné záujmi iné plány večer nesedím doma ked sem maród upracem neco ale ne všetko ked mi neco poveda ( pokos trávu, porilu záhradu porobím to nekedy sice z kecami ale porobím a po veceroch už nesedím doma ale som z priatelku a to im vadí ). Moj brat bol ten čo našim z karty vytahel kvoli svojej babe 25000 a minul to na chlaste a nic mu nezakazovali...a ja kery sem vzdi robil co chceli mám doma peklo...a začo...tebe sa to ťažko posudzuje ale ja mám pocit že pokial nejdem na druhý den do školy tak mám právo byt preč z baráku aj 24 hodin a dojít dom o 7:00 rano...oni si proste zvikli že sem bival snimi doma a potrebuju aby im nekdo povedal že ja niesom poviný to robiť dalej....je nebudem v budúcnosti bývat snimi ale zo svojou rodinou a nech sa hnevaju alebo ne oni budú len príbuzdný nie rodina.
ja nehovorím že chcem aby sem stale chodil o 7 rano dom a pravidelne prespával u priatelky alebo ona umna....ja len chcem aby mi nepičovali ked dojdem dom o 10 minut neskur než sem povidal a aby z času načas sem mohel prespat a to snad neni moc..... priatelkku stálu už budem mat pomaly rok a naši nechu dovolit aby umna prespala po stužkovej aby som ja mohol na stužkovej pit chcem toho snád moc
a ešte ked sme utoho...bracha neje študent - púracuje, našim na nájem nedáva živia ho perú mu proste to co umna a od 18-ky čo je zamestnaný mu nehovoria kedy má byt doma a býva unás aj z priatelkou....to je to taký rozdiel byť študentom a pracujúcim...neje to len otom
Ja už neviem ako ti mám povedať, že oni sú tvoji rodičia a tebe nezostáva nič iné len to vydržať, alebo sa zbaliť a odísť. Sú to rodičia a keď im to nevieš vysvetliť, tak im to proste nevysvetlíš. Nech sa ti to zdá byť akokoľvek kruté a nerobiť z toho tragédiu, lebo to môže byť 100x horšie.
A možno tvoje dievča nemajú radi. to by som ani ja nedovolila aby u mňa spala ...
A ako, to je pekné, že si upratoval atď, ja tiež pomáham v domácnosti kde sa len dá a je pochopiteľné (btw. bývam v dome) že mne nedajú kosiť trávu, alebo rýlovať.
dufam že mi dáš aspoň za pravdu ak ti poviem že moju priatelku nemaju radi a vlastne žiadnu nemali radi z toho dôvodu že vidia v nej osobu ktorá im z domu berie poslednú pomocnú silu ( sluhu ). A to či ju malju alebo nemaju radi neje mi to jedno ale oni snou žit nebudú
Ked si si brigadou zarobil na izbu tak si brigadou zarob aj na podnajom a uz tolko nefrfli. Tu ta nikto lutovat nebude..
Btw neohanaj sa pravami, lebo mas aj povinnosti. Odporucam ti precitat si zakon o rodine 36/2005 najma §28-§32 a §40-§43.
A takisto asi najdolezitejsiu cast §43 odsek 2.:
"Dieťa je povinné svojim rodičom prejavovať primeranú úctu a rešpektovať ich. Ak dieťa žije v domácnosti s rodičmi, je povinné podieľať sa osobnou pomocou na spoločných potrebách rodiny a prispievať na úhradu potrieb rodiny podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov."
Tommyhot toto je podla mna diskuzné forum a nie lutovna.... Ak má človek dostatok rozumu tak pochopí že tu má diskutovat o problemoch a čaká rady a názory a nie lutovanie... Ak ty tady hladáš niečo ine to je tvoja vec...ja len rady a názory neviem asi si si to vycucal z palca na nohe že tu hladám niekoho kdo ma bude lutovat... ak si to naozaj vycucal tak skus druhy tento ti dáva zlé info
Hmm no robit si co chces sice mozes, ale bez nich toho vela neurobis.... kym sa neosamostatnis nemozes nic robit boli casy kedy by si z osemnastky isiel rovno na vojnu takze nevidim to az take cierne Jedine co ti ostava je obcas im zaklamat (na nic sa nehrajme kazdy to robi..... ) a uzit si vonku ale kym zijes pod ich strechou moc by som sa neburil
nechcem teraz vyzerat ako tvrdak ale verte alebo ne vobec by mi to nevadilo keby bola vojna stale poviná....človek si tam skludní maníre co to sa naučí a ešte aj postavu si tam spravý
a suhlasim s @tommyhot svet je kruty to len nasi rodicia robia co mozu aby nas v dectve od co najviac veci uchranili ale je nacase aby si zacal stat nohami pevne na zemi.....
@69tomino zacni reagovat k veci, alebo nereaguj vobec. Dal som ti paragrafy, mozes si ich prestudovat a sam zistis, na koho strane je pravda.
Mas 19 (zvlastne, ze pred par hodinami si mal v profile len 18 ), ak sa ti nepaci mozes odist, rodicia na teba prestanu dostavat peniaze zo socialky a ty mozes byt taky samostatny az sa z toho poseries a do tyzdna sa vratis spat domov. Mas len velku hubu, ale o realnom zivote vies hovno.
nič v zlom ale tvoji rodičia majú pravdu tuším do 25 sú za teba zodpovedný teda že ťa musia živiť a všetko okolo a ty ich na oplátku musíš rešpektovať etc...Zakazovať by ti nemali veľmi čo ak si to platíš z vlastného. Mňa by asi vyrazili keby že chcem argumentovať zákonmi To chce proste zdravý rozum trpezlivosť a trvať na svojom. Oni si časom zvyknú ale to zavísi aj od teba ak si nezodpovedný a lomcuju z tebou hormóny kľudne môžu mať dôvod ťa nepúšťať
Neveim presne kde je ta hranica ci 15 alebo 18 rokov, odvtedy rodicia za teba zodpovedny niesu, si plne zodpovedna sama za seba. Ked spachas trestny cin, kto pojde do basy? ty ? alebo tvoji rodicia? jasne ze ty, tak to znamena ze nikto za teba zodpovedny nieje, len ty sama.
jo tak sory no že som sa kopel a pridal sem si na veku asi 5 hodin bo 19 mám až zajtra....no zastrelte mna..... ak si myslíš že viem o živote hovno tak sa pozri do zrkadla.... ja som bez rodičov zvladol viac ako si ty najazdil na aute..... a ako sa mám odstahovat ked nemám školu a robotu...sory ale názory odíd z domu su ponekud absurdné...jasne možem ukoncit školu nait si robotu ale čo to bude za prácu bez maturity.... presne ako hovorí Andy-larkin su zamna zodpovedny do 25 ak chodim do školy ale ich zodpovednosť spočíny v tom že mi maju dat postel najest pokial nechodím do práce ale do školy pokial už od 18 nemám školu ale prácu tak mna možu mat v..... To že ak byvam unich ich mám posluchat to je ako keby si ty chodil na VŠ mal priatelku bývate uvás doma máš 24 a rodičia ti povedia že o polnoci si doma...už ta vidim ako budeš na minutu presne doma na povel rodičov., Tommyhot sa preber
Oni sú BOHOVIA. Oni ťa živia, šatia a musíš, opakujem MUSÍŠ sa prispôsobiť.
Áno, tá tvoja situácia vyzerá byť trošku jeb.utá.
Ale je to ich dom, vládnu tam ich pravidlá. Ber to v tom zmysle že ty si tam ich hosť. Ty NEMôŽEŠ zmeniť ich pravidlá. Jediné čo môžeš je držať hubu a krok.
Keď sa ti to nepáči máš len dva riešenia: 1. Robiť tieto veci napriek zákazu a čakať vyhadzov z domu
2. Počkať a osamostatniť sa.
Ešte by som dodal že stavať si vzťah medzi rodičmy a tebov na základe nejakých debilných paragrafov a trápnych primitívnych zákonov = zlý vzťah.
@69tomino tvrdenia o tom, co si bez rodicov dokazal si nechaj pre priatelku ta ti to mozno zerie, mna tym neohuris.
"ale ich zodpovednosť spočíny v tom že mi maju dat postel najest pokial nechodím do práce ale do školy pokial už od 18 nemám školu ale prácu tak mna možu mat v....."
Vsade hovoris o ich povinnostiach, ale na svoje akosi zabudas. Nezelam nikomu nic zle, ale tebe by sa zislo keby ta vyhodia na ulicu, aby si si uvedomil, ze to, ze mas postel a jedlo nie je samozrejmost.
pozri sa, samozrejme, že si za seba zodpovedný už od svojej 18ky, ale rovnako, ako si rodičia plnia svoju povinnosť, že kým nie si schopný sám seba živiť, tak sa o teba starajú (majú túto povinnosť do tvojej 26ky), tak by si nemal čakať, že ti dovolia robiť si čo chceš.
možno sú trochu despotickí, to si s nimi vykecaj, ale pokiaľ ti dávajú peniaze, žiješ u nich, starajú sa o teba, tak je trošku absurdné, aby si si myslel, že budeš žiť podľa svojho. to si dovoľ, keď budeš naozaj na svoju päsť.
ako hovorím, porozprávaj sa s nimi o pravidlách, v každej domácnosti sú nejaké pravidlá a potom ich dodržiavajte. obidve strany.
(keď som dosiahla 18, tak som mame povedala, že tak a teraz si ja budem hovoriť, kedy prídem domov. a mama, že dobre, ale dodržiavaj to. hneď prvýkrát som to nedodržala, bol to môj problém, moja chyba, zas mi nakazovala mama v tomto. a nedivím sa.
upravilo sa to, až keď som odišla do Londýna a ukázala som, že sa dokážem o seba postarať)
všetko je o komunikácii vzájomnej dohode a dodržiavaní dohody. jednoducho sa s nimi porozprávaj. a máš zbytočné oháňať sa zákonmi. výchova nie je o zákonoch.
tak ty neviem co im je mam 14 a vobec nic take D preeboha ved kazdy den spim nekde inde jasne se zavola mamina ci som v poriadku ale to je vsetko ... asi si mysli se nieco vyparatis
Poteším ťa, aby si si nemyslel, že to máš len ty. Ja s bratom máme 22r. Brat ma frajerku a mame sa vôbec, ale vôbec nepáči, keď u nás spí a potuluje sa jeho frajerka po 20,00. Asi ti nič nebude hovoriť, že keď je doma niekto cudzí, tak vaši majú narušené súkromie.
Predstav si, že mne mama stále volá, keď idem von, že kde som, s kým som a kedy prídem domov. Musím sa hlásiť pravidelne, ked nie som doma o 16,00 a o 21,00. Ked idem von, tak sa pýtaju s kým iidem, prečo tam idem a dokedy budem.
Občas mi to ide na nervy, ale potom si uvedomím, že majú o mna strach a taj jej nerobím napriek.
Si uvedom jednú vec, aj keď budeš mať 40 rokov tak aj tak budeš ich syn, kt. majú veľmi radi a takto sa ťa snažia asi istým spôsobom ochraňovať- myslím si, že mama asi nechce byť tak skoro babyčkou, toto ťa nenapadlo??
A ver tomu či nie, ak sa odsťahuješ, ta si budeš ťažko, ale fakt ťažko zvykať na to, že nemá oprané, požehlené, navarené a prichystané.
A ak by si to fakt chcel zo zákona, tak si naťukaj www.aspi.sk (tuším takto, alebo daj si to do googlu) a zákon o rodine- tam by to malo byť- ale úprimne povedané- s týmto aj tak nevyhráš- bo ti môže povedať- nepáči sa ti- môžeš sa vysťahovať- a budeš postavený pred hotovú vec.
a ešte- mohol by si sa ozaj zlepšiť v gramatike- však to sa nedá čítať, píšeš ako maďar, skloňovanie ti asi nič nehovorí a o vybraných slovách radšej mlčím- takto sa na Záhorí nevypráva!!!
@12 a čo teraz ako- hm- aj ja som si kupoval veci za svoje a som tu a máš pravdu, pokiaľ chodíš do školy, tak oni majú povinnosť sa o teba starať a je to aj podľa zákona ale ty máš povinnosť ich poslúchať a vážiť si ich, rešpektovať ich- aj toto je v zákone- vieš, podľa môjho názoru si sa vydal dosť zlým smerom, lebo ideš kosou proti kameňu- tento boj máš vopred prehraný - ak budeš doma bývať
@14- no len to skús a neboj sa- oni do basy nepôjdeš ale ty- hvoorí ti niečo trestná zodpovednosť?? a ty ju máš už od 14 rokov a ver tomu či nie- dostaneš plnú sadzbu a nie polovičnú, lebo už sa nechápeš ako mladistvý-
@35 a to si z kade nabral, že do 25r?? iba dovtedy, dokedy študuješ a aj tu je to už dosť oklieštené- poberajú len sociálne dávky za teba- ako náhle dobršiš vek 18 r tak máš zodpovednosť sám za seba
@Milli666 zodpovednosť nebolo šťastne použité slovo ale nič lepšie am nenapadlo....Ľudovo povedané do 25ky(alebo do 26? resp kým neskončíš školu) ťa rodičia nemôžu vyhodiť z domu. Takže sú zodpovedný za to aby si mal stravu a miesto kde môžeš spať a ty ich musíš rešpektovať.
@49 Preto som napísal" Takže sú zodpovedný za to aby si mal stravu a miesto kde môžeš spať a ty ich musíš rešpektovať." No čo som čítal diskusiu tak to nieje ten prípad žeby kradol.
@50 vidíš tam to slovo PRIKLAD- tak to bol fakt príklad, neznášam ak sa niekto chytá za slovíčka
- proste zhodneme sa v tom, že je jeho povinnosť zo zákona ctiť si rodičov, pomáhať doma (ja som si do s nimo dohodol dobre- povedal som, že do záhrady ma nedostanú ani za živého B... a dali mi pokoj, ale naopak musím dom z nútra vykuírrovať) a ak môže tak aj prispievať-
- lenže zákony sú na to, aby sa porušovali - no nie??
- takže zmaturuj (ak sa ti to podarí zo SjL tak to bude asi zázrak), nájdi si byt a prácu a máš pokoj (relatívny pokoj)
@52 vieš čo, nechám ťa už v tom- ale ver tomu či nie, ja mať doma decko, kt. porušuje pravidla + dohody, neposlúcha a robí si čo chce- tak ho bez mihnutia oka vyhodím a je mi jedno či budem stíhaný alebo nie- vychoval som ho, dal som mu strechu nad hlavou, ošatenie, svoj voľný čas a ono ma bude v kuse nasierať a ignorovať- tak toto teda nie- som jeho rodič a či chce alebo nie, bude ma poslúchať a ak nie- tak nech padá z domu - aspon zistí, že svet nie je bombička
Budem sa snažit to napisat neutrálne k tebe aj k rodicom. Ako zodpovedný uz za teba nie su lebo dovrsenim 18 roku zivota si zodpovedny za vsetko sam ak si spôsobilí. Jasne ze poznam to aj ja hlavne ked nazurim rodicov a mama mi povie ze pokým byvas pod mojou strechou a ta zivim tak buddes pocuvat a robit co ti poviem to sa asi napocuva kazdy kto chodi este do skoly. Ale zase pravdupovediac ja to az tak nepoznam lebo u mna autoritu rodicia nemaju uz davno ako poslucham ich lebo ich milujem a kricia az ked fakt nieco je zle ale uz nie ako na sopliaka. Podľa mňa či maš z nich strach či nie tak by si mal rodičov zavolať si sadnúť za jeden stôl a pohovoriť si s nimi možno ta maju za maleho a nic tym nestratis alebo ta spindaju ze si vela dovolujes alebo ta pochopia a povedia si ze uz nesi maly chlapec a ze uz mas tiez svoj nazor a aj svoje vlastne potreba alebo ako to napisat ze chces byt dlhsie von atd. No si neviem predstavit seba ze by som mal nejaky vymedzený cas tak si treba s nimi pohovorit o rok mozno budes na vyske niekde preč a co ta chcu stale kontrolovat?????
@54 si na omyle, že nie sú zodpovedný za teba po dovršení 18r života- pokiaľ študuješ tak sú za teba zodpovedný a majú vyživovaciu povinnosť za teba- kukni si zákon o rodine a potom niečo hovor-
tak ja sa nebudem snažiť byt neutrálna ako @pa3cek
podla mna vedia, ze si trosku retard, tak ti radsej vsetko zakazuju, aby nemali na krku dalsich malych retardov
a dalej..ja mam 20 a tiez u nas nemoze hocikto spat a tiez musim rodicom oznamit kam idem. nemam sice vecierku, ale vzdy poviem kam idem a kedy pridem.
strasne sa stazujes a si lenivy nieco spravit..-teda aspon mi to tak pripada. ked si dokazal dat tolko kešu na pristavbu-chod makat, zarob si na podnajom a nefrfli..a nauč sa gramatiku, lebo to ti moc na inteligencii nepridava
@69tomino v podstate maju pravdu. Pokial u nich zijes a oni ta zivia budes robit to co povedia oni. Samozrejme s mierou. Poradim ti ako sa toho zbavit. Zacni zarabat a davaj im dake peniaze alebo sa nato vyjeb a zacni naplno. Odskusane
Já nemám nervy to číst celé Tak snad nebudu opakovat: Já měla taky starší sourozence a rodiče na mě víc lpí, protože narozdíl od odchozích jsem já byla "ta co vždy zůstala". Na jednu stranu tě chtějí z lásky chránit a na druhou jsou trochu sobečtí, protože si neuvědomují, že máš svůj život, trochu míň rodinný. Tohle se dá řešit asi jedině dlouhou promluvou, kdy se budeš tvářit seriózně mluvit klidně. Žádný vzdor, hádání-to vůbec. "Vypálíš jim rybník" když to budeš řešit s naprosto chladnou hlavou. Co už někdo říkal: jde o kompromis-zeptej se, proč jim to tak vadí, že budeš spát jinde. Co se tím změní, když nebudeš doma? Co bys měl udělat pro to, aby byli v klidu? Když jim budeš vycházet vstříc, budou ochotnější diskutovat Taky se připrav říct proč ti na tom tak záleží(sám je znáš dobře, víš co zabere, co nemá smysl říkat...). Možná to skončí neúspěchem, ale opravdu radím nevybuchnout, nebýt drzý, ani ironický. Třeba se jim to rozleží v hlavě, zvyknou si na tu představu, že nejsi jen ptáčátko v jejich hnízdečku, a změní názor. S bratrem to snad nemá cenu porovnávat. Prostě ten mladší, bude vždycky mladší a nezkušenější, rodiče mají jinačí oči A všem ostatním: jasně že dokud bydlím u rodičů, platí jejich pravidla. Ale rozhodovat o tom, kde spím?! V jejich domě=chovám se slušně. Ale po patnácti mě snad má rodina připravovat na "to venku", na můj samostaný život. Nebo bydlet s nimi nadosmrti? Každého věc.
Milli666 Pocuj to ma musis na kazdej ankete buzerovat bud trocha chapaví a setri slovami lebo ja nemam chut pocuvat od teba blbe narazky tak mozes hovorit so svojou materou a otcom. No jasne ze tak su lenze ak nieco spravis tak neviem ci fizli zoberu teba alebo fotra tvojho asi teba ked mas uz viac jak 15 ci 14 neviem teraz a od 18 si slobodny clovek ved nemusia nanho brat pridavky nech sa vystahuje a inak poukazka chodi na jeho meno tak neviem co picujes. Inak sorry za nadavky ale uz som sa nastval do blbcov mi hovorit nebudes len preto ze mas o 2 roky viacej tak sa maj!
Mimochodom mame pisat jemu a nie jeden druheho tu zhadzovat tak pis k teme a inych si nevsimaj alebo vsimaj a nekomentuj jak debil on si vyberie co je spravne
Tommyhot: To je asi relativní, ale máš pravdu. Moje výchova byla OK, ale mám pocit, že nejvíc se právě učím tím, že porovnávám svůj způsob života s ostatními (ano, k tomu nemusím NUTNĚ spát po cizích kamrádech) Vnímám rozdíly a uvědomuji si, že nic nemá přesná pravidla, že si je musím vytvořit sama (popř. přebrat od rodiny ). O tom je dospělost, ne? Že jednám sama za sebe(neznamená to nutně nesouhlas s předhcozí výchovou).
Tommyhot aj tu si najmudrejsi ty mudrlant. Dal by som ti do ruky 200 eur a chod naulicu robit fachmana zo seba ty frajer. A nie maminka sa o teba stara jak o bastarda
pozri... zodpovedny si sam za seba. ALE! Je pravda, ze pokial byvas u nich, pokial ta satia, zivia, pokial mas strechu nad hlavou, a podobne, tak ich "musis" posluchat... ale bolo by rozumne si s nimi pohovorit, ze co a ako, ze su proste veci, do ktorych by sa uz nemali miesat.
tak ja sa postavím na stranu 69tomina, pretože momentálne mám 19, za 2 mesiace 20 a nedala by som si kecať do toho, kde a kedy budem chodiť a spávať. jasné, k rodičom (teda v mojom prípade k mamine) sa správam úctivo, ale sú veci do ktorých by nemali zasahovať...teda ak ich dieťa je primerane zodpovedné na svoj vek....
ja už cca 2 roky žijem mimo domu a na slobodu som si zvykla, jasné, že aj mňa sa mamina pýta kam idem a kedy prídem, a ja jej to vždy aj poviem, lebo nemám dôvod jej to tajiť, ale nejaké večierky prípadne obmedzenia, že tam nepôjdeš, už na mňa proste neplatia...
Je pekné mať u rodičov autoritu, často sa to nevidí... ale aj autorita má svoje medze.
Ja mať 19 a byť v situácii ako ty, poviem im rozumne (nie ako pubertálne urevané decko) môj názor, a ostatné nepočúvam.. Máš po 18, zákonne za teba nezodpovedajú, ty zodpovedáš sám za seba. Ak niekoho zabiješ, pôjdeš sedieť ty, nie oni. Aj to že na teba poberajú prídavky, je len k vôli škole a tú ty môžeš kedykoľvek ukončiť, lebo povinnú dochádzku už máš dávno za sebou.
Skús sa na to všetko "vysrať" a autoritu v tomto smere zahoď. Si dospelý a nie 13 ročný pubertiak, ktorému mama zakazuje pozerať neslušné filmy...
A ešte.. na mieste tvojej frajerky.. dosť by mi to asi vadilo, že sa im nevieš postaviť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
Čo dodať, skús si s nimi pohovoriť alebo sa čo najskôr odsťahovať.
Ako to potom, že na tvojho brata takí jebnuti neboli?
A viem, s tým vlastným bývaním to také lahké neni.
Tu sa nedá moc čo poradiť, proti rodičom toho sám moc nenabojuješ, hlavne keď sú takí, akí sú... Jedine sa ich snažiť rozumnymi argumentami a kompromismi nejako presvedčit.
Pokiaľ bývaš pod ich strechou, chodíš do školy, neplatíš nájom, ješ ich jedlo tak sú za teba zodpovedný.
A btw. tá stránka v príspevku č.1 neexistuje. to bol akože "vtip" ako ti ukázať, že nemáš dobrú gramatiku.
A ten 1 príspevok bol vtip ale aj ta moja odpoved
počuj, sú to tvoji rodičia z čoho vyplýva, že majú o teba aj niečo také ako strach. Zodpovednosť je ale aj to, ochrániť ťa pred tým aby sa ti nič nestalo. A ak si myslia, že niesi dosť zodpovedný aby si si robil čo chceš majú právo ti zakazovať. Je to nepríjemné, ale sú to rodičia....
sa s tým zmier a sprav čo chcú.. zmaturuj, zbal si kufre a ži si.
celé mi to príde ako som sa v 16tich žalovala že ma nepustia na chatu s kamarátmi.
Aj keď to s tou priateľkou sa mi zdá moc, mne mama dovolila prespavat u chalana už v 16 (ale zase ja mam v tomto výnimočne dobrú mamu).
S tou banku to nebol dobrý príklad.
Treba si určiť navzájom nejaké pravidlá a spraviť nejaké kompromisy, niečo za niečo. Ty sám vieš najlepšie čo na nich platí.
Aj keď to s tou priateľkou sa mi zdá moc, mne mama dovolila prespavat u chalana už v 16 (ale zase ja mam v tomto výnimočne dobrú mamu).
S tou banku to nebol dobrý príklad.
Treba si určiť navzájom nejaké pravidlá a spraviť nejaké kompromisy, niečo za niečo. Ty sám vieš najlepšie čo na nich platí.
píš prosím ťa normálne
Ja už neviem ako ti mám povedať, že oni sú tvoji rodičia a tebe nezostáva nič iné len to vydržať, alebo sa zbaliť a odísť. Sú to rodičia a keď im to nevieš vysvetliť, tak im to proste nevysvetlíš. Nech sa ti to zdá byť akokoľvek kruté a nerobiť z toho tragédiu, lebo to môže byť 100x horšie.
A možno tvoje dievča nemajú radi. to by som ani ja nedovolila aby u mňa spala ...
A ako, to je pekné, že si upratoval atď, ja tiež pomáham v domácnosti kde sa len dá a je pochopiteľné (btw. bývam v dome) že mne nedajú kosiť trávu, alebo rýlovať.
Povedať im to a vysvetliť im to musíš ty. A nejde tu o budúcnosť, ale o sucasnost a tým že sa budeš ľutovať na nete ju nezmeníš.
Fakt píšes, že už nie si soplave decko, ale tak sa spravaš.
Ja na tvojom mieste by som napríklad uvažovala o podnájme alebo trebárs aj o tom bývaní u bábky, teda pokiaľ by to bolo ozaj také beznadejne.
Btw neohanaj sa pravami, lebo mas aj povinnosti. Odporucam ti precitat si zakon o rodine 36/2005 najma §28-§32 a §40-§43.
A takisto asi najdolezitejsiu cast §43 odsek 2.:
"Dieťa je povinné svojim rodičom prejavovať primeranú úctu a rešpektovať ich. Ak dieťa žije v domácnosti s rodičmi, je povinné podieľať sa osobnou pomocou na spoločných potrebách rodiny a prispievať na úhradu potrieb rodiny podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov."
Mas 19 (zvlastne, ze pred par hodinami si mal v profile len 18 ), ak sa ti nepaci mozes odist, rodicia na teba prestanu dostavat peniaze zo socialky a ty mozes byt taky samostatny az sa z toho poseries a do tyzdna sa vratis spat domov. Mas len velku hubu, ale o realnom zivote vies hovno.
Ale myslím, že stačí vydržať. Končíš strednú a pekne krásne si vyber výšku, čo bude na hony vzdialená od vášho bydliska
Oni sú BOHOVIA. Oni ťa živia, šatia a musíš, opakujem MUSÍŠ sa prispôsobiť.
Áno, tá tvoja situácia vyzerá byť trošku jeb.utá.
Ale je to ich dom, vládnu tam ich pravidlá. Ber to v tom zmysle že ty si tam ich hosť. Ty NEMôŽEŠ zmeniť ich pravidlá. Jediné čo môžeš je držať hubu a krok.
Keď sa ti to nepáči máš len dva riešenia: 1. Robiť tieto veci napriek zákazu a čakať vyhadzov z domu
2. Počkať a osamostatniť sa.
Ešte by som dodal že stavať si vzťah medzi rodičmy a tebov na základe nejakých debilných paragrafov a trápnych primitívnych zákonov = zlý vzťah.
čo chceš od nás počuť???
Radíme ti : vydrž kým skončíš školu, zatiaľ si špor na nejaký podnájom a odíď od nich po škole a rob si čo chceš..
"ale ich zodpovednosť spočíny v tom že mi maju dat postel najest pokial nechodím do práce ale do školy pokial už od 18 nemám školu ale prácu tak mna možu mat v....."
Vsade hovoris o ich povinnostiach, ale na svoje akosi zabudas. Nezelam nikomu nic zle, ale tebe by sa zislo keby ta vyhodia na ulicu, aby si si uvedomil, ze to, ze mas postel a jedlo nie je samozrejmost.
pozri sa, samozrejme, že si za seba zodpovedný už od svojej 18ky, ale rovnako, ako si rodičia plnia svoju povinnosť, že kým nie si schopný sám seba živiť, tak sa o teba starajú (majú túto povinnosť do tvojej 26ky), tak by si nemal čakať, že ti dovolia robiť si čo chceš.
možno sú trochu despotickí, to si s nimi vykecaj, ale pokiaľ ti dávajú peniaze, žiješ u nich, starajú sa o teba, tak je trošku absurdné, aby si si myslel, že budeš žiť podľa svojho. to si dovoľ, keď budeš naozaj na svoju päsť.
ako hovorím, porozprávaj sa s nimi o pravidlách, v každej domácnosti sú nejaké pravidlá a potom ich dodržiavajte. obidve strany.
(keď som dosiahla 18, tak som mame povedala, že tak a teraz si ja budem hovoriť, kedy prídem domov. a mama, že dobre, ale dodržiavaj to. hneď prvýkrát som to nedodržala, bol to môj problém, moja chyba, zas mi nakazovala mama v tomto. a nedivím sa.
upravilo sa to, až keď som odišla do Londýna a ukázala som, že sa dokážem o seba postarať)
všetko je o komunikácii vzájomnej dohode a dodržiavaní dohody. jednoducho sa s nimi porozprávaj. a máš zbytočné oháňať sa zákonmi. výchova nie je o zákonoch.
Predstav si, že mne mama stále volá, keď idem von, že kde som, s kým som a kedy prídem domov. Musím sa hlásiť pravidelne, ked nie som doma o 16,00 a o 21,00. Ked idem von, tak sa pýtaju s kým iidem, prečo tam idem a dokedy budem.
Občas mi to ide na nervy, ale potom si uvedomím, že majú o mna strach a taj jej nerobím napriek.
Si uvedom jednú vec, aj keď budeš mať 40 rokov tak aj tak budeš ich syn, kt. majú veľmi radi a takto sa ťa snažia asi istým spôsobom ochraňovať- myslím si, že mama asi nechce byť tak skoro babyčkou, toto ťa nenapadlo??
A ver tomu či nie, ak sa odsťahuješ, ta si budeš ťažko, ale fakt ťažko zvykať na to, že nemá oprané, požehlené, navarené a prichystané.
A ak by si to fakt chcel zo zákona, tak si naťukaj www.aspi.sk (tuším takto, alebo daj si to do googlu) a zákon o rodine- tam by to malo byť- ale úprimne povedané- s týmto aj tak nevyhráš- bo ti môže povedať- nepáči sa ti- môžeš sa vysťahovať- a budeš postavený pred hotovú vec.
- konečne môžem aplikovať svoje poznatky z práva
- zákon jasne hovorí, máš ich rešpektovať, poslúchať, ak môžeš tak aj prispievať na domácnosť
dávam príklad:
- okradol si ich, zobral si im peniaze, kradneš z domu veci a chodíš do školy
- majú dve možnosti
1. zavolajú na teba policajtov a pôjdeš bud do basy alebo to neskôr stiahnú,
2. alebo ťa vyšmiaria a povedia si, život ťa naučí sám
3. na túto som zabudol- dajú ti posledné ultimátum a keď ho porušíš tak padáš z domu
- proste zhodneme sa v tom, že je jeho povinnosť zo zákona ctiť si rodičov, pomáhať doma (ja som si do s nimo dohodol dobre- povedal som, že do záhrady ma nedostanú ani za živého B... a dali mi pokoj, ale naopak musím dom z nútra vykuírrovať) a ak môže tak aj prispievať-
- lenže zákony sú na to, aby sa porušovali - no nie??
- takže zmaturuj (ak sa ti to podarí zo SjL tak to bude asi zázrak), nájdi si byt a prácu a máš pokoj (relatívny pokoj)
podla mna vedia, ze si trosku retard, tak ti radsej vsetko zakazuju, aby nemali na krku dalsich malych retardov
a dalej..ja mam 20 a tiez u nas nemoze hocikto spat a tiez musim rodicom oznamit kam idem. nemam sice vecierku, ale vzdy poviem kam idem a kedy pridem.
strasne sa stazujes a si lenivy nieco spravit..-teda aspon mi to tak pripada. ked si dokazal dat tolko kešu na pristavbu-chod makat, zarob si na podnajom a nefrfli..a nauč sa gramatiku, lebo to ti moc na inteligencii nepridava
Tym, ze budes spat kade tade po kamaratkach sa vobec nepripravis na samostatny zivot Zivot nie je o tom kde si, ale kto si a co robis
ja už cca 2 roky žijem mimo domu a na slobodu som si zvykla, jasné, že aj mňa sa mamina pýta kam idem a kedy prídem, a ja jej to vždy aj poviem, lebo nemám dôvod jej to tajiť, ale nejaké večierky prípadne obmedzenia, že tam nepôjdeš, už na mňa proste neplatia...
Ja mať 19 a byť v situácii ako ty, poviem im rozumne (nie ako pubertálne urevané decko) môj názor, a ostatné nepočúvam.. Máš po 18, zákonne za teba nezodpovedajú, ty zodpovedáš sám za seba. Ak niekoho zabiješ, pôjdeš sedieť ty, nie oni. Aj to že na teba poberajú prídavky, je len k vôli škole a tú ty môžeš kedykoľvek ukončiť, lebo povinnú dochádzku už máš dávno za sebou.
Skús sa na to všetko "vysrať" a autoritu v tomto smere zahoď. Si dospelý a nie 13 ročný pubertiak, ktorému mama zakazuje pozerať neslušné filmy...
A ešte.. na mieste tvojej frajerky.. dosť by mi to asi vadilo, že sa im nevieš postaviť