Do podielu vysielania slovenských hudobných diel sa pritom podľa zákona budú počítať iba slovenské hudobné diela zaradené do vysielania od 6:00 do 24:00, ktoré nie sú doplnkovým vysielaním a nie sú z väčšej časti sprevádzané hovoreným slovom. „Z času vysielania vyhradeného slovenským hudobným dielam je vysielateľ povinný vyhradiť najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských hudobných diel,“ píše sa ďalej v zákone, ktorý za nové slovenské hudobné dielo považuje „hudobné dielo vysielané do piatich rokov od jeho prvého uvedenia na verejnosti“.
Nie, pretože nebudem počúvať nič iné v aute ako Ďuricu a podobné "skvosty" ... Žiadne nádejné kapely ani nič nedostanú šancu, iba stále rovnaké zaplatené otrhovačky.
@paulieevans myslim ze 20 percent nevykryju dvoam piatimi songami duricu, desmodu, smatanovej, imt a majka...budu sa musiet viac pozerat po dobrej hudbe
Co ja viem, pocuvam iba _FM a tam mi to nijak nevadi. Keby mam vsak pocuvat funradio/fanradio (fakt netusim, jak sa to pise ) a stokrat za den Duricu a Smatanovu ci Krisitinu, tak sa hodim pod vlak asi
Ľudia väčšinou argumentujú,že je to nejaké totalitné nariadenie,padajú prirovnania k Severnej Kórei,ale to je úplna somarina,lebo podobné kvóty majú aj francúzi,dáni alebo austrálčania,proste krajiny,ktoré si uvedomili,že je to v ich národnom záujme,preferovať svojich interpretov a nebyť zahltený len anglo-americkou tvorbou. Ľudia sa môžu sťažovať,že nemajú radi Ďurindu, Desmod atď., lenže treba si uvedomiť subjektivitu svojich názorov,mnoho ľudí má tieto slovenské kapely rado a ako hovorím,to čo by ich malo na slovenskom trhu uprednostňovať je to,že sú domáci,lebo mnohé vyspelé krajiny si chránia svoju kultúru,majú v sebe zdravú dávku patriotizmu.
na jednej strane je to pekné a súhlasila by som,ale podľa môjho názoru by nemuseli byť len nové..
napríklad na fm-ku,alebo na rádiu slovensko tých 20% určite zahrajú a snažia sa dať do popredia aj nejaké mladé začínajúce kapely,ktoré vedia byť dosť hodné počúvania,oveľa hodnejšie ako nejaký ďurica,dokonca aj hodnejšie ako donekonečna ohraté zahraničné hity európy dva ,ale tak myslím,že je to na iniciatíve rádia a neviem si predstaviť ako by na európe dva zahrali niečo iné ako odpad slovenských pesničiek
okrem toho, ze to nedava zmysel z hladiska elementarneho, zdraveho myslenia, je to tusim aj protiustavne. ak sa nemylim, pise sa tam nieco o slobode podnikania. nepaci sa ti hudba na nejakom radiu? zapni si ine radio. ale nevnucuj mi, prosim, svoje sracky. btw nieje to nahodou okrem ineho aj rasizmus?
posledne 2 tyzdne v praci pocuvame vlnu, tam urcite hraju aj viac ako 20%.
Lenze 10krat do dna elan, haberu, zbirku.
Suhlasil by som s tym, keby hravali aj nove a menej zname kapely
@12 myslím že pri tomto type podnikania si štát môže určovať podmienky,nie je to obmedzenie slobody. Rádiový éter patrí štátu a ten si môže presne špecifikovať kritériá, ktoré musí každý držiteľ licencie spĺňať. Keď to už nejakú dobu funguje v západnej európe,tak to nemôže byť protiústavné. Ale súhlasím aj s tým,že treba dať priestor aj mladým,nielen staré, známe kapely, a aj od tých starých známych treba zahrať aj niečo z nových albumov,nielen tie známe hity,čo už všetci vedia naspamäť. Aj pre tých najznámejších komerčných interpretov ako je napríklad Elán je náročné dostať do rádií svoju najnovšiu tvorbu, to viem priamo zo zdroja.
@notme vo verejnom zaujme mozno zakonom obmedzit vsetko. Takto sa viac penazi z hudby udrzi na slovensku a nebudu sa kotulat do zahranicia. Podporí sa tým hudobný priemysel...
Tak to je jasné,že už nerobia také veci ako kedysi za mlada,ide skôr o poukázanie na ten súčasný stav,že aj legenda svoju novú tvorbu do rádia nedostane,tak akú šancu majú mladé,menej známe kapely? Z tej mladej generácie sa tam dostala napríklad Celeste, lenže ona má armádu producentov,menežérisov a všelijakých mediálnych expertov a pretláčačov, čo ju dostanú aj na Mars,no kapela bez vplyvných známostí,čo má ,,len" kvalitu musí tvrdo makať,aby sa dostali aspoň do regionálnych rádii.
@riddler no ved suhlas, ale tie senilne legendy maju stale vacsiu sancu ako kvalitní mladí interpreti, a to je smutné...aj ked asi vsade vo svtee proste zname meno otvára dvere...niektoré rádia ale vysielajú celkom dosť... radio FM (aj ked skor pre intelektualov a hipsterov) a radio rebecca
suhlasim ale zas ma pravdu napriklad @Paulieevans ze aj tak budu hrat dokola len Duricu ,Spirita ,Celeste a tak a to by hrali aj keby nemali ziadne nariadenie no ale to je jedno radia su vacsinou o nicom aj tak cele oni maju ale 30 pesniciek co hraju cely den dokolecka a vsetko su to len komercne veci ked si chce clovek pustit nieco ine musi mat proste mobil alebo iny prehravac na to urceny
verejnom záujme? slovenská hudba je odpad. toto úžasné opatrenie bude mať za následok, že aj tí piati ľudia, čo na Slovensku počúvajú rádio, ho počúvať prestanú. ako presne zníženie počtu zákazníkov prospieva biznisu? prosím, pouc ma.
@notme to sú len dohady... z obidvoch stran, o tom sa diskutovat neda... Su ale fakty: radia pustaju sracky, na tom sa tu zhodnu vsetci....taaakze...treba nieco skusit...napriklad tieto kvoty
nuž ja si nepotrebujem overiť teóriu, že keď niečo robím zle A začnem to robiť ešte horšie, finálny výsledok sa zhorší tiež. to je podľa mňa celkom logické.
Takú kvótu nech si nariadia pre rozhlas RTVS. Ale súkromné rádionby si malo púštať čo chce. Pre čo by napr. rádio zamerané na ázijský pop malo hrať pridrblé pesničky od elánu.
@26 a pointa? ty akoze chces niekomu zmenit vkus tym, ze mu vnutis nieco, co pocuvat nechce? keby bola slovenska hudba dobra, bol by po nej dopyt. tym, ze stat nuti radia do vysielania niecoho, po com dopyt nieje, ich pripravi o posluchacov. pride mi az neuveritelne, ze o niecom takomto je vobec niekto schopny pochybovat.
@notme slovenske radia nefunguju podla dopytu slovenských posluchacov ale podla udajov zo zahranica... tu sa nerobia posluchacske prieskumy s domacimi skladbami, iba s overenymi zahranicnymi hitmi
V zahraničí hrajú aj 50% domácej tvorby a my niesme schopný ani 20% pretože su tu debilkovia ktorý budú radšej počúvať justina biebra ako niečo slovenske
Hoci nepáči sa mi, že počúvame najmä zahraničnú hudbu, hoc ja som si na to tak zvykol, že vyhľadávam hlavne zahraničných interpretov podľa obľúbeného žánra, no myslím, že sa to nezmení, budú stále hrať dokola to isté, hoc je pekné vypočuť si obľúbenú pesničku, no už ma ani nebaví počúvať moje výberovky v playliste, to už radšej po tichu. Preto mi je jedno čo spravia s rádiom, je to médium ovplyvniteľné. Mne sa na rádiách skôr páči to, že tam debatujú, ako len púšťajú 5x do dňa tie isté pesničky.
Rekord (mám to dokonca aj poznačené niekde) je z roku 2014 rádio Express hralo pesničku Danza Kuduro 4x behom 1,5 hodiny... Odvtedy nepočúvam komerčné rádiá a radšej FMko kde je hudby až až a jedenkrát za deň jedna pesnička a nie tie isté sračky 4x za hodinu a pol...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
napríklad na fm-ku,alebo na rádiu slovensko tých 20% určite zahrajú a snažia sa dať do popredia aj nejaké mladé začínajúce kapely,ktoré vedia byť dosť hodné počúvania,oveľa hodnejšie ako nejaký ďurica,dokonca aj hodnejšie ako donekonečna ohraté zahraničné hity európy dva ,ale tak myslím,že je to na iniciatíve rádia a neviem si predstaviť ako by na európe dva zahrali niečo iné ako odpad slovenských pesničiek
Lenze 10krat do dna elan, haberu, zbirku.
Suhlasil by som s tym, keby hravali aj nove a menej zname kapely
@Paulieevans ze aj tak budu hrat dokola len Duricu ,Spirita ,Celeste a tak a to by hrali aj keby nemali ziadne nariadenie no ale to je jedno radia su vacsinou o nicom aj tak cele oni maju ale 30 pesniciek co hraju cely den dokolecka a vsetko su to len komercne veci ked si chce clovek pustit nieco ine musi mat proste mobil alebo iny prehravac na to urceny
(gaišberg, martina javor, korben dallas, bad karma boy, katarzia, longital, Z2A)
ja napríklad vydržím kludne do konca života počúvať už len slovenské veci. ved sú super