Podľa internetovej encyklopédie je to hypotetický súbor procesov, ktoré by mali v konečnom dôsledku umožniť človeku žiť na povrchu planéty bez nutnosti používať ochranné prostriedky pred okolitým prostredím. J
Sorry ale Mars je no go, lebo nema tekute vonkajsie jadro, ktore je potrebne pre generaciu magnetickeho pola, ktore je potrebne pre ochranu proti ziarenim.
Venusa je v poriadku, ale ma strasne pomalu rotaciu, takze by den trval niekolko mesiacov, a to je dost velka zmena pre cloveka.
Najrealnejsia "planeta" na teraformaciu je jeden z Jupiterovych mesiacov, uz si nepamatam ktory ale.
@puco90 No neviem, zvyknutie na kozmicke ziarenie je fest ze krute, neviem si predstavit ako by sme tam dokazali prezit bez ochrannych prvkov, aj keby tam bola atmosfera.
Marsova ionosfera je tiez problematicky jav, problem s radio komunikaciou.
Ale vazne neviem ako by sme si dokazali zvyknut na kozmicke ziarenie.
@puco90 Vsak jasne, ale evolucia trva tisicky az miliony rokov pokial sa nemylim.
Najlepsie by sa tam ujali asi korovce alebo nejake take ine chitinom chranene zivocichy. A rastliny tiez vedia byt velmi odolne voci ziareniu rozneho druhu.
ani by sa nemuseli vyvijat od najjednoduchsich organizmov po zlozitejsie to by trvalo hrozne dlho...stacilo keby sme tam sadili rastliny (velmi vela rastlin) a dali tam zivocichy...nejake predatori a nejaku korist (rovnovaha) a teraformovat mars by sa dalo tak ze by sme ho ohriali teda by zacala vyvierat voda
No tak Venušu rovno vylúčim, lebo existovať v tej extrémne horúcej a extrémne korozívnej atosfére by nezvládlo žiadne vybavenie veľmi dlho. To je nonsence .
Mars by mohol aj keď nepoznám všetky je vlastnosti a aké sú všetky predpoklady.
Súhlasím z názormi na teraformovanie jupiterových mesiacov. Z môjho pohľadu je najlepší kandidát europa, toľko vody ! A možno tam už niečo žije .
Ale je to otázka budúcnosti, nástroje teraformovanie ešte niesu ani v základe zvládnuté. Najjenoduchší by bol život ale kto vie .
@radianerechtenion ja by som nevylucil venusu...na povrchu venuse je teplota 456 stupnov a tlak ovela vecsi ako na zemi...ale v urcitej vyske je tlak a teplota na urovni "tak akorat" je to otazka na daleku buducnost ale mohli by tam byt postavene mesta v oblakoch...nieco na principe vzducholodi, ktore by bolo treba vyriesit ich statiku aby boli na mieste, na marse sa hovori ze by bolo najlepsie urobit zivot ale je to tazsie ako sa zda lebo nema magneticke pole a to je velky oriesok....saturnov mesiac Titan by pripadal v uvahu....nachadza sa tam vela vody....jupiterov mesiac europa by bol vhodny kandidat ale problem je radioaktivne ziarenie z jupitera ktore je na europe velmi intenzivne...ten mesiac by som vyuzil skôr ako obrovsku zasobaren na vodu...ved to je doslova vodna gula...kazdopadne by sa dalo teraformovat prakticky kazde teleso....ide len oto ktore ku tomu ma najblizsie...v nasom pripade je to mars...len ako hovorim to magneticke pole je nevyhnutne...a zatial ma nenapada ako by sme ho mohli urobit....iba ak by sme urobili nieco take ako sustavu rozostavenych rakiet, ktore by boli rovnomerne rozmiestnene na orbite marsu a vytvarali by velmi silne magneticke pole...
lcnaonymlc: Ja by som naopak venuše odpísal nadobro, hustá atmosféra znamená divoké poveternostné podmienky a to ani nehovoriac, že teplota a tlak nieje to jediné, neverím, že zvládame momentálne materiály schopné odolať takým podmienkám . A ešte jedna vec venuša má dlhýýýýýýýýý deň rotuje okolo svoj osi len tak aby sa nepovedalo .
ak už osídlenie na Venuši tak jedine po zemou .
Titan taktiež zamietam, lebo je to neobývateľné, pokiaľ ja viem tak Titan má moria z metánu takže planéta kde majú moria teplotu hlboko pod nulou no neviem . Ale ako potencionálny zdroj uhľovodíkov určite.
Europa je tiež mojím favoritom hlavne kvôli vode a radiácia, no mestá pod ľadovcami
Mars to je klasika .
Ale inak pokladám teraformovanie za veľmI veľmi vzdialený spôsob zmeny planéty . Osobne si myslím, že nejlepší teraformátor je život . Je veľmi pomalý ale vytvára vinikajúce podmienky .
@radianerechtenion poviem ti tak ze vo vesmire je minimum planet priblizne rovnakych Zemi...myslim ze klucovym vo vyberani planet su zdroje...moze to byt planeta aj s rovnakym czduchom ako mame my aj kontinentami ale ak tam nieje voda a ine potrebne latky tak nam tam kolonie nevydrzia dlho....lebo napriklad o 50 rokov (co si myslim ze skor dobyvat nebudeme) budu materialy odolne voci atmosfere Venusi a mozno aj povrchu...a nevadi ze je tam pomala rotacia...zahrievanie venuse by vyziarilo dostatok energie...ja si myslim ze to v dalekej buducnosti bude vyzerat tak ze bude v slnecnych sustavach jedna alebo 2 klucove planety obyvane a ostatne budu zdroje napriklad Vody, Zeleza....tak to zrejme bude aj s nasou...Europa zdroj vody, Titan- metan, atd...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Venusa je v poriadku, ale ma strasne pomalu rotaciu, takze by den trval niekolko mesiacov, a to je dost velka zmena pre cloveka.
Najrealnejsia "planeta" na teraformaciu je jeden z Jupiterovych mesiacov, uz si nepamatam ktory ale.
Vznikne tak nový druh.
No na Jupiterovom mesiaci Europa je chladno, takže na terraformáciu zabudni...
Je tam pravdepodobne ľadová kôra a pod ňou je oceán. Slapové sily Jupitera ho zohrievajú, preto je tam voda v tekutom skupenstve...
A zistili to pozorovaním, lebo taký istý povrch možno spozorovať z vesmíru na Antarktíde.
Marsova ionosfera je tiez problematicky jav, problem s radio komunikaciou.
Ale vazne neviem ako by sme si dokazali zvyknut na kozmicke ziarenie.
Ale tým pádom by sa z človeka stal na Marse nový druh.
ALEBO navŕtať na Marse na určitých miestach hlboké diery a odpáliť tam vodíkové bomby. Niektorí vedci si myslia, že by sa obnovila tektonická činnosť.
Alebo tam naviesť jednoducho asteroid.
Sú aj také možnosti.
Problém s rádiokomunikáciou by síce bol, ale všetko je to len hudba budúcnosti...človek je vynaliezavý tvor.
Pozri sa...život je veľmi rozmanitý a zober si len napríklad potkanov čo všetko znesú...alebo si zober život v rôznych gejzíroch..
Život je prispôsobivý.
to čo píšeš je pekné, v budúcom živote si to vychutnáme.......filip
Ale nedožijeme.
len ako som už spomínal, tá kolonizácia bude len pre priemysel, zábavu, rekreáciu a testy.
Najlepsie by sa tam ujali asi korovce alebo nejake take ine chitinom chranene zivocichy. A rastliny tiez vedia byt velmi odolne voci ziareniu rozneho druhu.
Po ekonomickej stránke sa nám to 1000 000 x vráti.
Nám to pripadá absurdné, ale iba teraz
A pôdana Marse je veľmi podobná tej našej. Že vraj by sa na nej výborne pestovala špargĺa.
Mars by mohol aj keď nepoznám všetky je vlastnosti a aké sú všetky predpoklady.
Súhlasím z názormi na teraformovanie jupiterových mesiacov. Z môjho pohľadu je najlepší kandidát europa, toľko vody ! A možno tam už niečo žije .
Ale je to otázka budúcnosti, nástroje teraformovanie ešte niesu ani v základe zvládnuté. Najjenoduchší by bol život ale kto vie .
ak už osídlenie na Venuši tak jedine po zemou .
Titan taktiež zamietam, lebo je to neobývateľné, pokiaľ ja viem tak Titan má moria z metánu takže planéta kde majú moria teplotu hlboko pod nulou no neviem . Ale ako potencionálny zdroj uhľovodíkov určite.
Europa je tiež mojím favoritom hlavne kvôli vode a radiácia, no mestá pod ľadovcami
Mars to je klasika .
Ale inak pokladám teraformovanie za veľmI veľmi vzdialený spôsob zmeny planéty . Osobne si myslím, že nejlepší teraformátor je život . Je veľmi pomalý ale vytvára vinikajúce podmienky .