Zem sa toči a mi sa točíme s ňou. Ak by sa Zem netočila, tak by si nemal hmotnosť, čo by bol v tej chvíli tvoj najmenší problém. Na rovníku sa Zem otáča rýchlosťou m/s. Pokiaľ by si bol schopný vznášať sa nad povrchom nezávisle na jej rotácii, tak zem pod tebou by sa otáčala dosť značnou rýchlosťou. Pokiaľ by si vyskočil do vzduchu, Zem pod tebou by sa neotáčala, pretože by si sa naďalej otáčal s ňou. Všetci sa otáčame so Zemou, takže ak by Zem zastala, tak by to znamenalo koniec Zeme ako ju poznáme! Všetko čo by sa nachádzalo na Zemi by bolo hodené rýchlosťou 1609 km/h smerom na východ. Do vesmíru by ťa to ale nevyhodilo, pretože úniková rýchlosť 39 912 km/h. Ak by Zem neotáčala, Slnko by sa zdalo na oblohe ako zamrznuté a deň by sa predĺžil z 24 hodín na 365! Bez otáčanie Zeme by prestalo existovať ochranné magnetické pole Zeme, čo by znamenalo ďalšiu krutú smrť. Teraz k tvojej otázke, prečo necítime tu rýchlosť? Pretože zmena v rýchlosti je postupná, a Zem je dosť veľká. Nie je to dosť náhle, aby sme to našimi zmyslami zaregistrovali.
Necitis to, lebo tvoja vztazna sustava je zem (nemam na mysli planetu) s ktorou sa otacas. Rovnaky fyzikalny princip ti nerozbije hlavu, ked napr. vo vlaku vyhodis do vzduchu golfovu lopticku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
preco v aute rychlostou 150 km/h necitis ze ides 150, ale len vibracie, sedenie alebo tlak pri upraverychlosti ... ten isty princip
Súhlasím.
@Fifuuu
Pre lepšie pochopenie pridám ďalší link: » reseneulohy.cz/201/pruzinove-v...
Zle som sa vyjadril, chcel som napísať, nebol by hmotnosťou.