@mezomus ehm keď v US dostane 20ročný soplák trest smrti asi za tým niečo je
Ale som za prísnejšie tresty pri násilných trestných činoch, pri recidíve a pod.
Proste treba úplne odizolovať takých ľudí, ktorí sú nebezpeční pre spoločnosť.
Skôr som za. Ak by to bolo dostatočne vyšetrené a jasné, že niekto zabíjal s jasným úmyslom vraždy. Myslím si, že vrah si dostatočne prežije na vlastnej koži to čo urobil na elektrickom kresle, ako keď dostane na 20 rokov ubytovanie a stravu zadarmo.
Radsej dozivotna samotka 2x2 m bez moznosti ist von za akychkolvek okolnosti aj keby skapinal od bolesti... to si myslim ze pre nejakeho serioveho vraha a podobne bude lepsie som tyran
No asi by som potreboval viac štatistický podložených štúdií aby som sa vedel rozhodnúť. Ale intuitívne som za.
Ak niekoho nie je možné resocializovať, nevidím dôvod zaťažovať spoločnosť ešte viac a udržiavať ho pri živote, hlavne keď závažnými činnmi nenávratne poškodil spoločnosť.
Ale asi by som vedel zmeniť názor, len tá kresťanská moralla: "je to život a človek ani spoločnosť nemôže zobrať život inému" podľa mňa nie je argument.
Validny argument ktorý nepoznám je aká je efektivita tohoto trestu, či v štátoch kde je zavedený je znížená kriminalita.
A či v rozsudku zohráva rolu rasizmus/xenofóbia a pod. veci. Ale rozhodne si myslím že takéto tresty by mali byť úplne pri najhorších prípadoch z najhoršich a nemal by o tom rozhodovať jeden človek
Neviem, je to velmi zložitá otázka. Viem si ale predstaviť, ze ak by niekomu niekto zavrazdil najbližšieho cloveka (z rodiny, napr. dieťa), uplne nevinneho a bezbranneho, tak by si prial aby vrah zomieral v obrovskych mukach a nemal pravo na ďalší život. A uplne to chápem.
Ja mam taktiež pocit, ze mnohym zlocincom dozivotne vazenie ani nejak moc nevadí... Takže sa mi v niektorých prípadoch nezdá to byt dostatočný trest pre vrahov. ...Teda, ja by som vo väzení asi zomrela uz po par týždňoch, mesiacoch. Nedokázala by som vôbec jest ani spat, len by som plakala, potom uz ani to nie, bola by som uplne zufala (v silnej depresii a úzkosti), nevydržala by som to. Ale tak našťastie si neviem predstaviť konstelaciu, kedy by doslo k tomu, ze by ma zavreli na doživotie, resp len zavreli...
@poke to nie je ani tak kresťanská morálka-v biblii sa píše oko za oko,zub za zub a vačšina štátov USA ktoré majú trest smrti sú konzervatívne a dosť kresťansky založené,zrušili ho práve tie liberálne
@etelnair no tak nemyslím si, že niekto pred vraždou premýšľa aký trest dostane a žeby prehodnotil ten čin kvôli tomu, že ho potom popravia.
Nemám na to jasný názor ale ak je niekto pre spoločnosť maximálne nebezpečný a nie je ho možné žiadnym spôsobom resocializovať len do smrti zamknúť mimo každého, tak mi to príde oveľa jednoduchšie ho popravit.
v USA je to celé zle. Tam sa rozhoduje i na základe emócií dosť a samotná poprava, administratíva a všetko okolo toho v konečnom dôsledku vyjde drahšie než doživotie.
@poke a ako inac by teda mal trest smrti efektivne znizovat kriminalitu ak nie posobit odstrasujuco? co je sice casty predpoklad ale ukazuje sa ze to tak nefunguje
v ziadnej civilizovanej krajine nie je procesne, financne a ani v ziadnom inom zmysle jednoduchsie niekoho popravit nez odsudit na dozivotie. ak chces jednoduche popravy tak jedine severna korea a podobne rezimy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
akurat by fakt malo ist o vynimky(nieco na styl brejvik, resp nas ondrej rigo) a nerozdavat to 20 rocnym soplakom jak v us
Ale som za prísnejšie tresty pri násilných trestných činoch, pri recidíve a pod.
Proste treba úplne odizolovať takých ľudí, ktorí sú nebezpeční pre spoločnosť.
Ak niekoho nie je možné resocializovať, nevidím dôvod zaťažovať spoločnosť ešte viac a udržiavať ho pri živote, hlavne keď závažnými činnmi nenávratne poškodil spoločnosť.
Ale asi by som vedel zmeniť názor, len tá kresťanská moralla: "je to život a človek ani spoločnosť nemôže zobrať život inému" podľa mňa nie je argument.
Validny argument ktorý nepoznám je aká je efektivita tohoto trestu, či v štátoch kde je zavedený je znížená kriminalita.
A či v rozsudku zohráva rolu rasizmus/xenofóbia a pod. veci. Ale rozhodne si myslím že takéto tresty by mali byť úplne pri najhorších prípadoch z najhoršich a nemal by o tom rozhodovať jeden človek
Nemám na to jasný názor ale ak je niekto pre spoločnosť maximálne nebezpečný a nie je ho možné žiadnym spôsobom resocializovať len do smrti zamknúť mimo každého, tak mi to príde oveľa jednoduchšie ho popravit.
v USA je to celé zle. Tam sa rozhoduje i na základe emócií dosť a samotná poprava, administratíva a všetko okolo toho v konečnom dôsledku vyjde drahšie než doživotie.
v ziadnej civilizovanej krajine nie je procesne, financne a ani v ziadnom inom zmysle jednoduchsie niekoho popravit nez odsudit na dozivotie. ak chces jednoduche popravy tak jedine severna korea a podobne rezimy