Su peniaze tvojim hnacim motorom v zivote.? ..hodnotis svoje zivotne blaho podla svojho majetku , socialneho statusu ? ...aky mas vztah k materalnym veciam ?
Mas potrebu mat krajsie a lepsie veci ako ludia v tvojom okoli? Prinasa ti to dobre pocity ?
Nie som urcite materialne zamerany aj keby som teraz vyhral milion eur tak by som si nic extra nezacal kupovat len svoje byvanie a na nejake zazitky by som ich asi vyuzival... No a nepotrebujem mat lepsie a krajsie veci ako ludia v okoli mozno kedysi som mal nejake take pohnutky blbe ako decko ale tak clovek sa meni proste neustale... Peniaze su pre mna asi len prostriedok na prezitie
Rozhodne nie. Vždy sa snažim mať len tolko aby som si pokryl životné náklady - a to mi uplne vyhovuje. Pokial mám na bežné prežitie, stačí mi to uplne. Jedine čo ma pohane su knihy, knihy a ďalšie vedomosti.
Som do určitej miery materialista a nehanbím sa zato. Potrpím si na kvalitné veci, dobré oblečenie či určité pohodlie, rád investujem peniaze do vecí, ktoré sa mi páčia. A áno, mám aj materiálne ciele, ale nie sú u mňa hlavné, to by som si vybral inú školu, iný odbor, predsalen tie "vyššie" prevažujú.
Peniaze sú potrebné v takej miere, aby mi zabezpečili primeraný život. Nie, nehodnotím blaho podľa majetku, ani nemám ambície mať stále najnovšie a najkrajšie veci. Je to totiž bludný kruh z ktorého nikdy človek nikdy nevýjde ako víťaz, možno tak pre jeden okamih, lebo už zajtra príde niečo lepšie. Veci si je treba vážiť, no zároveň musia oni slúžiť nám a nie my im. Za najdôležitejšie považujem pred kúpou nejakej veci - pc, auta, mobilu...atď. uvedomiť si na aký účel daná vec bude slúžiť. Je zbytočné si kupovať drahé veci, ktoré prinesú to isté, čo lacnejšie verzie. Každý správny podnikateľ takto uvažuje, maximalizovať efektivitu, účelnosť pri čo najnižších vstupných nákladoch. Rozšafnosť tu nemá miesto. Konzumentov ale vychováva reklama úplne opačne, pričom sú sami v domnení, že kupovať stále nové veci a služby je správne a len tak si udržia status. Možno si ho aj udržia, ale len medzi konzumenti, s takou filozofiou sa nikdy vyššie nedostanú a nemyslím len "finančne".
peniaze su dolezite, snazim sa platovo rast a ucit sa nove veci. chcem sa dostat do takeho stavu, kde budem moct rozhadzovat tolko, kolko potrebujem a neriesit, kolko mi zostalo na ucte. momentalne kupujem byt, takze je to tesne. nemam ale potrebu mat krajsie a lepsie veci ako ludia v mojom okoli.
A kto sa v dnešnej dobe neženie za peniazmi? Nikto ti nedá nič zadarmo, preto áno, peniaze sú síce dôležitým aspektom života, ale nejdem si nohy a ruky dolámať, len aby som ich mala čo najviac. Moje životné blaho s peniazmi nesúvisí, mám iné priority.
Som do istej miery materialista, pretože ak niečo kupujem, kupujem čo najkvalitnejšie, aby som nemusela danú vec kupovať často, no nepotrebujem mať doma všetky výdobytky tejto doby, mám len to, čo považujem za potrebné. Preto nie, nepotrebujem mať krajšie veci než ostatní, lebo by ma toto hnanie za krásnymi vecami asi pripravilo o rozum.
peniaze maju u mna vysoku prioritu. milujem mat peniaze, zarabat peniaze a pocit dovolit si to co chcem. som aj velmi materialne zalozena, ale napr. tie veci si skoro vobec nevazim. pre mna ma najvacsiu hodnotu moment, ked si nieco kupujem a viem, ze si to kupujem za svoje zarobene peniaze.
asi to prameni z toho, ze moja rodina nikdy nemala extra vela penazi, tak si to teraz trochu kompenzujem a proste nikdy v zivote sa nechcem obmedzovat.
No ja by som to zhrnul tak, ze mam rad kvalitne veci, lebo nemam rad tie nekvalitne. Vzdy sa snazim najst co najlepsi pomer ceny / kvality. No a ja osobne nepotrebujem mat vela, mozno mam nejake veci, ktorym ale neprikladam nejaky vyznam. Som zastanca toho, ze cim toho clovek menej potrebuje, tym je stastnejsi. Mojim hnacim motorom je, ze sa chcem postarat o svoju buducu rodinu ako sa patri a preto chcem aj nadstandardne peniaze. Nie pre seba, ale pre nich. A ked rodinu mat nebudem, tak neviem vymyslim nejaky plan B
Je mi jedno čo majú ostatní a naozaj nepotrebujem mať lepšie, krajšie či drahšie veci, skôr kupujem to, čo má hodnotu pre mňa, bez porovnávania s ostatnými nie som veľmi materiálne založená, ale ani nemám rada pocit nedostatku a odopierania si, skôr som za taký zlatý stred
strasne ma fascinuje logika niektorych ludi, ze ak je clovek materialne zalozeny, tak ho automaticky nezaujimaju zazitky. a co asi tak z tych materialnych veci mam, ak nie zazitok? byvat v peknom domove je zazitok, jazdit na super aute je zazitok, lietat na padaku je zazitok, pocuvat hudbu z dobrej zostavy je zazitok, robit pekne fotky je zazitok...a na to vsetko treba (drahe) veci. milujem, ked ma dakto "obvini" z materializmu, ked poviem, ze radsej si za xy penazi nieco kupim, nez by som mal ist na dva tyzdne valat sunky k moru. well, tvoj zazitok bude trvat dva tyzdne, moj bars aj niekolko rokov. zopakuj mi, prosim, ze kto je blbec ale whatever, ved nech si v tomto smere robi kto chce co chce. ja len nechapem ten vseobecny predpoklad, ze materializmus je nieco zle, co neprinasa zazitky. pre mna su prachy velmi dolezite, lebo minimalne 90% z toho co chcem si za ne kupit dokazem.
peniaze sú prostriedok.
na zabezpečenie si základného kusu pokoja a existencie (aj keď toto mi ešte v praxi nedochádza).
a potom nad to na robenie radosti sebe a tým ktorých mám rád.
chcel by som byť bohatý.
aby som nemusel mať existenciálne stresy.
a aby som mohol robiť radosť sebe a ľuďom okolo.
materiálne veci majú hodnotu zhodnú so svojou úžitkovou hodnotou. samozrejme, nejaké emocionálne vzťahy mi na ne časom vznikajú, ale by default je to toto. hodnota vecí je v tom čo mi umožňujú poskytujú. snažil som sa naučiť vnímať hromadenie majetku (či už peňazí alebo vecí) ako "score-keeping", tak ako ho berie väčšina spoločnosti, ale nedá sa mi, neuspokojuje ma mať ich, len ma stresuje nemať ich.
minulý víkend som opitý preliezal plot v snahe dostať sa za niekým koho mám rád, a roztrhol som si relatívne novú a relatívne peknú bundu.
zamrzelo ma to, lebo bola darček a viem že človeka čo mi ju dal zamrzí keď si to všimne. a lebo bola dosť nová čiže budem pôsobiť ako človek čo si neváži veci, keď som ju tak skoro zničil. a bola dosť dobrá, čiže to je mi ľúto.
ale inak je mi vlastne jedno, mám ešte jednu, a it was worth it.
peniaze sú super, dávajú pokoj v existencii, a slobodu.
veci sú super, dávajú možnosť robiť veci ktoré bez tých vecí človek robiť nedokáže.
ale bez ľudí v ani jednom z toho nie je žiadna radosť, žiadna explicitná pozitívna hodnota, len negatíva redukujúca hodnota.
wait, what? to som nejak nedal, cakal som, ze tu budem jediny hnusny materialista a ze tu bude tradicne prevladat myslienka "ja zijem z lasky a zo vzduchu, peniaze su zbytocnost". az teraz som si vsimol ostatne komenty.
Peniaze? Nie. Skôr celkový úspech a kvalita života... Peniaze sú dôležité, ale z hľadiska "statusu" a dokazovania si, že na niečo mám, kupovania si vecí, ktoré iní ľudia považujú za ukazateľ toto, že ich máš veľa...nie. Fakt nie.
Ale tak v kruhoch, kde sa pohybujem sa asi úspech a status hodnotia podľa iných kritérií než v bežnej spoločnosti.
momentalne asi najvyssiu. ked som bol mladsi, nikdy som si nemohol nic navyse dovolit, casto som ledva prezival do vyplaty, napr na vyske/v prvej praci a musel som sa uskromnit na jedle, na obleceni, nikam sme nemohli chodievat s frajerkou, ziadne kaviarne, bary, vylety atd, takze som velmi rad, ze som sa dostal do stavu, kedy nemusim peniaze vobec riesit; jem dobre a co chcem, kupujem si kvalitne veci, nemusim absolutne rozmyslat nad tym, ze ked si teraz kupim kabat alebo oblek na party, ze do konca mesiaca nebudem mat co jest a je to hrozne fajn pocit po tych rokoch.
na druhej strane, si ich vazim a neminam to na picoviny. som minimalista, chodim obleceny vzdy v ciernom, takze to nedavam najavo oblecenim, aj ked napriklad batoh ma stal takmer to, co je min mzda na slovensku. ale nikto to nevidi, ani nechcem, aby to bolo vidno a staci mi, ze to viem ja. z veci sa tesim a davam si na ne pozor, lebo si uvedomujem, kde som bol pred par rokmi.
zaroven chcem financne rast co to pojde, aby som mal zabezpecenu svoju buducnost, eventualne, ak sa rozhodnem mat zenu a rodinu, tak zabezpecit nadstandardne ich.
áno, peniaze sú pre mňa dosť dôležité..priala by som si žiť v blahu a mať všetko, po čom túžim bez toho, aby som sa pozerala na cenu..mám síce všetko dôležité, ale stále je to len ten klasický život, kde musím odrobiť 40 rokov aby som potom dostávala 200€ mesačne na staré kolená a tento život ja nemienim mať..nie som zlatokopka alebo príživník, ale je mi jasné, že len s peniazmi to človek niekam dotiahne, to je smutná realita
Som iba na peniaze, na materialne veci a zazitky nie az tak. Dovod je prosty – cim viac ich mam, tym menej musim vynalozit casu a usilia na ich ziskavanie dalsich a tym mam viac volneho casu, menej povinnosti a viac vseobecneho komfortu.
@alpynus kiez by je to handmade batoh od jedneho varsavskeho dizajnoveho studia, materialy su od lokalnych zdrojov, cakas asi 4 tyzdne, kym ti to cele vyrobia ale stoji to za to.
peniaze su pre mna iba prostriedok
najradsej si "kupujem" zazitky, pretoze z materialnych veci nemam velku radost
akoze jasne,ze obcas si nieco kupim, ale nikdy nie drahe veci ani vela, lebo to nemam za potreby a naozaj ma naplnaju ine aktivity ako nakupovanie
nemam vobec velke oci, nepotrebujem vela penazi, aby som bola stastna a vobec nie som rozhadzovacny typ
je pravda že sa obklopujem krajšími a kvalitenjšími vecami .. ale len do tej časti aby som sa cítil príjemne ... čo som v určitom momente dosiahol a peniaze už beriem iba ako nutnú súčasť pre nejaký životný cyklus platenia (jedla,pitia, byvania, zábavy) a pokial ich mám dostatok všetko je ok .. nenaháňam sa za peniazmi, skôr hladám dlhodobejšie uspokojenia a pokial mi peniaze nechýbajú tak je všetko ok
dobra téma ... pre mňa su tiež peniaze dôležite, a
tak uplne si na materialne veci nepotrpím, nenakupujem často, ked už niečo kúpim tak sa snažim aby to vydržalo čo najdlhšie a potkm to často aj predám ... kvoli lepšiemu platu som aj vymenil prácu, predtym som mal pracu ktora ma bavila, bola super ale bola fakt mizerne platená takže teraz pracujem mimo oboru čo som vyštudoval, pracujem vo firme u otca, zarobim si podstatne lepšie, zaroveň otcovi pomôžem ledže ma po 25 rokoch už toho dosť, mam určite vyhody pochopitene ale nezneuživam toho
... na drahé veci si nepotrpím resp. záleží o akú vec sa jedna - niekedy sa trochu utrhnem ale fakt len výnimočne, peniaze si vážim a neutracam zbytočne, zrovna dnes som rozmýšlam či utratím 100e na úkor pohodlia
... snažim sa šetriť aj ked neviem dopredu na čo, proste do buducna na niečo dôležité - bývanie, auto a podobne
... dokonca peniaze v určitej forme aj tak trochu rozdávam, napr. kamaratom ktorý nemajú toľko ako ja, tak im občas niečo kúpim (nie drahé), pozvem ich a podobne ... su to kamarati čo viem že to nebudu zneužívať, a veľa razy mi to vratia v inej forme
... nedávno som už po niekoľký krát pochopil, že za peniaze si určité veci nekúpiš ... sú dôležitejšie veci ako peniaze
"Chudoba je choroba, a nie cnosť."
Myslím že to celkom vystihuje môj postoj k peniazom. Nemôžem povedať, že sú mojim hnacím motorom, alebo že sú pre mňa tou naj motiváciou, alebo že sú pre mňa na prvom mieste, lebo vážne nie sú, ALE odmietam postoj, že peniaze sú zlé a bohatí ľudia sú bubububu a že by sa človek nemal snažiť zarobiť viac ako mu dovoľuje "slušná práca" (podľa mnohých to znamená niečo ako stáť pri páse 8-12h denne za 600€)..
.. ale ešte dodám, že naozaj by sa mi páčil svet, kde by sa ľudia nemuseli hnať za peniazmi, no to je utópia a nikto ešte nevymyslel takýto systém, resp. ak vymyslel, tak by v súčasnej ľudskej spoločnosti nefungoval
Mam rad peniaze, ale nepretrcam sa. Dokonca zijem v hosteli, co je vcelku usmevne vzhladom k tomu, ze pravdepodobne uz nikdy v zivote nebudem musiet pracovat.
Samozrejme že mať niečo lepšie ako niekto iný prináša dobrý pocit. Ale neprahnem po tom, aby som stále kupoval niečo lepšie a lepšie, aby som bol lepší než iní. Ja mám veci ktoré mám rád, pokiaľ fungujú, som na nich zvyknutý a nerád ich mením za iné.
A Áno, peniaze sú dnes hnacím motorom vo výbere zamestnania, v živote, a proste vo všetkom. Pretože tu sa to točí len okolo penazí... Pretože ak chceš niekde bývať, tak sa musíš zadĺžiť na 15-30 rokov ... popritom nutne mať stály príjem, lebo budeš mať exekúciu... Proste luxusne sa našemu Slovensku darí.
Vlastnim len veci co potrebujem...a s peniazmi to mam tak ze setrim minam len na nutne veci+vikendove veci...a ako som si všimol tak vzdy ked ziskam lepsie platenu pracu tak to nasetrene dost radikalne miniem na vsetko co som si nekupil ked som setril...momentalne minam a ano asi som z toho rad...aj ked viem ze budem zas dalej od toho na co setrim...
čítam niektoré komenty ako nie kazdý má vztah k nim, a ich netreba. obyčajne to hodnotia ľudia, ktorí sú študenti, a nevedia čo je skutočne pracovný život a čom všetkom to je. peniaze nie sú všetko, ale sú odmenou za vykonanu pracu. je škoda, že najmä v duchovnom živote hraju negatívnu ba priam deštruktívnu úlohu. hovori sa že peniaze kazia charakter. v súčasnosti zarábam naozaj veľké peniaze, a nemôžem povedať, žeby mi kazili charakter. stále som ostal tým, čím som bol. vyslovil som mienku bezprostredne po prijatí výplaty, že peniaze sú diablove hovná. za tým si stojím. jedine človek, ktorý je duševne a duchovne nevyvážený ním táto otázka značne zatrasie. asi toľko
Som veľmi materialisticky založený. Myslím, že životná pohoda je postavená na kombinácií: materiálne zabezpečenie / vzťahy / osobná realizácia / zdravie.
Vzťahy a zdravie môžeš ovplyvniť iba čiastočne. Materiálne zabezpečenie a osobná realizácia sú tie veci, čo sa dajú najľahšie získať. Takže prečo si nezabezpečiť solídny príjem a majetok? Treba na to trochu úsilia a času, ale nie je to zasa také komplikované.
Mimochodom, zážitky sú síce krásna vec, ale zážitok končí a v rukách nemáš nič. Myslím, že sa to s celým zážitkovým biznisom preháňa. Dobrá kombinácia je kupovať si materiálne veci, s ktorými môžeš robiť zážitky.
Rozhodne nepotrebujem mat lepsie veci ako ostatny v okoli, nikdy som si nepotrpela na drahe ani znackove veci. Chcem mat ale to, co ma pre mna osobne hodnotu, teda nie co najnovsi telefon, ale napriklad zaujimavu knizku. Nikto nemoze povedat, ze rozhodne nie je materialista, lebo kazdy po dacom tuzi, nieco chce vlastnit a je jedno ci novy ajfon alebo ale nove rifle lebo tie jedny co mam su derave... A oboje je materialne, nie sme mnisi, ze nevlastnime nic. Chodime do prace preto, lebo daco za tie peniaze potom chceme. Len už ide o to, ze co. Napriklad keby mam miliony, aj tak si nekupim apple alebo podobne, aj tak si kupim ten lacny notebook za 200 a nie najdrahsiu novinku, lebo naco. A aj tak by mi najvacsiu radost vzdy spravila obycajna knizka za 10e, nie nove lamborgini.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
"There are three things that I need each day. One, I need something to look up to, another to look forward to, and another is someone to chase."
Som kapitalista a peniaze su pre mna dolezite, ale nie su mojim hnacim motorom, pretoze su dolezitejsie veci.
Som do istej miery materialista, pretože ak niečo kupujem, kupujem čo najkvalitnejšie, aby som nemusela danú vec kupovať často, no nepotrebujem mať doma všetky výdobytky tejto doby, mám len to, čo považujem za potrebné. Preto nie, nepotrebujem mať krajšie veci než ostatní, lebo by ma toto hnanie za krásnymi vecami asi pripravilo o rozum.
asi to prameni z toho, ze moja rodina nikdy nemala extra vela penazi, tak si to teraz trochu kompenzujem a proste nikdy v zivote sa nechcem obmedzovat.
a nemam potrebu precuravat inych
na zabezpečenie si základného kusu pokoja a existencie (aj keď toto mi ešte v praxi nedochádza).
a potom nad to na robenie radosti sebe a tým ktorých mám rád.
chcel by som byť bohatý.
aby som nemusel mať existenciálne stresy.
a aby som mohol robiť radosť sebe a ľuďom okolo.
materiálne veci majú hodnotu zhodnú so svojou úžitkovou hodnotou. samozrejme, nejaké emocionálne vzťahy mi na ne časom vznikajú, ale by default je to toto. hodnota vecí je v tom čo mi umožňujú poskytujú. snažil som sa naučiť vnímať hromadenie majetku (či už peňazí alebo vecí) ako "score-keeping", tak ako ho berie väčšina spoločnosti, ale nedá sa mi, neuspokojuje ma mať ich, len ma stresuje nemať ich.
minulý víkend som opitý preliezal plot v snahe dostať sa za niekým koho mám rád, a roztrhol som si relatívne novú a relatívne peknú bundu.
zamrzelo ma to, lebo bola darček a viem že človeka čo mi ju dal zamrzí keď si to všimne. a lebo bola dosť nová čiže budem pôsobiť ako človek čo si neváži veci, keď som ju tak skoro zničil. a bola dosť dobrá, čiže to je mi ľúto.
ale inak je mi vlastne jedno, mám ešte jednu, a it was worth it.
peniaze sú super, dávajú pokoj v existencii, a slobodu.
veci sú super, dávajú možnosť robiť veci ktoré bez tých vecí človek robiť nedokáže.
ale bez ľudí v ani jednom z toho nie je žiadna radosť, žiadna explicitná pozitívna hodnota, len negatíva redukujúca hodnota.
Ale tak v kruhoch, kde sa pohybujem sa asi úspech a status hodnotia podľa iných kritérií než v bežnej spoločnosti.
V zivote su ovela hodnotnejsie veci ako peniaze.. ktore idu v mojom zivote na poprednejsie miesta
na druhej strane, si ich vazim a neminam to na picoviny. som minimalista, chodim obleceny vzdy v ciernom, takze to nedavam najavo oblecenim, aj ked napriklad batoh ma stal takmer to, co je min mzda na slovensku. ale nikto to nevidi, ani nechcem, aby to bolo vidno a staci mi, ze to viem ja. z veci sa tesim a davam si na ne pozor, lebo si uvedomujem, kde som bol pred par rokmi.
zaroven chcem financne rast co to pojde, aby som mal zabezpecenu svoju buducnost, eventualne, ak sa rozhodnem mat zenu a rodinu, tak zabezpecit nadstandardne ich.
najradsej si "kupujem" zazitky, pretoze z materialnych veci nemam velku radost
akoze jasne,ze obcas si nieco kupim, ale nikdy nie drahe veci ani vela, lebo to nemam za potreby a naozaj ma naplnaju ine aktivity ako nakupovanie
nemam vobec velke oci, nepotrebujem vela penazi, aby som bola stastna a vobec nie som rozhadzovacny typ
tak uplne si na materialne veci nepotrpím, nenakupujem často, ked už niečo kúpim tak sa snažim aby to vydržalo čo najdlhšie a potkm to často aj predám ... kvoli lepšiemu platu som aj vymenil prácu, predtym som mal pracu ktora ma bavila, bola super ale bola fakt mizerne platená takže teraz pracujem mimo oboru čo som vyštudoval, pracujem vo firme u otca, zarobim si podstatne lepšie, zaroveň otcovi pomôžem ledže ma po 25 rokoch už toho dosť, mam určite vyhody pochopitene ale nezneuživam toho
... na drahé veci si nepotrpím resp. záleží o akú vec sa jedna - niekedy sa trochu utrhnem ale fakt len výnimočne, peniaze si vážim a neutracam zbytočne, zrovna dnes som rozmýšlam či utratím 100e na úkor pohodlia
... snažim sa šetriť aj ked neviem dopredu na čo, proste do buducna na niečo dôležité - bývanie, auto a podobne
... dokonca peniaze v určitej forme aj tak trochu rozdávam, napr. kamaratom ktorý nemajú toľko ako ja, tak im občas niečo kúpim (nie drahé), pozvem ich a podobne ... su to kamarati čo viem že to nebudu zneužívať, a veľa razy mi to vratia v inej forme
... nedávno som už po niekoľký krát pochopil, že za peniaze si určité veci nekúpiš ... sú dôležitejšie veci ako peniaze
Myslím že to celkom vystihuje môj postoj k peniazom. Nemôžem povedať, že sú mojim hnacím motorom, alebo že sú pre mňa tou naj motiváciou, alebo že sú pre mňa na prvom mieste, lebo vážne nie sú, ALE odmietam postoj, že peniaze sú zlé a bohatí ľudia sú bubububu a že by sa človek nemal snažiť zarobiť viac ako mu dovoľuje "slušná práca" (podľa mnohých to znamená niečo ako stáť pri páse 8-12h denne za 600€)..
.. ale ešte dodám, že naozaj by sa mi páčil svet, kde by sa ľudia nemuseli hnať za peniazmi, no to je utópia a nikto ešte nevymyslel takýto systém, resp. ak vymyslel, tak by v súčasnej ľudskej spoločnosti nefungoval
A Áno, peniaze sú dnes hnacím motorom vo výbere zamestnania, v živote, a proste vo všetkom. Pretože tu sa to točí len okolo penazí... Pretože ak chceš niekde bývať, tak sa musíš zadĺžiť na 15-30 rokov ... popritom nutne mať stály príjem, lebo budeš mať exekúciu... Proste luxusne sa našemu Slovensku darí.
Vzťahy a zdravie môžeš ovplyvniť iba čiastočne. Materiálne zabezpečenie a osobná realizácia sú tie veci, čo sa dajú najľahšie získať. Takže prečo si nezabezpečiť solídny príjem a majetok? Treba na to trochu úsilia a času, ale nie je to zasa také komplikované.