Zdravím. Doposiaľ som s tvorbou web stránok nemal žiadne skúsenosti, avšak teraz na výške mám jeden predmet týkajúci sa tejto problematiky. Začalo ma to baviť a vedel by som si predstaviť že by som sa tým v budúcnosti živil, lenže tu nastáva problém - ten
Minimálne solídne XHTML, CSS, PHP a aspoň pochopenie fungovania a minimálne schopnosti úprav JavaScriptu a SQL databáz (ak teda nemáš v pláne robiť len statické weby, ale pružnejšiu dynamiku založenú na nejakom CMS). Ak chceš byť fakt dobrý, tak aj jQuery, AJAX, Java a ďalšie technológie, skúsenosti s frameworkmi...
Živiť sa tým - asi jedine ako kóder vo väčšej firme, lebo ak si pomýšľal na kariéru sólo hráča, tak podobných študentov (aj stredoškolských) máš na Slovensku už dávno tisíce a dostať zákazku cez svoj prezentačný web je nereálne (na to by si musel byť veľmi solídne pôsobiaca firma s veľkými referenciami a objaviť sa v Google na prvej strane pri zadaní "tvorba web stránok", bez toho dostaneš iba pár projektov cez kontakty alebo známych). Niektorí si robia hneď veľké oči, že vezmú 1000€ za jeden web s pár modulmi v Joomle. Druhí zase od zúfalstva z malého vreckového a kopy voľného času sú schopní spraviť aj celý (kódersky odfláknutý, ale funkčný) e-shop za 150€. No a existuje aj konkurencia vo forme month-pay riešení od veľkých firiem, kde si klient len upraví ich optimalizovaný systém a neplatí žiadnu veľkú čiastku naraz.
V každom prípade (ak si teda nepomýšľal na tú prvú možnosť obrovských prachov, padania zákaziek z neba a všetkého zisku len pre teba), makaj v tých jazykoch uvedených vyššie a môžu ťa zobrať do väčšej firmy, kde nebude také ťažké nejaký projekt zohnať (budú na to vyčlenení marketéri a ty už len budeš robiť pridelené kódenie s platom úmerným tvojim schopnostiam, kvalite a rýchlosti).
Nie som z tých, čo hneď snívajú o vysokom zárobku bez väčšej námahy. Len s touto oblasťou nemám veľmi veľa skúseností, no napriek tomu ma zaujala. Keďže ako vravíš, pracovať na vlastnú päsť by znamenalo rýchly koniec, radšej by som bol zamestnaný u nejakej firmy. Díky moc za odporučené jazyky, veľmi si mi pomohol (vy všetci) Ešte snáď jedna otázka: Povedzme že by som sa počas výšky zdokonalil v tejto oblasti a dokonca sa zamestnal v nejakej firme na polovičný úväzok, do ktorej by som po ukončení štúdia odišiel pracovať naplno. Dalo by sa z takejto práce bezproblémovo vyžiť? Myslím teda mesačný zárobok 1000 €+? Samozrejme že by záležalo od mojich schopností a skúseností, ale zaujíma ma to v globále.
html, javascript, css, php, mysql. literatúru nepotrebuješ, to až na vyšší level, pvoedal by som, ale na nete je všetko, odporúčam www.w3schools.com , najlepšie na tvorbe webov je to že vlastne celá problematika je k dispozícií zadarmo, nástroje, technológie, znalosti, tutorialy, všetko. stačí hľadať.
@allidan3373 neviem, či myslíš 1000 € v hrubom alebo v čistom. V hrubom hej (hovorím o BA, inde veľmi totiž na tieto joby ani možnosti nie sú), na 1000 v čistom už by si mal byť asi o niečo lepší, než priemer. Že to záleží od schopností - vždy si vyššie hodnotený, ak pri skočení školy si do životopisu môžeš napísať o niečo viac, než ostatní spolužiaci - či už sa jedná o širšie vedomosti v programovaní, cudzích jazykoch alebo niekedy aj ekonomických vedách (s tými máš potom väčšie šance ísť na manažéra a to už sú platy začínajúce 2-kou). Neobmedzoval by som sa ale len na weby, tie poväčšine nie sú až také zložité a teda nie sú za nich najvyššie platy. Lepšie, ak budeš vedieť v tých jazykoch tvoriť aj širšie - zvládnuť aj tímovo spolupracovať na rôznych web aplikáciách, intranetových systémoch alebo softvérových produktoch (napr. e-shopy, evidenčné či databázové systémy). Vtedy sa už uživíš s 1000+ v pohode aj v čistom, lebo custom-made projekty pre veľké firmy zvyknú byť na trhu poriadne dobre ocenené.
Prezri si aj rôzne weby prieskumov očakávaných a reálnych platov na IT pozíciách.
@night Vďaka za obšírne vysvetlenie, ujasnil si mi niektoré veci Takže každopádne pokračovať v XHTML a CSS a postupne PHP, Javascript, MySQL až tie tebou posledné menované, ktoré mi však zatiaľ žiaľ veľa nehovoria Zatiaľ v tom mám mierny chaos Takže najvyšší čas aby som sa tomu začal naplno venovať... samozrejme ako to len popri škole bude možné.
Na Slovensko je veľa firiem ale aj freelancerov, ktorí takéto služby poskytujú.Každopádne len málo je naozajstných profíkov. Hlavne sa treba neustále vzdelávať ako to robíme aj my » lansystems.sk/....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Živiť sa tým - asi jedine ako kóder vo väčšej firme, lebo ak si pomýšľal na kariéru sólo hráča, tak podobných študentov (aj stredoškolských) máš na Slovensku už dávno tisíce a dostať zákazku cez svoj prezentačný web je nereálne (na to by si musel byť veľmi solídne pôsobiaca firma s veľkými referenciami a objaviť sa v Google na prvej strane pri zadaní "tvorba web stránok", bez toho dostaneš iba pár projektov cez kontakty alebo známych). Niektorí si robia hneď veľké oči, že vezmú 1000€ za jeden web s pár modulmi v Joomle. Druhí zase od zúfalstva z malého vreckového a kopy voľného času sú schopní spraviť aj celý (kódersky odfláknutý, ale funkčný) e-shop za 150€. No a existuje aj konkurencia vo forme month-pay riešení od veľkých firiem, kde si klient len upraví ich optimalizovaný systém a neplatí žiadnu veľkú čiastku naraz.
V každom prípade (ak si teda nepomýšľal na tú prvú možnosť obrovských prachov, padania zákaziek z neba a všetkého zisku len pre teba), makaj v tých jazykoch uvedených vyššie a môžu ťa zobrať do väčšej firmy, kde nebude také ťažké nejaký projekt zohnať (budú na to vyčlenení marketéri a ty už len budeš robiť pridelené kódenie s platom úmerným tvojim schopnostiam, kvalite a rýchlosti).
Nie som z tých, čo hneď snívajú o vysokom zárobku bez väčšej námahy. Len s touto oblasťou nemám veľmi veľa skúseností, no napriek tomu ma zaujala. Keďže ako vravíš, pracovať na vlastnú päsť by znamenalo rýchly koniec, radšej by som bol zamestnaný u nejakej firmy. Díky moc za odporučené jazyky, veľmi si mi pomohol (vy všetci) Ešte snáď jedna otázka: Povedzme že by som sa počas výšky zdokonalil v tejto oblasti a dokonca sa zamestnal v nejakej firme na polovičný úväzok, do ktorej by som po ukončení štúdia odišiel pracovať naplno. Dalo by sa z takejto práce bezproblémovo vyžiť? Myslím teda mesačný zárobok 1000 €+? Samozrejme že by záležalo od mojich schopností a skúseností, ale zaujíma ma to v globále.
html, javascript, css, php, mysql. literatúru nepotrebuješ, to až na vyšší level, pvoedal by som, ale na nete je všetko, odporúčam www.w3schools.com , najlepšie na tvorbe webov je to že vlastne celá problematika je k dispozícií zadarmo, nástroje, technológie, znalosti, tutorialy, všetko. stačí hľadať.
Prezri si aj rôzne weby prieskumov očakávaných a reálnych platov na IT pozíciách.