nájde sa niekto kto mi vysvetlí, v ktorom jazyku mám začať programovať grafické(nie DOSácke, teho už mám plné zuby aplikácie (tvorba nového windows okna, tlačítka...) ale pomocou príkazov nie návrhom(tzv.wysivig). ovládam jazyk C a C++ domáknem ked
ja by som ti poradil knihu mistrovstvi v C, C+, C++, C#.... graficke aplikacie, ak mas na mysli prepojenie cecka s napr. 3D Maxovymi modelmi tak na nete by mali byt nejake tutory, predpokladam ze si uz guglil... inak neviem ako by som ti poradil...
cecko vlastne potrebujem vykonanie uloh pri napr. stisknuti tlacitka. len ja by som chcel vedet ako sa tvoria tie aplikácie a secko ohladne toho. uvediem program pre lepsiu zrozumitelnost.
#include
int STDCALL
WinMain (HINSTANCE hInst, HINSTANCE hPrev, LPSTR lpCmd, int nShow)
{
MessageBox (NULL, "Hello World" , "Můj program", 0 + MB_OKCANCEL +
MB_ICONASTERISK);
return 0;
}
to vypise standardne hello world v klasickom windowsackom okne.
@5 pascal ? ved to je už kus historie programujeme v tom v skole vet to je uplna pičovina nevadi každemu sedi niečo ine bein,if,writeln,readl,var, dnes pisomka sme silno programovaly na papier to este nikdo nezažil...
Naprogramovať progrma napapier ktory vipocita priemer casou 10 sutaziacich a kazdý isiel 3x + vypise naobrazovku priemer ktorý je večši ako 7 samozrejme zajedna
@11 my sme sa inak ujebavaly ked triedna jebla že pisomka programujte na papier... a mame hrozne dojebany pascal mame pc kde je wista tam ani pascal nejde a kde je xp to racej nespominam 2 uplne take iste programi kalkulacka najednom ide pocitať iba do 10 potom pise bludy a na druhoom uplne easy šak čo stredne odborne učiliste strojarske snamii sa neserú
aj na tem buildery sem byl len moc na mna .. ale asi budem muset zacat chapat
jazyk jak jazyk nam supli na strednej hned cecko bez pascalu, potom assembler a teraz na vyske zase cecko
My sme tiež mali v škole pascal ale podľa mňa pokiaľ nemá človek nejaké prehnané nároky na aplikáciu tak sa s tým dá pohrať a dajú sa v tom spraviť naozaj slušné veci (Teraz myslím pascal ako delphi, nie starý pascal kde jediná grafika bola cez vykresľovanie znakov...)
A má to aj win komponenty pri vytváraní "vzhľadu"
Ale s C-čkom skúsenosti nemám vôbec, až budúci semester máme základy Céčka...
@14 chlapce ani nechod ja tez sem na strednej neprekvital dobrymi znamkami a teraz mam problemy z dvoch predmetov o matike nehovorim @15 volakde aj my len najprv nas prezenu sitem a milionmi nezvladnutelnych predmetov
@18 matika najkokockejší predmet nič viac nudnejsie som nevidel... ja sa ani neucim som lenivy celkom good znamky a namatiku ekd sa clovek neuci a nepise Dú tak ma učitelka na neho kuok zálusk
ok, takze nie tak celkom, teda neviem co myslis slovom bodobne. Ak myslis aktualnu poziciu v otvorenom subore, tak to nie je ono. Ak myslis ukazovatel na subor, tak tiez nie tak celkom, podla toho o akom jazyku sa bavime, ale ten skor iba hovori o pozici v tabulke file descriptorov (kde je napisane aj na akej pozici sa nachadzas).
Takze moznosti mas dve:
1. vratit sa k pascalu, pozret si lepsie pointre, potom prejst na c-cko, upointrovat sa na smrt (pointer na funkciu vracajucu pointer na pointer na integer
ja viem co myslis... mozno som sa zle vyjadril ale viem co to je... pascal ten som ani nemal a ani sa ho ucit nechcem ja len teraz pekne si naštudujem c++ a potom sa vrhnem na win api.
ak chces kvalitne win api, odporucam Javu, ide to tam rychle a je inteligentnejsia ako cecko, vychadza z jeho konstrukcie, takze ti nebude az taka nezrozumitelna a princip tried si hadam osvojis celkom rychlo ...
pascal je dobry na zaciatky, tak na neho nenadavajte, najlepsie na nom vidno styl strukturovaneho programovania a princip, zaklad programovania a logiky ako takej...
Ak chces robit aplikacie s vyuzitim GUI a nechces nechces komponenty hadzat na formular ale vsetko kodit, tak by som odporucal Qt 4. Je pre C++ aj pre Javu. Ma to este jednu super vyhodu, ze kod je maximalne prenostny. Teda vacsina aplikacii ktore naprogramujes vo Windows, pod Linux/Mac OS iba skomplijes a su plne funkcne.
S Javou nemam skusenosti cez Qt, kedze Java ma svoje vlastne kniznice, ale ak chces Qt v C++ tak ti v nom treba vediet OOP netrivialne.
Delphi. Sem-tam treba nejaky programik do roboty, tak to na 15 minut naklikam v Delphi. Urcite by som Delphi nezatracoval...
Mas pravdu, ze C v praxi vyuzijes viac ako Pascal. Ak trochu pusnieme abstrakciu, tak znalosti C vyuzijes v kazdom programovacom jazyku. Ale rad by som podotkol, ze pokial nie je clovek v C naozaj namakany (naozaj je myslenie naozaj naozaj) tak je praca v C velmi tazko zohnatelna. Dnes je uz pristup OOP a v C sa programuje iba tam, kde sa to naozaj oplati a to su dost advanced veci s velkou zodpovednostou ako drivery, linux kernel atd...
Poznam aj cloveka co programuje v klasickom Pascali (aj ked pozna C++) a programuje veci, ktore sa ani nesnazim pochopit, lebo by mi to trvalo kopu casu.
no ak uz mas to Visual Studio 2008,tak preco sa nepozries na .NET? A jazyk si vyber aky chces, standardne VB.NET, C#, J#, C++
www.aspnet.sk
www.vyvojar.cz
www.vbnet.cz
www.msdn.com
www.codeproject.com
www.windowsforms.com
www.csharpcorner.com
je ich spuuustu, len sa rozhodni v akej technologii sa chces naucit... C a C++ potrebuju vyuzivat priamo win api, java a .net su uz frameworky,o to je to tam jednoduchsie
Netvrdím že QT knižnica je zlá ... lenže sú viac spätá z Linuxom a Unixovými systémami ako takými. Windows API je niečo podobné ako QT, rozdiel je v tom že je plne integrovaná do "Okien"(cháp Windows) a na mieru šitá práve (čudujsasvete) Windowsom takže ak sa chystáš programovať len na Win XP a vyššie tak jednoznačne práve s pomocou WinAPI (skratka znamená Windows Application Programing Interface). Nechcem tu zakladať flame o tom ktoré rozhranie je lepšie a prečo ... Každopádne, ak máš záujem tak sa ti zíde kniha "Win32 API - průvodce vývojáře I, II, III". Neodporúčam ju len v prípade silných antipatii k "bychliam" (všetky tri zväzky majú dokopy asi 1800 strán). A čo sa týka programovacieho jazyka, tak tam minimálne C++ (osobne v ňom pracujem a doteraz som necítil neakú extra potrebu použiť WinAPI alebo podobné knižnice ... a síce hej OpenGL alebo viac ... viac znamená buď C#, Javu alebo potom Assember ale pochybujem že sa budeš učiť Assembler
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
#include
int STDCALL
WinMain (HINSTANCE hInst, HINSTANCE hPrev, LPSTR lpCmd, int nShow)
{
MessageBox (NULL, "Hello World" , "Můj program", 0 + MB_OKCANCEL +
MB_ICONASTERISK);
return 0;
}
to vypise standardne hello world v klasickom windowsackom okne.
teraz som prisel k takemu clanku ze rozhranie WIN API. co na to moji rádcovéé?
Naprogramovať progrma napapier ktory vipocita priemer casou 10 sutaziacich a kazdý isiel 3x + vypise naobrazovku priemer ktorý je večši ako 7 samozrejme zajedna
@9 my na vyske berieme pascal tento rok len nastastie, programy tiez piseme na papier ale len na skuske
jazyk jak jazyk nam supli na strednej hned cecko bez pascalu, potom assembler a teraz na vyske zase cecko
A má to aj win komponenty pri vytváraní "vzhľadu"
Ale s C-čkom skúsenosti nemám vôbec, až budúci semester máme základy Céčka...
@15 volakde aj my len najprv nas prezenu sitem a milionmi nezvladnutelnych predmetov
vies co je to pointer?
Takze moznosti mas dve:
1. vratit sa k pascalu, pozret si lepsie pointre, potom prejst na c-cko, upointrovat sa na smrt (pointer na funkciu vracajucu pointer na pointer na integer
pascal je dobry na zaciatky, tak na neho nenadavajte, najlepsie na nom vidno styl strukturovaneho programovania a princip, zaklad programovania a logiky ako takej...
S Javou nemam skusenosti cez Qt, kedze Java ma svoje vlastne kniznice, ale ak chces Qt v C++ tak ti v nom treba vediet OOP netrivialne.
Delphi. Sem-tam treba nejaky programik do roboty, tak to na 15 minut naklikam v Delphi. Urcite by som Delphi nezatracoval...
Mas pravdu, ze C v praxi vyuzijes viac ako Pascal. Ak trochu pusnieme abstrakciu, tak znalosti C vyuzijes v kazdom programovacom jazyku. Ale rad by som podotkol, ze pokial nie je clovek v C naozaj namakany (naozaj je myslenie naozaj naozaj) tak je praca v C velmi tazko zohnatelna. Dnes je uz pristup OOP a v C sa programuje iba tam, kde sa to naozaj oplati a to su dost advanced veci s velkou zodpovednostou ako drivery, linux kernel atd...
Poznam aj cloveka co programuje v klasickom Pascali (aj ked pozna C++) a programuje veci, ktore sa ani nesnazim pochopit, lebo by mi to trvalo kopu casu.
www.aspnet.sk
www.vyvojar.cz
www.vbnet.cz
www.msdn.com
www.codeproject.com
www.windowsforms.com
www.csharpcorner.com
je ich spuuustu, len sa rozhodni v akej technologii sa chces naucit... C a C++ potrebuju vyuzivat priamo win api, java a .net su uz frameworky,o to je to tam jednoduchsie
Toť IMHO
zeoli0n