Tento rok som začala študovať na gymnáziu, no popri tom mám poobede rôzne krúžky. Vraciam sa domov asi až okolo 18,00...a môj problím je, že s učením nestíham..učím sa približne do desiatej, no aj tak sa mi nedarí. Chcem sa vás spýtať, ako ste sa učieval
ja ked som bola v kvinte, tak som nikdy do ziadnej knihy pozriet nemusela a nemala som horsie znamky ako 3ky.. priemer na konci som mala cistu 2.. hlavne pocuvat a pracovat na hodine ked tak, vypustit aktivity..
aj bych poradila, ale ja som chodila zo školy okolo 5 vez krúžkov a moje učenie trvalo v priemere hodinu.. a čo sa ti nedarí? celkovo alebo len určité predmety? skús sa viac zamerať na tie, čo ti idú menej, ale ovšem si pozri aj tie čo nemáš problém zbežne.. ak máš nejaký krúžok, kde sa dá popri aj čítať šk. veci, tak to využi a tak
Ja mam tu vyhodu ze doma sa uceniu nemusim venovat..malokedy ak neberieme do uvahy referaty, projekty a podobne veci.
Prechadzam s jednotkami a moze za to pocuvanie na hodinach..mozno by si sa mala viac sustredit na cas straveny v skole ked vies ze doma nestihas..alebo obmedzit kruzky..co sa vlastne cudujem tvojim rodicom ze po tom nesiahli...ja mat dieta co nezvlada skolu ale ma mrte kruzkov tak mu to obmedzim
ja som po škole chodievala 4 krát do týždna na tréning a cez vikendy som si robila iný program takže som sa učila asi minimálne.Veľa písomiek som prežila na ťahákoch a keď som dostala nejakú horšiu známku tak som si spravila nejaký projekt. A na vysvedčení som mávala tak 2-3 dvojky
si zapamätaj vždy čo najviac z hodín .... ja sa učím iba toľko čo si spravím domáce úlohy a potom cez prestávky si prečítam učivo.. a väčšinou mám 1 alebo 2 proste musíš vedieť improvizovať a mať šťastie alebo vyraď nejaký menej potrebný krúžok...
@simiee66 ja mám tento rok asi trikrát viac predmetov ako minulý rok v utorky osem hodín čo chodím domov o 5 večer a ešte aj krúžky... no a niekedy tiež nestíham s učením takže sa buď učím dopredu na ďalšie dni cez víkend a iné dni alebo sa to snažím dohnať ráno v autobuse keďže hodinu cestujem takže asi tak... no a ešte samozrejme keď idem z krúžkov sa učím aj keď to je už náročnejšie keďže je vo vlakoch aj na stanici niekedy tma
To by sa v živote nestalo, aby na Birdzi neboli samí géniovia...
V prvom rade sa skús zamyslieť, či ti tie krúžky stoja za to, aby si potom nestíhala a mala problémy s učením.
Ako tu hore niekto spomenul, asi sa učíš nekvalitne - skús vyskúšať niečo iné, napríklad sa skús učiť ráno (istý dosť dlhý čas som sa ja napríklad dokázala učiť len ráno, buď som sa učila doma, keď všetci ešte spali a bol pokoj alebo som šla skôr do školy a učila som sa tam), alebo skúšaj rôzne metódy, že sa učíš nejaký čas a potom si nejaký čas dáš pauzu (bude ti to síce trvať dlhšie ako do desiatej, ale...), ďalej veľa ľuďom pomáha to, že si danú učivo stále prepisujú a zostručňujú a robia si rôzne osnovy a tak. Samozrejme, môžeš vyskúšať všekými overené zvýrazňovanie, rôzne lepiace papieriky a pod. Na nete toho nájdeš veľa, len si vyber a skúšaj čo bude najlepšie sedieť na teba.
Ja som napríklad ten typ, že najlepšie sa mi učí pod stresom, keď mám strašne málo času - nie je to však dobré v tom, že to potom, bohužiaľ, rýchlo zabudnem. A ešte sme to zvykli s niektorými spolužiakmi robiť tak, že keď bola písomka na nejakej neskoršej hodine, tak sme sa navzájom dookola skúšali cez prestávky a voľnejšie hodiny a to sa potom na človeka nalepí ani nevie ako.
to čo máte za školu, že vám stačí počúvať na hodine? .... my celú hodinu píšeme poznámky... takže asi také "vysvetľovanie" (ak neberiem do úvahy matiku a fyziku)... a z toho diktovania poznámok čo ledva stíham písať (za hodinu cca 4 veľké strany, niekedy aj viac) si teda toho veľa nezapamätám.......
a k zakladateľke...
si na gympli prvý rok... to máš ešte zafixované "učenie" zo základy, ktoré sa s týmto nedá ani rovnať... v ďalších rokoch by to malo byť lepšie...
..no tiež sa mi 4 hodiny na učenie zdá veľa, tak by si možno mohla použovať nad efektivitou tvojho učenia - neučíš sa zbytočnosti? vieš si vybrať to hlavné? máš systém učenia, ktorý ti vyhovuje?.....
.. po ďalšie si skús veci naplánovať... podľa mňa sa priebežne netreba učiť.... ohlásené písomky vieš vopred takže si vieš aspoň približne rozvrhnúť dokedy sa koľko treba naučiť...
... a posledná rada - využívaj čas... trvá ti cesta do školy napr. 20 minúť? za tých 20 min. sa tiež stíhaš niečo naučiť.....
nestíhaš? využi aj prestávky, voľné hodiny.. prípadne hodiny na ktorých sa dá nenápadne učiť niečo iné (to čo práve potrebuješ)
... cestou z krúžku sa tiež dá učiť....
...ak niekde čakáš tiež sa dá aspoň trochu pozrieť.....
atď atď..
neboj, verím, že si svoj systém nájdeš...
a časom si určite všimneš, že gympel je jedna veľká sinúsoida.. - raz človek nestíha vôbec nič kvôli učeniu.. ani sa pomaly najesť... a raz má toľko voľna, že nevie čo od radosti
a tiež sa mi osvedčilo učiť ráno ... niekedy mi jednoducho učenie cez deň/večer nejde.. buď sa mi vôbec nechce alebo mi to do hlavy natlačiť nejde..... tak si v tom prípade idem radšej ľahnúť, či zrelaxovať... a budík si nastavím kľudne aj na pol 5.. o 5 sa začnem učiť... a kedže je to pod stresom, tak už kvázi musím a lepí sa to na mňa lepšie...
takže skutočne je to o tom nájsť si svoj systém a vedieť si prerozdeliť čas.. nič viac, nič menej
hm ja ti nevim karle, ja aj bez kruzkov chodim domov iba zo skoly o pol siestej cca, ucit sa neucim iba ked nieco treba spravit ale mam jednotky, dvojky ale vazne kebyze sa ucis 4 hodiny tak nieco musis vediet... skus zmenit system ucenia a nebifli sa to naspamat hlavne.. tiez ti mozno pomoze zopakovat to rano cestou do skoly
bože dobre... tak sa tolko neučíte vy všetci ostatní,ale jej to možno ide ťažšie... ja sa stranu učím občas aj hodinu,lebo popri tom čumím do okna,nedávam pozor čo čítam alebo snívam alebo jem takže tak..ale zas ked sa plne sustredim,tak to zmaknem za par minut,ak nie som lenivá. to je už moj problem
a ty tak bud robis to iste co ja-to je ptm banalna sprostost s ktorou sa da bojovat raz dva. staci sa len prefackat alebo ptm fakt neviem. kazdy den mas kruzky? a preboha naco tolko? OK bavi ta to,ale zas obetovat nieco musis ak chces mat dobre znamky. ak nechces,tak kašli na to.
sadni si dozadu a opisuj,tahaky atd. vyber si predmety, ktorym sa chces dalej venovat a na ostatne ser, naco sa ich ucit, ked to nikdy nevyuzijes a tak ci tak,ked si to potom nikdy nebudes opakovat tak aj zabudnes
A 4hod za den je na strednu skolu i tak nejak ozaj moc, ci je to len take tap lap ucenie?
tiež som bola na gympli, prvé dva roky boli celkom easy, učila som sa len raz za čas - prevažne na písomku, prípadne na odpoveď keď to nebolo ťažké aby som sa prihlásila a mala pokoj... matika išla sama od seba, chvíľu som uvažovala o maturite z matiky a potom som prišla do tretiaku a prišli logaritmy a pi*oviny ktoré nikdy nebudem chápať asi, a viac menej som sa učila na maturitné predmety a ostatné som mala vieš kde... lebo známky ťa neuživia.
ale keď chceš prospieť s vyznamenaním (držím palce...) každý rok, tak proste vypusti nejaký krúžok na úkor toho učenia, aj keď hovorím, že nezáleží na kvantite (času) ale kvalite - ako sa učíš. ja osobne sa nezvládam teraz učiť na skúšky bez ginka
Keby som sa dokázal dokopať k štvorhodinovému učeniu denne, splnil by som našim prianie a dal by som si prihlášku na ďalšiu výšku. Možno aj na dve.
Čo sa gympla týka, ja som vždy razil stratégiu - načo sa učiť, keď prechádzam najhoršie tak s dvomi trojkami. Na známky bez tak hľadia málokde (niekde predsa len áno). Takže mne až tak na známkach nezáležalo, prešiel som, užil som si viac voľného času a dostal sa aj tak na vysnenú vysokú školu. Inak Ti poradiť neviem
No ja som sa v prvom ročníku na gymply skoro vôbec neučila a mala som takmer samé jednotky.. iba na písomky som sa učila a referáty.. ale také že z hodiny na hodinu nehrozilo
vau, nevedela som že sú na birdzi len samí géniovia ...to, že si prečíta ako vám to ide a že je blbá je skôr demotivujúce, ako povzbudzujúce...
Niekedy ani dávanie pozor na hodinách nepomôže, ak to vyučujúci nevie vysvetliť a podať, nám napríklad pošlú 20 strán na mail z jedného predmetu a robte si čo chcete... Nesťažujem sa, ale akonáhle sa mám nabifliť niečo čomu buď nechápem, alebo viem že to bude mať v budúcnosti nulové využitie tak o to strácam záujem a tým pádom sa mi to ťažko učí... Ja sa najradšej učím večer, keď už všetci spia lebo je pokoj, a napĺňa ma taký adrenalín že musím dať za hodinu to, čo sa ostatní učili týždeň dopredu...
Ak by som ti mohla poradiť, skús zistiť kedy sa ti najlepšie učí a vypni počítač, mobil, hudbu, niekde sa zavri, a koncentruj sa na to, čo robíš ... so zošitom pri telke môžem sedieť aj celý deň, aj tak z toho potom viem hovno .. Zrejme si prváčka, tak sa pokús nájsť si v tom nejaký systém, veľa šťastia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
ale inak sa mi nechce velmi, cize maximalne hodinu tomu venujem, niekedy ani tolko... niekedy len prelozim knihy rano na dalsi den a idem
Prechadzam s jednotkami a moze za to pocuvanie na hodinach..mozno by si sa mala viac sustredit na cas straveny v skole ked vies ze doma nestihas..alebo obmedzit kruzky..co sa vlastne cudujem tvojim rodicom ze po tom nesiahli...ja mat dieta co nezvlada skolu ale ma mrte kruzkov tak mu to obmedzim
Takže ti neporadím,ja mám šťastie vždy,strašné
prechádzal som i tak na jednotkách ( informatické a programovacie gymko )
Potom som začal chodiť autom a už to bolo horšie
V prvom rade sa skús zamyslieť, či ti tie krúžky stoja za to, aby si potom nestíhala a mala problémy s učením.
Ako tu hore niekto spomenul, asi sa učíš nekvalitne - skús vyskúšať niečo iné, napríklad sa skús učiť ráno (istý dosť dlhý čas som sa ja napríklad dokázala učiť len ráno, buď som sa učila doma, keď všetci ešte spali a bol pokoj alebo som šla skôr do školy a učila som sa tam), alebo skúšaj rôzne metódy, že sa učíš nejaký čas a potom si nejaký čas dáš pauzu (bude ti to síce trvať dlhšie ako do desiatej, ale...), ďalej veľa ľuďom pomáha to, že si danú učivo stále prepisujú a zostručňujú a robia si rôzne osnovy a tak. Samozrejme, môžeš vyskúšať všekými overené zvýrazňovanie, rôzne lepiace papieriky a pod. Na nete toho nájdeš veľa, len si vyber a skúšaj čo bude najlepšie sedieť na teba.
Ja som napríklad ten typ, že najlepšie sa mi učí pod stresom, keď mám strašne málo času - nie je to však dobré v tom, že to potom, bohužiaľ, rýchlo zabudnem. A ešte sme to zvykli s niektorými spolužiakmi robiť tak, že keď bola písomka na nejakej neskoršej hodine, tak sme sa navzájom dookola skúšali cez prestávky a voľnejšie hodiny a to sa potom na človeka nalepí ani nevie ako.
a k zakladateľke...
si na gympli prvý rok... to máš ešte zafixované "učenie" zo základy, ktoré sa s týmto nedá ani rovnať... v ďalších rokoch by to malo byť lepšie...
..no tiež sa mi 4 hodiny na učenie zdá veľa, tak by si možno mohla použovať nad efektivitou tvojho učenia - neučíš sa zbytočnosti? vieš si vybrať to hlavné? máš systém učenia, ktorý ti vyhovuje?.....
.. po ďalšie si skús veci naplánovať... podľa mňa sa priebežne netreba učiť.... ohlásené písomky vieš vopred takže si vieš aspoň približne rozvrhnúť dokedy sa koľko treba naučiť...
... a posledná rada - využívaj čas... trvá ti cesta do školy napr. 20 minúť? za tých 20 min. sa tiež stíhaš niečo naučiť.....
nestíhaš? využi aj prestávky, voľné hodiny.. prípadne hodiny na ktorých sa dá nenápadne učiť niečo iné (to čo práve potrebuješ)
... cestou z krúžku sa tiež dá učiť....
...ak niekde čakáš tiež sa dá aspoň trochu pozrieť.....
atď atď..
neboj, verím, že si svoj systém nájdeš...
a časom si určite všimneš, že gympel je jedna veľká sinúsoida.. - raz človek nestíha vôbec nič kvôli učeniu.. ani sa pomaly najesť... a raz má toľko voľna, že nevie čo od radosti
veľa šťastia
takže skutočne je to o tom nájsť si svoj systém a vedieť si prerozdeliť čas.. nič viac, nič menej
a ty tak bud robis to iste co ja-to je ptm banalna sprostost s ktorou sa da bojovat raz dva. staci sa len prefackat alebo ptm fakt neviem. kazdy den mas kruzky? a preboha naco tolko? OK bavi ta to,ale zas obetovat nieco musis ak chces mat dobre znamky. ak nechces,tak kašli na to.
A 4hod za den je na strednu skolu i tak nejak ozaj moc, ci je to len take tap lap ucenie?
ale keď chceš prospieť s vyznamenaním (držím palce...) každý rok, tak proste vypusti nejaký krúžok na úkor toho učenia, aj keď hovorím, že nezáleží na kvantite (času) ale kvalite - ako sa učíš. ja osobne sa nezvládam teraz učiť na skúšky bez ginka
Čo sa gympla týka, ja som vždy razil stratégiu - načo sa učiť, keď prechádzam najhoršie tak s dvomi trojkami. Na známky bez tak hľadia málokde (niekde predsa len áno). Takže mne až tak na známkach nezáležalo, prešiel som, užil som si viac voľného času a dostal sa aj tak na vysnenú vysokú školu. Inak Ti poradiť neviem
Niekedy ani dávanie pozor na hodinách nepomôže, ak to vyučujúci nevie vysvetliť a podať, nám napríklad pošlú 20 strán na mail z jedného predmetu a robte si čo chcete... Nesťažujem sa, ale akonáhle sa mám nabifliť niečo čomu buď nechápem, alebo viem že to bude mať v budúcnosti nulové využitie tak o to strácam záujem a tým pádom sa mi to ťažko učí... Ja sa najradšej učím večer, keď už všetci spia lebo je pokoj, a napĺňa ma taký adrenalín že musím dať za hodinu to, čo sa ostatní učili týždeň dopredu...
Ak by som ti mohla poradiť, skús zistiť kedy sa ti najlepšie učí a vypni počítač, mobil, hudbu, niekde sa zavri, a koncentruj sa na to, čo robíš ... so zošitom pri telke môžem sedieť aj celý deň, aj tak z toho potom viem hovno .. Zrejme si prváčka, tak sa pokús nájsť si v tom nejaký systém, veľa šťastia