ahoj chcem sa spytat biflim sa lebo sa neviem inak ucit,lenze mi to zabera vela casu a skoro to zabudnem....a chcela by som sa spytat ako sa mam ucit prirodzene
Učenie je proces zámerného navodzovania činností alebo výsledok získaných skúseností vedúci k získavaniu a rozširovaniu poznatkov k trvalej zmene osobnosti, správania sa, postojov, hodnôt. Proces učenia je proces usporiadaného vštepovania a začleňovania do svojho poznatkového systému. Je to spôsob ukladania, osvojovania a zapamätávania faktov a súvislostí. Učenie je rozvíjaný kognitívny proces utvárania nových poznatkov rozvoja predispozícii a získavania skúsenosti.
Čítaj si učivo po častiach a z každej časti si vypíš hlavnú myšlienku, taký výcuc tých hlavných vecí. Keď tak prejdeš celé učivo, vráť sa k svojim poznámkam a na základe toho, čo si si poznačila, si skús spomenúť na tie omáčky okolo, prerozprávať to vlastnými slovami. Predstav si, že niekto o tom nikdy nepočul a ty mu to ideš vysvetliť tak, aby to pochopil.
Podľa výskumov si človek najviac zapamätá z toho, čo vysvetľuje a učí druhých - až 95% tuším.
každý sa učí inak, uč sa tak ako to tebe vyhovuje, čítaj si učivo nahlas a hlavne sa ho neuč len ako nejakú básničku, snaž sa to pochopiť a rozmýšľať pritom, lebo aj keď ti poučka vypadne, budeš to aspoň vedieť povedať vlastnými slovami pretože to budeš chápať! ..ja to robím takto, neviem presne ako sa učiš ty, a to s tým zabúdaním...časom každý zabudne to čo sa učil pred mesiacom, ale ak sa to raz naučíš a zabudneš, stačí keď si to len znovu zopakuješ a máš
každému pomáha niečo iné, niekomu ak si ten text viackrát prečíta, inému stačí pozorne počúvať výklad v škole, niekto si lepšie pamätá obrázky, teda treba si riadne pozrieť tie.
A v prípade že máš problém sústrediť sa na to, čo sa učíš, je dobré si robiť z toho poznámky, farebne si niečo zvýrazňovať , aby si bola nútená sústrediť sa.
Každopádne treba to nejako riešiť, lebo na základnej ešte nie je problém bifliť sa, nakoľko je učiva málo, ale v prípade, že by si mala rovnaký systém aj na strednej, znamenalo by to, žeby si pri tom trochu väčšom množstve učenia nemala žiadny voľný čas.
skús to čo písali v 9 a 10... no proste, tak, že si nájdeš trošku viacej času, a každý odsek si prepíšeš vlastnými slovami tak ako ho chápeš a tým pádom sa to aj naučíš... u mňa to tak funguje, no a ešte vypať počítač
ja ked sa nahodou ucim (vacsinou priblizne 2 tyzdne pred uzatvorenim znamok), tak si zo vsetkeho spravim zo vsetkeho svoje poznamky, kratke, taky vycuc a potom mi staci si to parkrat precitat a viem to... popripade precitat viackrat .. a hlavne porozumiet tomu.. bez toho to nejde, to je samozrejme, to by som prepadla asi zo vsetkeho
@aduska008 aj ja ti z psychológie poviem, čo je učenie, či ako sa správne učiť, ale večšinou sú to neúčinné kraviny. Hlavne a to je najdôležitejšie musíš rozumieť tomu, čo čítaš. Čo sa snažíš naučiť. Prečítaj si odsek a potom si ho skús podľa vlastných slov reprodukovať. Podľa vlastných slov. Potom si to zase prečítaj a choď na ďalší odsek, s tým to zopakuj a keď si celé učivo prebehneš, skúsi si zreprodukovať čo si pamätáš z celého textu. Hlavne sa nič neuč naspamäť!!! Nič, čo vám vyslovene neprikážu vedieť naspamäť! učivo nie sú básničky
@ikuto v podstate áno, ale mám skôr metódu 20+10 , no 10+3 je podľa tých údajov lepšia.
taktiež dobré je po učení relaxovať takú polhodinku. Proste si urobiť pohodlie a so zavretými očami ležať polhodinu. Lepšie sa poznatky zapíšu do pamäte.
musis si najst sposob ktory ti vyhovuje..niekto sa uci tak ze si to 5 krat precita, niekto si to 5 krat precita a povie nahlas, niekto si to pise doblba...kazdemu sedi nieco ine..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
nahraj si ucivo do MP3 alebo mobilu a cez hodinu proste podopri hlavu a pusti sluchatko
porozumením. to, čo ti bude dávať zmysel, si ľahšie a lepšie zapamätáš.
Podľa výskumov si človek najviac zapamätá z toho, čo vysvetľuje a učí druhých - až 95% tuším.
staci ked sedis v rohu, ucho si zakryjes rukou akoze sa opieras a mozes kludne pisat.
mam to overene u viacerych profesorov
A v prípade že máš problém sústrediť sa na to, čo sa učíš, je dobré si robiť z toho poznámky, farebne si niečo zvýrazňovať , aby si bola nútená sústrediť sa.
Každopádne treba to nejako riešiť, lebo na základnej ešte nie je problém bifliť sa, nakoľko je učiva málo, ale v prípade, že by si mala rovnaký systém aj na strednej, znamenalo by to, žeby si pri tom trochu väčšom množstve učenia nemala žiadny voľný čas.
ale na veci čo tak lahko a hlavne rýchlo nepochopíš, to neni také dobré
taktiež dobré je po učení relaxovať takú polhodinku. Proste si urobiť pohodlie a so zavretými očami ležať polhodinu. Lepšie sa poznatky zapíšu do pamäte.