Dnes našu triednu prekvapil náš učiteľ matiky. Vysvetlil nám učivo a do konca hodiny ostávali asi 2 minúty .... spýtal sa ma na jedno 5 ciferné číslo ( 1. riadok )... potom vedľa neho napísal 6 ciferné číslo ( 1. riadok ).. potom sa opýtal 3 spolužiačok n
@stormmast3r vôbec nám to nedal na domácu úlohu, ani na známku to nieje ani nič ... ale prekvapil nás tým na konci hodiny. Pýtali sme sa ho ako to spravil a povedal že nám to nabudúcu hodiny povie ( niečo za niečo )
@stormmast3r ... to som si aj ja na začiatku myslel .. ale asi to tak nebude... až tak rychlo to podľa mňa nevypočítal. Možno v tom naozaj nejaky trik je
Inak, hneď prvé, čo som si všimol: to šesťciferné číslo nevzniklo zrejme úplne náhodne - totiž, je presne o 199 998 väčšie ako prvé päťciferné číslo; teda k prvému päťcifernému číslu jednoducho pričítal 200 000 a odčítal 2.
No a zvyšok už nie je zložitý.
druhé + tretie + štvrté + piate = 199 998
piate = 199 998 - (druhé + tretie + štvrté)
Vypočítať to mohol ľahko klasickým sčitovaním pod seba: 5 + 2 + 4 = 11; do 8 chýba 7, napísal 7. A tak ďalej.
Ten súčet je presne o 200 000 - 2 väčší ako to tvoje číslo, takže to pri sčítavaní mohol ignorovať a zvyšné len dopočítaval na desiatky a to ide rýchlo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
v tom pravdepodobne ziadny trik nieje jednoducho si na zaciatku typol dobre cislo a vie rychlo pocitat v hlave
@stormmast3r ... to som si aj ja na začiatku myslel .. ale asi to tak nebude... až tak rychlo to podľa mňa nevypočítal. Možno v tom naozaj nejaky trik je
Škoda, že si si to nevšimol.
Inak, hneď prvé, čo som si všimol: to šesťciferné číslo nevzniklo zrejme úplne náhodne - totiž, je presne o 199 998 väčšie ako prvé päťciferné číslo; teda k prvému päťcifernému číslu jednoducho pričítal 200 000 a odčítal 2.
No a zvyšok už nie je zložitý.
druhé + tretie + štvrté + piate = 199 998
piate = 199 998 - (druhé + tretie + štvrté)
Vypočítať to mohol ľahko klasickým sčitovaním pod seba: 5 + 2 + 4 = 11; do 8 chýba 7, napísal 7. A tak ďalej.
Ale ak to napísal zľava doprava, tak neviem.
46 356 ......... dal by som + 200 000 - 2 = 246 354
28 422
31 518
40 002
tak toto piate čislo by muselo byť 100 056 a on dosadzoval 5 ciferné
Je jedno, či výsledok toho sčítania je 5 alebo 6 alebo hocijak inak ciferné. Vždy tam dosadí to, čo mu vyjde.