@lolinko1234567 Bola som, nie som za potraty. A také keci, že "to ešte nie je človek" si strčte do pi...... paradoxne, každý čo je za potrat sa už narodil.
@tommyhot Co tu vravis o nejakych parazitoch v tele?!? Aky parazit?!? Sak to je clovek,normalna ludska bytost!!!!! Asi preto je potratt blbost pretoze sa tu nejedna o tu matku ako hovoris ty ale tu sa jedna o dieta!!! Matke nespravis nic,to dieta zabijes!!!!
A ako to negativne ovplyvni tu zenu? by si sa divil...az sa casom z toho spameta neviem ci by si chcel do smrti zit s tym vedomim ze si niekoho zabil,zobral si nepravom zivot niekomu kto mal na ten zivot rovnake pravo ako ty!!!
@tommyhot mám pocit že si chýbal ty pokiaľ viem dieťa svoju matku neoberá o žiadne potrebné živiny, neškodí jej nejako ani sa na jej nepriživuje Tebe zrejme na biologii nevysvetlili že z toho "parazita" si aj ty. Ale áno máš pravdu, teba matka mohla nechať zoškrabať, očividne nie si moc prínos spoločnosti
@tommyhot ja ti na to odpovedat viem
co to meni? robi to z potratu nieco ine?
ak ta ukratim na pravach.. budes s tym suhlasit?
pravo jedneho konci tam kde zacina pravo druheho..
uz aj ten plod ma pravo na zivot.. moze ho toho zbavit matka?
a ak moze.. preço sa matky zatvaraju ak zabiju prave narodene dieta? zmenilo sa nieco?
zmenis sa ty nejak ked mas 17 r 364 dni alebo 18 r 2 dni?
@bacik200 logicka uvaha (za predpokladu, ze si toho schopny po tom co sa poriadne vydychas):
Je plod v tele matky schopny prezit, ak ho odtial vytiahnes povedzme v tretom mesiaci?
Ak nie, tak co ine ako parazit (organizmus odoberajuci ziviny od hostitela) to je?
Ak ano, tak preco to priroda vymyslela tak, ze za normalnych okolnosti plod z matky sa tlaci von okolo deviateho mesiaca a nie hocikedy, kedy si to niekto zmysli?
nie som žena, ale... schvalujem
- pubertacky nevedia čo od rozkoše a nedbajú na ochranu a potom plačú.
- čoraz častejšie sa objavujú prípady znásilnenia , a ja osobne, ak by ma znásilnil nejaký zdegerovany malý cigán/fetak/obluda atd. tak by som určite tak decko nechcel ani vynosit, nie este vidieť.
- občas sa stane nehoda aj karieristkam
- niektoré páry si nemôžu dovoliť vychovávať dieťa
.
Ale inak som si tiež vedomý toho, že druhýkrát by už tá žena nemusela otehotnieť, no je to stale lepšie ako porodit nechcené dieťa (aj keď možno sa ten materinský pud môže zmeniť po pôrode)
@tommyhot To je teda riadna logika.....jasne ze v tretom emsiaci nema sancu prezit,ale myslis ze ked sa narodi ma sancu prezit? Keby nemalo pri sebe matku alebo niekoho co sa onho stara tak aj tak neprezije....je odkazane na svoju matku,odvtedy co je 9mesiacov v bruchu az kym z neho nevyrastie normalny clovek co sa dokaze sam o seba postarat.
V jendom riadku hovoris o parazite,v druhom o plode.....
@skingirl94 parazit odobera od hostitela ziviny, co robi aj plod, alebo tvrdis, ze nie? Parazitizmus nemusi byt nevyhnutne neskodny, takze to, ci plod matke nejaku ublizuje alebo nie, je bezpredmetne.
Navyse ak nie som prinos pre spolocnost, tak mi vrat moje dane, za ktore studujes. Dakujem ty prinos...
@johnysheek ako vzniklo pravo o ktorom hovoris? Kedy? Ak rozpravas o plode ako ludskej bytosti, tak kde je ta deliaca ciara kedy zo spermie a vajicka este nie je ludska bytost a potom uz je?
Rozpravat o mojich pravach je bezpredmetne, pretoze moje pravo na sebavlastnenie je prirodzene od momentu kedy si uvedomujem, svoje sebevlastnictvo (viem so svojim telom manipulovat, citim rozne v nemi atd). Vlastnim svoj pocitac od momentu kedy som na neho kupou ziskal narok nie od momentu, kedy ho cinan skladal na montaznej linke.
ja si nemyslím, že otázka má znieť tak, či ste za alebo proti potratom. mne osobne sa koncept potratu tiež nepozdáva, ale nemyslím si, že by táto možnosť mala byť úplne zrušená. kvôli svojmu videniu sveta nemám čo kecať druhým do ich života.
otázka by mala proste znieť tak, či súhlasíme so zrušením potratov. a s tým ja nesúhlasím. a to nemá nič spoločné s tým, ako potrat vnímam.
neviem, prečo by sa ľuďom mala brať táto možnosť, ktorá ich (a aj dieťa) môže zachrániť od blbej budúcnosti. neviem, prečo by sa ženy mali zrazu začať vyberať do zahraničia na potrat alebo na potrat načierno (ako sa to deje v Poľsku) a potom chytať nehorázne infekcie.
proste nevidím jediný dôvod, prečo to, že ja by som na potrat nešla, by malo ovplyvniť niekoho iného.
@bacik200 ved parazit (z biologickeho, nie socialneho hladiska) je to do chvile, nez sa vie sam o seba postarat, bez toho aby musel vyciciavat iny organizmus. Aj ty si parazit pre svojich rodicov, ak este byvas u nich a zijes z ich penazi. Netreba to brat ako urazku.
Skvelý názor na túto tému, prakticky sa stotožňujem. Dobrý koncept ale úplne zle zrealizovaný. Ale to sa dalo od cirkvi čakať, poďme všetko zakázať! A hlavne, čo také znásilnenie? To by som rád vedel čo by povedala nejaká z tých čo tam boli a znásilnili by ju, či by si to dieťa nechala. Kým sa to nestane mne, tak kecať o tom viem, ale nech si to sama skúsi.
chcela by som vidiet ako si niekto necha dieta, keby:
islo o vysledok znasilnenia
dieta muselo celit nejakemu patologickemu postihnutiu
rodicia neboli pripraveni sa o dieta kvalitne postarat
plus ak sa budeme nadalej nekontrolovatelne mnozit, tak sa nevyhneme znizovaniu zivotnej urovne... cize sa treba spamatat, cim skor tym lepsie. a teraz sa do mna vsetci dobri krestania pustite
zabitie kravu/psa/prasa atd., normalna vec, zabitie plodu dobre ze nas za to nechcu ukrizovat....
a vacsinou cirkevne zalozeny ludia odmiataju interupciu a len tak pre informaciu, niekolko aj Svatych ludi(teda za to ich vyhlasila cirkev) povdalo ze "dusa" prichadza do dieta az tesne pred narodenim. tj. Dovtedy to neni ziva bytost, dalo by sa povedat nieco ako @tommyhot pise.....
@grietusha ja porovnavam vlastnicke pravo, ktore sa nemeni s predmetom vlastnictva (telo, auto, dom, pocitac...). Nemozem za to, ze poniektori sa nezmozete na viac ako obycajne emocionalne "argumentovanie".
@nightmare96 praveze krestania by sa do teba nemohli pustit napr ako som napisal v @26 , len problem ze krestania ani nepoznaju ani o com je krestanstvo/a rozne knihy, takze asi tak
@tommyhot
Ty si parazit!!!! Ja som pre svojich rodicov nikdy parazitom nebol,bol som ich dieta o ktore sa starali a ktore mali radi....A teraz mam pracu a zijem zo svojich penazi,k rodicom chodim domov obcas na vikendy
@grietusha tyka, lebo si zareagovala vztahovacne, jak keby som ti znasilnoval mamu.
Dieta nevlastnim, ale vlastnim svoje telo. A mozem rozhodnut o tom, co v nom chcem drzat, nech uz su to zbytky z vecere, alebo plod.
Btw aby bolo jasne, som pro-choice, no keby mi partnerka povie, ze chce ist na interupciu, asi by som zvazil zotrvanie v takom vztahu. Len sa snazim do tychto emocionalnych argumentacii vniest trocha racia, lebo mam pocit, ze ked sa niekde spomenie plod, tak ludom zacne instantne jebat na gebulu.
keby ste sa tak starali o svoje zivoty a nie o zivoty inych, bolo by vsetkym lepsie. s tym co urobi zena s plodom sa musi vysporiadat len a len ona a nikto iny jej do toho nema co kecat.
Samozrejme výnimka ako zdravie ženy - na to sa musí prihliadať. Čisto hypoteticky, keby som mal priateľku a dostali by sme sa do takejto situácie, nemali by sme ho ako uživiť trebárs, tak bol by som proti - nedokázal by som žiť s tým svedomím. Iných súdiť nebudem. A je tak trošku nepriamo dokázané, že taká legálnosť potratov môže v budúcnosti viesť k zníženiu kriminality. Ale to len tak na okraj.
@tommyhot "Btw aby bolo jasne, som pro-choice, no keby mi partnerka povie, ze chce ist na interupciu, asi by som zvazil zotrvanie v takom vztahu."
toto uz je co za logika? tak das zene moznost volby ale nasledne ak sa rozhodne pre potrat tak ju nepodporis ale "potrestas"? no to by bol priam fantasticky pocit pre tu zenu, rozhodnut sa nemat dieta a este prist aj o partnera.
@bacik200 trosku viac racia a menej vztahovacnosti, lebo si pripadam ako keby si pisem s mentalne slabsim. Slovicko "ak" je vyjadranie predpokladu, kedze neviem ci pracujes, alebo nie. Ak nepracujes si parazit (si zavisly na inych), ak pracujes nie si parazit (nie si zavisly na inych). Co je na tom take tazke pochopit?
Som muž, takže by som sa možno nezachoval ako žena, ale keby ma niekto znásilnil, tak by som to dieťa nemohol vynosiť, nie to sa na neho ani pozerať, kedže by mi pripomínalo tú danú situáciu. Za všetci vieme aké sú deti v dnešnej dobe, keď prídu v 13tich o panictvo, viem je to chúlostivá záležitosť, ale čo ak by došlo k oplodneniu? Nechali by ste si to dieťa a mali tak zruinovaný celý život? Nemohli by ste v podstate ďalej študovať a dieťa by bolo odkázané na vás. V jednej dedine blízko Košíc sa tak stalo... V 15 porodila decko, práve ako išla na strednú, vynechala celý 1. ročník, nechodila do školy, zo školy ju pochopitelne vyhodili, veď bodaj by aj nie keď nie ste za celý rok skoro ani na jednej hodine... A máš po živote, môžeš si vybrať nejakú pochybnú školu, s ktorou sa ťažko dostaneš na lepšiu vysokú školu... To je môj názor na vec.
@tommyhot tak si prečítaj môj prvý koment do tejto diskusie, keď si myslíš, že jednám emocionálne, vzťahovačne a bez racia.
akurát mi proste príde zbytočné argumentovať tak cynickým spôsobom, ako to robíš ty, pretože to nie je o tom, že argumentuješ racionálne. vyznievaš ako bezcitný cynik skôr a to je rozdiel.
Aj keby sa zakazali, tak akurat by sa zmenilo to, ze tych potratov by az tak menej nebolo akurat by zeny sli bud do zahranicia alebo by im to zrobil niekto pofidernu tu a akurat by bolo vacsie zdravotne riziko. @bacik200 len tak pre zaujimavost, plod sa prve dni v matke sprava ako takmer uplno rovnako ako rastuci nador
@willbebetter to, ze ju nechcem obmedzovat v rozhodnuti neznamena, ze budem obmedzovat v rozhodnuti sameho seba. Tak ako sa ona slobodne moze rozhodnut, ci podstupi interupciu sa mozem ja slobodne rozhodnut ci zotrvam vo vztahu s takou zenou.
Btw ako raz niekto mudry povedal:
"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."
@tommyhot po oplodnení vajíčka sa vajíčko uhniezďuje v stene maternice. Uhniezdenie znamená, že sa napojí na krvný obeh matky. Ono si tú krv nebere len pre seba, ale má spoločný krvný obeh s matkou. Matka nie je zbavená žiadnej potrebnej látky, stále ju má. Porovnávať dieťa s parazitom je najväčšia kokotina akú som kedy počula a ani jeden z tvojich argumentov nie je vôbec logický. Skôr naopak. A to s vytiahnutím v treťom mesiaci. Chlapec ty si vážne strašne sprostý..
A tvrdiť, že to je len zhluk buniek? Ani by som nepovedala. V čase keď je to zhluk buniek matka o tehotenstve nevie. Je dôležité povedať, že týždne tehotenstva sa nepočítajú odo dňa oplodnenia ALE OD PRVÉHO DŇA POSLEDNEJ MENŠTRUÁCIE! To znamená, že k oplodneniu dochádza pri ideálnom cykle až v druhom týždni tehotenstva a žena môže začať o svojej tehotnosti tušiť až štvrtý týždeň keď sa nedostaví menštruácia kedy to už nie je žiadny zhluk buniek ale embryo ktorému začína biť srdce!
V 5. týždni sa už dieťaťu formuje mozog, kosti a miecha a to častokrát ešte žena nevie že je tehotná. O týždeň neskôr sa vyvíjajú orgány. To už nie je dávno žiadny zhluk buniek to je už živá bytosť a je to len jeden mesiac od oplodnenia. V 12. týždni tehotenstva dokedy je povolený potrat má dieťa plne vyvinutý mozog, vníma okolie a čo sa okolo deje. Dokonca si cmúľa prštek... a toto vy chcete nazývať PARAZIT?
@grietusha cital som tvoj prvy koment a k nemu som sa ani nevyjadroval. Reagoval som na tu tvoju poznamku smerom ku mne, ktora vyznela vztahovacne.
Tak zniem ako cynik, co uz. Radsej ako popierat logiku a tvarit sa, ze plod by bez parazitovania na matkinom tele do par sekund nezomrel. Zial, neviem potlacit racio len preto aby som znel podla noriem spolocnosti.
Všetkým týmto pochodovačom by som odporučil, aby sa starali o už narodených ľudí. Koľko detí žije v takých podmienkach, do ktorých by som ja nevrhol ani svojho obľúbeného škrečka. Ale nie, poďme radšej slepo obhajovať právo na život.
Btw ak potrat važda, tak masturbácia je genocída, veď z každej tej spermie mohlo byť decko
A mimochodom ja som za potraty, ktoré sú vážne odôvodnené. Napríklad to spomínané znásilnenie aj keď sa mi nepáči ako sa to všade ťahá lebo väčšina percent potratov je kvôli sprostosti naivných žien/dievčat a nie znásilneniu. Ale určite nie som za to, aby sa to vykonávalo ako na dennom poriadku, lebo nejaká nezodpovedná nadržaná pubertiačka nepozná ochranu
Vražda to určite nie je , keď že plod sa mení na človeka prvým nádychom plodu.
A nie nie som za zákaz potratov ale som za úpravu zákona a uvedenie podmienok kedy je možné ísť na potrat.
Príklad:
a) Pri násilnom oplodnení
b) Olodnenie vo veku maloletom a blízkom veku maloletého
c) Zdravotných problémoch ženy
d) Ohrozenie mravnostného vývoja plodu. atď....
Ale nie v prípade mám 21 a decko mi dojebe postavu alebo budem sa musieť starať o fagana idem na potrat.
@4 by som zakázal mať deti a odňal mu občianstvo a vykopol zo SR.
@tommyhot OT - "Ak nepracujes si parazit (si zavisly na inych), ak pracujes nie si parazit (nie si zavisly na inych)." - jeden môže byť parazitom bez ohľadu na to, či pracuje alebo nepracuje v nejakom spoločenstve. ak je to spoločenstvo parazitické, tak nie je parazitom vzhľadom k spoločenstvu, ale k tomu, k čomu je to spoločenstvo parazitické (v prípade moderného človeka napr. k planéte alebo k prvotnej prírode.)
mimochodom, pokiaľ ešte nie si vegán, si parazitom vzhľadom k niektorým živočíšnym druhom, ktorých mŕtve telá pojedáš. dokonca ak sa budeš živiť rastlinnou stravou, budeš parazitom vzhľadom k niektorým rastlinným druhom, ktorých mŕtve/živé telá alebo plody budeš pojedať. je ťažké nebyť parazitom, ale dá sa to.
@skingirl94 z historie vieme, ze prohibicia ma presne opacny efekt ako bolo povodne zamyslane. V portugalsku su napriklad dekriminalizovane vsetky drogy a pouzivanie drog tam rapidne klesa. Narozdiel od USA, kde je silna represia a od Nixonovej vlady bolo za drogy zatknutych 31 milionov americanov. Dnes sedi v base za drogy asi 30-40% americanov.
Na zaklade akych historickych dat si tda dospela k nazoru, ze povolenim interupcie, by sa to vykonavalo ako na dennom poriadku? Lebo taketo predpoklady su zjavne chybne a nicim nepodlozene.
ja som bola .. celkom a mi to pačilo kedže moj nazor je taky že každy ma pravo na život .. dieťa je to najkrajšie čo žena môže mať ..
ale sto ludi sto chuti ..
A inak, ak chcete vedecký argument, napadá ma jeden krásny príklad z prírody:
Veľmi slabo vyvinuté mláďatá diabla medveďovitého sa musia samy vyšplhať z maternice do matkinho vaku, aby tam ďalej rástli a vyvíjali sa, inak zahynú. Je ich strašne veľa a sú maličké ako zrnko ryže. Matka im pritom nijako nepomáha a mnoho neúspešných kandidátov požerie.
Ako by si ľudia mali počínať, ak by neboli primátmi, ale vačkovcami podobnými diablom medveďovitým?
@alpynus mas pravdu, ze si parazitom v zhladom k niecomu. Preto spominam konkretneho hostitela. V pripade plodu je to matka, v pripade dietata, je to rodic, alebo ktokolvek iny povereny opaterou.
Otazne je, ci je clovek parazit vzhladom k mrtvemu zvieratu, pretoze ak by prestal jest jeho maso, tak vo vacsine pripadov by sa nic nestalo. Ak by rodic prestal zivit svoje dieta, s velkou pravdepodobnostou by neprezilo ak by si nenaslo ineho parazita. Ale hej vseobecne sa da povedat, ze sme paraziti na organickych latkach, pretoze jest musime
@nightmare96
výsledok znásilnenia - dieťa (teda hovorme o potencionálnom dieťati) nemôže za to, že jeho otec bol kriminálnik a na matke je, ako sa s tým vysporiada, či to pochopí alebo bude dieťa do konca života odcudzovať, ale bohužiaľ svet nie je taký dokonalý.
neschopnosť rodičov starostlivosti - dajme tomu, že neviem aká by bola tá finančná situácia zlá, máme dnes už aj hniezda záchrany. Je to síce silný marketingový "nástroj" pre niektoré firmy, ale tak životy to zachraňuje.
Znižovanie životnej úrovne - tej sa nebojím ani pri 10 miliardach ľudí na svete. Stále je to o ekonomickom cykle, nie o množstve ľudí.
@tommyhot "Otazne je, ci je clovek parazit vzhladom k mrtvemu zvieratu, pretoze ak by prestal jest jeho maso, tak vo vacsine pripadov by sa nic nestalo." - nerozumiem tejto vetnej konštrukcii. áno, určite by sa "nič nestalo", ak by človek prestal vraždiť a jesť živočíšne telá. avšak nevidím žiadnu súvislosť medzi jedením živočíšnych tiel a parazitovaním na životoch oných živočíchov.
"Ale hej vseobecne sa da povedat, ze sme paraziti na organickych latkach, pretoze jest musime" - akýkoľvek imperatív platí len pre toho, kto sa mu poddá. nie je jediný dôvod na to, aby mal čo i len jeden imperatív zvláštne postavenie a platil by univerzálne vo všetkých vesmíroch, dimenziách a časoch.
@alpynus parazit je zavisly na inom organizme - bez tohto organizmu by neprezil. Preto bola tvoja asociacia chybna, lebo ja by som bez masa bez problemov prezil, teda nespadam velmi do definicie parazit.
"akýkoľvek imperatív platí len pre toho, kto sa mu poddá."
Nechcem pouzit strawman argument, ale naozaj tvrdis, ze clovek nepotrebuje jest?
Zbierali sme podpisy na petíciu (One of us) a oslovili sme tehotnú matku s malým chlapčekom a mužom. Či sa už podpisovali alebo či im o tom môžeme niečo povedať. Vypočuli nás a potom si spokojne vzali pero a začali vypisovať. Teta vyzerala unavená, tak si aj sadla, a taká milá nám povedala, že práve mala v Infinity svedectvo a že je už vyčerpaná, ale je rada že tu je. Tak sa jej moja pomarančová kamarátka spýtala, či by nám nechcela tak zbežne aspoň povedať, o čom rozprávala, ale že keď nechce tak nemusí, ale ona chcela. Normálne to hovoria v kruhu známych či príbuzných, no dnes tu bola a svedčila pred ľuďmi, pretože to bolo pre vyšší cieľ.
Povedala nám, že sa snažili s mužom o dieťa, ale kvôli zdravotnému stavu matky (má takú trvalú chorobu, nebudem špecifikovať) ho mať nemohli, teda nemali by. A potom otehotnela. Lekár jej okamžite odporučil potrat, pretože ona so svojim zdravotným stavom nemôže mať dieťa. Navyše po pár týždňoch lekár oznámil, že veľa faktorov nasvedčuje tomu, že dieťatko sa narodí postihnuté s istým syndromom, a hneď ju aj objednali na také vyšetrenie, kde nakoniec nešla.
"Je to vyšetrenie, kde zo sto detí umrú 3, tiež by ste nešli do miestnosti, kde by zo sto ľudí zabili troch, že?"
Bola to skvelá žena.
Pokračovala s mužom v tehotenstve, Báli sa, poplakali si, trápili sa. Nevedeli, čo majú urobiť, otvorili si Písmo a tam bol taký super odsek, veď čo sa bojíš, Pán sa postará.
Keď porodila, prvá otázka bola, či je malý zdravý. A bol
Rozžiarená mamička sediaca vedľa nás ukázala na synčeka, ktorý vedľa pobehoval okolo otecka ako vrtulník okolo veže, také slniečko.
"Dievčatá, nebojte sa, lebo Boh dáva veci dobré. Môže to byť ťažké, mohol sa narodiť postihnutý, ale bol by náš. A Boh by nám dal silu a lásku. Tak sa nebojte." Už vstávala, vracala nám formulár s petíciou, s ťažkým bruškom vstala a išla už za mužom.
Ako sa vzďaľovala, ešte sa otočila a povedala: "Pamätajte na to do budúcnosti dievčatá, lebo Boh dáva veci aké?"
- "Dobré."
Vezmite si z toho kto čo chce, nie je to presladená prikrášlená kresťanská novela, je to život. A Život treba žiť. Tak neberme život, keď aj ten náš nám nechali.
@Barky Keby boli na svete samé dobre veci, nevážili by sme si ich.
Spomenieš rakovinu, ale nespomenieš celý život žitý pred tým. Koľko radostí je v každom dni, jeden by neveril. Aj pred rakovinou, aj počas nej, aj po nej.
@mayah veru, to bolo radosti, ked ujo behom roka schudol na 40kg a zomieral v bolestiach.. radost pozerat... este dnes na to s usmevom spominam pri vinku
@mayah no ja si život vážim aj bez toho
to čo si napísala je pekné a má to aj niečo do seba ale
"Spomenieš rakovinu, ale nespomenieš celý život žitý pred tým."
@skingirl94 Lenže prečo potom niečo zakazovať? Prečo sa nepochodovali za kvalitnejšiu sexuálnu výchovu? Ale nie, poďme znova z ľudí robiť ovce, presne ako v dobe temna, veď cirkev vie všetko...
@tommyhot "parazit je zavisly na inom organizme - bez tohto organizmu by neprezil. Preto bola tvoja asociacia chybna, lebo ja by som bez masa bez problemov prezil, teda nespadam velmi do definicie parazit." - okej, ak si definujeme parazitizmus takto, tak rozumiem tamtej vetnej konštrukcii. totiž, defaultne ponímam slovo parazit inak a to konkrétne takto - parazit funguje na úkor iného organizmu (vo všeobecnosti objektu). či bez neho prežije alebo neprežije už nie je podstatné.
"Nechcem pouzit strawman argument, ale naozaj tvrdis, ze clovek nepotrebuje jest?" - nie človek ako taký, ale len tí ľudia, ktorí majú schopnosť uvedomiť si napríklad to, čo bolo vyššie napísané o imperatívoch.
Jedna vec je uvedomit si to co si pisal, druha vec su fyzikalne zakony univerzalne platne v danom prostredi. Ak moja fyzicka schranka potrebuje vodu na transport zivin, na regulaciu teploty, na zbavovanie sa toxinov atd, tak sa na tom nic nezmeni, ani ked si poviem aby tomu tak nebolo.
@tommyhot mrzí ma to, ale ja za to nemôžem. „Blahoslavení trpiaci, lebo oni budú potešení...“ Verím, že sa má dobre. @neviemsivybratnick Tak neznásilňujte. Problem solved. Ani ty, ani ja nevieme, čo nás čaká zajtra. @barky
Nie som debatérka a neviem na každý argument hodiť protiargument taký že sanka dole a už mi dáte pokoj. Tento problém je príliš veľký na to, aby ho vyriešili náhodní ľudia z birdzu. Tak sa nehádajte. Každý len povedal, čo si myslí.
@mayah ved ja ti to ani nedavam za vinu. Len som reagoval na tie nabozenske reci o tom, ako by som mal byt stastny, pocas aj po jeho smrti. No veru nebol som a ani nie som.
@tommyhot nehovorím, že by si mal byť šťastný takto. Tak som to vôbec nemyslela -.- myslela som tým skôr že život má dosť radostí na každý deň. to neznamená že stále máme chodiť usmiati akoby nás nič netrápilo. Len že keď je raz zle, tak inokedy bude lepšie, ak je človek vytrvalý
ja nesúhlasím s potratmi... sú ženy ktoré deti nechcú, ale na to existuje adopcia a hniezda záchrany nieje to bohviečo ale aspoň to dieťatko žije ja osobne by som si dieťa nechcela dať zobrať... je to boží dar a druhý raz po potrate sa to už nemusí podariť...
bez akehokolvek citoveho podfarbenia by som aj dala za pravdu @tommyhot -ovi ale nie sú práve city(a par dalsich veci) nieco navyse, co nas odlisuje od zvierat?
@tommyhot niežeby som nechcel pokračovať v tomto threade, len jednak sme maximálne off-topic a dvak, neviem, či zrovna túto rozpravu je vhodné viesť tuná takto okato. ak ťa téma zaujala, ts, ak nie, tak nie.
@lolinko1234567 som za v extremnych pripadoch, znasilnenie, ohrozenie zivota, nedostatocne buduce ekonomicke zabezpecenie matky aj toho maleho ... som proti v pripade ked 30 rocna zabezpecena karieristka sa rozhodne si to nechat zobrat, aby si nedodrbala do postavy, alebo aby mohla dalej zarabat viac viac viac viac ako jej treba na pohodlny zivot ....
co sa tyka pochodu, bol to jeden velky fake .... hlavne tie mlade dievcata mi pridu mimo, bud si srali do huby, alebo naozaj v zivote budu mrdat len vtedy ak budu chciet mat decko ... v nasich pomeroch 1-2, max 3x za zivot vyberte si co je pravdepodobnejsie ....
Schvaľujem.Je to síce strašné ale ak je ohrozený život matky alebo by sa dieťa narodilo ťažko postihnuté tak je to najlepšia možnosť,Aj v prípade že sa matka o dieťa nedokáže postarať alebo ho skutočne nechce.V tom prípade je ale potrat krajné riešenie malo by sa dbať na ochranu. V prípade že naschvál nepoužívajú nejakú antikoncepciu a povedia si že radšej pôjde na potrat alebo keď idú na prerušenie z dôvodu nespokojnosti z pohlavím to považujem za odporné aj keď ak by sa dieťa malo narodiť takej bezcitnej matke to už je ten potrat milosrdnejší!
@alpynus nerad diskutujem cez spravy, pretoze do nasho pohladu nie je mozne vniest iny rozmer a teda sa dost pravdepodobne budeme tocit v kruhu. Kludne zaloz temu vo fore
@alive chces povedat, ze zvierata necitia bolest? smutok? radost? Videla si psa, ktory po dlhej dobe vidi svojho "pana"? Alebo si pozri na nete videa povedzme slonov, ktorym zomrie potomok. Ak to nie su emocie, tak co to je?
SOM PROTI ! Tak ako mal právo každý z nás sa narodiť, tak majú právo narodiť sa všetci. Potrat je častokrát horší, ako vražda...Je to vražda nevinného !
proste som tym chcela povedat len to, ze sa na veci nemozeme pozerat tak racionalne, ako si to prezentoval..aj ked s tym vsetkym co si napisal, suhlasim..
ste sa chytili uplnej picoviny..lebo som to tak divne napisala
radšej si nečítam všetky tie komenty lebo na to nemám nervy ale môj názor je, že všetko záleží od udalostí a situácie. pokiaľ otehotnie nejaká hlúpa 15ka tak nech si to odtrpí. keď je dosť veľká na to, aby s niekym liezla do postele tak nech je dosť veľká aj na znášanie následkov. ALE ! ak je žena znásilnená alebo jej môže tehotenstvo ublížiť, rozhodne som za potrat.
@mayah prial by som ti byt 12 rocnym dievcatom, ktore farar dava na fare do zadku ... potom by som ti povedal, neboj sa a vydrz, lebo Pan dava veci ake ? dobre ....
Mám na to taký názor, že je to každého osobná vec a neberiem to nejak extra tragicky. Ak sa žena rozhodne, že nechce na svet priviesť človeka, je to len a len jej vec, nikohoho iného a už vôbec nie nejakých pochodujúcich kresťanov a moralistov.
Oveľa negatívnejší názor mám skôr na ten 'pochod za život' a vôbec na všetky kresťanské pokusy o ovládanie spoločnosti.
mne ten pochod príde celý úplne smiešny, "niečo sa mi nepáči, treba to zakázať!" tým sa celý problém vyparí a všetko bude ok.
určite nebudú ženy behať za hranice.. a potraty načierno, kto to kedy počul. zakázať je tak zdanlivo jednoduché a rýchle riešenie, veď prečo sa zamýšľať hlbšie.
No, mám názor, že keď štát potraty zakáže, aj tak sa budú robiť vo veľkom, nelegálne, za ťažké prachy.
ALE, som proti nim. Teda, pokiaľ má tehotenstvo ohroziť život matky, potom oukej. Ale proste vždy môže to dieťa vynosiť a dať ho na adopciu alebo čo, vždy je cesta. Ono nemôže za to, že bolo počaté nechtiac.
Keď v našom štáte nie je povolená eutanázia (dúfam, že je to to čo chcem povedať ) a človek akosi nemá právo vziať si vlastný život- keď sa pokúsi o samovraždu a nepodarí sa mu to, tak je psychicky chorý a musí sa liečiť, tak prečo by mal mať právo vziať cudzí život?
Nechcem to tu spájať s Bohom a náboženstvami, nie som veriaca, no myslím, že ak legálne môžme brať cudzie životy- lebo to dieťa v maternici už žije, nebude si z toho síce nič pamätať, ale žije, dýcha, bije mu srdce- tak potom prečo si neberieme aj svoje? A prečo môžme zabiť niekoho, kto nič nevykonal, nikomu neublížil, ale človeka, ktorý zabil xy ľudí tak toho len pošleme do väzenia?
Myslím, že pokiaľ chceme prehodnocovať potraty tak treba prehodnotiť aj iné (ne)zákonné zabitia.
@rothschild Ja si za tým stojím. Nemôžem za to, že nevidíš ďalej ako na špičku nosa.
Jednoducho sú tu ľudia, čo si spravia svoje zhrnutie z knihy po troch kapitolách. A sú ľudia, ktorí hľadajú autorov zámer. Aj keď ho ťažko nájsť, nikto nevie, prečo to tak napísal.
Tento svet je najzložitejšia kniha na svete a ľudia robia unáhlené konštatovania po pár kapitolách. Potom urážajú ľudí, čo veria v lepšie konce
@majo16 cudzopasny, nie cudzorody.. aspon sa nauc definiciu, ked uz chces ohurovat inych svojimi (ne)vedomostami..
A ak si myslis, ze ma urazi, ked mi povies, ze som kokot a zabijes to smajlikom, tak si na omyle.. diskutujem na nete uz nejaky ten piatok a musim ti povedat, ze za ten cas som mal tu cest s podstatne vacsimi asocialmi ako si ty.
@tommyhot To ťa nemalo uraziť to je moje hodnotenie tvojho vystupovania na nete a tvojich výplodov čo musíš v každom fore prezentovať.
Ja nie som proti prerušeniu tehotenstva inak.. ale nazývať plod parazitom a podoprieť to tým liberalným že "prečo by nemala mať právo" tak z toho sa mi chce fakt blejt.
@majo16 ja plod nepodopieram nicim liberalnym, ak si si nevsimol porovnavam spravanie plodu a spravanie parazita z biologickeho hladiska, ktore je totozne. Rozdiel je len v tom, ze plod sa do zeny moze dostat aj s jej vedomim a zvolenim.
Mne sa zas chce blejt z kdejakych fasistov, co maju neustalu potrebu hovorit druhym ako maju zit aj napriek tomu, ze vacsina z nich je neproduktivna vrstva obyvatelstva neschopna sa postarata sama o seba...
@tommyhot pardón potrat : ) nie plod. Myslel som že to z toho vydedukuješ.
Ale inak celkom fajn taktika. Asi aj ja začnem podopierať niektoré myšlienky frázou "prečo odopierať právo". Takže .. prečo odopierajú ľuďom právo ťa streliť do kolena , akým právom nemôžme. Dobré nie ?
myslim ze v dnesnej dobe ked miera potratov dost rapidne klesa v porovani so stavom napr za socializmu(zrejme je to sposobene hlavne vdaka horm.antikoncepcii) su tieto spory za a proti zbytocne
Mna moji rodicia chceli a len vdaka tomu som tu. Planovali ma, bola som vytuzena a myslim, ze tak je to ok, lebo vedeli, ze su ekonomicky zabezpeceni pre dalsie dieta. Nevidim vsak dovod, aby plod rozhodoval o zivote dospeleho cloveka. To je totalny nezmysel. Ked existuju ludia, ktori chcu nehodu zakomponovat do svojho zivota a uhrat to, ze to tak malo byt, prosim, ale takisto ako oni maju pravo na taketo podla mna pochabe rozhodnutie, aj oni alebo hocikto by mal podla nehat druhym pravo na ich akokolvek zdanlivo pochabe rozhodnutie...
ako sa to vezme.
som ZA ak by malo byť dieťa choré a celý život sa len trápiť.
som ZA ak ide o znásilnenie.
som ZA ak na to rodičia proste nie sú pripravený a dieťa by nemalo všetko to, čo potrebuje...
When he asks her for "the
dictionary definition of a Democrat," she
responds, "Oh, that's easy. A fucked-up
prick who will march for the right to
murder babies but hold candlelight vigils
for serial killers."
Lebo keď je sprostá a povedzme, že by mala nejaký síce chabý, ale nejaký nástroj na zmenšenie škôd spôsobených svojou hlúposťou, tak my jej doprajeme, aby ho nemohla použiť, aby si trebárs svojou hlúposťou kľudne zničila život. A koniec-koncov, nič iné tu nechýba, len nechcené deti rodičov, ktorí na deti nie sú pripravení.
Je to jasná výhra pre rodiča, pre dieťa a pre celú spoločnosť, výhra zdravého rozumu!
@majo16 ak chces robit taketo hlupe analogie, tak by si najskor musel dokazat, ze plod je ludska bytost a ma pravo na zivot, resp vlastnicke pravo k svojmu telu ako ine ludske bytosti, co tu zatial nikto neurobil. Vies nacrtnut hranicu, kedy je to este nejaka hlupa organicka masa a kedy uz clovek?
Navyse, kedze nikto nevie nakreslit deliacu ciaru medzi tym co este nie je clovek a co uz je, tak tu nenastava rozpor v tom, ci potrat ano, alebo nie. Rozpor je tu v tom, ci branit matke rozhodovat o svojom tele, alebo nie a tymto smerom by sa aj mala uberat debata. Alebo nech sa paci a ukaz mi tu hranicu. Lebo z biologickeho hladiska je zivot aj ta spermia a predsa si honis.
Inak aj v pripade ciganov, zidov, cernochov, aziatov atd si taky horlivy bojovnik za pravo na zivot?
Asi budem viac cynický, ako by som chcel, ale nedá mi to ...
Toto je ten život. Ale o živote niekoho, kto bol v podobnej situácii a teraz niekde plače v kúte, lebo jeho dieťa sa v živote nenaučí chodiť, alebo rozprávať, sa až tak dobre informácie nešíria, lebo ten asi nepôjde šíriť múdrosti na pochod za život ... A okrem toho by z toho ani nebola taká dobrá propaganda
Ja ti nechcem brať tento pozitívny prístup k životu, len keď je tento, spolu s nejakým konkrétnym prípadom, základom pre takúto argumentáciu nedá sa mi inak, ospravedlňujem sa
Môj názor k téme - súhlasím s prerušením tehotenstva, no LEN v prípadoch vážneho zdravotného stavu matky, ďalej v prípade, že je jasné, že dieťa nebude zdravé, keď je jeho zdravie ohrozené, ďalej aj v prípade znásilnenia. Inak nie. Ale poznám také expertky, ktoré otehotneli napr. v 23 rokoch, velice chceli dieťa a potom si to zrazu rozmysleli, keď už boli v tom, argument bol - načo mi to bude? Tak nech teda hrá Simsov...
V prvom rade je to hlavne vec matky a nejaká sprostá cirkev kde sú hlavne chlapi nemá právo to zakázať. a za druhé, keď to zakážu, tak potraty budú aj tak prebiehať ďalej akurát v horších podmienkach. takže čo by sa vlastne dosiahlo zakázaním potratov?
@tommyhot spravne chapem, ze ty si za potraty len ked by sa tykali plodov, ktore si nesplodil ty, takze preto si za ne, ale nechcel by si byt so zenou, ktora proti nim (co sa tyka aj jej tela) nie je? Preto by si zvazil spoluzitie s takou zenou? len ma to tak zaujalo.
@sapphirizing ako som povedal, som pro-choice. Nie som a priori proti potratom, len je velmi pravdepodobne, ze keby sa to tyka mojho buduceho potomka, tak by som sa k tomu staval inak. Urcite by som svoju partnerku neodsudzoval za to, ze sa rozhodne pre potrat (je to jej telo a je jedina, kto moze o nom rozhodovat), len pripustam moznost, ze by som sa na nu pozeral inak. Rozhodnutie je na nej, a tak isto aj zodpovednost za jej konanie. Kazdopadne ak by isla na potrat bez toho aby sa so mnou o tom porozpravala, tak by to bol koniec, pretoze ak nema zaujem riesim problemy so svojim partnerom, tak potom asi nema zaujem ani o samotny vztah.
@tommyhot chlapče.. ty už prestaň ťahať do nosa , sedieť za pc a choď sa von prejsť niekde. Jakých židov a cigánov To čo sem ťaháš prosím ťa.
Inak ja som povedal že nie som proti potratom Neviem odkiaľ si zobral že obhajujem ich zákaz. Iba mi vadí to tvoje arogantné vystupovanie a v tom je tu háčik.
@tommyhot suhlasim, ze ak zena neriesi tuto otazku spolocne s partnerom, nema zaujem o vztah. co vsak neznamena nechat si dieta len preto, ze inak by sa mozno s nou rozisiel...ale tak, ako inak by si sa na nu pozeral, keby si ju neodsudzoval?
@mayah sorry musím reagovať. to čo píšeš je velmi pekné a myslím to vážne ale.... uvedomuješ si, že prispievaš nie k tomu, aby potraty prestali ale k tomu, aby ženy, čo potraty postupujú umierali na infekcie a podobne (teda umierali by, ak by to bolo nezákonné). Ja viem, že podla teba sú ony tie zlé, ale naozaj im niečo takéto praješ?
@tichyrok treba posudzovať prípad od prípadu Určite by nikto nikomu neprial zle ale je to zložité, ak sa chceš o tom rozprávať tak mi spokojne napíš ts, tu ma to už nebaví riešiť
@majo16 kdeze pisem, ze si za zakaz potratov? Len mam pocit, ze obhajujes pravo na zivot, ked popieras fakt, ze zena ma pravo rozhodovat o svojom tele. A hlavne ak obhajujes pravo na zivot, tak by ma zaujimalo ci univerzalne, alebo cigansky plod uz pre teba nie je parazitom?
A "chlapce" si nechaj pre svojich rovesnikov v skole...
@sapphirizing vsetko co som chcel povedat som vyjadril tym citatom. Chcem aby mala zena pravo rozhodovat o svojom tele, to vsak neznamena, ze s jej rozhodnutim suhlasim. Odsudzovat ju nebudem, ale to nic nemeni na veci, ze s nou mozem stratit chut zit.. to je cele
@tommyhot To chceš teraz zo mňa urobiť ortodoxného rasistu isto a tým znížiť váhu mojich príspevkov tu. Nie žiadny plod pre mňa nie je parazitom. Spokojný ?
Pardón pane ,
inak to je dosť smutné že človeku ťahá na 25 a aj tak musí masturbovať nad každou druhou online diskusiou či už tu alebo aj na FB
@tommyhot pochopila som
inac vy dvaja neviem ci viete, ale na mrtvom sa neda nijako parazitovat, lebo parazitny sposob obzivy sa tyka odoberania zivin zo ziveho... keby hostitel zomrel, parazit by prisiel o potravu a preto ho ani nezabija, len oslabuje...cize podla mna aj celkom sedi ze plod je parazit, ved zena je urcite viac fit ked neni tehotna..tehotenstvo aj moze vyzerat ako otrava jedlom a potom zas zena tazsie chodi, a vobec...neni podla mna hanba uznat, ze som kedysi parazitovala moju tehotnu matku, ked ma nosila, ved to robil kazdy, dokonca aj ine zivocisne druhy...a viem, ze ste uz skoncili, len mi to nedalo hihi sorry
@sapphirizing nezapada to mozno uplne do defenicie parazitovania, ale to zviera muselo umriet, aby som sa ja najedol, takze v istom zmysle to parazitovanie moze byt, pretoze som v case odobral vsetky jeho ziviny naraz. Ako naznacil alpynus je to vecou definicie.
A tiez sa nebojim priznat, ze som bol parazit. Dokonca sa nebojim priznat, ze som ako vacsina mladych parazitoval na svojej mame az do doby, kym som sa neosamostatnil. Neviem preco su tu ludia taki vztahovacni, kazdopadne trafena hus vzdy zagaga
@tommyhot Nie je necakane, ze ako libertarian/ancap mas na interrupcie taky nazor ako mas, ale neviem ci ta prekvapi to, ze mnohi z takych ako ty, maju mozno nie uplne opacny, ale minimalne odlisny nazor. Skus si napr. precitat tento clanok: » www.humblelibertarian.com/2009/06/abortio...
A nejde o to, aby si prave kvoli nemu teraz zmenil svoj celozivotny postoj, alebo aby si ho vobec niekedy zmenil. Len ti to mozno pomoze pochopit uvazovanie ludi, ktori sa s tebou v tejto otazke nezhodnu (napriek tomu, ze v kvantach inych zrejme ano).
@wosush neprekvapuje ma to, udajne az 1/3 libertarianov/ancaps je pro-life. Ja protiargumenty poznam velmi dobre, ale su tu 2 hlavne problemy a aj samotny clanok vychadza z premisy, ktora je velmi tazko dokazatelna.
1) nikto nevie definovat ci je plod clovekom
2) moze ist do uzadia pravo matky na vlastne telo, ak nevieme odpovedat na bod 1?
Navyse je tu dalsi rozpor v pripade, ze by dieta mohlo matku ohrozit (koho nechas zomriet? matku, alebo dieta? a preco?) a teda sa neda univerzalne povedat potrat ANO/NIE. Ja som vsak zastanca Rothbardovho pohladu na tuto problematiku, ktory tu radsej ani nebudem pisat, lebo to by tato silne emocna spolocnost uz nestravila.
@tommyhot keď už tu dávaš vegánov, tak sa nechaj oboznámiť o tom, že vegáni nejedia mäso a produkty zvierat, nie preto, že zabíjajú zvieratá ale preto, že im je to proste hnusné alebo ako to mám povedať, takže do tvojho múdreho príspevku by sa hodilo viac slovo vegetariánka, pretože oni nejedia mäso práve kvôli právam zvierat ale nie, nie som ani jedno a mám pocit, že to trošku nesúvisí, keďže tu sa riešia ľudia a nie zvieratá... a vôbec nerozumiem prečo tu každého kto je proti potratom musíš odjebať, mám predsa nárok na svoj názor, nie? ty si za, oukej. Ja som proti a hore som napísala aj prečo a za akých podmienok tak ma tu za to nemusíš hneď ukameňovať a tak isto polovicu birdzu....
tak v prvom rade nech sa naucia soustat tak aby neotehotneli ked nechcu decko...ale keby sa to mne stane nahodou, tak teraz si hovorim ze by som asi tiez sla na potrat ale keby to mam v bruchu by som to mozno inak vnimala. Ale urcite som viac proti ako za.
@sveter vegetariani rovnako prispievaju k utrpeniu zvierat ako masozravci. Aj k utrpeniu tej kravy, ktora dava mlieko, ci k sliepke, ktora znasa vajcia. Tie zvierata castokrat ziju v otrasnych podmienkach, su tyrane atd. Odporucam perfektnu prezentaciu na tuto temu
A myslim si, ze to suvisi, pretoze zatial nikto nedokazal, ze plod je clovek a hlavu si nad tymto lamu ine kapaciti ako nahodni diskuteri z birdzu.
P.S 1 - priznam sa, ze nie som vegan a uvedomujem si, ze tiez prispievam k utrpeniu zvierat (ale aspon nemoralizujem o smrti plodu a pri tom obhryzam kuracie stehno, alebo jem jogurt)
P.S 2 - nie som za potraty, som za moznost vyberu.
P.S 3 - nikoho tu nekamenujem, len vyvraciam niektore tvrdenia, ktore sa mi zdaju nepresne, nelogicke, alebo prehnane emocionalne
:letim: Žien, ktoré prekonali znásilnenie, kedy zároveň otehotneli je len malé percento napr. oproti spontánnym potratom.
Každopádne by mali vedieť, že vo svojej ťažkej životnej situácií nie sú samé. Všimol som si tu nejaké komentáre, ktoré vravia, že je to len o tej žene a jej tele. To sa ľahko píše tým, ktoré nemuseli prekonať znásilnenie. Avšak táto žena práve vtedy potrebuje pomoc okolia.
Existujú poradne, kde radi podajú pomocnú ruku, poradia čo robiť napr.: » www.alexisporadna.sk/...
Na svete je toľko manželských párov, ktoré deti nemôžu mať, a pritom by boli dobrými rodičmi, napr. i toho "nechceného" alebo skôr nečakaného dieťaťa. Ak teda existujú takéto páry, je lepšie dať to dieťa na adopciu...
Už len vajíčko v ženskom tele, ako najväčšia bunka je niečo fantastické, a pri spojení s jedinou mužskou spermiou vzniká niekto, kto už vtedy má svoje genetické informácie, ktoré potrebujú len čas na to, aby sa sformovali narodili na tento svet ako jedinečný človek. :letim:
@tommyhot No, podla mna odpoved na otazku, ci je plod clovekom, pro-life ancaps poznaju - alebo aspon si to myslia. V momente, ked vznikne prvotna ziva forma s unikatnou ludskou DNA uz v ich ociach o cloveka ide. Plod je teda len clovek v akejsi (nizsej) vyvojovej faze, tak ako nim je batola, adolescent, dospely jedinec, whatever. A teda vykonanie interrupcie pre nich nie je nic ine, nez neopodstatnena agresia, presne tak ako "obycajna" vrazda.
@georg21 peknú myšlienku si vyjadril, len neviem, či si uvedomuješ aká je tehotenstvo záťaž pre telo ženy a tiež to prináša vela rizík a môže to mať zdravotné následky pre ženu aj do budúcna. Nehovoriac o tom, že by možno musela odísť z práce ak pri nej vykonáva fyzickú aktivitu. A ona by to absolvovala len pre to, aby to dieťa mohla potom dať do deckého domova a za to by ju celé okolie odsudzovalo. Pričom keď ide na potrat nikto o tom nevie. Naozaj si neviem predstaviť, že by to spravila žena namiesto potratu, keď má na výber.
@wosush DNA vznikla uz pri jednobunkovom embryu (tzv. zygote) a kedze je organickeho povodu, tak ide o zivu formu. Ak to spravne chapam, tak podla teba (a dalsich zastancov pro-life) je toto » goo.gl/JHfI7C... clovek hodny ochrany aj za cenu porusenia vlastnickych prav matky? Tu je ta deliaca ciara?
@danica123 to môže mať každé tehotenstvo, bez ohľadu na to či je plánované alebo nie. @158
reálne je viac detí v detských domovoch, čakajúcich na adopciu ako týchto po znásilnení potratom usmrtených. Takže reálne to ženy robia častejšie, otehotnení po znásilnení je menej. Je to samozrejme na svedomí každej ženy, ale ak sa jej ponúkne dobrá pomoc, dá sa to zvládnuť... ako som už napísal, sú rôzne poradne, centrá pre pomoc rodine... no a tento národný pochod za život má prebudiť dobré ľudské svedomie každého človeka, nie len v oblasti potratov ale celkom v správnom ľudskom konaní od počatia po prirodz. smrť :letim:
@georg21 neviem odkial cerpas informacie, ale problem je, ze vela zien sa statisticky ani nevedie ako znasilnenych, pretoze to bud nie je pravne dokazane, alebo to tie zeny ani nenahlasia. Cize tie informacie o potratoch mozu byt skreslene.
Kazdopadne neviem ci zrovna muzi, resp ktokolvek kto nezazil znasilnenie, mozu hovorit o tom, ako sa to da zvladnut. Ty ani ja nemame ani najmensie tusenie, co sa deje v hlave zeny po znasilneni...
@tommyhot iste, môžu byť. Rovnako ako o domácom násilí, násilí páchanom na mužoch... pre tie obete, je to veľmi nepríjemné hovoriť o tom. Niektoré organizácie ktoré sa týmto zaoberajú majú tieto info.
Aj s tým súhlasím, napísal som čo som počul osobne, resp. čítal svedectvá, hovoril s ľuďmi ktorý tieto prípady riešia... a napísal som aké sú možné, reálne riešenia, kde hľadať pomoc... :letim:
Ja sa netvárim, že som megasuperfantasticky empatický, že som si to prežil na vlastnej koži, a tak mám právo o tom hovoriť. Ja si však uvedomujem, že ako muž môžem byť nápomocný žene, a potom napr. i v prevencii :letim:
@tommyhot To, ze je zygota clovekom resp. ludskou bytostou je aj z pohladu embryologov neoddiskutovatelne. Osobne by som ti odpovedal, ze ano z principialneho hladiska pre mna aj zivot takehoto cloveka vacsiu cenu, ako akesi docasne vlastnicke prava matky.
No na druhu stranu sa priznam, ze si zatial neviem predstavit akekolvek efektivne a ziaduce, ci represivne vynucovanie tohto principu (predpokladam, ze uz len taky plosny zakaz interrupcii, by mal zrejme viac negativnych ako pozitivnych dopadov na celu vec). Neviem, ci to znamena byt pro-life, alebo pro-choice, ale vseobecne si vsimam, ze mnohi ludia povazuju prave tuto problematiku za akusi vlajkovu lod libertarianizmu, pricom podla mna je prave to prave jedna z otazok, kde sa paradoxne oba postoje s ideologiou do istej miery zhoduju a zaroven priecia.
@tunidlo viem čo tým myslíš.
No a tiež starať sa o väčšie deti, deti s postihnutím nie je také žiadané... je to nepomer, potom ešte je pestúnska starostlivosť, a tiež iné formy starostlivosti organiz. detským domovom. Sú možnosti, ide o konkrétnu situáciu a o to ako sa človek zachová. :letim:
@wosush som rad, ze konecne niekto definoval co je clovek (aj ked sa s tym nestotoznujem) a mozme sa posunut dalej v diskusii (mozno sa dostaneme aj k Rothbardovi ). Berme teda do uvahy, ze plod je clovek. Ak tento clovek ohrozi zivot matky (urcite to nerobi schvalne, takze len tazko rozpravat o iniciacii nasilia, proti ktorej mas pravo sa branit), koho zivot je moralne uprednostnit? Ma matka pravo vynalozit vsetky dostupne prostriedky na svoje prezitie?
A inak hej, toto je jedna z mala veci, ktore libertariani/ancaps asi nikdy nevyriesia, pretoze nech sa pozeras na to z hociktorej strany, aj na jednej aj druhej strane su zahrnute hlavne principy (self-ownership, NAP, NAA) na ktorych je libertarianizmus postaveny.
každého osobná vec.... a povedať že keby každý chodil na potrat tak tu nie si TY a TY ani TY.... je blbosť lebo naši rodičia zjavne deti chceli inak by možno tiež šli na potrat. takže gratulujem nám chceným... a to je vše niekedy je potrat lepšia alternatíva ... kto nechce potrat nech naňho nejde... ale nech dá pokoj človeku ktorý na potrat isť chce...
a ani to nejdem dalej citat leo to je furt o tom istom...
ja s potratmi suhlasim, je to kazdeho osobna vec ci deti chce alebo nie. A beztak je ludstvo uz strasne premnozene a ked vidim do akej doby sa tie deti budu rodit, tak je vo vela pripadoch potrat aj lepsim riesenim. Pre mna proste taky maly plod este nieje "clovekom". koniec.
@tommyhot Well, otazka, ktoru mi kladies je v podstate len akasi aplikacia "dilemy zachranneho clnu" (na potapajucej sa lodi su k dispozicii zachranne clny, avsak nie je ich dost na to, aby pojali vsetkych pasazierov - podla coho ich teda vyberat?), co je vecny a neriesitelny filozoficky problem, bez jednoznacnych odpovedi.
Pripady, kedy je zivot matky v pripade nevykonania interrupcie ohrozeny su pomerne vzacne, ale ak uz k tomu dojde a niet inej cesty, tak opat, ak sa pytas konkretne mna, myslim si, ze vtedy matka ma moralne pravo chranit si svoju existenciu ako sucast akehosi "natural law". Tot, my two cents.
@9 "Strangely, everyone who opposes abortion has also been born. It’s almost like you have to be born to have opinions… like it’s part of the basic definition of being a person or something. I’m so glad you pointed that out. It’s a really great point."
som za to, aby boli legalne potraty. Aj ked, ludia sukaju hlava nehlava niekedy, lebo sak:
,,nam sa to nestane"
,,je tu tabletka po,,
,, je tu potrat keby nahodou"
To sa mi nepaci, ale zakaz potratov? Zmeni sa nieco? Budu si ludia davat vacsi pozor vo svojom sexualnom zivote? Trocha pochybujem. Budu chodit proste inde, alebo nacierno si to davat robit ( s cim su spojene rizika) nech to zostane legalne, to, ze niektore zeny chodia na potat, a niektore aj opakovane zakaz potratov podla mna nezmeni, som na potraty ak bola zena znasilnena, ak to dieta ma byt postihnute, ak to dieta matka nechce, lebo neznasa deti, to je fakt radsej lepsie ho nemat, hej, je tu moznost hniezda zachrany, ale toho sa zeny boja, asi, ze sa zisti, ze ho tam dala, alebo ju uvidia...
Alebo ked bz sa yena o to dieta nevedela postarat a zilo by v otrasnych podmienkach.... teraz kebyze zostanem tehotna, fakt neivem co by som spravila, potrat? Je to dost mozne, ale zaviselo by aj s kym, ci by sme sa o to vedeli posatrat
@tommyhot trosku sa cudujem tvojej forme diskusie.. v podstate cely cas tlacis druhych nech argumentuju.. pytas sa ich.. pricom rovnako reagujes i na otazky polozene tebe..
takze este raz..
nikdy nevyriesime "odkedy je to clovek a dokedy je to neclovek".. kedze ty mas svoju predstavu.. a nepripustis videnie ine nez tvoje..
spominal si tu nejaku vec, ktoru skladaju v cine.. ked to porovnas.. tak ta vec sa vecou na dany ucel stava v momente, ked je cela poskladana a hotova..
clovek sa tiez stava clovekom v tomto smere.. a to sa stava v momente ked je "uplnym" co do poctu chromozomov.. a to nastava splynutim dvoch zakladnych buniek - pri oplodneni ci je to par sekund po tom.. je fakt si myslim zanedbatelne..
dostavame sa dalej.. spominal si tu parazitov.. dieta je de facto parazitom az do 18ky.. niektori aj dlhsie.. (vynimky kratsie.. ale to je nepodstatne)
je teda "paraziticky stav" dovodom na "odstranenie parazita" ? ak ano, preco je trestne ak rodic "zabije svoje dieta" ? preco rodic nema PRAVO - zabit ho a vychovat nanovo a poucit sa zo svojich chyb (ala hranie hier - ukoncit a odznova)
vravi sa tu o pravach matky.. ake pravo ma to dieta? plod? embryo?
spominal si, ze dieta je dietatom ked zacne dychat.. a nie az vtedy ked zacne jest? a nie az vtedy ked to dokaze same? a nie az vtedy ked si dokaze i navarit?
ono. ospravedlnovanie typu "dieta bude mat pokazeny zivot, pojde do domova, znici sa zivot matke, rodine" - to nema nic spolocne s pravom zeny..
v prvom rade si tu treba uvedomit, ze ked sa hram so zapalkami, moze mi zhoriet dom.. mam potom PRAVO na to, aby mi niekto iny kupil novy?? nie je nahodou potom jasne, ze musim zamakat.. a zit s tym co som sposobil.. vybudovat si novy?
tak i s tym dietatom.. ak dvaja nieco take vyvedu.. maju niest plnu zodpovednost.. LUDSTVO sa musi ucit zodpovednosti a nie ospravedlnovaniu svojich cinov..
((a tato teza nema vobec nic spolocne s krestanstvom ci niecim.. ak by chcel niekto oponovat.. je to proste zakladny princip.. ak ludia nebudu zodpovedni.. tak ludia nebudu.. a zodpovednostou tiez nie je nicenie si organizmu tabletkami, hormonami a dalsim.. o tom, ze s "bezpecnostou" to nema vobec nic dufam pisat netreba)
takze stale sme pri tom ze mame "plod, embryo, zarodok, dieta.." akokolvek to nazveme, ktore ma ZAKLADNE PRAVA..
ked uz pre nic ine.. tak analogicky.. nenarodene dieta je za splnenia podmienky narodenia opravnene mat prava.. tusim i dedit a dalsie..
je potom velmi smutne, ze to najdolezitejsie.. PRAVO NA ZIVOT je mu upierane..
ideme sa bavit o znasilneni? fajn.. povedzme ze to je jedina vynimka, kedy by sa to dalo pripustit.. nevravim, ze s tym suhlasim.. ale ok.. uzakonme to tak..
dovod - postihnutie dietata? dnesna ULTRA MODERNA doba uz mnohokrat dokazala, ze pristorej "klamu" a z "dietata ktore nebude schopne zit" vyrastli inteligentni sikovni ludia.. nidky nie je iste.. ake dieta bude.. a zakazovat mu to dokazat.. brat mu sance.. je dost ubohe.. ak si chceme vraviet "humanisti"
na jednej strane ideme vsetkych zachranovat. pomahat. zabezpecovat..
na druhej strane.. sa "nepohodlnych" ideme zbavovat..
PS: v pripade otazok matka alebo dieta sa jedna o vynimocne situacie.. v ktorych vacisnou konci volba matkou na dietati.. dost zaujimave.. hlavne ked ludstvo ako take uprednostnuje metodu.. zachrany matky..
nikto nieje za potraty!!!!!!! tato formulacia je vyslovene nespravna. ak je niekto za potraty je sadista, skor tu ide o moznost VOLBY. stat z mojho uhla pohladu nema pravo a ani by nemal zasahovat do tychto veci. je to zbytocne. som za uplnu minimalizaciu statnych intervencii. ked si zena bude chciet dat zobrat dieta jednoducho vycestuje do zahranicia, alebo ohrozi vlastny zivot a skusi neprofesionalnu pomoc na mieste kde je to zakazane. myslim ze cez tieto fazy spolocenskeho vyvoja sme uz presli. navyse na tom kedy je to uz vrazda sa ludia nikdy nedohodnu, hlavne je nenechat priestor fanatikom (o to vtipnejsie je to ze monohrat najhlasnejsie kricia muzi), ktory by nasledne zacali zasahovat i do prava, a nasledne nam vnutili svoj nazor, bez moznosti!!!!! pretoze sloboda a moznosti su zakladnym pilierom dobreho rozhodnutia...ziadna zena nepojde na interrupciu len tak z rozkose. a ak exituje osoba co si nieco take mysli nech sa ide radsej prejst a zamysliet sa nad sebou
Ja nie som vyslovene proti. Čo už ma spraviť nejaké 14 ročné dievča, keď nechcene otehotnie. Zničiť si život a aj tomu malému?..Dievča je sama ešte dieťa, ma pred sebou školu, osamostatnenie atď.
A tiež to platí o dvojici, ktorý si na tom finančne zle. Treba uvažovať racionálne. Je mnoho párov, ktoré sa ledva dokážu uživiť aj bez dieťata, teraz si predstavte, že by sa im malo narodiť dieťa...Radšej by som išiel na potrat, ako nedať dieťaťu vhodné podmienky na život...Samozrejme nie sú len tieto prípady a nájdu sa aj také ženy, ktoré to dieťa proste nechcú..Toto odsudzujem
@tasteofrainbow predpokladám že si sa nerozpitvala a neskúmala svoje dieťa. takže tým, že si bola v 12tt si nejaký veľký argument nepredhodila. Dieťa v 12. týždni začína vedieť "cmúlať" aj veľa iných vecí.. keď mi neveríš napíš si do googlu 12 týždeň tehotenstva a môžeš ísť po všetkých stránach od hora dolu a uvidíš že sa to tam dočítaš. Dokonca už môže cítiť aj bolesť, takže ten potrat je podľa mňa vražda a viac o tom nejdem diskutovať. Je to môj názor. A to ako je vyvinuté dieťa v 12 tt je proste fakt s ktorým nič nespravíš
ja som proti potratu, pokiaľ nejde o znásilnenie.
ale nerozumiem tomu, prečo by sa mali zakázať sú s tým len problémy - pribudnú možno samovraždy alebo tie deti po pôrode zabijú ako sa už stalo párkrat a to je podotýkam oveľa horšie ako skončiť s tehotenstvom pokiaľ to tak matka (prip aj otec) chce. myslím že každý má právo sa rozhodovať samostatne tak, ako to on považuje za vhodné. tiež nie je najľahšie rozhodnutie ísť na potrat a človeka to poznačí určite až až hlavne ak sa s tým spája riziko budúceho tehotenstva. možno z toho medicínskeho hľadiska je to od istého tt vražda, ale je to stále rozhodnutie toho, kto mu ten život dal...
ale čo sa týka môjho názoru nikdy by som nedokázala dať svoje dieťa na adopciu...proste by som sa snažila vytvoriť pre taký prírastok čo najskôr aspoň priemerné podmienky ak by to bolo nechcené tehotenstvo..(okrem toho znásilnenia, to je hardcore a poznačí ťa to asi tak ako aj ten potrat
...tieto hádky už sú riadne nudné, vždy je to o tom istom, racionalita ktorá vie jasne definovať pojmy a je si vedomá toho že nemá právo ostatným kecať do toho čo môžu a nemôžu, verzus čistá emocionalita ktorá ignoruje a odmieta pochopiť definície pojmov a najradšej by celému svetu prikazovala aby sa správal a myslel podľa nich...
...aké by bol svet krásne miesto, keby ľudia nemali potrebu nútiť všetkých ostatných mať rovnaké názory ako oni sami...
...ak je podľa vás potrat vraždou, mám pre vás jednoduché riešenie: NECHOĎTE NA POTRAT. Koniec diskusie, koniec problému. Plošný zákaz potratov je však obmedzovanie osobnej slobody, čo je pokiaľ viem regulérne protizákonná vec.
Ľudia ktorí sa snažia presadiť zákaz potratov sú obyčajní egocentrici a egoisti, pretože im nezáleží na ničom okrem toho aby celý svet uctieval ich pohľad na svet a neznesú keď sa niekto opováži pred ich egocentrickými, egoistickými panovačnými názormi a povahami nepadnúť na kolená v posvätnej úcte.
Hlavným problémom spoločnosti nie sú potraty, ani predmanželský sex, ani homosexualita, ani znásilnenia, ani náboženstvá, ani ateizmy. Hlavným problémom spoločnosti, z ktorého všetky ostatné problémy vychádzajú a na ktorom sa zakladajú, sú práve tieto typy ľudí a ich potreba akýmikoľvek prostriedkami svoje názory a presvedčenia nanútiť celému svetu.
a úplne neviem či sa smiať alebo plakať nad tým ako sa tu všetci protipotratovci silno urazene navážajú do termínu "parazit", len preto že nedokážu pochopiť že negatívne emocionálne konotácie čo s tým termínom majú spojené sú čisto ich problém.
Nenarodené dieťa je parazit z biologického hľadiska, a tento výrok je 100% nepopierateľne pravdivý, a nemá žiadne negatívne konotácie, to že ich tam vidíte je váš problém.
Narodené dieťa/človek je, do momentu kým začne zarábať samo na seba, sociálny parazit, a tento výrok je 100% nepopierateľne pravdivý a nemá (sám osebe) žiadne negatívne konotácie. Negatívne konotácie vznikajú až z toho ako sa k faktu že daný človek žije z prostriedkov niekoho iného, stavajú ľudia okolo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
193 komentov
1) Preco je to vrazda?
2) Matka nema pravo zbavit sa parazita (z cisto biologickeho hladiska) vo svojom tele? Ak nie, preco?
3) Preco chces pod hrozbou nasilia znemoznovat jednotlivcovi rozhodovat o svojom tele?
4) Ako negativne teba, alebo tvoju rodinu ovplyvni rozhodnutie zeny podstupit interupciu?
A ako to negativne ovplyvni tu zenu? by si sa divil...az sa casom z toho spameta neviem ci by si chcel do smrti zit s tym vedomim ze si niekoho zabil,zobral si nepravom zivot niekomu kto mal na ten zivot rovnake pravo ako ty!!!
co to meni? robi to z potratu nieco ine?
ak ta ukratim na pravach.. budes s tym suhlasit?
pravo jedneho konci tam kde zacina pravo druheho..
uz aj ten plod ma pravo na zivot.. moze ho toho zbavit matka?
a ak moze.. preço sa matky zatvaraju ak zabiju prave narodene dieta? zmenilo sa nieco?
zmenis sa ty nejak ked mas 17 r 364 dni alebo 18 r 2 dni?
@octa zaujimavá myslienka
každý čo je za potrat sa už narodil.
Je plod v tele matky schopny prezit, ak ho odtial vytiahnes povedzme v tretom mesiaci?
Ak nie, tak co ine ako parazit (organizmus odoberajuci ziviny od hostitela) to je?
Ak ano, tak preco to priroda vymyslela tak, ze za normalnych okolnosti plod z matky sa tlaci von okolo deviateho mesiaca a nie hocikedy, kedy si to niekto zmysli?
- pubertacky nevedia čo od rozkoše a nedbajú na ochranu a potom plačú.
- čoraz častejšie sa objavujú prípady znásilnenia , a ja osobne, ak by ma znásilnil nejaký zdegerovany malý cigán/fetak/obluda atd. tak by som určite tak decko nechcel ani vynosit, nie este vidieť.
- občas sa stane nehoda aj karieristkam
- niektoré páry si nemôžu dovoliť vychovávať dieťa
.
Ale inak som si tiež vedomý toho, že druhýkrát by už tá žena nemusela otehotnieť, no je to stale lepšie ako porodit nechcené dieťa (aj keď možno sa ten materinský pud môže zmeniť po pôrode)
V jendom riadku hovoris o parazite,v druhom o plode.....
Navyse ak nie som prinos pre spolocnost, tak mi vrat moje dane, za ktore studujes. Dakujem ty prinos...
@johnysheek ako vzniklo pravo o ktorom hovoris? Kedy? Ak rozpravas o plode ako ludskej bytosti, tak kde je ta deliaca ciara kedy zo spermie a vajicka este nie je ludska bytost a potom uz je?
Rozpravat o mojich pravach je bezpredmetne, pretoze moje pravo na sebavlastnenie je prirodzene od momentu kedy si uvedomujem, svoje sebevlastnictvo (viem so svojim telom manipulovat, citim rozne v nemi atd). Vlastnim svoj pocitac od momentu kedy som na neho kupou ziskal narok nie od momentu, kedy ho cinan skladal na montaznej linke.
otázka by mala proste znieť tak, či súhlasíme so zrušením potratov. a s tým ja nesúhlasím. a to nemá nič spoločné s tým, ako potrat vnímam.
neviem, prečo by sa ľuďom mala brať táto možnosť, ktorá ich (a aj dieťa) môže zachrániť od blbej budúcnosti. neviem, prečo by sa ženy mali zrazu začať vyberať do zahraničia na potrat alebo na potrat načierno (ako sa to deje v Poľsku) a potom chytať nehorázne infekcie.
proste nevidím jediný dôvod, prečo to, že ja by som na potrat nešla, by malo ovplyvniť niekoho iného.
Skvelý názor na túto tému, prakticky sa stotožňujem. Dobrý koncept ale úplne zle zrealizovaný. Ale to sa dalo od cirkvi čakať, poďme všetko zakázať! A hlavne, čo také znásilnenie? To by som rád vedel čo by povedala nejaká z tých čo tam boli a znásilnili by ju, či by si to dieťa nechala. Kým sa to nestane mne, tak kecať o tom viem, ale nech si to sama skúsi.
islo o vysledok znasilnenia
dieta muselo celit nejakemu patologickemu postihnutiu
rodicia neboli pripraveni sa o dieta kvalitne postarat
plus ak sa budeme nadalej nekontrolovatelne mnozit, tak sa nevyhneme znizovaniu zivotnej urovne... cize sa treba spamatat, cim skor tym lepsie. a teraz sa do mna vsetci dobri krestania pustite
a vacsinou cirkevne zalozeny ludia odmiataju interupciu a len tak pre informaciu, niekolko aj Svatych ludi(teda za to ich vyhlasila cirkev) povdalo ze "dusa" prichadza do dieta az tesne pred narodenim. tj. Dovtedy to neni ziva bytost, dalo by sa povedat nieco ako @tommyhot pise.....
koniec monologu.
Ty si parazit!!!! Ja som pre svojich rodicov nikdy parazitom nebol,bol som ich dieta o ktore sa starali a ktore mali radi....A teraz mam pracu a zijem zo svojich penazi,k rodicom chodim domov obcas na vikendy
Dieta nevlastnim, ale vlastnim svoje telo. A mozem rozhodnut o tom, co v nom chcem drzat, nech uz su to zbytky z vecere, alebo plod.
Btw aby bolo jasne, som pro-choice, no keby mi partnerka povie, ze chce ist na interupciu, asi by som zvazil zotrvanie v takom vztahu. Len sa snazim do tychto emocionalnych argumentacii vniest trocha racia, lebo mam pocit, ze ked sa niekde spomenie plod, tak ludom zacne instantne jebat na gebulu.
toto uz je co za logika? tak das zene moznost volby ale nasledne ak sa rozhodne pre potrat tak ju nepodporis ale "potrestas"? no to by bol priam fantasticky pocit pre tu zenu, rozhodnut sa nemat dieta a este prist aj o partnera.
inak v ostatnom s tebou suhlasim.
akurát mi proste príde zbytočné argumentovať tak cynickým spôsobom, ako to robíš ty, pretože to nie je o tom, že argumentuješ racionálne. vyznievaš ako bezcitný cynik skôr a to je rozdiel.
@bacik200 len tak pre zaujimavost, plod sa prve dni v matke sprava ako takmer uplno rovnako ako rastuci nador
Btw ako raz niekto mudry povedal:
"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."
A tvrdiť, že to je len zhluk buniek? Ani by som nepovedala. V čase keď je to zhluk buniek matka o tehotenstve nevie. Je dôležité povedať, že týždne tehotenstva sa nepočítajú odo dňa oplodnenia ALE OD PRVÉHO DŇA POSLEDNEJ MENŠTRUÁCIE! To znamená, že k oplodneniu dochádza pri ideálnom cykle až v druhom týždni tehotenstva a žena môže začať o svojej tehotnosti tušiť až štvrtý týždeň keď sa nedostaví menštruácia kedy to už nie je žiadny zhluk buniek ale embryo ktorému začína biť srdce!
V 5. týždni sa už dieťaťu formuje mozog, kosti a miecha a to častokrát ešte žena nevie že je tehotná. O týždeň neskôr sa vyvíjajú orgány. To už nie je dávno žiadny zhluk buniek to je už živá bytosť a je to len jeden mesiac od oplodnenia. V 12. týždni tehotenstva dokedy je povolený potrat má dieťa plne vyvinutý mozog, vníma okolie a čo sa okolo deje. Dokonca si cmúľa prštek... a toto vy chcete nazývať PARAZIT?
Bolo by to moje dieťa, ľúbila by som ho veľmi a rovnako ako plánované dieťa.
Nebojím sa.
Lebo Boh dáva veci dobré.
Tak zniem ako cynik, co uz. Radsej ako popierat logiku a tvarit sa, ze plod by bez parazitovania na matkinom tele do par sekund nezomrel. Zial, neviem potlacit racio len preto aby som znel podla noriem spolocnosti.
Btw ak potrat važda, tak masturbácia je genocída, veď z každej tej spermie mohlo byť decko
A nie nie som za zákaz potratov ale som za úpravu zákona a uvedenie podmienok kedy je možné ísť na potrat.
Príklad:
a) Pri násilnom oplodnení
b) Olodnenie vo veku maloletom a blízkom veku maloletého
c) Zdravotných problémoch ženy
d) Ohrozenie mravnostného vývoja plodu. atď....
Ale nie v prípade mám 21 a decko mi dojebe postavu alebo budem sa musieť starať o fagana idem na potrat.
@4 by som zakázal mať deti a odňal mu občianstvo a vykopol zo SR.
mimochodom, pokiaľ ešte nie si vegán, si parazitom vzhľadom k niektorým živočíšnym druhom, ktorých mŕtve telá pojedáš. dokonca ak sa budeš živiť rastlinnou stravou, budeš parazitom vzhľadom k niektorým rastlinným druhom, ktorých mŕtve/živé telá alebo plody budeš pojedať. je ťažké nebyť parazitom, ale dá sa to.
Na zaklade akych historickych dat si tda dospela k nazoru, ze povolenim interupcie, by sa to vykonavalo ako na dennom poriadku? Lebo taketo predpoklady su zjavne chybne a nicim nepodlozene.
ale sto ludi sto chuti ..
Veľmi slabo vyvinuté mláďatá diabla medveďovitého sa musia samy vyšplhať z maternice do matkinho vaku, aby tam ďalej rástli a vyvíjali sa, inak zahynú. Je ich strašne veľa a sú maličké ako zrnko ryže. Matka im pritom nijako nepomáha a mnoho neúspešných kandidátov požerie.
Ako by si ľudia mali počínať, ak by neboli primátmi, ale vačkovcami podobnými diablom medveďovitým?
Otazne je, ci je clovek parazit vzhladom k mrtvemu zvieratu, pretoze ak by prestal jest jeho maso, tak vo vacsine pripadov by sa nic nestalo. Ak by rodic prestal zivit svoje dieta, s velkou pravdepodobnostou by neprezilo ak by si nenaslo ineho parazita. Ale hej vseobecne sa da povedat, ze sme paraziti na organickych latkach, pretoze jest musime
výsledok znásilnenia - dieťa (teda hovorme o potencionálnom dieťati) nemôže za to, že jeho otec bol kriminálnik a na matke je, ako sa s tým vysporiada, či to pochopí alebo bude dieťa do konca života odcudzovať, ale bohužiaľ svet nie je taký dokonalý.
neschopnosť rodičov starostlivosti - dajme tomu, že neviem aká by bola tá finančná situácia zlá, máme dnes už aj hniezda záchrany. Je to síce silný marketingový "nástroj" pre niektoré firmy, ale tak životy to zachraňuje.
Znižovanie životnej úrovne - tej sa nebojím ani pri 10 miliardach ľudí na svete. Stále je to o ekonomickom cykle, nie o množstve ľudí.
"Ale hej vseobecne sa da povedat, ze sme paraziti na organickych latkach, pretoze jest musime" - akýkoľvek imperatív platí len pre toho, kto sa mu poddá. nie je jediný dôvod na to, aby mal čo i len jeden imperatív zvláštne postavenie a platil by univerzálne vo všetkých vesmíroch, dimenziách a časoch.
@mayah @44 rakovinu dáva kto?
"akýkoľvek imperatív platí len pre toho, kto sa mu poddá."
Nechcem pouzit strawman argument, ale naozaj tvrdis, ze clovek nepotrebuje jest?
Zbierali sme podpisy na petíciu (One of us) a oslovili sme tehotnú matku s malým chlapčekom a mužom. Či sa už podpisovali alebo či im o tom môžeme niečo povedať. Vypočuli nás a potom si spokojne vzali pero a začali vypisovať. Teta vyzerala unavená, tak si aj sadla, a taká milá nám povedala, že práve mala v Infinity svedectvo a že je už vyčerpaná, ale je rada že tu je. Tak sa jej moja pomarančová kamarátka spýtala, či by nám nechcela tak zbežne aspoň povedať, o čom rozprávala, ale že keď nechce tak nemusí, ale ona chcela. Normálne to hovoria v kruhu známych či príbuzných, no dnes tu bola a svedčila pred ľuďmi, pretože to bolo pre vyšší cieľ.
Povedala nám, že sa snažili s mužom o dieťa, ale kvôli zdravotnému stavu matky (má takú trvalú chorobu, nebudem špecifikovať) ho mať nemohli, teda nemali by. A potom otehotnela. Lekár jej okamžite odporučil potrat, pretože ona so svojim zdravotným stavom nemôže mať dieťa. Navyše po pár týždňoch lekár oznámil, že veľa faktorov nasvedčuje tomu, že dieťatko sa narodí postihnuté s istým syndromom, a hneď ju aj objednali na také vyšetrenie, kde nakoniec nešla.
"Je to vyšetrenie, kde zo sto detí umrú 3, tiež by ste nešli do miestnosti, kde by zo sto ľudí zabili troch, že?"
Bola to skvelá žena.
Pokračovala s mužom v tehotenstve, Báli sa, poplakali si, trápili sa. Nevedeli, čo majú urobiť, otvorili si Písmo a tam bol taký super odsek, veď čo sa bojíš, Pán sa postará.
Keď porodila, prvá otázka bola, či je malý zdravý. A bol
Rozžiarená mamička sediaca vedľa nás ukázala na synčeka, ktorý vedľa pobehoval okolo otecka ako vrtulník okolo veže, také slniečko.
"Dievčatá, nebojte sa, lebo Boh dáva veci dobré. Môže to byť ťažké, mohol sa narodiť postihnutý, ale bol by náš. A Boh by nám dal silu a lásku. Tak sa nebojte." Už vstávala, vracala nám formulár s petíciou, s ťažkým bruškom vstala a išla už za mužom.
Ako sa vzďaľovala, ešte sa otočila a povedala: "Pamätajte na to do budúcnosti dievčatá, lebo Boh dáva veci aké?"
- "Dobré."
Vezmite si z toho kto čo chce, nie je to presladená prikrášlená kresťanská novela, je to život. A Život treba žiť. Tak neberme život, keď aj ten náš nám nechali.
...
Spomenieš rakovinu, ale nespomenieš celý život žitý pred tým. Koľko radostí je v každom dni, jeden by neveril. Aj pred rakovinou, aj počas nej, aj po nej.
Otvor oči.
to čo si napísala je pekné a má to aj niečo do seba ale
"Spomenieš rakovinu, ale nespomenieš celý život žitý pred tým."
toto povedz malému dieťaťu a jeho rodičom
(mám 14 a nemám do toho čo vravieť, samozrejme milé osadenstvo Birdzu)
"Nechcem pouzit strawman argument, ale naozaj tvrdis, ze clovek nepotrebuje jest?" - nie človek ako taký, ale len tí ľudia, ktorí majú schopnosť uvedomiť si napríklad to, čo bolo vyššie napísané o imperatívoch.
ak by sa podľa toho správali, nikdy by k takýmto činom nemuselo dochádzať...
nikomu nejdem dohovárať, každý ma slobodnú vôľu, musí ale počítať s tým, že raz príde zúčtovanie a tomu sa nikto nevyhne...
Jedna vec je uvedomit si to co si pisal, druha vec su fyzikalne zakony univerzalne platne v danom prostredi. Ak moja fyzicka schranka potrebuje vodu na transport zivin, na regulaciu teploty, na zbavovanie sa toxinov atd, tak sa na tom nic nezmeni, ani ked si poviem aby tomu tak nebolo.
Nie som debatérka a neviem na každý argument hodiť protiargument taký že sanka dole a už mi dáte pokoj. Tento problém je príliš veľký na to, aby ho vyriešili náhodní ľudia z birdzu. Tak sa nehádajte. Každý len povedal, čo si myslí.
co sa tyka pochodu, bol to jeden velky fake .... hlavne tie mlade dievcata mi pridu mimo, bud si srali do huby, alebo naozaj v zivote budu mrdat len vtedy ak budu chciet mat decko ... v nasich pomeroch 1-2, max 3x za zivot vyberte si co je pravdepodobnejsie ....
sak som napisala, ze city ...minimalne...a to ze ich vnimame..laska..nie pudy ..je toho viac...
@alive chces povedat, ze zvierata necitia bolest? smutok? radost? Videla si psa, ktory po dlhej dobe vidi svojho "pana"? Alebo si pozri na nete videa povedzme slonov, ktorym zomrie potomok. Ak to nie su emocie, tak co to je?
nerobím si z teba posmešky ani také niečo. úprimne by ma zaujímalo, odkiaľ máš taký pevný zdroj poznania o fungovaní iných bytostí.
a taktiež by ma zaujímalo, čím ešte sa odlišuje človek od zvieraťa. sama píšeš, že je toho viac - nuže, nebuď skúpa na slovo.
proste som tym chcela povedat len to, ze sa na veci nemozeme pozerat tak racionalne, ako si to prezentoval..aj ked s tym vsetkym co si napisal, suhlasim..
ste sa chytili uplnej picoviny..lebo som to tak divne napisala
pre teba plati tiez to, co som napisala v @90
proste co sa chytas toho o com tam vobec ale vobec nejde
Oveľa negatívnejší názor mám skôr na ten 'pochod za život' a vôbec na všetky kresťanské pokusy o ovládanie spoločnosti.
určite nebudú ženy behať za hranice.. a potraty načierno, kto to kedy počul. zakázať je tak zdanlivo jednoduché a rýchle riešenie, veď prečo sa zamýšľať hlbšie.
samé věry pohlové behajú po slovensku.
ALE, som proti nim. Teda, pokiaľ má tehotenstvo ohroziť život matky, potom oukej. Ale proste vždy môže to dieťa vynosiť a dať ho na adopciu alebo čo, vždy je cesta. Ono nemôže za to, že bolo počaté nechtiac.
Keď v našom štáte nie je povolená eutanázia (dúfam, že je to to čo chcem povedať ) a človek akosi nemá právo vziať si vlastný život- keď sa pokúsi o samovraždu a nepodarí sa mu to, tak je psychicky chorý a musí sa liečiť, tak prečo by mal mať právo vziať cudzí život?
Nechcem to tu spájať s Bohom a náboženstvami, nie som veriaca, no myslím, že ak legálne môžme brať cudzie životy- lebo to dieťa v maternici už žije, nebude si z toho síce nič pamätať, ale žije, dýcha, bije mu srdce- tak potom prečo si neberieme aj svoje? A prečo môžme zabiť niekoho, kto nič nevykonal, nikomu neublížil, ale človeka, ktorý zabil xy ľudí tak toho len pošleme do väzenia?
Myslím, že pokiaľ chceme prehodnocovať potraty tak treba prehodnotiť aj iné (ne)zákonné zabitia.
a este jeden song pre teba
» bandzone.cz/mucha... (10. song, Ježíš
Jednoducho sú tu ľudia, čo si spravia svoje zhrnutie z knihy po troch kapitolách. A sú ľudia, ktorí hľadajú autorov zámer. Aj keď ho ťažko nájsť, nikto nevie, prečo to tak napísal.
Tento svet je najzložitejšia kniha na svete a ľudia robia unáhlené konštatovania po pár kapitolách. Potom urážajú ľudí, čo veria v lepšie konce
@majo16 jj mi poctiví , slušní ludia čo nepijú , nefetujú stránai sa všetkých zákerností tohto sveta napr židovstvo a ludia inej farby vííme ako to je
A ak si myslis, ze ma urazi, ked mi povies, ze som kokot a zabijes to smajlikom, tak si na omyle.. diskutujem na nete uz nejaky ten piatok a musim ti povedat, ze za ten cas som mal tu cest s podstatne vacsimi asocialmi ako si ty.
To na veci nič nemení, život je stále podstatný.
@tommyhot To ťa nemalo uraziť to je moje hodnotenie tvojho vystupovania na nete a tvojich výplodov čo musíš v každom fore prezentovať.
Ja nie som proti prerušeniu tehotenstva inak.. ale nazývať plod parazitom a podoprieť to tým liberalným že "prečo by nemala mať právo" tak z toho sa mi chce fakt blejt.
Mne sa zas chce blejt z kdejakych fasistov, co maju neustalu potrebu hovorit druhym ako maju zit aj napriek tomu, ze vacsina z nich je neproduktivna vrstva obyvatelstva neschopna sa postarata sama o seba...
Ale inak celkom fajn taktika. Asi aj ja začnem podopierať niektoré myšlienky frázou "prečo odopierať právo". Takže .. prečo odopierajú ľuďom právo ťa streliť do kolena , akým právom nemôžme. Dobré nie ?
tak napr. toto sme mali na prednaske z parazitologie:
„obratlovec, který je nejdéle neschopen samostatné výživy je student“
som ZA ak by malo byť dieťa choré a celý život sa len trápiť.
som ZA ak ide o znásilnenie.
som ZA ak na to rodičia proste nie sú pripravený a dieťa by nemalo všetko to, čo potrebuje...
When he asks her for "the
dictionary definition of a Democrat," she
responds, "Oh, that's easy. A fucked-up
prick who will march for the right to
murder babies but hold candlelight vigils
for serial killers."
Potrat je jednoducho VRAŽDA !!!!
Potom to 'dieťa' bude ANJEL alebo UPÍR
-
Ľudia, buďte trochu tolerantní. Keď každého odpíšete za jeho názor, tak sa nečudujte, že vám nikto nepovie, čo si naozaj myslí
Hej, presne toto chceme.
Lebo keď je sprostá a povedzme, že by mala nejaký síce chabý, ale nejaký nástroj na zmenšenie škôd spôsobených svojou hlúposťou, tak my jej doprajeme, aby ho nemohla použiť, aby si trebárs svojou hlúposťou kľudne zničila život. A koniec-koncov, nič iné tu nechýba, len nechcené deti rodičov, ktorí na deti nie sú pripravení.
Je to jasná výhra pre rodiča, pre dieťa a pre celú spoločnosť, výhra zdravého rozumu!
Navyse, kedze nikto nevie nakreslit deliacu ciaru medzi tym co este nie je clovek a co uz je, tak tu nenastava rozpor v tom, ci potrat ano, alebo nie. Rozpor je tu v tom, ci branit matke rozhodovat o svojom tele, alebo nie a tymto smerom by sa aj mala uberat debata. Alebo nech sa paci a ukaz mi tu hranicu. Lebo z biologickeho hladiska je zivot aj ta spermia a predsa si honis.
Inak aj v pripade ciganov, zidov, cernochov, aziatov atd si taky horlivy bojovnik za pravo na zivot?
Asi budem viac cynický, ako by som chcel, ale nedá mi to ...
Toto je ten život. Ale o živote niekoho, kto bol v podobnej situácii a teraz niekde plače v kúte, lebo jeho dieťa sa v živote nenaučí chodiť, alebo rozprávať, sa až tak dobre informácie nešíria, lebo ten asi nepôjde šíriť múdrosti na pochod za život ... A okrem toho by z toho ani nebola taká dobrá propaganda
Ja ti nechcem brať tento pozitívny prístup k životu, len keď je tento, spolu s nejakým konkrétnym prípadom, základom pre takúto argumentáciu nedá sa mi inak, ospravedlňujem sa
Inak ja som povedal že nie som proti potratom Neviem odkiaľ si zobral že obhajujem ich zákaz. Iba mi vadí to tvoje arogantné vystupovanie a v tom je tu háčik.
A "chlapce" si nechaj pre svojich rovesnikov v skole...
@sapphirizing vsetko co som chcel povedat som vyjadril tym citatom. Chcem aby mala zena pravo rozhodovat o svojom tele, to vsak neznamena, ze s jej rozhodnutim suhlasim. Odsudzovat ju nebudem, ale to nic nemeni na veci, ze s nou mozem stratit chut zit.. to je cele
"alebo cigansky plod uz pre teba je parazitom?"
ale urcite si pochopil co som tym chcel povedat
Pardón pane ,
inak to je dosť smutné že človeku ťahá na 25 a aj tak musí masturbovať nad každou druhou online diskusiou či už tu alebo aj na FB
Idem ja von
Bola polozena otazka, tak na nu odpovedam. Snad si nemusim od teba pytat povolenia?
@tommyhot pochopila som
inac vy dvaja neviem ci viete, ale na mrtvom sa neda nijako parazitovat, lebo parazitny sposob obzivy sa tyka odoberania zivin zo ziveho... keby hostitel zomrel, parazit by prisiel o potravu a preto ho ani nezabija, len oslabuje...cize podla mna aj celkom sedi ze plod je parazit, ved zena je urcite viac fit ked neni tehotna..tehotenstvo aj moze vyzerat ako otrava jedlom a potom zas zena tazsie chodi, a vobec...neni podla mna hanba uznat, ze som kedysi parazitovala moju tehotnu matku, ked ma nosila, ved to robil kazdy, dokonca aj ine zivocisne druhy...a viem, ze ste uz skoncili, len mi to nedalo hihi sorry
take super forum
A tiez sa nebojim priznat, ze som bol parazit. Dokonca sa nebojim priznat, ze som ako vacsina mladych parazitoval na svojej mame az do doby, kym som sa neosamostatnil. Neviem preco su tu ludia taki vztahovacni, kazdopadne trafena hus vzdy zagaga
» www.humblelibertarian.com/2009/06/abortio...
A nejde o to, aby si prave kvoli nemu teraz zmenil svoj celozivotny postoj, alebo aby si ho vobec niekedy zmenil. Len ti to mozno pomoze pochopit uvazovanie ludi, ktori sa s tebou v tejto otazke nezhodnu (napriek tomu, ze v kvantach inych zrejme ano).
1) nikto nevie definovat ci je plod clovekom
2) moze ist do uzadia pravo matky na vlastne telo, ak nevieme odpovedat na bod 1?
Navyse je tu dalsi rozpor v pripade, ze by dieta mohlo matku ohrozit (koho nechas zomriet? matku, alebo dieta? a preco?) a teda sa neda univerzalne povedat potrat ANO/NIE. Ja som vsak zastanca Rothbardovho pohladu na tuto problematiku, ktory tu radsej ani nebudem pisat, lebo to by tato silne emocna spolocnost uz nestravila.
A myslim si, ze to suvisi, pretoze zatial nikto nedokazal, ze plod je clovek a hlavu si nad tymto lamu ine kapaciti ako nahodni diskuteri z birdzu.
P.S 1 - priznam sa, ze nie som vegan a uvedomujem si, ze tiez prispievam k utrpeniu zvierat (ale aspon nemoralizujem o smrti plodu a pri tom obhryzam kuracie stehno, alebo jem jogurt)
P.S 2 - nie som za potraty, som za moznost vyberu.
P.S 3 - nikoho tu nekamenujem, len vyvraciam niektore tvrdenia, ktore sa mi zdaju nepresne, nelogicke, alebo prehnane emocionalne
Každopádne by mali vedieť, že vo svojej ťažkej životnej situácií nie sú samé. Všimol som si tu nejaké komentáre, ktoré vravia, že je to len o tej žene a jej tele. To sa ľahko píše tým, ktoré nemuseli prekonať znásilnenie. Avšak táto žena práve vtedy potrebuje pomoc okolia.
Existujú poradne, kde radi podajú pomocnú ruku, poradia čo robiť napr.: » www.alexisporadna.sk/...
Na svete je toľko manželských párov, ktoré deti nemôžu mať, a pritom by boli dobrými rodičmi, napr. i toho "nechceného" alebo skôr nečakaného dieťaťa. Ak teda existujú takéto páry, je lepšie dať to dieťa na adopciu...
Už len vajíčko v ženskom tele, ako najväčšia bunka je niečo fantastické, a pri spojení s jedinou mužskou spermiou vzniká niekto, kto už vtedy má svoje genetické informácie, ktoré potrebujú len čas na to, aby sa sformovali narodili na tento svet ako jedinečný človek. :letim:
reálne je viac detí v detských domovoch, čakajúcich na adopciu ako týchto po znásilnení potratom usmrtených. Takže reálne to ženy robia častejšie, otehotnení po znásilnení je menej. Je to samozrejme na svedomí každej ženy, ale ak sa jej ponúkne dobrá pomoc, dá sa to zvládnuť... ako som už napísal, sú rôzne poradne, centrá pre pomoc rodine... no a tento národný pochod za život má prebudiť dobré ľudské svedomie každého človeka, nie len v oblasti potratov ale celkom v správnom ľudskom konaní od počatia po prirodz. smrť :letim:
Kazdopadne neviem ci zrovna muzi, resp ktokolvek kto nezazil znasilnenie, mozu hovorit o tom, ako sa to da zvladnut. Ty ani ja nemame ani najmensie tusenie, co sa deje v hlave zeny po znasilneni...
Aj s tým súhlasím, napísal som čo som počul osobne, resp. čítal svedectvá, hovoril s ľuďmi ktorý tieto prípady riešia... a napísal som aké sú možné, reálne riešenia, kde hľadať pomoc... :letim:
Ja sa netvárim, že som megasuperfantasticky empatický, že som si to prežil na vlastnej koži, a tak mám právo o tom hovoriť. Ja si však uvedomujem, že ako muž môžem byť nápomocný žene, a potom napr. i v prevencii :letim:
Odporúčam si prezrieť počty detí v detských domovoch a štatistiky spojené s adopciou.
No na druhu stranu sa priznam, ze si zatial neviem predstavit akekolvek efektivne a ziaduce, ci represivne vynucovanie tohto principu (predpokladam, ze uz len taky plosny zakaz interrupcii, by mal zrejme viac negativnych ako pozitivnych dopadov na celu vec). Neviem, ci to znamena byt pro-life, alebo pro-choice, ale vseobecne si vsimam, ze mnohi ludia povazuju prave tuto problematiku za akusi vlajkovu lod libertarianizmu, pricom podla mna je prave to prave jedna z otazok, kde sa paradoxne oba postoje s ideologiou do istej miery zhoduju a zaroven priecia.
No a tiež starať sa o väčšie deti, deti s postihnutím nie je také žiadané... je to nepomer, potom ešte je pestúnska starostlivosť, a tiež iné formy starostlivosti organiz. detským domovom. Sú možnosti, ide o konkrétnu situáciu a o to ako sa človek zachová. :letim:
A inak hej, toto je jedna z mala veci, ktore libertariani/ancaps asi nikdy nevyriesia, pretoze nech sa pozeras na to z hociktorej strany, aj na jednej aj druhej strane su zahrnute hlavne principy (self-ownership, NAP, NAA) na ktorych je libertarianizmus postaveny.
a ani to nejdem dalej citat leo to je furt o tom istom...
ja s potratmi suhlasim, je to kazdeho osobna vec ci deti chce alebo nie. A beztak je ludstvo uz strasne premnozene a ked vidim do akej doby sa tie deti budu rodit, tak je vo vela pripadoch potrat aj lepsim riesenim. Pre mna proste taky maly plod este nieje "clovekom". koniec.
Pripady, kedy je zivot matky v pripade nevykonania interrupcie ohrozeny su pomerne vzacne, ale ak uz k tomu dojde a niet inej cesty, tak opat, ak sa pytas konkretne mna, myslim si, ze vtedy matka ma moralne pravo chranit si svoju existenciu ako sucast akehosi "natural law". Tot, my two cents.
,,nam sa to nestane"
,,je tu tabletka po,,
,, je tu potrat keby nahodou"
To sa mi nepaci, ale zakaz potratov? Zmeni sa nieco? Budu si ludia davat vacsi pozor vo svojom sexualnom zivote? Trocha pochybujem. Budu chodit proste inde, alebo nacierno si to davat robit ( s cim su spojene rizika) nech to zostane legalne, to, ze niektore zeny chodia na potat, a niektore aj opakovane zakaz potratov podla mna nezmeni, som na potraty ak bola zena znasilnena, ak to dieta ma byt postihnute, ak to dieta matka nechce, lebo neznasa deti, to je fakt radsej lepsie ho nemat, hej, je tu moznost hniezda zachrany, ale toho sa zeny boja, asi, ze sa zisti, ze ho tam dala, alebo ju uvidia...
Alebo ked bz sa yena o to dieta nevedela postarat a zilo by v otrasnych podmienkach.... teraz kebyze zostanem tehotna, fakt neivem co by som spravila, potrat? Je to dost mozne, ale zaviselo by aj s kym, ci by sme sa o to vedeli posatrat
takze este raz..
nikdy nevyriesime "odkedy je to clovek a dokedy je to neclovek".. kedze ty mas svoju predstavu.. a nepripustis videnie ine nez tvoje..
spominal si tu nejaku vec, ktoru skladaju v cine.. ked to porovnas.. tak ta vec sa vecou na dany ucel stava v momente, ked je cela poskladana a hotova..
clovek sa tiez stava clovekom v tomto smere.. a to sa stava v momente ked je "uplnym" co do poctu chromozomov.. a to nastava splynutim dvoch zakladnych buniek - pri oplodneni ci je to par sekund po tom.. je fakt si myslim zanedbatelne..
dostavame sa dalej.. spominal si tu parazitov.. dieta je de facto parazitom az do 18ky.. niektori aj dlhsie.. (vynimky kratsie.. ale to je nepodstatne)
je teda "paraziticky stav" dovodom na "odstranenie parazita" ? ak ano, preco je trestne ak rodic "zabije svoje dieta" ? preco rodic nema PRAVO - zabit ho a vychovat nanovo a poucit sa zo svojich chyb (ala hranie hier - ukoncit a odznova)
vravi sa tu o pravach matky.. ake pravo ma to dieta? plod? embryo?
spominal si, ze dieta je dietatom ked zacne dychat.. a nie az vtedy ked zacne jest? a nie az vtedy ked to dokaze same? a nie az vtedy ked si dokaze i navarit?
ono. ospravedlnovanie typu "dieta bude mat pokazeny zivot, pojde do domova, znici sa zivot matke, rodine" - to nema nic spolocne s pravom zeny..
v prvom rade si tu treba uvedomit, ze ked sa hram so zapalkami, moze mi zhoriet dom.. mam potom PRAVO na to, aby mi niekto iny kupil novy?? nie je nahodou potom jasne, ze musim zamakat.. a zit s tym co som sposobil.. vybudovat si novy?
tak i s tym dietatom.. ak dvaja nieco take vyvedu.. maju niest plnu zodpovednost.. LUDSTVO sa musi ucit zodpovednosti a nie ospravedlnovaniu svojich cinov..
((a tato teza nema vobec nic spolocne s krestanstvom ci niecim.. ak by chcel niekto oponovat.. je to proste zakladny princip.. ak ludia nebudu zodpovedni.. tak ludia nebudu.. a zodpovednostou tiez nie je nicenie si organizmu tabletkami, hormonami a dalsim.. o tom, ze s "bezpecnostou" to nema vobec nic dufam pisat netreba)
takze stale sme pri tom ze mame "plod, embryo, zarodok, dieta.." akokolvek to nazveme, ktore ma ZAKLADNE PRAVA..
ked uz pre nic ine.. tak analogicky.. nenarodene dieta je za splnenia podmienky narodenia opravnene mat prava.. tusim i dedit a dalsie..
je potom velmi smutne, ze to najdolezitejsie.. PRAVO NA ZIVOT je mu upierane..
ideme sa bavit o znasilneni? fajn.. povedzme ze to je jedina vynimka, kedy by sa to dalo pripustit.. nevravim, ze s tym suhlasim.. ale ok.. uzakonme to tak..
dovod - postihnutie dietata? dnesna ULTRA MODERNA doba uz mnohokrat dokazala, ze pristorej "klamu" a z "dietata ktore nebude schopne zit" vyrastli inteligentni sikovni ludia.. nidky nie je iste.. ake dieta bude.. a zakazovat mu to dokazat.. brat mu sance.. je dost ubohe.. ak si chceme vraviet "humanisti"
na jednej strane ideme vsetkych zachranovat. pomahat. zabezpecovat..
na druhej strane.. sa "nepohodlnych" ideme zbavovat..
PS: v pripade otazok matka alebo dieta sa jedna o vynimocne situacie.. v ktorych vacisnou konci volba matkou na dietati.. dost zaujimave.. hlavne ked ludstvo ako take uprednostnuje metodu.. zachrany matky..
ano v dvanástom týždni si cmuľa prst...
pošlem ti fotku ako vyzerá dieťa v dvanástom týždni v maternici??? lebo asi si to nevieš predstaviť..
neviem kto ťa nakŕmil takýmito blbostami a vo vlastnom záujme si zisti fakty
12 tt
začni študovať ty ty múdra
A tiež to platí o dvojici, ktorý si na tom finančne zle. Treba uvažovať racionálne. Je mnoho párov, ktoré sa ledva dokážu uživiť aj bez dieťata, teraz si predstavte, že by sa im malo narodiť dieťa...Radšej by som išiel na potrat, ako nedať dieťaťu vhodné podmienky na život...Samozrejme nie sú len tieto prípady a nájdu sa aj také ženy, ktoré to dieťa proste nechcú..Toto odsudzujem
nepotrebujem si zisťovať fakty
bola som v 12tom týždni tehotenstva
ale nerozumiem tomu, prečo by sa mali zakázať sú s tým len problémy - pribudnú možno samovraždy alebo tie deti po pôrode zabijú ako sa už stalo párkrat a to je podotýkam oveľa horšie ako skončiť s tehotenstvom pokiaľ to tak matka (prip aj otec) chce. myslím že každý má právo sa rozhodovať samostatne tak, ako to on považuje za vhodné. tiež nie je najľahšie rozhodnutie ísť na potrat a človeka to poznačí určite až až hlavne ak sa s tým spája riziko budúceho tehotenstva. možno z toho medicínskeho hľadiska je to od istého tt vražda, ale je to stále rozhodnutie toho, kto mu ten život dal...
ale čo sa týka môjho názoru nikdy by som nedokázala dať svoje dieťa na adopciu...proste by som sa snažila vytvoriť pre taký prírastok čo najskôr aspoň priemerné podmienky ak by to bolo nechcené tehotenstvo..(okrem toho znásilnenia, to je hardcore a poznačí ťa to asi tak ako aj ten potrat
...aké by bol svet krásne miesto, keby ľudia nemali potrebu nútiť všetkých ostatných mať rovnaké názory ako oni sami...
...ak je podľa vás potrat vraždou, mám pre vás jednoduché riešenie: NECHOĎTE NA POTRAT. Koniec diskusie, koniec problému. Plošný zákaz potratov je však obmedzovanie osobnej slobody, čo je pokiaľ viem regulérne protizákonná vec.
Ľudia ktorí sa snažia presadiť zákaz potratov sú obyčajní egocentrici a egoisti, pretože im nezáleží na ničom okrem toho aby celý svet uctieval ich pohľad na svet a neznesú keď sa niekto opováži pred ich egocentrickými, egoistickými panovačnými názormi a povahami nepadnúť na kolená v posvätnej úcte.
Hlavným problémom spoločnosti nie sú potraty, ani predmanželský sex, ani homosexualita, ani znásilnenia, ani náboženstvá, ani ateizmy. Hlavným problémom spoločnosti, z ktorého všetky ostatné problémy vychádzajú a na ktorom sa zakladajú, sú práve tieto typy ľudí a ich potreba akýmikoľvek prostriedkami svoje názory a presvedčenia nanútiť celému svetu.
Nenarodené dieťa je parazit z biologického hľadiska, a tento výrok je 100% nepopierateľne pravdivý, a nemá žiadne negatívne konotácie, to že ich tam vidíte je váš problém.
Narodené dieťa/človek je, do momentu kým začne zarábať samo na seba, sociálny parazit, a tento výrok je 100% nepopierateľne pravdivý a nemá (sám osebe) žiadne negatívne konotácie. Negatívne konotácie vznikajú až z toho ako sa k faktu že daný človek žije z prostriedkov niekoho iného, stavajú ľudia okolo.