Co robite pre to aby ste mali doma aspon kusok nejakej veci ktora by vas chititla za srdce, vycarila usmev na tvari alebo pohladila dusu ?! Aj takuto funkciu ma umenie.. pre to by sme sa o tuto cast nemali ochudobnovat..
Mám rada umenie,ale tak pasívne ani nemám vlohy v žiadnej umeleckej činnosti ,takže rada sa kochám dobrými obrazmi,občas si dačo prečítam alebo pozrem nejaký dokument ktorý ma osloví a rada navštevujem aj galérie a hrady,no najmä súkromné galérie kde niektoré zbierka fakt stoja za pozretie.Myslím si že treba mať aspoň minimálny prehľad o umení čo patrí aj k všeobecnému vzdelaniu. No nikdy by som nešla študovať niečo také ako dejiny umenia pretože toto kategorizovanie umenia mi príde neumelecké
Ono je prakticky mnohé umenie celkom zbytocne... Az na to, ze som to zistila prineskoro - ked uz som sa k nemu cezprilis dostala a teraz v nom najskor budem musiet ostat trcat na veky vekov.
Zaujímam sa oň v každom smere a doma sa ho snažím rozvíjať. Hrám na klavíri, hrávala som na husle, maľujem a tak...čo sa týka estetickej stránky môjho bytu tak napríklad mám sériu Monetových malieb nalepenú na skrini, všade mám obrazy a tak ďalej.
@flussica umenie je zbytocne ?! zaujimave tvrdenie, asi malo zijes.. dufam ze ten cas ktori pri nom stravis ta presvedci o opaku
@malgosha kategorizovanie je tam pre to aby sa vytvoril prehlad medzi dejinami, robi sa to vsade tak, nie len v umeni.. a nieco take nie je umenie ale patri k tomu.. bez umeleckeho vzdelania velmi tazko pochopis abstrkciu alebo konkretny zaner, ked ho budes poznat tak aj tvoje vnimanie sa zmeni a pocit bude castokrat silnejsi..
@meana dufam za sa ti bude darit ja som zas obdivovatelka hudby, kedze som si musela vvybrat co budem robit, tak hudbu iba obdivujem a milujem klavir, niektore skladby ma vedia chytit za srdce a je to aj prijemna konbinacia ked ide clovek kreslit
@veronikass Povedala som "PRAKTICKY zbytocne". Prakticky. Dalsim dolezitym pojmom vo vete bolo tiez slovo "MNOHÉ umenie".
K uzitkovemu umeniu sa da vyjadrit aspon ciastocne, ze maju tie predmety/filmy/knihy aj nejaky ucel a nejake vyuzitie. Ale samoucelne umenie je pre prakticky zivot iba stratou casu - pre autora, i pre divaka. Namalujem dvadsat abstraktnych obrazov - co tym komu dam? Zachranim tym niekoho? Bude si do nich moct naliat vodu a napit sa? Bude schopny sa vdaka nim dostat niekam rychlejsie, alebo mu aspon daju nejake nove vedomosti? Nie. Maximalne, co moze pohladom na ne ziskat, je POKOCHANIE SA. Kochanie sa a obdivovanie cohokolvek je len psychicka zalezitost, ale PRAKTICKY nie je dobra k nicomu.
To, ze clovek tuto psychicku barlicku vacsinou aspon raz za nejaky cas potrebuje pre pozdvihnutie ducha, to uz je ina vec. Ale prakticky tym inak nic neziska.
Umenie je nedeliteľné, dokonalé, úžasné a je úplne jedno na akú časť z neho narážam. Jeden druh umenia sa nesmie povyšovať nad druhý, lebo všetky majú svoje osoitné, nezaniknuteľné čaro. Pre mňa osobne je to najvyššia Idea.
@flussica Ako pisem, malo zijes Asi si nepostrehla, kolko veci sa odohrava na psychickom balamuteni, tj vnimanie farby, tvaru, hlbky, opricke klamy, a aj slovne hracky a pod, je toho hrozne vela, ale clovek ktori sa tomu nevenuje o tom vela nevie, a ty co ano vedia aky maju silny nastroj
a ked uz tak spochybnujes to kochanie alebo obdivovanie cohokolvek tak ja udriem este silnejsie vask aj laska a vsetky krasne pocity su len psychicka zalezitost, a predsa su potrebne.. no kto tomu rozumie ten to chape obraz ti ma davat, takze ked prejdes okolo neho 10x za den tak ta na 100% nejako ovplini, tak ako cervena farba s teny v tvojej izbe tak aj ten obraz.. aj tovar si niekedy vyberame podla toho ako vyzera..
ale aj nadelej si mysli ze umenie je zbytocne ziadne "prakticky" to nezachrani ked nechapes jeho vyznam
@15 Ja celkom chapem, ako si to myslela. Len vravim, ze pre prakticky zivot je akekolvek psychicke balamutenie stratou casu. Ale viem, ze nemozno byt robotom a robit len to, co je uzitocne a ucelne a i to je dovod, preco mame umenie, nabozenstvo, vestenie a sarlatanstvo, ale aj psychologov, psychiatrov, priatelov a kazdodenne sa produkuje nadbytocne mnozstvo jedla a hraciek, ktore su beztak rozdelovane nespravodlivo.
No a vlastne, to si pisala v dalsom odstavci, ako prave citam. Presne tieto psychicke zalezitosti nas ale aj tak nerobia zivimi, len nam zivoty robia tym, ze len neprezivame, ale "ZIJEME".
Ja tomu celkom rozumiem, dovolim si povedat. Ale to nemeni nic na tom, ze raciolalns pohlad na veci ma byt chladny a nezucastneny a kedze mi bolo uuplne jasne, ako tu kazdy zacne na umenie pisat tie odusevnene ódy, musela som trochu zasiahnut .
Horsie samozrejme je, ze psychickou zalezitostou su aj vsetky paranoje, skepticizmy a traumy a preto tazko povedat jednoznacne, ze nas psychika robi zivimi.
Vyber tovaru podla toho, ako vyzera, je klasicky, kapitalisticky, emotivny pristup. Samozrejme, ze je rozdiel, ak mam dve rovnako dobré veci za zhodnu cenu. C tom pripade si vyberam, ked to ide. Lenze malokedy je to za rovnaku cenu, takze z praktickeho hladiska vlastne umenie zerie peniaze .
@veronicass@flussica ja si myslim ze obidve mate pravdu niekto umenim doslova zije,vytvara ho a obdivuje dodava mu neskutocny prival emotivnych zazitkov,no a niekomu staci si pozriet v kine dobry film alebo tancovat na hudbu ktoru vybral dobry DJ..no a staci mu to... ja som ten treti typ cloveka....neskutocne milujem tanec!!!!! latino standard disko hip hop...proste vsetky typy tanca v ktorych sa citm slobodna a stasna ...no ale aj do mojho zivota sa chybicka vloudila...ako mala som strasne obivovala hru na klavíri a tak ked som sa prihlasila na tanecnu tak aj na klavir...a po case mi tak liezol na nervi a pred hodinou som mala taky stres ze sa da hovorit o takej mensej "sychyckej traume"...viem ze klavir mi vela dal ale aj zobral nooo...jednoducho povedane za tie peniaze a nervi to nestalo a ani nebude stat kedze do teraz tam trcim lebo nasi ma nechcu odhlasit pretoze "co raz zacnes musis aj dokoncit" proste tym som chcela povedat ze cloveka moze naplnat iba jeden alebo viac typov umenia...nooo a ostatne racej len obdivovat lebo nie u kazdeho to dopadne dobre
@smileynikacmuk Tak to bude asi aj moj pripad, ako hovoris o tom s klavirom a tak. Hravam na gitaru, vychodila som husle (tiez s podobnou "chutou", ako sa Ty venujes klaviru asi..) a neviem co vsetko, chodim na umelecku skolu, kde kazdy den kreslim a doma kreslim a furt musim nieco tvorit a obdivovat a naozaj neviem, co sa stalo, ale akoby ma to od toho zazitku z umenia skor oddalovalo. Proste povinnost, no, a co teraz?
To je tak, ked clovek robi nieco "profesionalne" alebo aspon poloprofesionalne a konicek sa zrazu premeni v nutenu cinnost, tak potom je to skratka cele v... . Ono to cloveka donuti o tej ktorej cinnosti premyslat stale viac a viac a nakoniec vlastne mozno zisti, ze robi nieco, co ho uz nielenze nenaplna radostou, ale jeho praca ani nikomu nie je na nic potrebna.
..a toto by si mozno mala precitat aj @veronicass , kedze som tu ten dovod mojho vztahu k "umeniu" vyjadrila asi najpochopitelnejsie.
@flussica precitane tak taku fazou som presla aj ja a stale niekedy bojujem ze zivit sa tvrbou grafiky fotografie kreslenim vie niekedy znechutit tu pracu.. ale pre to tvrdit ze umenie je zbytocne je moc.. ja som si po case uvedomila ze co vlastne chcem v zivote robit, co ma naplna, ze chcem urcite veci a len urcity sposobom ich dosiahnem, nechcem byt na nikom zavysla, chcem aby som bola dobra v tom co robim, a cez tie vsetky nechute co som pri tom prekonala spominat len na obdiv tych druhych, ktorym sa to pacilo.. mozno by ti pomohlo keby si tvorila pre druhych nie pre to ze musis, ze je to povinnost, skus tvorit pre ludi co ti to pochvalia a zhodnotia, toto je problem motivacie a nie umenia.. treba najst sposob, a mat cile
chcela som spievať...no buďte radi že ma nepočujete....chcela som hrať na gitare, bicích snažila som sa...vážne....no nič z toho....pri mojom maliarskom výtvore ma zhodila mamka že segra vie krajšie maľovať....chcela som fotiť no foťak nemám....chcela som písať....nie písať som nechcela.....no tak toť moje umenie....ale o to viac zbožňujem, obdivujem umelcov čo toto všetko dokážu
Ja si sama vytváram veci ktoré ma upokojujú a vyčaria mi úsmev..... rada si pozriem aj nejaké umelecké diela, a všetko ale kópie alebo také nekupujem...
Nie som doň zďaleka taká zažratá, aká som bývala, a osobne sa pre všeobecné dobro o nič nepokúšam.
Hudba ma začína obťažovať, na divadle a tanci oceňujem iné, než estetické stránky. Výtvarné u. je priširoký pojem..úžitkový dizajn si rozhodne všímam a architektúra má na mňa najvýraznejšie účinky.
Na literatúre obdivujem takmer výlučne štylistiku.
Jediné dielo, ktoré by som sa obťažovala mať doma, je niektoré Kleinovo IKB, čo je jednofarebné plátno.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
naozaj mi vyčarí úsmev na tvári, keď idem do prírody fotografovať, alebo keď sa mi podarí pekný záber či pekná kresba...
@malgosha kategorizovanie je tam pre to aby sa vytvoril prehlad medzi dejinami, robi sa to vsade tak, nie len v umeni.. a nieco take nie je umenie ale patri k tomu.. bez umeleckeho vzdelania velmi tazko pochopis abstrkciu alebo konkretny zaner, ked ho budes poznat tak aj tvoje vnimanie sa zmeni a pocit bude castokrat silnejsi..
K uzitkovemu umeniu sa da vyjadrit aspon ciastocne, ze maju tie predmety/filmy/knihy aj nejaky ucel a nejake vyuzitie. Ale samoucelne umenie je pre prakticky zivot iba stratou casu - pre autora, i pre divaka. Namalujem dvadsat abstraktnych obrazov - co tym komu dam? Zachranim tym niekoho? Bude si do nich moct naliat vodu a napit sa? Bude schopny sa vdaka nim dostat niekam rychlejsie, alebo mu aspon daju nejake nove vedomosti? Nie. Maximalne, co moze pohladom na ne ziskat, je POKOCHANIE SA. Kochanie sa a obdivovanie cohokolvek je len psychicka zalezitost, ale PRAKTICKY nie je dobra k nicomu.
To, ze clovek tuto psychicku barlicku vacsinou aspon raz za nejaky cas potrebuje pre pozdvihnutie ducha, to uz je ina vec. Ale prakticky tym inak nic neziska.
Umenie je nedeliteľné, dokonalé, úžasné a je úplne jedno na akú časť z neho narážam. Jeden druh umenia sa nesmie povyšovať nad druhý, lebo všetky majú svoje osoitné, nezaniknuteľné čaro. Pre mňa osobne je to najvyššia Idea.
a ked uz tak spochybnujes to kochanie alebo obdivovanie cohokolvek tak ja udriem este silnejsie vask aj laska a vsetky krasne pocity su len psychicka zalezitost, a predsa su potrebne.. no kto tomu rozumie ten to chape obraz ti ma davat, takze ked prejdes okolo neho 10x za den tak ta na 100% nejako ovplini, tak ako cervena farba s teny v tvojej izbe tak aj ten obraz.. aj tovar si niekedy vyberame podla toho ako vyzera..
ale aj nadelej si mysli ze umenie je zbytocne ziadne "prakticky" to nezachrani ked nechapes jeho vyznam
No a vlastne, to si pisala v dalsom odstavci, ako prave citam. Presne tieto psychicke zalezitosti nas ale aj tak nerobia zivimi, len nam zivoty robia tym, ze len neprezivame, ale "ZIJEME".
Ja tomu celkom rozumiem, dovolim si povedat. Ale to nemeni nic na tom, ze raciolalns pohlad na veci ma byt chladny a nezucastneny a kedze mi bolo uuplne jasne, ako tu kazdy zacne na umenie pisat tie odusevnene ódy, musela som trochu zasiahnut .
Horsie samozrejme je, ze psychickou zalezitostou su aj vsetky paranoje, skepticizmy a traumy a preto tazko povedat jednoznacne, ze nas psychika robi zivimi.
Vyber tovaru podla toho, ako vyzera, je klasicky, kapitalisticky, emotivny pristup. Samozrejme, ze je rozdiel, ak mam dve rovnako dobré veci za zhodnu cenu. C tom pripade si vyberam, ked to ide. Lenze malokedy je to za rovnaku cenu, takze z praktickeho hladiska vlastne umenie zerie peniaze .
To je tak, ked clovek robi nieco "profesionalne" alebo aspon poloprofesionalne a konicek sa zrazu premeni v nutenu cinnost, tak potom je to skratka cele v... . Ono to cloveka donuti o tej ktorej cinnosti premyslat stale viac a viac a nakoniec vlastne mozno zisti, ze robi nieco, co ho uz nielenze nenaplna radostou, ale jeho praca ani nikomu nie je na nic potrebna.
..a toto by si mozno mala precitat aj @veronicass , kedze som tu ten dovod mojho vztahu k "umeniu" vyjadrila asi najpochopitelnejsie.
A potom pravdaze podarene fotky
A tiež rád si zahrám na gitaru, je to akokeby som držal v náručí dievča...skoro
Super, som nanovo demotivovana a zrela na hlbsiu depresiu .
Ale nie. (Teda ano, ale to prejde.) Diky za slova, vyzeraju inteligentne. Tak ja si idem uvedomovat. Maj sa a have a nice day!
A pardon, ak som poskvrnila inak prijemne forum .
Hudba ma začína obťažovať, na divadle a tanci oceňujem iné, než estetické stránky. Výtvarné u. je priširoký pojem..úžitkový dizajn si rozhodne všímam a architektúra má na mňa najvýraznejšie účinky.
Na literatúre obdivujem takmer výlučne štylistiku.
Jediné dielo, ktoré by som sa obťažovala mať doma, je niektoré Kleinovo IKB, čo je jednofarebné plátno.