Pamatáte si niekto ešte na jeden z najrozšírenejších hoax-ov mojho mládi o stratenom dieťati vo vietnamskej predajni? Pamatáte si na nejaké vaše lokálne hoax-y, ktoré neboli ešte dielom toho, že mal net každý človek?
V skratke: Mamka bola s deckom na nákupe. Decko sa jej stratilo a robila tam velké haló, až kým neprišla do obchodu polícia Tá následne obchod prehladala a zistili, že v suteréne je dieťa zabalené v krabici a prpravené na poslanie do cudziny. Zachránené bolo samozrejme v poslednej chvíli (asi mali práve na markete dpd pre svoz balíkov).
Cikuliak. Panebože. to rozprávali naši rodičia nám, deťom, aby sme nebehali do hory, ktorú sme mali blízko činžiaku, lebo že tam býva cikuliak. Čo robil alebo ako vyzeral, to nebolo známe, ale prosto býval v hore a my sme sa ho báli.
@gothicpoethic Toto sme mali niečo podobné aj u starkej. Do hory za domom sa ísť mohlo, lebo tam bol len zavše medveď, ale v hore pred domom bol nejaký kurinoha, ktorý žral deti (zrejme preto, že to bol súkromný pozemok jedného pošahanca čo robil problémy starým rodičom vždy keď tam niekoho zazrel)
@aventine Toto aj mna nasralo. Celý život čaká človek a nakoniec si musí všetky drogy platiť sám. Potom som raz konecne našel lízatko na ulici, tak si dám, že ako bude šlapať a ništ. (u nás vlastne aj sladkost na zemi nejaka musela byt spravidla napustená herákom len mne sa nikdy nepodarilo si správnej liznuť)
@hellium Jasné, na tú oholenú hlavu som zabudol aj keď vobec nechápem prečo to tam zakomponovali. U nás to s tým deckom totižto tiež bolo, že mu oholili hlavu a zdrogovali ho diazepamom.
@hellium Oni o tom boli nakoniec aj reportáže v telke, lebo nejaké noviiny regionálne to zverejnli ako overený fakt, ale ako nikdy sa to nestalo (aj keď za tvrdého mečiarizmu by som teda uveril všetkému). Ale úplne ma fascinuje teraz ten detail s tou vyholenou hlavou.
No to si človek zapamätá! Ale ona mi to naozaj rozprávala ako fakt a že tá kamoška bola v obchode priateľom, ktorý ju tak našiel. Musím sa jej na to opýtať nabudúce
Asi len chceli vystrašiť ľud, aby nepodporoval ázijský trh alebo čo.
@hellium Tak mohlo to byť aj na decká, aby nebahali po obchodoch
Ale myslím, že toto malo naozaj rasový podtón a išlo o to uškodiť vietnamskej komunite. Ono možno to boli ešte Rostasove začiatky na ktorých potom postavil svoj nezdolný chrám pravdy- časopis Zem and Vek.
@aventine Tak toto som dufal aj ja ze bol hoax. Ale ako u nas v ZH to bolo davane ako uplna pravda ze to cigani spravili na vodnej šúchale na kúpalisku. Ona mala totiž taký gumeno-umelohmotný povrch a a kludne sa tam ziletka dala zkomponovat a aj tam boli na nej take narezane picoviny akokeby to tam naozaj boli nejaké žiletky v istý čas. Ale zas ono je možné že čo začalo ako hoax mnohí priviedli nakoniec k skutočnosti. Tu by som sa ničomu nečudoval, hlavne v našich rodných zemepisných šírkach.
To sú tzv tie urban legends
Žiletky na tobogánoch, striekačky na sedadlách MHD...
Únosy detí v nákupných centrách...
Je toho fúra A valná väčšina týchto klebiet...sú...skutočne len klebety. Nezakladajú sa na pravde.
V tejto súvislosti odporúčam knižku "Černá sanitka a jiné děsivé příbehy" od Petra Janečka. Tam sú všetky tieto fámy v stručnosti a vecne rozpísané Zaujímavé čítanie.
Och a aby som nezabudol, jeden z najrozšírenejších príbehov vôbec - legend of Black-eyed children. Odporúčam pozrieť youtube, nachádza sa tam mnoho príbehov na túto tému..
@firestorm KURVAAAAA túto knihu som videl v antikvariate tak polroka dozadu a niecim ma strašne lákala ale obal ma odradil úplne si aj popis prečítať.
a čiernoké deti boli super. Klopali na dvere v noci to si pamatám aj ja. Že ak klopalo v noci samo dieťa na dvere tak si nemal otvárať lebo to boli čiernoké deti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Asi len chceli vystrašiť ľud, aby nepodporoval ázijský trh alebo čo.
Ale myslím, že toto malo naozaj rasový podtón a išlo o to uškodiť vietnamskej komunite. Ono možno to boli ešte Rostasove začiatky na ktorých potom postavil svoj nezdolný chrám pravdy- časopis Zem and Vek.
Teda dúfam že to bol len hoax ale vždy som si to veľmi živo predstavovala ako to niekomu rozreže riť napoly
Žiletky na tobogánoch, striekačky na sedadlách MHD...
Únosy detí v nákupných centrách...
Je toho fúra A valná väčšina týchto klebiet...sú...skutočne len klebety. Nezakladajú sa na pravde.
V tejto súvislosti odporúčam knižku "Černá sanitka a jiné děsivé příbehy" od Petra Janečka. Tam sú všetky tieto fámy v stručnosti a vecne rozpísané Zaujímavé čítanie.
a čiernoké deti boli super. Klopali na dvere v noci to si pamatám aj ja. Že ak klopalo v noci samo dieťa na dvere tak si nemal otvárať lebo to boli čiernoké deti
@Hellium
Nech sa páči, odporúčam nasledujúce video: