- pán prsteňov: návrat kráľa
(papier sa bude pomocou veci spomenutej na prvom mieste podpalovat najlahsie, aj ked ak predpokladame tropicky ostrov, ako ludia prirodzene zvyknu, tak materialy mozno aj s lepsimi vlastnostami na toto by tam mali byt dostupne (vlakna zo supky kokosovych orechov alebo kory niektorych stromov/rastlin).
v tom pripade aspon bude co citat)
vsetko ostatne je podla mna absolutne nepouzitelne na cokolvek, cize nema zmysel to hocijako zoradovat.
a taktiez by ma zaujimalo co je rapala
- kartonová rolka 30cm, priemer 4cm
- špinavý, neumytelny pohár
- zajačí kožuch
- nepoužité čajové vrecúško
- hrebeň
- Rapala
... sakra, ale chyba, na prvom mieste malo byt zrkadlo, alobal az na druhom mieste, lebo ohen sa da zapalit aj inak, ten alobal by mozno nefungoval, ale nic ine co by sa okamzite dalo vziat do ruky a blikat tym na okolo iduce na ostrove nenajdes, len to zrkadlo na to mas. takze sa opravujem, zrkadlo na prvom mieste, alobal na druhom, pan prstenov na tretom
To isté čo @3 ale nemyslím si, že zajačí kožuch by bol nepoužiteľný - práve naopak. Dá sa vytvoriť čiapka (tá klíma na ostrove môže byť všelijaká predsa). Ten hrebeň (môže byť plastový alebo aj kovový) ale ak by bol kovový - dal by sa využiť ako improvizovaný nožík, aj ako sitko. A ten pohár - no v prvom rade nádoba na vodu, na ostrove dosť dôležitá a taktiež pomôcka pri zapalovaní ohňa. Rolka - vodný filter, práchno, teoreticky sa z toho môže spraviť povrázok alebo obal na mäso (sušené), taktiež sa môže použiť ako podložka hlavy a určite má tých využití omnoho viac.
zrkadlo
rapala
alobal
(by som si chytila rybišku a upiekla)
pohár
Návrat kráľa (to by som si čítala počas čakania na loď,ktorá ma zachráni)
zajačí kožuch
rolka
čaj
hrebeň
čo je rapala? mne naslo google ze je to nazov pre firmu zaoberajucou sa rybarskymi potrebrami, slovnik slovenskeho jazyka mi to nenašiel. Pripadne ak je to skomolenina, neviem najst spravne slovo, ziadne pismenka mi tam nejdu
1. pohar - aby som sa mal z coho napit
2. nepoužité čajové vrecúško - urobim si čaj
3.- kartonová rolka 30cm, priemer 4cm - toaleta
4. hrebeň - aby som sa mohol zacesat
5 zrkadlo - aby som sa mohol umyť
6. - zajačí kožuch - ak by mi bola zima
7. pan prstenov - kniha je malo potrebna
8. alobal - zbytocne
9. rapala - neviem co to je
po prehodnoteni takto
1. cajove vrecusko - pre filtrovanie vody, ktora nemusi byt cista
2. alobal - vytvarujem v tvare misky, pohara, aby som mal kde filtrovat vodu, pripadne z neho urobim 2 pohare
3.zajačí kožuch - v noci moze byt tma, pripadne ak je burka a pod.
4. pan prstenov - zasobnik papiera pre tvorbu ohňa, ohen urobim tak, ze budem triet o seba dve kusky dreva a papier ulahci prácu
5. kartonova rolka - dalsi papier, pripadne moznost pouzit na nieco ine
6. zrkadlo - rozbijem a pomocou kuskov urobim z neho parabolu na orientaciu lučov slnka do jedneho bodu
7. hreben - ak by bol z kovu premiestnim na 2 miesto, ako nozik
8. pohar - je neumytelny, cize preto je nepotrebny
9. rapala
ja "mam pochybnosti o pouziti" cajoveho vrecuska na "filtraciu vody".
neviem ako s tym chces cokolvek prefiltrovat. problem tropickej vody (resp. vody vseobecne) nie je v tom viditelnom bordele, casticiach ktore by sa dali odchytit aj realnym filtracnym papierom, problem je v bakteriach, ktore takto neprefiltrujes a nevidis, a zbavis sa ich jedine prevarenim tej vody, a niektorych ani tym.
cize bohuzial cajove vrecusko je ti totalne nanic.
a pohar tiez, nieco pouzitelne ako nadobu nie je tazke najst (supka z kokosoveho orechu) alebo si vyrobit (vydlabes si kamenom z kusu dreva). problem je ze pokial nechces zit cisto zo zberu dazdovej vody, do je silno neisty a nepravidelny zdroj, tak potrebujes najst pramen/potocik, a potrebujes mat nieco v com vodu z neho prevaris, a na to ti skleneny pohar nepomoze, praskne pri prvom, alebo maximalne druhom pokuse o take pouzitie.
@marjy77 =D
super obrazok.
ale zas postavit plt nie je az take tazke, skor by sa hodila nejaka vseobecna prirucka "ako prezit na tropickom ostrove", s obrazkami alebo aspon popismy jedlych rastlin, vlakenitych z ktorych sa da vyrobit lano, nakresy ako postavit pasce na zver a podobne, vies, aby mal clovek lepsiu sancu dost dlho prezit aby mal cas si tu plt postavit =D
@midnight no to máš pravdu ale ja by som povedala že by sa mu zišla aj nejaká príručka o faune a flóre toho ostrova, lebo by ho mohol uštipnúť nejaký jedovatý pavúk, alebo by mohol zjesť jedovaté ovocie , ale najlepšie by bolo keby to bolo v tej tvojej príručke
@midnight nerozumiem, prečo by mal prasknuť slkleneny pohar pri naberani vody?
Inak na ostrove asi bude fakt problem s tym, ze vo vode z pramena budu mikroorganizmy, napr. z uhynutych zvierat. Je to i na SR, kde su neoficialne pramene. Clovek sice moze prezit, ale dlhodobo z toho pit vodu je nedobre.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
(teoreticky vytvarovatelny do konkavneho tvaru suplujuceho sosovku na podpalenie niecoho co das do stredu pomocou slnka)
- zrkadlo 5x4cm
(svetelna signalizacia okoloiducim lodiam ked mi zrovna nehori ohen)
- pán prsteňov: návrat kráľa
(papier sa bude pomocou veci spomenutej na prvom mieste podpalovat najlahsie, aj ked ak predpokladame tropicky ostrov, ako ludia prirodzene zvyknu, tak materialy mozno aj s lepsimi vlastnostami na toto by tam mali byt dostupne (vlakna zo supky kokosovych orechov alebo kory niektorych stromov/rastlin).
v tom pripade aspon bude co citat)
vsetko ostatne je podla mna absolutne nepouzitelne na cokolvek, cize nema zmysel to hocijako zoradovat.
a taktiez by ma zaujimalo co je rapala
- kartonová rolka 30cm, priemer 4cm
- špinavý, neumytelny pohár
- zajačí kožuch
- nepoužité čajové vrecúško
- hrebeň
- Rapala
ja by som na opustenom ostrove prezila jedine ak by tam bol so mnou macgyver, takze vsetko ostatne okrem knihy mi tam je zbytocne
rapala
alobal
(by som si chytila rybišku a upiekla)
pohár
Návrat kráľa (to by som si čítala počas čakania na loď,ktorá ma zachráni)
zajačí kožuch
rolka
čaj
hrebeň
alobal
zrkadlo
rapala
kožuch
rolku
hrebeň
pán prsteňov
čaj
nechapem, na co alobal... alebo zrkadlo ci rapalu alebo caj
za mna:
- noz
- dioptr. okuliare
- MP3 player a solarna nabijacka
- plastova flasa
a samozrejme frajko, na dlhe chvile a mojkanie v tej samote
2. nepoužité čajové vrecúško - urobim si čaj
3.- kartonová rolka 30cm, priemer 4cm - toaleta
4. hrebeň - aby som sa mohol zacesat
5 zrkadlo - aby som sa mohol umyť
6. - zajačí kožuch - ak by mi bola zima
7. pan prstenov - kniha je malo potrebna
8. alobal - zbytocne
9. rapala - neviem co to je
1. cajove vrecusko - pre filtrovanie vody, ktora nemusi byt cista
2. alobal - vytvarujem v tvare misky, pohara, aby som mal kde filtrovat vodu, pripadne z neho urobim 2 pohare
3.zajačí kožuch - v noci moze byt tma, pripadne ak je burka a pod.
4. pan prstenov - zasobnik papiera pre tvorbu ohňa, ohen urobim tak, ze budem triet o seba dve kusky dreva a papier ulahci prácu
5. kartonova rolka - dalsi papier, pripadne moznost pouzit na nieco ine
6. zrkadlo - rozbijem a pomocou kuskov urobim z neho parabolu na orientaciu lučov slnka do jedneho bodu
7. hreben - ak by bol z kovu premiestnim na 2 miesto, ako nozik
8. pohar - je neumytelny, cize preto je nepotrebny
9. rapala
» www.google.sk/search?q=signal...
ja "mam pochybnosti o pouziti" cajoveho vrecuska na "filtraciu vody".
neviem ako s tym chces cokolvek prefiltrovat. problem tropickej vody (resp. vody vseobecne) nie je v tom viditelnom bordele, casticiach ktore by sa dali odchytit aj realnym filtracnym papierom, problem je v bakteriach, ktore takto neprefiltrujes a nevidis, a zbavis sa ich jedine prevarenim tej vody, a niektorych ani tym.
cize bohuzial cajove vrecusko je ti totalne nanic.
a pohar tiez, nieco pouzitelne ako nadobu nie je tazke najst (supka z kokosoveho orechu) alebo si vyrobit (vydlabes si kamenom z kusu dreva). problem je ze pokial nechces zit cisto zo zberu dazdovej vody, do je silno neisty a nepravidelny zdroj, tak potrebujes najst pramen/potocik, a potrebujes mat nieco v com vodu z neho prevaris, a na to ti skleneny pohar nepomoze, praskne pri prvom, alebo maximalne druhom pokuse o take pouzitie.
super obrazok.
ale zas postavit plt nie je az take tazke, skor by sa hodila nejaka vseobecna prirucka "ako prezit na tropickom ostrove", s obrazkami alebo aspon popismy jedlych rastlin, vlakenitych z ktorych sa da vyrobit lano, nakresy ako postavit pasce na zver a podobne, vies, aby mal clovek lepsiu sancu dost dlho prezit aby mal cas si tu plt postavit =D
Inak na ostrove asi bude fakt problem s tym, ze vo vode z pramena budu mikroorganizmy, napr. z uhynutych zvierat. Je to i na SR, kde su neoficialne pramene. Clovek sice moze prezit, ale dlhodobo z toho pit vodu je nedobre.