V poslednej dobe si okolo seba často všímam, ako každý hovorí o užívaní života. Často však tí ľudia vidia užívanie života v alkohole, nezáväznom sexe, drogách a ostatných podobných veciach. Zrejme je to dobou, ale niekedy podľa mňa mali ľudia svoje hodnot
Rodina, priatelia, šport...mi dačo hovor...práve som prišiel od kamoša lebo robil dom...ani neviem načo som tam išiel ked každý pil a bol na totálku ...a ked niekomu povieš, že nepiješ, nefajčíš, nehúliš tak si vraj nevieš užívať život a si škrob, gratulujem takým tupelám príď v lete na Šíravu a zistíš, čo je to od*ebaný národ a tie deti "štýlové" bez občianskeho, ktoré nevedia ani o svete...
ako ja neodcudzujem iných...ich život, ich cesta...ja som si svoju vybral
Hej no dosť tak to jediné čo v škole počúvam je len kto s kym pil alebo kto koho chce zbiť a podobné kktiny
Ja nepijem, nefajčím, nedrogujem a som spokojný len mi vadí že nemam s kym hrať basketbal..
@2 jj, na kamenec je pocas sezony vecer a duplom, ked ma motel nejaku akciu, zbytocne vobec ist dole na stanky. tam je to totalne prepchate ozratymi detmi/adolescentmi, nasiroko chodia 4 kilometre, s flaskami v rukach, olizujuc sa a vykrikujuc ako najati. snad jedine v nedelu sa tam oplati ist dole
šak nech sa zdrogujú na smrt za mňa,takých ľudí neľutujem ktorí umrú vlastnou debilitou..čím viac ich bude tým bude menej takýchto tupcov....ako sa hovorí "čím viac samovrahov,tým menej samovrahov"
@shooty
"Zrejme je to dobou, ale niekedy podľa mňa mali ľudia svoje hodnoty úplne niekde inde a aj ich užívanie života vyzeralo úplne inak"
napríklad hippies v 60tych rokoch, hej?
užívanie života je čokoľvek čo je ti príjemné a má pre teba nejaký (akýkoľvek) zmysel.
pre mňa je to aj to na čo sa sťažuješ.
a aj iné veci, o ktorých si zatiaľ len myslím že tam patria, lebo som nemal možnosť ich robiť, a ešte dlho ani nebudem mať (ak niekedy vôbec).
ono... ide aj o to s kým, vieš? alkohol/drogy z ľudí nerobia nutne tie tlupy čo spomínaš, poznám ľudí čo keď sú opití tak sú milí a vtipní a zábavní, takých čo keď sú zhulení tak sa s nimi dajú nesmierne zaujímavé rozhovory... a daní ľudia sú takí obvykle aj za triezva, keď majú na to náladu... čiže skôr ide o to že s ľuďmi z daných tlúp na ktoré sa sťažuješ by si nechcel byť ani za triezva, to ako sa správajú opití je dôsledok toho akí sú, nie ani tak dôsledok alkoholu/drog.
inak, pod užívaním si života si človek obvykle asi predstaví zábavné a zaujímavé veci, asi každý. zábavných a zaujímavých vecí je dosť veľa, bungee jumping, skoky s padákom, jazda na vodnom/snežnom skútri, potápanie do vrakov lodí, pilotovanie lietadla, závodenie na autách/motorkách, zažívanie bežného sveta skrz vnímanie pozmenené alkoholom alebo drogami...
...akurát niektoré z tých vecí sú dostupnejšie (či už finančne, alebo akokoľvek inak) a niektoré menej.
a pochopiteľne že sa človek venuje tým, ktoré sú mu dostupné.
@shooty .. toto je len dočasný spôsob "šťastia" a ľudia sú tak mimo že im stačí tento dočasný pocit namiesto postarania sa o šťastie na celý život ... Osobne pod šťastím vidím úspech a to, že sa každé ráno tešíte kedy vstanete z postele
Ja to doslova neznasam toto slovne spojenie, zivot sa deli na chvile ked pracujeme a ked mame volny cas a mali by sme sa snazit robit prospesne veci pre seba i pre druhych v oboch pripadoch. Ako vidim vacsina plebsu si mysli, ze ked sa neozeru poriadne alebo neurobia nejaku primitivnu vec a potom sa s tym vychvalia po socialnych sietach tak si neuziju zivota. Poznam tie slova: My ideme zit, ty budes doma ? Ano ja doma nebudem zit, alebo ked si pojdem zabehat, to je onicom, lebo zabava a zivot je pre nich 3 promile v krvi 150. Decibelov, a sukania za kazdym rohom. Hnusi sa mi to cele.
Moja droga su skor hry. Na pc. A hudba. A jedlo. A samota. Ale tie hry uz nie len aj tak to bolo tak intenzivne obdobie ze nemozem nespomenut. Vtedy ma fest otravovali ludia tak som musela nejak kompenzovat. Teraz so viac sama tak netreba.
ja keď som si užívala život, tak som veľa cestovala a po koncertoch v piatky a soboty chodila, ale nechlastala som, čo niektorí "punkáči" na koncertoch nedokázali stráviť
to "ideme piť" a podobné, je mi strašne nesympatické a celkovo sa s takými ľuďmi ani nebavím, nemám rada opilcov
Pod pojmom uzivanie si zivota si vybavim dobre jedlo, dobry sex, vela slnka a vyletov, spoznavanie nepoznaneho, travenie casu s ludmi ktori mi sedia a obohacuju ma, venovanie sa tomu co lubim - anglictina + do buducnosti je urcite predpoklad najst si pracu ktora ma bude bavit, aby som si cely den mohla vychutnavat
Drogy idu absolutne mimo mna, alkohol nevravim ze si nedam ale za uzivanie si zivota to fakt nepovazujem. Avsak sex je vseobecne super, ten si doprajem vzdy ked potrebujem.
hej je to urcite dobou lebo v staroveku si uzivali zivot tym ze si kotulali drevene koleso a nechapem preco to tak neni aj teraz omg
no ale vazne teraz, hippisacka era ti nieco hovori ? ti si uzivali dost alebo rozny spevaci, rockstars a neviem kto vsetko tiez to bolo len o sebe a drogach a alkohole.
jednoducho kazdy nech si uziva zivot tak ako chce, uz je tu v priebehu tyzdna asi osemdesiate forum s moralizujucim podtonom. ty si uzivaj zivot ako chces, ale ak niekoho bavi najebavat sa a popri tom si to s kazdym rozdavat tak nech to preboha robi.
lebo takto je to najjednoduchšie a je to ľahko splniteľné, bez námahy. chvíľu to naozaj vyzerá tak, ako keby to bolo ono
a veď aj to predsa treba..kopa ľudí a plno zážitkov. tiež v tom spoznáš seba, čo si a čo nie. a zas nemyslím že by to bolo iba o tom a že by nerobili aj niečo iné. len o tom sa najčastejšie vraví a píše, lebo vtedy vzniká najviac historiek.
podla mna uzivanie si zivota znamena byt stastny a ano, kazdy ma tie hodnoty inde a robi ho stastnym nieco ine. pokial tym neublizuje nikomu inemu, pre mna za mna nech su to aj drogy a nezavazny sex, ak je on vdaka tomu stastny (co ale v konecnom dosledku na zaklade tohoto podla mna nebude), nech to kludne robi a povazuje to za svoj sposob uzivania si zivota.
asi je normalne, ze sa tie hodnoty s vyvojom spolocnosti kus menia, rovnako ako su vsetky tie veci viac dostupne a proste kazdy nech si robi co sa mu paci, ak, ako som povedala, tym neublizuje inym..
pre mna napriklad uzivat si zivot znamena vela cestovat, travit vela casu vonku, spoznavat nove miesta, mat ludi ktori ma lubia a travia so mnou cas; dalej sem tam spravit nieco necakane a spontanne, proste nejaky obrat, takisto k tomu patri pozitok z dobreho jedla, ale urcite do toho zaradujem aj ten alkohol, uz sa nezvyknem nejako opijat, ale par poharov vina z casu na cas mi pride ako prijemna forma uvolnenia sa a tak to tiez radim k uzivaniu si zivota
Ja si užívam život, že chodím von s ľuďmi, ktorých mám rada, chodíme tancovať, športovať, vymýšľame akcie, vždy niekde som a niečo robím. A to nefajčím, nedrogujem a pijem len príležitostne.
@zuzs@11
"a ľudia sú tak mimo že im stačí tento dočasný pocit namiesto postarania sa o šťastie na celý život ..."
to bude tým že svet je tak precízne vyladený aby sa šťastie na celý život dosiahnuť nedalo, a aby pritom ilúzia že sa to dá bola všadeprítomná a motivovala ich investovať každú kvapku energie na šťastie niekoho iného pričom majú pocit že ju investujú do toho svojho.
a potom ľuďom ktorí túto ilúziu prekukli sa vraví že stratili ilúzie (hah), a že majú depresie, a podobne.
@afew
pre mňa to tiež bývali hry, ale potom sa tej samoty navŕšilo toľko, že prestali stačiť. a hudba... väčšina už jej po 14tich vedomých rokoch života znie prakticky rovnako a je problém nájsť niečo zaujímavé čo by znelo novo, takže to už tiež príliš neúčinkuje...
@willbebetter
"Avsak sex je vseobecne super, ten si doprajem vzdy ked potrebujem."
hej, vidíš, na ten som zabudol. doslova, takým spôsobom akým zabudneš na niečo čo sa k tebe dlhú dobu ani nepriblížilo
@mygate
"len o tom sa najčastejšie vraví a píše, lebo vtedy vzniká najviac historiek."
presne. odkiaľ je tá odpoveď na otázku "prečo všetci furt len pijú?", že "lebo máloktorá dobrá historka začína slovami 'keď sme boli v McDonalds na šaláte'" ?
nezaväzny sex a drogy to je uz vyssi level ...
a uzivat zivot sa da hocijako ..kazdy ma ine potreby
rob to co na naplna stastim ..ak su to drogy ..droguj ..
I dont care
@midnight@7
Hippies v 60. rokoch trvalo iba isté obdobie, a aj to poväčšine iba v Amerike. Hippies však nebolo iba o drogách, ale aj o iných veciach (o láske, miery, tolerancií etc.), ale tieto veci sa akosi prehľadajú, lebo pre niekoho to nie je podstatné. Podstatné je to, že brali drogy, to je jediné čo robili, preto to treba vyzdvihovať. To isté je aj čo sa týka Boba Marleyho. Väčšina mladých ľudí vie o ňom iba to, že bral drogy, ostatné veci ich o ňom nezaujímajú.
V prvom rade, ja sa nesťažujem, iba sa pýtam čo si o tom myslia ostatní ľudia. Sťažovanie nemá zmysel, to som už dávno pochopil. Mňa hlavne zaujímalo to, prečo väčšina (mladých) ľudí vidí užívanie života, zábavu práve v alkohole a v drogách. Áno, možno je sranda, keď sa ľudia opijú alebo zdrogujú, ale o čom to celé je? Historky môžu vznikaj ak úplne inak, ako iba vďaka alkoholu, preto ja osobne v tomto nevidím žiaden zmysel. Ak by človek chcel, vedel by sa zabaviť aj inak, a čo je podstatné, hlavne zadarmo. Čo má človek z takých zážitkov, ktoré si v podstate často ani nepamätá, lebo dostane okno? A navyše je mu ešte na druhý deň zle. Preto ja v tomto vidím viac nevýhod, ako výhod.
Ja osobne by som si užívanie života predstavoval tak, ako si spomenul. Cestovanie, šport, plnenie si životných snov a cieľov a mnoho ďalších zaujímavých vecí, pri ktorých sa dá tiež získať strašne veľa zážitkov. Takéto zážitky môžem povedať v podstate hocikomu, a navyše si o mne aspoň nepomyslia, že som alkoholik a že sa inak zabaviť neviem. Navyše takéto užívanie života môže človeku dosť pomôcť, čo sa týka zdravia, alebo aj osobného rastu.
@zuzs Oni sa asi riadia tým známym "žijeme len raz, práve tu a práve teraz", a preto na budúcnosť nemyslia a stačí im, ako ty píšeš, ten dočasný pocit "šťastia". Pritom to podľa mňa ani nie je šťastie v pravom slova zmysle, ale to je diskutabilné, keďže každý považuje za šťastie niečo iné. Jedna veľká chyba ľudí je tá, že si neuvedomujú svoje vlastné šťastie. Ale o tom sa tu nejdem rozpisovať, to je zase o niečom inom
@yoss Súhlasím s tebou, hnusí sa to aj mne. Mám taký pocit, ako keby ľudia nevedeli nič iné robiť, alebo ich nič iné nebavilo, ako iba piť. A pritom je toľko veľa zmysluplnejších vecí, ktorými by mohli tráviť svoj čas a ani by si tým neničili svoje zdravie. Človek si potom aj ťažké hľadá kamarátov, keď pomaly všetci v jeho okolí iba pijú, nerobia nič zaujímavé, a keď ten človek má iné hodnoty a iný zmysel života ako jeho celé okolie.
@kittyboo Možno áno, ale to my samozrejme nemáme odkiaľ vedieť Určite by to bolo zábavnejšie ako alkohol a pod. veci. Áno, hippies mi niečo hovorí a už som to tu vyššie spomenul, že to nebolo len o drogách a alkohole, preto tento argument považujem za bezpredmetný. Mňa len zaujímalo, čo si o tom ľudia myslia. Každý má svoj rozum, nech si robia čo chcú, keď si chcú ničiť zdravie a sú takí primitívni, že sa inak zabaviť nevedia, nech sa páči, ich život. V dnešnom svete je sebeckosť na prvom mieste, to vidím aj z tvojho príspevku. Ak sa ti toto fórum nepáči, tak si ho nemusela komentovať, každopádne ďakujem za tvoj ctený názor.
@miraculeux Takéto zmýšľanie má čoraz menej mladých ľudí, ale som rád, že sa nájdu výnimky ako ty, ktoré sa vedia zabávať aj bez návykových látok. Za to ťa uznávam
mam 17rokov a mesto drog robim zapasenie,chodim do posilovne a hravam futbal+gitara,niekedy BIKE ked sa zviši čas vypijem tak raz za 3mesiace ale inač nič len sem tam si dam jednu cigaretku ale nedrogujem a ani ma to nelaka niektori moji kamarati v mojom veku každy tyžden piju a robia p*čoviny a zhanaju "jebačku" a maju uplne u piči čo im povedia rodičia ked pride domov o pol 3 rano a su ožraty
Myslim si, ze je ta velke hovno do toho preco ini robia veci, ktore robia. Navyse na zaklade coho chces determinovat "uzivanie si zivota"? Pozeras sa na to len cez svoju optiku a teda to vzdy ostane len v rovine subjektivnych zvastov.
@tommyhot No, ďalší sebecký názor. Tie sa tu množia ako huby po daždi Ja sa do života nikomu nepchám a ani nikomu život neriadim, iba som chcel vedieť názor na túto vec aj od ostatných ľudí, aby som sa na to nepozeral iba cez "svoju optiku". A v rovine "žvástov" ostane všetko, čo za žvásty budeš považovať.
@shooty co je na tom sebecke, ze chcem aby sa staral o svoj zivot a nie o zivoty inych? Iny nazor ako si ocakaval ti tu par ludi dalo a snazil si sa ho za kazdu cenu vyvratit. Ty nechces pochopit, preco si ludia uzivaju zivot pitim alkoholu, jedine o co ti podla mna ide je sa vyvysovat nad nich, lebo ty alkohol nepijes, alebo pijes len v minimalnej miere.
Navyse este raz sa ta opytam, ako chces determinovat "uzivanie si zivota", lebo hned v prvom prispevku si dal jasne najavo, ze alkohol to nie je?
@tommyhot Ja sa starám o svoj život, ale niekedy nie je naškodu sa zaujímať aj o druhých ľudí. Neviem či poznáš jeden veľmi pekný citát, ktorý povedal Dale Carnegie. Každopádne znie takto: "Za dva mesiace môžeš získať viac priateľov tým, že sa budeš zaujímať o iných ľudí než môžeš získať za dva roky tým, že sa budeš usilovať o to, aby sa iní ľudia zaujímali o teba.". Myslím si, že to je dosť výstižné, a nepotrebuje to komentár. Takže kľudne sa zaujímaj len o seba a buď sebec, mňa do toho nič. Pointou tohto fóra však bolo to, aby som vedel názor druhých ľudí na túto vec, už som ti to napísal v predchádzajúcom príspevku, ale zrejme si tomu nepochopil. Čiže ja v tomto nikde nevidí "staranie sa do života druhých ľudí". Čo je zlé na tom, keď som zvedavý a zaujímajú ma aj názory iných ľudí? Či to mám žiť vo svojom svete, uzatvorený, mať iba svoju pravdu, ktorá pravdou ani nemusí byť a nerozširovať si obzory, lebo ak by som sa spýtal niekoho na názor, tak sa do neho automaticky starám. To je "logické".
Ja nechcem nijako determinovať užívanie si života. Chcel som vedieť iba ako si ho užívajú iní ľudia a čo si o tom myslia. That's all. A už vonkoncom som nikoho názor nevyvracoval. Tak ako oni povedali svoj, tak som naňho zareagoval svojim názorom. Ja nepijem, ani nedrogujem, takže si to veľmi správne pochopil. Ale vyvyšovať sa nechcem a ani to neplánujem. Každopádne, si protirečíš, lebo mne "zakazuješ" aby som sa staral o životy druhých ľudí a to isté robíš ty. Staráš sa do toho môjho. Aké ironické.
A takto funguje slovenská "demokracia". Človek chce vyjadriť svoj názor (myslím si, že na to sú tieto fóra aj založené), zaujíma ho názor iných a automaticky sa musia vždy ozvať ľudia, ktorí všetko obrátia proti nemu a nakoniec mu povedia, aby bol ticho.
@shooty nepoznam ten citat, ale dava zmysel. Kazdopadne neviem ako si dosiel k tomu, ze sa zaujimam len o seba, ale aj keby tak je rozdiel zaujimat sa len o seba a rozdiel starat sa inym do zivota, pripadne este aj posudzovat ich sposob zivota.
Ak sa nechces vyvysovat, tak na co tie hlupe poznamky typu:
"Čo má človek z takých zážitkov, ktoré si v podstate často ani nepamätá, lebo dostane okno? A navyše je mu ešte na druhý deň zle."
Takymi poznamkami jasne davas najavo, ze chces druhych poucovat o tom co je spravne a co nie.
Nic ti nezakazujem a ani sa do tvojho zivota nestaram. Keby ano, tak to robim rovnakym sposobom ako ty: "preco nepijes a nedrogujes? ved to musis byt riadne nudny a uricte sa s tebou neda ani normalne porozpravat"
A nehraj sa na urazeneho, take finty na mna neplatia. Ja nechcem aby si bol ticho, rozpravaj si co chces, ale ked budem mat pocit, ze si ides nad niekym honit ego, len preto, ze robi veci inak ako ty, tak ver, ze sa ozvem. To je cele
@midnight ále ale šťastie na celý život nie je len ilúzia avšak ak do zaradzuješ luxus komfort a najlepšie autá tak takto to asi nefunguje, šťastie je to keď tvoj bežný deň ťa poteší viac než sen a jj existuje to len človeka čaká ťažšia cesta, kedy si musí zvoliť cesty, kt su správne nie tie, kt sú najkratšie a najjednoduchšie...celé šťastie je vlastne individuálne a môžeš sa rozhodnúť aký chceš byť @shooty presne mohol by sa zaviesť nejaký deň úsmevu alebo čo.... A v podstate ľudia fungujú tak, že ak je jeden šťastný tak to šíri ďalej...ak je jeden "nervózny" ptm sú všetci a tak vyzerá SR ptm
@zuzs
"šťastie na celý život nie je len ilúzia"
...hovorí 17ročná...
sorry, nemyslím to v zlom, ale... hm.
"a môžeš sa rozhodnúť aký chceš byť"
...ehm.
raz v živote sa mi podarilo zmeniť, trvalo to 6 rokov a stálo to neustálu kontrolu všetkého, myšlienok, konania, potláčania toho čo som bol, čiže seba...
...čiže ti závidím ak pre teba je zmena svojej osobnosti ako prezlečenie trička. a z toho ako píšeš to tak znie.
@afew snažím sa nezabiť (čo je niekedy ťažké), nebyť všímaný (čo je väčšinu času ľahké, keďže je to defaultný stav, a len občas mi drbne že sa pokúsim získať od niekoho trošku pozornosti, ale je mi veľmi rýchlo vysvetlené že je to chyba a zlé a trápne), a popritom čo najviac plýtvať časom nech to mám celé čo najskôr za sebou... eh, počkať, na čo presne sa pýtala tá otázka?
...aha, tak dobre odpovedám.
hej, a snažím sa ignorovať že ma nič nebaví, nezaujíma, a že v ničom nevidím zmysel.
Aj v minulom storočí, teda aspoň v druhej polovici si ľudia "užívali" život takto... Aj môj otec, aj moja mama mi hovorili svoje zážitky z mladosti, a dosť mi to pripomenulo našu dobu.
Ale predstav si, nie každý je takýto. Je takých veľmi, VEĽMI veľa ľudí, no nie každý je takýto. Niektorí majú iné ciele, a nie všetci sú takí rovnakí. Nemôžeš každého hodiť do toho istého vreca.
@midnight jžš jj mám trapnych 17 rokov asi sa idem zab... ale nie kto povedal že s pribúdajúcim vekom pribúda múdrosť a skúsenosti a nie o detstve fakt nechcem hovoriť.. a jj šťastie beriem reálne keďže to vidím ako zmysel života... Čo berieš ako zmysel života ty?
@afew ďalší človek ktorý nechápe rozdiel medzi príčinou a dôsledkom? Čo je presvedčený že po cca 5minútovom rozhovore s niekým môže v pohode dotyčnému vysvetľovať aký je a vynášať nad ním súdy?
okej, vyjadruješ sa ako človek u ktorého by bolo lepšie keby ma odsúdil už od pohľadu, aby som na teba nemusel vyplýtvať ani tých 5 minút.
A prečo?
Drogy- ľudí niekedy baví mať tie stavy. Robiť hovadiny a neuvedomovať si to tak... Inak neviem..proste človek sa uvoľní a vidia v tom väčšiu zábavu.
Alkohol- to občas nechápem aj ja..rozjebať sa, čo je na tom super? Trochu si vypiť, to ešte pochopím, ale inak to nechápem, až tak veľmi.
A tiež sa človek uvoľní, vyblázni.
@shooty To máš pravdu, že je ťažko si nájsť tých správnych priateľov, ale oni sa vyselektujú postupne, no musíš rátať s tým, že tí ostatní, prevažne extroverti budú tebou opovrhovať...
@zuzs
nenarážal som na tvoj vek v tomto zmysle, ale skôr v tom, že "si na 17tom kilometri 80kilometrovej trate a s úplnou istotou vyhlasuješ že celá daná trať je zvládnuteľná v pohode a s úsmevom, napriek tomu že netušíš kadiaľ vedie, či cez himaláje, alebo moriu, alebo saharu, alebo cez všetky tri"
čiže tvoj optimizmus ma fascinuje a závidím ti ho, ale bol by som zvedavý čo povieš tak za 30 rokov keby si znovu narazila na túto starú diskusiu.
...ale zas je dosť možné že to isté, lebo ľudia s touto dávkou optimizmu zvyknú mať naozaj taký život...
"Čo berieš ako zmysel života ty?"
na základe čoho predpokladáš, že (môj) život nejaký zmysel má?
@midnight si sam a putas pozornost nevhodnym sposobom za ktory ta hresia a podla teba je zle ked odhadujem ze mozno si fetak. Tak sorry ze davas taku siroku definiciu ze jedna zo skupin ktore definicii vyhovuju je fetak a prave ta skupina su fetaci napisala som ,,asi" takze je to len odhad a nie sud...mohol si napisat normalne hned co robis a nie tuna sa vyhovarat a este napisat ze ,,aka je otazka? Tak odpovedam "a pritom dat uplne irelevantnu odpoved...
@tommyhot A ja zase neviem, ako si prišiel na to, že sa niekomu starám do života. Takže sme si kvit. Tie moje "hlúpe" poznámky, sú len vyjadrením môjho názoru, nič viac, nič menej. Na nikoho som nimi nemieril, nechcel som sa vyvyšovať a už vôbec nie niekoho poučovať. Ak to už niekto zobral osobne, a pochopil to tak, že sa vyvyšujem, alebo že niekoho odsudzujem, tak to je už len jeho problém, nie môj. Ja som len povedal, ako to vnímam ja, a že v tom nevidím zmysel. Ja sa nehrám na urazeného, nemám dôvod, a určite si nad nikým "nehoním ego". Neviem čo je zlé na tom, že som sa spýtal na názor druhých. To, že sa napr. tebe zase nepáčia moje názory mi vôbec žily netrhá, len nechápem, prečo by som sa nemohol spýtať a vyjadriť svoj názor. Myslím, že na to mám právu a nemusel si na mňa hneď "vyskočiť". Zrejme aj tak sme sa len nepochopili a došlo k nedorozumeniu, takže to už neriešim
@zuzs To by bol veľmi pekný deň, ale bolo by škoda ho obmedzovať iba na určitý dátum. Najlepšie by bolo, keby také dni boli vždy Úsmev je nákazlivý, a tak isto aj pozitívna nálada je oveľa viac nákazlivejšia, ako tá negatívna, preto treba byť pozitívny, prinajhoršom sa tak aspoň tváriť, aj to občas pomáha
ja povazujem sa uzivanie si zivota to, ze som absolutne slobodny v tom, co robim..a najslobodnejsie sa citim vtedy, ked si trochu upijem (ale nie za opijem do nemoty) a nemam zabrany zit svoj zivot...ja si myslim, ze ak niekto berie za uzivanie si zivota citanie knihy, je to jeho vec...je to super...ak niekto ma proste rad nezavazny sex, tiez jeho vec...ved ked mu to prinasa radost a nikomu to neublizuje, tak preco nie....len si myslim, ze je debilita si uzivat nezodpovedne! takze pekne si vypit, ale neopit, pouzivat kondomy, drogy nie a netravit cas s ludmi, ktori ma nikam neposuvaju....
@echoechoecho Lenže nezáväzný sex v konečnom dôsledku môže niekomu ublížiť, aj keď sa na začiatku zdá, že neubližuje nikomu. Síce sa môžu dvaja ľudia dohodnúť, že pôjde iba o sex a žiadne city do toho vkladať nebudú, v niektorých prípadoch sa to však nepredvídateľne a nechcene zvrhne a jedna strana môže po tom k danej osobe začať niečo cítiť, a v tom prípade tam už o nejaké to ubližovanie ide.
@shooty tak uved nejaky priklad ako si v staroveku ci kerej dobe ludia uzivali nech som v obraze ale z casti suhlasim s tvojim nazorom kedze aj na diskoteke sa da perfektne zabavit aj bez alko a inch drog
@olivamnam Príklad neuvediem, resp. uviedol som tu už svoj názor, čo ja považujem za užívanie života. Len nechápem, prečo keď poviem, že kedysi v minulej dobe (čo nie je nijako definované, kľudne to môže byť aj len 10 rokov dozadu), každý hneď zájde do extrému a hovorí o staroveku. Nevermind.
@miraculeux Veď práve preto som ti ho dal Pochvala viacej poteší a možno aj posunie človeka, ako niečo negatívne. A človeku to niekedy aj zlepší sebadôveru Tak keď sme z rovnakého kraja, potom sa ani nečudujem, že ťa uznávam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
ako ja neodcudzujem iných...ich život, ich cesta...ja som si svoju vybral
Ja nepijem, nefajčím, nedrogujem a som spokojný len mi vadí že nemam s kym hrať basketbal..
"Zrejme je to dobou, ale niekedy podľa mňa mali ľudia svoje hodnoty úplne niekde inde a aj ich užívanie života vyzeralo úplne inak"
napríklad hippies v 60tych rokoch, hej?
užívanie života je čokoľvek čo je ti príjemné a má pre teba nejaký (akýkoľvek) zmysel.
pre mňa je to aj to na čo sa sťažuješ.
a aj iné veci, o ktorých si zatiaľ len myslím že tam patria, lebo som nemal možnosť ich robiť, a ešte dlho ani nebudem mať (ak niekedy vôbec).
ono... ide aj o to s kým, vieš? alkohol/drogy z ľudí nerobia nutne tie tlupy čo spomínaš, poznám ľudí čo keď sú opití tak sú milí a vtipní a zábavní, takých čo keď sú zhulení tak sa s nimi dajú nesmierne zaujímavé rozhovory... a daní ľudia sú takí obvykle aj za triezva, keď majú na to náladu... čiže skôr ide o to že s ľuďmi z daných tlúp na ktoré sa sťažuješ by si nechcel byť ani za triezva, to ako sa správajú opití je dôsledok toho akí sú, nie ani tak dôsledok alkoholu/drog.
inak, pod užívaním si života si človek obvykle asi predstaví zábavné a zaujímavé veci, asi každý. zábavných a zaujímavých vecí je dosť veľa, bungee jumping, skoky s padákom, jazda na vodnom/snežnom skútri, potápanie do vrakov lodí, pilotovanie lietadla, závodenie na autách/motorkách, zažívanie bežného sveta skrz vnímanie pozmenené alkoholom alebo drogami...
...akurát niektoré z tých vecí sú dostupnejšie (či už finančne, alebo akokoľvek inak) a niektoré menej.
a pochopiteľne že sa človek venuje tým, ktoré sú mu dostupné.
to "ideme piť" a podobné, je mi strašne nesympatické a celkovo sa s takými ľuďmi ani nebavím, nemám rada opilcov
Drogy idu absolutne mimo mna, alkohol nevravim ze si nedam ale za uzivanie si zivota to fakt nepovazujem. Avsak sex je vseobecne super, ten si doprajem vzdy ked potrebujem.
no ale vazne teraz, hippisacka era ti nieco hovori ? ti si uzivali dost alebo rozny spevaci, rockstars a neviem kto vsetko tiez to bolo len o sebe a drogach a alkohole.
jednoducho kazdy nech si uziva zivot tak ako chce, uz je tu v priebehu tyzdna asi osemdesiate forum s moralizujucim podtonom. ty si uzivaj zivot ako chces, ale ak niekoho bavi najebavat sa a popri tom si to s kazdym rozdavat tak nech to preboha robi.
a veď aj to predsa treba..kopa ľudí a plno zážitkov. tiež v tom spoznáš seba, čo si a čo nie. a zas nemyslím že by to bolo iba o tom a že by nerobili aj niečo iné. len o tom sa najčastejšie vraví a píše, lebo vtedy vzniká najviac historiek.
asi je normalne, ze sa tie hodnoty s vyvojom spolocnosti kus menia, rovnako ako su vsetky tie veci viac dostupne a proste kazdy nech si robi co sa mu paci, ak, ako som povedala, tym neublizuje inym..
"a ľudia sú tak mimo že im stačí tento dočasný pocit namiesto postarania sa o šťastie na celý život ..."
to bude tým že svet je tak precízne vyladený aby sa šťastie na celý život dosiahnuť nedalo, a aby pritom ilúzia že sa to dá bola všadeprítomná a motivovala ich investovať každú kvapku energie na šťastie niekoho iného pričom majú pocit že ju investujú do toho svojho.
a potom ľuďom ktorí túto ilúziu prekukli sa vraví že stratili ilúzie (hah), a že majú depresie, a podobne.
@afew
pre mňa to tiež bývali hry, ale potom sa tej samoty navŕšilo toľko, že prestali stačiť. a hudba... väčšina už jej po 14tich vedomých rokoch života znie prakticky rovnako a je problém nájsť niečo zaujímavé čo by znelo novo, takže to už tiež príliš neúčinkuje...
@willbebetter
"Avsak sex je vseobecne super, ten si doprajem vzdy ked potrebujem."
hej, vidíš, na ten som zabudol. doslova, takým spôsobom akým zabudneš na niečo čo sa k tebe dlhú dobu ani nepriblížilo
@mygate
"len o tom sa najčastejšie vraví a píše, lebo vtedy vzniká najviac historiek."
presne. odkiaľ je tá odpoveď na otázku "prečo všetci furt len pijú?", že "lebo máloktorá dobrá historka začína slovami 'keď sme boli v McDonalds na šaláte'" ?
aj na mna asi raz dojde
a uzivat zivot sa da hocijako ..kazdy ma ine potreby
rob to co na naplna stastim ..ak su to drogy ..droguj ..
I dont care
Hippies v 60. rokoch trvalo iba isté obdobie, a aj to poväčšine iba v Amerike. Hippies však nebolo iba o drogách, ale aj o iných veciach (o láske, miery, tolerancií etc.), ale tieto veci sa akosi prehľadajú, lebo pre niekoho to nie je podstatné. Podstatné je to, že brali drogy, to je jediné čo robili, preto to treba vyzdvihovať. To isté je aj čo sa týka Boba Marleyho. Väčšina mladých ľudí vie o ňom iba to, že bral drogy, ostatné veci ich o ňom nezaujímajú.
V prvom rade, ja sa nesťažujem, iba sa pýtam čo si o tom myslia ostatní ľudia. Sťažovanie nemá zmysel, to som už dávno pochopil. Mňa hlavne zaujímalo to, prečo väčšina (mladých) ľudí vidí užívanie života, zábavu práve v alkohole a v drogách. Áno, možno je sranda, keď sa ľudia opijú alebo zdrogujú, ale o čom to celé je? Historky môžu vznikaj ak úplne inak, ako iba vďaka alkoholu, preto ja osobne v tomto nevidím žiaden zmysel. Ak by človek chcel, vedel by sa zabaviť aj inak, a čo je podstatné, hlavne zadarmo. Čo má človek z takých zážitkov, ktoré si v podstate často ani nepamätá, lebo dostane okno? A navyše je mu ešte na druhý deň zle. Preto ja v tomto vidím viac nevýhod, ako výhod.
Ja osobne by som si užívanie života predstavoval tak, ako si spomenul. Cestovanie, šport, plnenie si životných snov a cieľov a mnoho ďalších zaujímavých vecí, pri ktorých sa dá tiež získať strašne veľa zážitkov. Takéto zážitky môžem povedať v podstate hocikomu, a navyše si o mne aspoň nepomyslia, že som alkoholik a že sa inak zabaviť neviem. Navyše takéto užívanie života môže človeku dosť pomôcť, čo sa týka zdravia, alebo aj osobného rastu.
@zuzs Oni sa asi riadia tým známym "žijeme len raz, práve tu a práve teraz", a preto na budúcnosť nemyslia a stačí im, ako ty píšeš, ten dočasný pocit "šťastia". Pritom to podľa mňa ani nie je šťastie v pravom slova zmysle, ale to je diskutabilné, keďže každý považuje za šťastie niečo iné. Jedna veľká chyba ľudí je tá, že si neuvedomujú svoje vlastné šťastie. Ale o tom sa tu nejdem rozpisovať, to je zase o niečom inom
@yoss Súhlasím s tebou, hnusí sa to aj mne. Mám taký pocit, ako keby ľudia nevedeli nič iné robiť, alebo ich nič iné nebavilo, ako iba piť. A pritom je toľko veľa zmysluplnejších vecí, ktorými by mohli tráviť svoj čas a ani by si tým neničili svoje zdravie. Človek si potom aj ťažké hľadá kamarátov, keď pomaly všetci v jeho okolí iba pijú, nerobia nič zaujímavé, a keď ten človek má iné hodnoty a iný zmysel života ako jeho celé okolie.
@kittyboo Možno áno, ale to my samozrejme nemáme odkiaľ vedieť Určite by to bolo zábavnejšie ako alkohol a pod. veci. Áno, hippies mi niečo hovorí a už som to tu vyššie spomenul, že to nebolo len o drogách a alkohole, preto tento argument považujem za bezpredmetný. Mňa len zaujímalo, čo si o tom ľudia myslia. Každý má svoj rozum, nech si robia čo chcú, keď si chcú ničiť zdravie a sú takí primitívni, že sa inak zabaviť nevedia, nech sa páči, ich život. V dnešnom svete je sebeckosť na prvom mieste, to vidím aj z tvojho príspevku. Ak sa ti toto fórum nepáči, tak si ho nemusela komentovať, každopádne ďakujem za tvoj ctený názor.
@miraculeux Takéto zmýšľanie má čoraz menej mladých ľudí, ale som rád, že sa nájdu výnimky ako ty, ktoré sa vedia zabávať aj bez návykových látok. Za to ťa uznávam
Navyse este raz sa ta opytam, ako chces determinovat "uzivanie si zivota", lebo hned v prvom prispevku si dal jasne najavo, ze alkohol to nie je?
Ja nechcem nijako determinovať užívanie si života. Chcel som vedieť iba ako si ho užívajú iní ľudia a čo si o tom myslia. That's all. A už vonkoncom som nikoho názor nevyvracoval. Tak ako oni povedali svoj, tak som naňho zareagoval svojim názorom. Ja nepijem, ani nedrogujem, takže si to veľmi správne pochopil. Ale vyvyšovať sa nechcem a ani to neplánujem. Každopádne, si protirečíš, lebo mne "zakazuješ" aby som sa staral o životy druhých ľudí a to isté robíš ty. Staráš sa do toho môjho. Aké ironické.
A takto funguje slovenská "demokracia". Človek chce vyjadriť svoj názor (myslím si, že na to sú tieto fóra aj založené), zaujíma ho názor iných a automaticky sa musia vždy ozvať ľudia, ktorí všetko obrátia proti nemu a nakoniec mu povedia, aby bol ticho.
Ak sa nechces vyvysovat, tak na co tie hlupe poznamky typu:
"Čo má človek z takých zážitkov, ktoré si v podstate často ani nepamätá, lebo dostane okno? A navyše je mu ešte na druhý deň zle."
Takymi poznamkami jasne davas najavo, ze chces druhych poucovat o tom co je spravne a co nie.
Nic ti nezakazujem a ani sa do tvojho zivota nestaram. Keby ano, tak to robim rovnakym sposobom ako ty: "preco nepijes a nedrogujes? ved to musis byt riadne nudny a uricte sa s tebou neda ani normalne porozpravat"
A nehraj sa na urazeneho, take finty na mna neplatia. Ja nechcem aby si bol ticho, rozpravaj si co chces, ale ked budem mat pocit, ze si ides nad niekym honit ego, len preto, ze robi veci inak ako ty, tak ver, ze sa ozvem. To je cele
@shooty presne mohol by sa zaviesť nejaký deň úsmevu alebo čo.... A v podstate ľudia fungujú tak, že ak je jeden šťastný tak to šíri ďalej...ak je jeden "nervózny" ptm sú všetci a tak vyzerá SR ptm
"šťastie na celý život nie je len ilúzia"
...hovorí 17ročná...
sorry, nemyslím to v zlom, ale... hm.
"a môžeš sa rozhodnúť aký chceš byť"
...ehm.
raz v živote sa mi podarilo zmeniť, trvalo to 6 rokov a stálo to neustálu kontrolu všetkého, myšlienok, konania, potláčania toho čo som bol, čiže seba...
...čiže ti závidím ak pre teba je zmena svojej osobnosti ako prezlečenie trička. a z toho ako píšeš to tak znie.
@afew snažím sa nezabiť (čo je niekedy ťažké), nebyť všímaný (čo je väčšinu času ľahké, keďže je to defaultný stav, a len občas mi drbne že sa pokúsim získať od niekoho trošku pozornosti, ale je mi veľmi rýchlo vysvetlené že je to chyba a zlé a trápne), a popritom čo najviac plýtvať časom nech to mám celé čo najskôr za sebou... eh, počkať, na čo presne sa pýtala tá otázka?
...aha, tak dobre odpovedám.
hej, a snažím sa ignorovať že ma nič nebaví, nezaujíma, a že v ničom nevidím zmysel.
Ale predstav si, nie každý je takýto. Je takých veľmi, VEĽMI veľa ľudí, no nie každý je takýto. Niektorí majú iné ciele, a nie všetci sú takí rovnakí. Nemôžeš každého hodiť do toho istého vreca.
okej, vyjadruješ sa ako človek u ktorého by bolo lepšie keby ma odsúdil už od pohľadu, aby som na teba nemusel vyplýtvať ani tých 5 minút.
Drogy- ľudí niekedy baví mať tie stavy. Robiť hovadiny a neuvedomovať si to tak... Inak neviem..proste človek sa uvoľní a vidia v tom väčšiu zábavu.
Alkohol- to občas nechápem aj ja..rozjebať sa, čo je na tom super? Trochu si vypiť, to ešte pochopím, ale inak to nechápem, až tak veľmi.
A tiež sa človek uvoľní, vyblázni.
nenarážal som na tvoj vek v tomto zmysle, ale skôr v tom, že "si na 17tom kilometri 80kilometrovej trate a s úplnou istotou vyhlasuješ že celá daná trať je zvládnuteľná v pohode a s úsmevom, napriek tomu že netušíš kadiaľ vedie, či cez himaláje, alebo moriu, alebo saharu, alebo cez všetky tri"
čiže tvoj optimizmus ma fascinuje a závidím ti ho, ale bol by som zvedavý čo povieš tak za 30 rokov keby si znovu narazila na túto starú diskusiu.
...ale zas je dosť možné že to isté, lebo ľudia s touto dávkou optimizmu zvyknú mať naozaj taký život...
"Čo berieš ako zmysel života ty?"
na základe čoho predpokladáš, že (môj) život nejaký zmysel má?
@zuzs To by bol veľmi pekný deň, ale bolo by škoda ho obmedzovať iba na určitý dátum. Najlepšie by bolo, keby také dni boli vždy Úsmev je nákazlivý, a tak isto aj pozitívna nálada je oveľa viac nákazlivejšia, ako tá negatívna, preto treba byť pozitívny, prinajhoršom sa tak aspoň tváriť, aj to občas pomáha
@miraculeux Veď práve preto som ti ho dal Pochvala viacej poteší a možno aj posunie človeka, ako niečo negatívne. A človeku to niekedy aj zlepší sebadôveru Tak keď sme z rovnakého kraja, potom sa ani nečudujem, že ťa uznávam