ja by som chcela prvé dieťa tak okolo 25tky. ak budem mať samozrejme stáleho partnera a budeme obaja dostatočne finančne zabezpečný .. a druhé tak do 30tky
Vek je iba cislo, dolezita je rozumova vyspelost (a samozrejme to, ci sa dana osoba na dieta citi) - a hlavne financna situacia. Niektori nie su na dieta pripraveni po tridsiatke, niektori maju prve dieta hned po dvadsiatke.
Deti sa rodia bez ohladu na to, ci je kriza, alebo nie. Kto odklada, preklada, planuje a zvazuje sa moze povazovat za uvedomeleho, vzdelanejsieho, ci inteligentnejsieho. Ale z takeho planovania moze byt dvojsecna zbran.
@mefistofel ale su, vynimky sa vzdy najdu. Ja som mala na strednej spoluziacku, ktora v 19 rokoch tuzila po dietati, do pol roka od konca skoly sa s (dlhorocnym) partnerom vzala, do roka mali dieta, nedavno druhe a nikdy by nemenila. Ona bola uz v skole niekde inde ako my ostatni.
Tiez poznam manzelsky par (zobrati ked mali 21,23r.), ktori sa uz 2 roky snazia o babo. A su vyspelejsi ako podaktori jednici z vyssich rocnikov.
Ono zalezi aj na tom, ako si vychovany, v akom prostredi zijes, nie vsetci su ako drviva vacsina dnesnych mladych.
A ano, je to aj dobou, v minulosti bolo bezne mat v 20 (pomaly uz druhe) dieta.
A co sa tyka fyzickej vyspelosti, kdesi som citala, ze zenske telo je najlepsie pripravene na tehotenstvo od 18-30, cim nizsi vek, tym samozrejme lepsie. To sa tyka samozrejme len fyzickej stranky.
Osobne si ale myslím že najlepšie je v takých 21-23 tak aby po skončení školy mohlo ísť dieťa do škôlky a mamička mohla pracovať na kariére. navyše má to tú výhodu(a to mám od svojich rodičov) že keď to dieťa dospeje do veku že dokáže samostatne fungovať človek má ešte pred 40kou a jednak na tú výchovu v puberte stačí a má viac priestoru na koníčky(To platí aj v prípade že sú ďalšie, mladšie deti. Súrodenci sa postarajú). Samozrejme stále platí to čo som písal vyššie a ak to má byť plánované musia byť tomu vytvorené podmienky.
aj ja som planovala, 27-28 prve dieta.. mam 27, nemam partnera, nic zabezpecene a pravdupovediac, na dieta sa necitim. pred rokom som sa nan citila, ked som partnera mala a lubila ho. pokial sa z neho nevyklul idiot.
nie je to o kariere, o planovani, o odkladani, o tom co chcem alebo nechcem. je to o tom najst cloveka s ktorym to dieta chcem mat.
Zalezi od situacie, naozaj. Ja s priatelom nemame vlastne byvanie a stabilny prijem (ja este planujem studovat, priatel si hlada pracu), takze mat dieta, planovane, by nebolo nic moc. Ak by to bolo inak, obaja sme sa zhodli, ze mlade rodicovstvo ma dost vyhod.. Nemyslim dieta hned v 19, ale v blizsej dobe ako je teraz pre nas realne. Hold, prachy su prachy (a zivot taky kratky).
myslím si, že žena to vycíti, kedy príde ta správna chvíľa - túžba po dieťatku, musí to vychádzať z jej srdiečka a láska dokončí Boží zázrak .............filip
cisto z biologickeho hladiska, je zdrave mat prve dieta tak do 25ky
ale v dnesnej dobe sa to tazko zvlada, nakolko by si zeny mali spravit nejake zabezpecenie
a okolo 30 je uz podla mna na dieta dost neskoro, aj z bilogickeho hladiska to nie je prilis pospesne a tiez by som nechcela mat dieta, ktore ide ledva do puberty, ked ja budem uz v zrelom veku...
v dnesnom svete a pri dnesnych pomeroch asi nikdy. priviest dalsiu dusu na tento spinavy toxicky svet, je nanajvys nerozumne. najprv by sme sa mali pokusit zlepsit pomery (environmentalne, ekonomice i ludske) a potom premyslat nad detmi a nerodit dalsie nevinne tvory do tejto zumpy.
keby sme stale spolu a mame vlastne byvanie tak okolo 26 asi...ale to sa neda naplanovat moze sa stat vselico este dovtedy...rozhodne by som to vsak chcela stihnut pred 30tkou (najlepsie obe deti)
Ja by som chcela dieta mat az ked uz skoncim VS. Mozno aj pocas toho ako budem na VS sa moze stat,ze otehotniem. Ale bude skor aj zalezat od toho ci vobec budem nato pripravena(osobne milujem deti :3) a ci budu financie.
z biologickeho hladiska, co najskor....jasne, ze je tazko doba, tak to nie je take lahke, ale ludia by mali pozerat aj na ine veci...stale sa riesi len kariera, peniaze a co mna zaraza...pohodlnost....ak maju ludia dlhodobeho partnera, byvanie,tak fakt neviem na co cakaju...kym im zoschnu vajecniky?....chcela som dieta urcite do 25...co sa aj stalo, rodila som ako 25roc. .....z biol. hladiska je vhodny vek este skor...... mozno na smiech, ale moje 30rocne bezdetne kamosky si dnes buchaju hlavu o mur, lebo sa im nedari otehotniet..... no prirodu neoblbnes...
ako tu uz zaznelo viackrat, planovat si potomka na "zaklade veku" hovori uz o tom, ze clovek nie je dostatocne vyspely su ovela dolezitejsie faktory ako vek, ja osobne si tvrdo stojim za tym, ze dieta nechcem a nebudem mat az dovtedy, dokedy si nebudem isty, ze dokazem financne zabezpecit partnerku a dieta... mentalna vyspelost je uz samozrejme dalsia vec...
prvé dieťa do 25 potom už je na prvé dieťa podľa mňa neskoro
a mala by mať dieťa keď bude finančne zabezpečená, psychicky zrelá a x iných dôvodov, pri kt. je to dosť paradoxné-keďže by mala mať prvé dieťa do 25 roku života podľa mňa
@sorciera no veď česť výnimkám.. Ale fakt zabezpečenie, psychická zrelosť, kvalitný vzťah (nie s náhodnou známosťou, a nie pod zákonom, v osade, a pod. )
ak má žena prvé dieťa po 30 tak je to dosť neskoro podľa mňa, a ak po 40 tak je to fakt moc už.. takže do 25 je akurát podľa mňa (v mojom prípade škoda rečí)
@corvuscorax jasne, ja suhlasim...len podla mna sa to da, ked sa chce....jasne, ze najdolezitejsie je s kym.....ale ak ma niekto dlhodoby vztah......myslim, ze v 25 sa to da uz aj financne, aj s byvanim, aj s pracou (kedze VS je uz ukoncena)......akoze fakt okolo tej 25tky je to idelane, alebo aspon max. do 30 stihnut to prve...... (ako vravim, priroda nepusti a potom su fakt velke problemy.....aj tu cest vynimkam
úprimne.. cítim, že teraz v mojom veku by to bolo ideálne, no sú okolnosti, vďaka ktorým to posúvam - chcem dokončiť školu, našetriť si nejaké peniaze atď..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
76 komentov
- Či študuje na VŠ
- Či má dobre platené zamestnanie(resp partner)
- Či má stabilného partnera
- Či býva s rodičmi
- Či je ako individuálna osobnosť dostatočne vyspelá
atd.
takže si myslím že od 18 do 30 v závislosti od okolnosti.
Aj keď su mamičky 22-23ročne a viac rokov.
seriously
20-30
Tiez poznam manzelsky par (zobrati ked mali 21,23r.), ktori sa uz 2 roky snazia o babo. A su vyspelejsi ako podaktori jednici z vyssich rocnikov.
Ono zalezi aj na tom, ako si vychovany, v akom prostredi zijes, nie vsetci su ako drviva vacsina dnesnych mladych.
A ano, je to aj dobou, v minulosti bolo bezne mat v 20 (pomaly uz druhe) dieta.
A co sa tyka fyzickej vyspelosti, kdesi som citala, ze zenske telo je najlepsie pripravene na tehotenstvo od 18-30, cim nizsi vek, tym samozrejme lepsie. To sa tyka samozrejme len fyzickej stranky.
aj ja som planovala, 27-28 prve dieta.. mam 27, nemam partnera, nic zabezpecene a pravdupovediac, na dieta sa necitim. pred rokom som sa nan citila, ked som partnera mala a lubila ho. pokial sa z neho nevyklul idiot.
nie je to o kariere, o planovani, o odkladani, o tom co chcem alebo nechcem. je to o tom najst cloveka s ktorym to dieta chcem mat.
a to si nikdy nevyberiete.
Ale fakt, nebola by taká katastrofa, ak by ľudská populácia rapídne klesla, práve naopak :d
ale v dnesnej dobe sa to tazko zvlada, nakolko by si zeny mali spravit nejake zabezpecenie
a okolo 30 je uz podla mna na dieta dost neskoro, aj z bilogickeho hladiska to nie je prilis pospesne a tiez by som nechcela mat dieta, ktore ide ledva do puberty, ked ja budem uz v zrelom veku...
ja si myslím že je to každého osobná vec
Ale inak @4
a mala by mať dieťa keď bude finančne zabezpečená, psychicky zrelá a x iných dôvodov, pri kt. je to dosť paradoxné-keďže by mala mať prvé dieťa do 25 roku života podľa mňa
ak má žena prvé dieťa po 30 tak je to dosť neskoro podľa mňa, a ak po 40 tak je to fakt moc už.. takže do 25 je akurát podľa mňa (v mojom prípade škoda rečí)