Deťurence, zajtra je deň demokracie a študentov, tak mi napadlo, zamyslieť sa nad tým o čom to tu celé je alebo malo byť. JA osobne som zástancom demokracie približne v takej podobe ako je u nás ukotvená v zákonoch (západneho typu), ale prial by som si viac sociálnej rovnosti a menší vplyv oligarchov.
Dufam ze raz sa narodim, nejaka moja dalsia inkarnacia v ozajstnom komunizme kde budu ludia natolko uvedomeli že vobec nebudu potrebovat peniaze k zivotu
Taka diktatura vie mat tiez svoje caro. Ale ano, aj komunizmus. Je jedno kolko prasat je pri koryte a ako sa im dari ked zvysok ludi nema nudzu o nic. Ked mas zabezpecene vsetko co k zivotu potrebujes a mas moznost mat aj viac, tak preco nie. Zmazanie rozdielov medzi bohatymi a chudobnymi je prakticky zakladom. Kazdy rezim ma nieco do seba. Ale skor zalezi na tom kto ho aplikuje.
@1 menší vplyv oligarchov nie je ľahké v parlamentnej demokracii dosiahnuť,iba ak by sme zaviedli tú skutočnú, Aténsku demokraciu, do ktorej by sme preniesli to dobré,čo tu bolo za socializmu.
@riddler priama demokracia je dost tazko realizovatelna podla mna, pretoze to predpoklada, ze o kazdom rozhodnuti v kazdej blbosti by museli vsetci hlasovat... a to je neunosne uz len z financneho hladiska
Nepreferujem ani tak priamu demokraciu na švajčiarsky spôsob,skôr na ten Aténsky. Referendum by sa nerobilo o každej maličkosti,len pri zásadnejších témach. Myslím,že tento systém,ktorý už zrejme nikde vo svete nemajú,len sa niektorými jeho prvkami inšpirujú,je oveľa demokratickejší než to čo máme teraz. Mandát dostávajú volení zástupcovia len na jeden rok,občania ich môžu nielen voliť,ale aj odvolávať a každý je za zákon,ktorý navrhne aj zodpovedný a ak uškodí štátu,je zato potrestaný.
všetko je to to isté len sa to inak volá....vždy je na čele nejaký kkt s pár pätolizačmi okolo seba čo kradne a klame zatial čo ho tí pätolizači za určité odmeny kryjú.
volalo by sa to ... niečo s idealizmom ... a ľudia by kládli dôraz na najdôležitejšie veci v živote, pričom by sa jednalo o spoločnosť v ktorej by nemali zastúpenie ľudia ktorí nerozmýšlajú (tí by už neboli proste) bola by to doba mentálneho osvietenia a najhodnotnejším kultúrnym spojovadlom ľudí by bola veda, pokrok a sociálne zdokonalovanie medziľudských vzťahov vzhladom na zlepšovanie chápania života všeobecne, vesmíru a snahy žiť spokojný a šťastný život v harmónii spolu, v jednote..najzákladnejšia pohonná hmota by bola spolupatričnosť, láska, bádanie a zlepšovanie života a prekonávanie ľudských schopností myslenia...
negatívne vplyvy a väčšina negatívnych ľudských vlastností a emócií by sa proste len prestali používať, kvôli tomu že by nemali prečo byť aktívne u ľudí, nebol by dôvod.
no a osobne by som si život v takej spoločnosti vedel a chcel predstaviť, s takými bytosťami ... asi by som sa konečne cítil dobre medzi takými ľuďmi ktorí sa sústreďujú na skutočnú podstatu vecí a vážia si skutočné hodnoty pri čom by som s nimi mohol emocionálne zdielať celkovo aj život. a až by niekde takáto spoločnosť existovala aj mimo našu planétu, pozvanie by som neodmietol aj keby bol lístok jednosmerný..
existuje podla mňa totiž jedna z možností že sa niekedy tu na Zemi vybuduje takéto globálne politické spoločenstvo, ale netrúfnem si povedať za koľko tisícročí
To čo je za politický systém, že "Oligarchia"? To je skôr degradácia demokracie.
Priama demokracia nie je špatná ale určite by referendum nemohlo byť za každú prkotinu. Jednak ľudia niektorým témam sami nerozumejú a stálo by to štátny rozpočet nemalé finančné prostriedky. Skôr by som bol zástancom decentralizácie štátnej moci, ale na tak malom území ako SR, neviem či by to prospelo.
@melancholik
Sám básnik by to nezhrnul lepšie. Problém je, že takto rozmýšľa veľmi malé percento ľudí a vlastne narážame na podmienku: ľudia, ktorý nerozmýšľajú neexistujú
Anarchia, alebo proste vláda všetkých a nikoho zároveň. Ľudia by sa schádzali vo veľkých halách a spolu schvaľovali zákony. Boli by ľudia, čo by to organizovali, aby tu nebol bordel (aj polícia), nie však riadili.
@samuelm20 velmi strucne si to opisal, myslim, ze tvoj "system" je velmi lahko zneuzitelny...raz by si nacelnik policie povedal, ze "ok, mam zlu naladu, tak si ulovim nejake zeny"...a pod... anarchia je dost malo filozoficky spracovana, co vyplyva uz z jej podstaty, jedinym zakonom anarchie je podla mna zakon silnejsieho
No teraz ked sa pozriem vsade same zlo bieda chudoba nezamestnanost urcite v byvalom komunizmu ano lebo bolo vsetko ovela lepsie zivot praca peniaze a podobne som za komubizmus jednoznacne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
volalo by sa to ... niečo s idealizmom ... a ľudia by kládli dôraz na najdôležitejšie veci v živote, pričom by sa jednalo o spoločnosť v ktorej by nemali zastúpenie ľudia ktorí nerozmýšlajú (tí by už neboli proste) bola by to doba mentálneho osvietenia a najhodnotnejším kultúrnym spojovadlom ľudí by bola veda, pokrok a sociálne zdokonalovanie medziľudských vzťahov vzhladom na zlepšovanie chápania života všeobecne, vesmíru a snahy žiť spokojný a šťastný život v harmónii spolu, v jednote..najzákladnejšia pohonná hmota by bola spolupatričnosť, láska, bádanie a zlepšovanie života a prekonávanie ľudských schopností myslenia...
negatívne vplyvy a väčšina negatívnych ľudských vlastností a emócií by sa proste len prestali používať, kvôli tomu že by nemali prečo byť aktívne u ľudí, nebol by dôvod.
no a osobne by som si život v takej spoločnosti vedel a chcel predstaviť, s takými bytosťami ... asi by som sa konečne cítil dobre medzi takými ľuďmi ktorí sa sústreďujú na skutočnú podstatu vecí a vážia si skutočné hodnoty pri čom by som s nimi mohol emocionálne zdielať celkovo aj život. a až by niekde takáto spoločnosť existovala aj mimo našu planétu, pozvanie by som neodmietol aj keby bol lístok jednosmerný..
existuje podla mňa totiž jedna z možností že sa niekedy tu na Zemi vybuduje takéto globálne politické spoločenstvo, ale netrúfnem si povedať za koľko tisícročí
Priama demokracia nie je špatná ale určite by referendum nemohlo byť za každú prkotinu. Jednak ľudia niektorým témam sami nerozumejú a stálo by to štátny rozpočet nemalé finančné prostriedky. Skôr by som bol zástancom decentralizácie štátnej moci, ale na tak malom území ako SR, neviem či by to prospelo.
Sám básnik by to nezhrnul lepšie. Problém je, že takto rozmýšľa veľmi malé percento ľudí a vlastne narážame na podmienku: ľudia, ktorý nerozmýšľajú neexistujú