a bol by som proti, nie preto, že si myslím, že aktuálna je správna, alebo že sa tu máme dobre, ale práve preto, že to nie je také jednoduché, aby minimálka stúpla zo dňa na deň o viac ako 100%
Ako ľavičiar by som bol skôr za nepodmienený základný príjem. Každopádne, v súčasnom stave by to rozhodne nebol dobrý nápad - i keď peniaze by sa nato určite našli. Napríklad takýto základný príjem vo výške cca tých 1000 eur funguje v Holandskom Utrechte. Pokiaľ si dobre pamätám, tak asi pred 2 rokmi prebiehala v EU petícia za predloženie návrhu komisii o takomto základnom príjme. Lenže očividne občianska spoločnosť až tak dobre nefunguje - a petícia ani nezískala potrebný počet podpisov z jednotlivých členských štátov aby mohla byť komisii predložená. Čo sa týka tej minimálnej mzdy - tak napr. Švajčiari jej zvýšenie odmietli.
Pýtam sa preto, že mi pred chvíľou vybehol na facebooku článok o tom, že v budúcom roku by mohla stúpnuť minimálna mzda na 435 € a v komentároch sa viacero ľudí vyjadrilo v štýle "nie náhodou 1435€?" a očividne to myslia naozaj vážne. Tak ma zaujíma aj názor uvedomelých birdzákov, a zatiaľ ma komemtáre vyššie aj výsledok ankety upokojili, že nie sme na tom až tak zle a väčšina z nás si uvedomuje dôsledky takéhoto prudkého navyšovania mzdy
V súčasnom systéme by to asi nebolo dobré,sme závislí od západných investorov,ktorým poskytneme všetko,čo si len zažiadajú a ked sa im niečo nepáči,napríklad aj zvýšenie minimálnej mzdy,tak presunú výrobu do ešte lacnejších krajín ako je Rumunsko. Najprv treba zmeniť systém, urobiť poriadok s korupciou,extrémnym vývozom kapitálu za hranice,budovať národné hospodárstvo,lebo momentálne sme ekonomicky okupovaní, a až potom by sa dalo zvyšovať minimálnu mzdu. Ale inak,čo sa týka toho zvýšenia na 435,to ešte nie je vsledná suma,odborári navrhujú 450,vláda navrhla 435 a bude sa rokovať.
Odhlasovalo by sa to a nezamestnanost by vyskocila nad 50%, vacsina ludi by nemala ziaden plat a pracovny trh by sa totalne zasekol. Tomu rozumie snad vacsina ludi aj bez akehokolvek ekonomickeho povedomia.
@james98 No to by som bral ale myslíš, žeby ludia čo majú menšie platy chceli nadalej pracovať? Keby na Slovensku bol ten nepodmienený príjem napríklad 350 eur,tak by sa predavačky,upratovačky,operátori výroby alebo čašníčky vykašlali na prácu. Alebo si dali aspoň niekolko mesiacov,možno aj rok voľno a potom,ak by chceli viac peňazí by si našli prácu,lenže v tých firmách by chýbali ludia.
@riddler V prvom rade by u nás asi nešlo o 1000 - eur. Kdesi som čítal, že Slovensko by si mohlo dovoliť max nejakých 200 - 300 eur nepodmieneného príjmu. To by sa aj reálne dalo. To ti len prilepší - a aj keby to bolo 500, nikoho to neodradí. A keď si to predstavím osobne - aj keby som zajtra vyhral 9 miliónov na Lote, aj tak by som robil to čo robím ďalej.
@Darkestangel internet je plny tupcov so zakladnym alebo ucnovskym vzdelanim, ktori maju problem sa zamestnat a preto vacsinu dna travia bud v krcme alebo na internete. Oni si neuvedomuju ze cim bude vyssia minimalna mzda tym vacsi problem bude ich zamestnat.
@james98 no ved ja netvrdím,žeby to bolo tisíc,ved som aj zhruba trafil tú sumu,ktorú si pre Slovensko vytipoval aj ty. Teba to síce neodradí,teba práca baví,má asi pre teba nejaký hlbší zmysel,ale vži sa do situácie bežného robotníka,ktorý to robí len pre peniaze a nemá veľké nároky. Možno po čase by začal znovu pracovať,aby si mohol dovoliť aj nejaký ten luxus navyše,dovolenka,auto a podobne,ale poznám ludí,mnohí by si chceli nejaký čas po tej doterajšej tvrdej drine užívať,že dostanú peniaze bez práce.
Ono na papieri to vyzerá pekne,len aby potom tí zamestnávatelia neboli prekvapení,kolko ludí sa im na robotu vyserie,a kolko tých čo sú nezamestnaní si robotu ani nebudú v blízkej budúcnosti hladať myslím tým slovenský trh,neviem ako v zahraničí.
@xxar3s
K tvojmu prvému komentáru, myslíš si, že za vyššie priemernú mzdu Dánsko "vďačí" tomu, že nepoznajú pojem "minimálna mzda"? Resp., myslíš si, že má na priemernú mzdu priamy vplyv to, že ju nič nelimituje zdola?
A k druhému, robím na úrade práce, denne stretávam stovky ľudí a tí ľudia sú naozaj rôzni. Mnohí sa zamestnať vyslovene nechcú, sú experti, ktorí sú už evidovaní ako nezamestnaní aj 20 rokov. A presne ako hovoríš: tí, ktorí sa chcú zamestnať, si skôr či neskôr prácu nájdu. Sú ľudia, ktorí na sebe aktívne pracujú a prácu si vážia, a to je tá skupina obyvateľov ktorí budú pokojne pracovať spočiatku aj za menej s tým, že rokmi sa vypracujú vyššie. A potom sú ľudia, ktorí nič nevedia, nič nechcú robiť a najradšej by boli, keby bolo všetko zadarmo a minimálna mzda aspoň tých 1000 €, vrátane nekvalifikovaných profesií...
nemyslim si, že by si to slovenska spoločnosť mohla dovoliť, ak by sa jednalo o zrušenie dani a odvodov ktoré by k tomu pomohly, tak by sa dalo o tom reálne uvažovať
Ak by sa v takom krátkom čase zvýšila mzda na 1000€ bolo by to ešte horšie ako je teraz. Ľudia by mali viac peňazí na účte no boli by chudobnejší ako sú v dnešnej dobe. Vyššia mzda znamená aj vyššie daňové a odvodové zaťaženie, boli by sme viac ochudobňovaní o svoju mzdu ako sme teraz, cvalajuca inflácia by spôsobila prudký naraz cien. Nehovoriac o tom ze bežný podnikateľ nemá z čoho zvýšiť mzdu zamestnanca zo dňa na deň ani z mesiaca na mesiac o viac ako 100% a teda by radšej zamestnancov prepustil. V obehu by neboli žiadne peniaze ani tých 1000€ pretože by veľa ľudí nemalo prácu a tým ze nemajú prácu by brali prácu ďalším, tým ktorým nedajú zarobiť. A preto by ekonomika krachla. Takze ak chcete úplne zruinovať tento stať stačí spísať referendum a hlasovať za
ak zaviesť 1000 ako minimálku, tak zrušiť odvody, ale tým pádom aj zmeniť zdravotný systém ako dnes funguje, každý si bude platiť za služby sám a nepôjde to zo spoločného budgetu. takisto zrušiť štátny dôchodok a nech sa stará každý sám o svoje a pripravuje sa na dôchodok, má z čoho. tým pádom zamestnávateľ má tiež o starosť menej, platiť odvody za zamestnanca, a zrušila by som aj dph...alebo aspoň znížila najviac ako by sa dalo. lebo najhoršie je na tom furt zamestnanec, čos je blbé pri takých platoch.
ale zas od hladu tu nikto neumiera, sooooo...asi sa nemáme tak zle.
skrachovalo by tisícky firiem, kto by vládal platiť odvody...
cigánilo by sa ešte viac a ľudia by začali vo väčšej miere robiť na čierno...
zvýšenie je jednoducho utópia...
tak ako by bola utópia zrovnať životnú úroveň v celej únii, mzdy, školstvo, zdravotníctvo, vôbec všetko na jednu úroveň...
tiež utópia
@26 nie, nemusis, ja viem. postavi ich nejaky miliardar, ktory tym padom bude vlastnit monopol a ceny dialnicnych znamok porastu sialenym tempom. ale co napriklad take veci v statnej sprave, ktore az taky zisk negeneruju? napriklad take namestia? kto ich bude vlastnit? pravdepodobne nejaky sukromnik, ze? a za udrzbu bude od miestnych podnikov opat raz pytat nekrestanske prachy. nechat trh bez regulacie by viedlo k este ovela, ovela vacsej priepasti medzi bohatymi a chudobnymi, ako je tomu dnes. a najlepsie na tom je, ze zatial co teraz taketo spravanie zo strany politikov aspon mozme nazyvat kradnutim, pri absolutne volnom trhu by to bolo vsetko uplne legalne.
@Darkestangel minimalna mzda vytvara jeden problem. Predstav si ze si zamestnavatel a mas badzet dajme tomu 900 € a vyska minimálnej mzdy je 400 € zamestnas teda dvoch ludi za 450 €. Ale ak minimalnu mzdu zvysime na 500 € zamestnas uz len jedneho cloveka ten druhy ostane bez prace.
@james98 je celkom dosť ludí,čo zarábajú menej než 500 a ich výpadok z trhu by bol problémom. Navyše ak by ten nepodmienený príjem nahradil všetky príspevky,tak ako to navrhovala Priama Demokracia,teda aj prídavky na deti, tak by trojčlenná rodina mala 900 mesačne,mnohí by sa do roboty nehrnuli.
@xxar3s ale ty maš predsa ovela vyššie náklady na tých ľudí než 450 v hrubom, rovnako nikdy nezamestnavaš ludi nadbytočne, toho človeka ak tam potrebuješ tak ho tam budeš mať, bude to len vždy na úkor tvojho biznisu po kým neaznikne, alebo pokým nezarobí. Ten vyhodený človek si nájde iného zamestnavatela ktorý mu tych 2tisic na neho dá, prípadne založi vlastnu firmu.
Problém je u nas vysoke odvodové zaťaženie a dane, minimalka tisicka je v pohode keby sme boli ďalšie Švajčiarsko
@Pappkin to ze zaplatíš diaľničnú nepokryje výstavbu diaľnice... Keby stať nemal príjmy tak neplatíš u zubára 20€ ale 100€ nehovoriac o tom ze ak stať nebude mat príjmy tak asi tažko zaplatí zamestnancov statnej správy ako policajtov ci hasičov úradnikov (ktorých by som na niektorých miestach zrušil ale ok) no i tak by nastal chaos a kolaps spoločnosti
Čo si kkt? 1000€ minimum mzda? Dovidenia ekonomika, dovidenia zahraničné podniky, dovidenia menšie podniky, a dovidenia zamestnanie pre 50% zamestnaného obyvateľstva.
Bol by som proti. Nie preto, zeby sa mi nepacilo, keby najhorsi plat u nas bol 1000e a aj potom co si odmyslim tie vsetky dopady. Pre mna je minimalna mzda nieco ako potravinove balicky. Nieco ako ibalgin pri bolesti kolena. Potlaci bolest, no systematicku liecbu neposkytne.
@sumivybanan to je jasne ze mas este dalsie dodatocne naklady (dane socialne a zdravotne poistenie).
Mne islo o ten logicky princip ze vyssia minimalna mzda automaticky vedie aj k vyssej miere nezamestnanosti. (to ale neznamena ze v krajinach kde je vyssia minimalka bude aj percentualne vyssia nezamestnanost, ale na celkovu mieru nezamedtnanosti to ma vplyv.
@pappkin "Je celkom pravdepodobné, že spoplatnené by zostali len diaľnice (nie ako dnes, keď platíme za všetky cesty), keďže miestne firmy podnikajúce na danom území a aj samotní ľudia by mali eminentný záujem na existencii infraštruktúry pre svoj prospech. Firmy by stavali cesty bez priamej návratnosti z nich (aby sa k nim ako mali dostať ich zákazníci). "
bohovy clanok som zomrel. od zaciatku sa mi zdali myslienkove postupy autora velmi pochybne, ale po tomto som vyplul caj na monitor. ale schvalne, povieme si aspon zopar zo vsetkych kriterii, preco je ten clanok bullshit. okrem citovaneho odstavca, ten ma seriozne nahlas rozosmial a potreboval by svoj vlastny zoznam nezmyslov
jeho riesenie bezpecnosti a plynulosti dopravy sa da inymi slovami nazvat aj vykoristovanie a diskriminacia.
pasaz o sudeni majitela cesty za to, ze sa na nej dakto zabil, ma tiez slusne pobavila. o tom, ze ludia by OBCHADZALI CESTY SPRAVOVANE ZLYM SPRAVCOM, nehovoriac dopice, ved za chvilu by na svete asi neexistovalo nic ine, len cesty a ktore presne su tie "nebezpecne cesty"? lebo ja som doposial nesiel po takej, co by ma chcela zabit. dobrym zvykom byva pribrzdit pred zakrutou a tak. za skody sposobene vytlkmi sa da odskodne dostat aj teraz a za nic ine sa cesta obvinit neda.
dediny by zanikli.
dalsia vec, kto by mi zarucil, ze ma na tej ceste nezabije nejaky opity kokot? nikto. lebo taka firma nema absolutne ziaden donucovaci prostriedok, ktorym by ho z cesty mohla dostat. eventualne by dotycneho mohli nasrat a ten by ich napriklad aj zastrelil. a boli by cesty zadarmo, hura!
nieco by som vedel napisat ku kazdemu odstavcu, ale naco. kazdopadne, dlho som zabavnejsi clanok necital, vdaka!
Alebo na SR by som sa skôr spýtal prečo by mal niekto cely život robiť aby ako-tak prežil (ked nechce zostať s rodičmi na furt samozrejme ) ? 21. Storočie a furt tu mame ľudí ktorí sa majú ako v 19.tom. @antifunebracka
Pises ako nejaký politik alebo riaditeľ banky čo ma na úcte milion. Ok tak poďme všetci do politiky a bude nám dobre. A každá práca je práca takze neviem ako si to myslel ze nič nerobí. Ale Je mi jasne ze cela táto téma je nereálna hlúposť . @antifunebracka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
K tvojmu prvému komentáru, myslíš si, že za vyššie priemernú mzdu Dánsko "vďačí" tomu, že nepoznajú pojem "minimálna mzda"? Resp., myslíš si, že má na priemernú mzdu priamy vplyv to, že ju nič nelimituje zdola?
A k druhému, robím na úrade práce, denne stretávam stovky ľudí a tí ľudia sú naozaj rôzni. Mnohí sa zamestnať vyslovene nechcú, sú experti, ktorí sú už evidovaní ako nezamestnaní aj 20 rokov. A presne ako hovoríš: tí, ktorí sa chcú zamestnať, si skôr či neskôr prácu nájdu. Sú ľudia, ktorí na sebe aktívne pracujú a prácu si vážia, a to je tá skupina obyvateľov ktorí budú pokojne pracovať spočiatku aj za menej s tým, že rokmi sa vypracujú vyššie. A potom sú ľudia, ktorí nič nevedia, nič nechcú robiť a najradšej by boli, keby bolo všetko zadarmo a minimálna mzda aspoň tých 1000 €, vrátane nekvalifikovaných profesií...
ak zaviesť 1000 ako minimálku, tak zrušiť odvody, ale tým pádom aj zmeniť zdravotný systém ako dnes funguje, každý si bude platiť za služby sám a nepôjde to zo spoločného budgetu. takisto zrušiť štátny dôchodok a nech sa stará každý sám o svoje a pripravuje sa na dôchodok, má z čoho. tým pádom zamestnávateľ má tiež o starosť menej, platiť odvody za zamestnanca, a zrušila by som aj dph...alebo aspoň znížila najviac ako by sa dalo. lebo najhoršie je na tom furt zamestnanec, čos je blbé pri takých platoch.
ale zas od hladu tu nikto neumiera, sooooo...asi sa nemáme tak zle.
cigánilo by sa ešte viac a ľudia by začali vo väčšej miere robiť na čierno...
zvýšenie je jednoducho utópia...
tak ako by bola utópia zrovnať životnú úroveň v celej únii, mzdy, školstvo, zdravotníctvo, vôbec všetko na jednu úroveň...
tiež utópia
Ku dialniciam, celkom fajn članok » www.menejstatu.sk/a-kto-by-staval...
@janessn platim za dialnice, aj za doktorov, bohuzial sa vynaklada s tymi peniazmi neefektivne, a stále je málo
To, ake to bude mat nasledky, to uz nie je praca pre obycajnych obcanov.
Problém je u nas vysoke odvodové zaťaženie a dane, minimalka tisicka je v pohode keby sme boli ďalšie Švajčiarsko
až tak čierno by som to nevidel, vezmi si prípad kotlebu a vlakovej hliadky, tam, kde štát zlyháva, ľudia spôsoby nájdu...
Mne islo o ten logicky princip ze vyssia minimalna mzda automaticky vedie aj k vyssej miere nezamestnanosti. (to ale neznamena ze v krajinach kde je vyssia minimalka bude aj percentualne vyssia nezamestnanost, ale na celkovu mieru nezamedtnanosti to ma vplyv.
bohovy clanok som zomrel. od zaciatku sa mi zdali myslienkove postupy autora velmi pochybne, ale po tomto som vyplul caj na monitor. ale schvalne, povieme si aspon zopar zo vsetkych kriterii, preco je ten clanok bullshit. okrem citovaneho odstavca, ten ma seriozne nahlas rozosmial a potreboval by svoj vlastny zoznam nezmyslov
jeho riesenie bezpecnosti a plynulosti dopravy sa da inymi slovami nazvat aj vykoristovanie a diskriminacia.
pasaz o sudeni majitela cesty za to, ze sa na nej dakto zabil, ma tiez slusne pobavila. o tom, ze ludia by OBCHADZALI CESTY SPRAVOVANE ZLYM SPRAVCOM, nehovoriac dopice, ved za chvilu by na svete asi neexistovalo nic ine, len cesty a ktore presne su tie "nebezpecne cesty"? lebo ja som doposial nesiel po takej, co by ma chcela zabit. dobrym zvykom byva pribrzdit pred zakrutou a tak. za skody sposobene vytlkmi sa da odskodne dostat aj teraz a za nic ine sa cesta obvinit neda.
dediny by zanikli.
dalsia vec, kto by mi zarucil, ze ma na tej ceste nezabije nejaky opity kokot? nikto. lebo taka firma nema absolutne ziaden donucovaci prostriedok, ktorym by ho z cesty mohla dostat. eventualne by dotycneho mohli nasrat a ten by ich napriklad aj zastrelil. a boli by cesty zadarmo, hura!
nieco by som vedel napisat ku kazdemu odstavcu, ale naco. kazdopadne, dlho som zabavnejsi clanok necital, vdaka!
@james98 Prečo by mal niekto dostávať peniaze za to, že nič nerobí?