Máme 12 na pohľad identických guličiek, o ktorých vieme, že 11 z nich má rovnakú hmotnosť a jedna má hmotnosť inú (pričom nevieme, ktorá z nich to je a tiež nevieme, či je ľahšia, alebo ťažšia ako zvyšné guličky). Tiež máme k dispozícii klasickú váhu s dv
6 dám na jednu misku, 6 na druhú, zistím v ktorej miske sa nachádza tá ťažšia. Z tej šestice potom dám 3 na jednu misku, 3 na druhú, zistím v ktorej trojici sa nachádza, potom dám jednu guličku na jednu misku, jednu na druhú a jednu si nechám. Ak budú misky vodorovne, tá čo mi ostala je najťažšia : )
Potom by som to teda vedel na 4 váženia. Zobral by som tých 12. 6 by som dal na každú misku. Potom by som z jednej misky tých 6 vzal a dal 3 na jednu a 3 na druhú - z toho by som zistil, že či sa tam tá moja hľadaná gulička nachádza (a podľa toho by som aj zistil, či je tá gulička ťažšia alebo ľahšia ako ostatné). No a potom by som postup opakoval ako predtým čo som napísal.
@602@jeko ak vážiš na začiatku 6 a 6, tak ako tým zistíš ktorú 6ticu budeš vážiť v ďaľšom kroku ? pretože jedna strana pôjde hore, druhá dole.. ale nevieme či hľadáme ľahšiu alebo ťažšiu guličku (proste je to chybička,ak sa ti chce ešte nad tým rozmýšľať,prídeš na t
1.guličky označiť.... urobiť skupinky 1 2 3 4 5 6 a 7 8 9 10 11 12 .... tie odvážiť
2. potom urobiť skupinky na novo 1 2 3 7 8 9 a 4 5 6 10 11 12 .... takto vyjde že tri majú inú hmotnosť (ked budú tri ľahšie ako ostatných 9, tak to spoznám, a rovnako aj naopak).. z tých troch to jedna bude...
3. takže odvážim z tých troch dve, ak sa rovná, tá s inou hmotnostou mi ostala v ruke, ak sa nerovná tak tá čo je na váhe a je ľahšia alebo ťažšia (podla toho, čo mi vyšlo vo 2ke)
@smallville3 Akože ako? Však dám 6 a 6. Jedna miska bude hore a jedna dole. Zoberem si z jednej misky tých 6, rozdelím na 3 a 3 a z toho zistím, či v tej miske tá gulička bola alebo nie. Keď budú vodorovne tak pochopiteľne tam tá gulička nie je a z toho aj zistím, či tá gulička je ľahšia alebo ťažšia ako tie ostatné.
@sandy114 nič si nevyhrala bo to nebola súťaž ale zdá sa mi že to máš dobre... ja si to musím ešte v hlave prejsť ale že vau,obdivujem.. jedna baba vravela, keď mi dávala túto otázku, že jej učiteľ matematiky na to prišiel po 2 mesiacoch
@jeko keď máš 6 a 6... tak síce sa ti jedna strana pohne, ale nevieš či tam je gulička ktorú hľadáš, bo je inej(nie určite nižšej/vyššej) váhy. tj... nevylúčil si žiadne guličky
@sandy114 hm, keď to tak čítam... zase klasický problém sa mi zdá... že... nevieme, či je ľahšia alebo ťažšia... (na začiatku, to máme zistiť... vieme že je s odlišnou hmotnosťou) (alebo sa neviem z toho čo píšeš vymotať
@smallville3 Evidentne to nechápeš. Mám 6 a 6. Jedna miska je hore, a jedna dole. Povedzme, že si vezmem tú misku, ktorá je dole. Vyberiem z nej tie guličky, a dám ich 3 a 3 na váhu. Misky v tom horšom prípade, ostali na rovnakej úrovni, čiže v tých 6tich guličkách sa tá naša hľadaná nenachádza. A keďže naša miska bola dole, to znamená, že v tej druhej miske bude naša hľadaná gulička a znamená to tiež, že bude ľahšia ako ostatné. Zoberiem si teda tých ďalších 6 guličiek z druhej misky, rozdelím na 3 a 3 a dám na váhu. Jedna miska je ťažšia druhá ľahšia. Naša gulička je ľahšia, takže vyberiem tie tri guličky, ktoré boli ľahšie a znova ich rozdelím. Dúfam, že už si to pochopil.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
6 dám na jednu misku, 6 na druhú, zistím v ktorej miske sa nachádza tá ťažšia. Z tej šestice potom dám 3 na jednu misku, 3 na druhú, zistím v ktorej trojici sa nachádza, potom dám jednu guličku na jednu misku, jednu na druhú a jednu si nechám. Ak budú misky vodorovne, tá čo mi ostala je najťažšia : )
2. potom urobiť skupinky na novo 1 2 3 7 8 9 a 4 5 6 10 11 12 .... takto vyjde že tri majú inú hmotnosť (ked budú tri ľahšie ako ostatných 9, tak to spoznám, a rovnako aj naopak).. z tých troch to jedna bude...
3. takže odvážim z tých troch dve, ak sa rovná, tá s inou hmotnostou mi ostala v ruke, ak sa nerovná tak tá čo je na váhe a je ľahšia alebo ťažšia (podla toho, čo mi vyšlo vo 2ke)
1. odvážime dve skupinky po 6 guličiek 1 2 3 4 5 6 a 7 8 9 10 11 12... zistíme že 1 2 3 4 5 6 je ľahšia a 7 8 9 10 11 12 je ťažšia
2 odvážime dve skupinky po 6 guličiek 1 2 3 7 8 9 a 4 5 6 10 11 12...
zistíme že 1 2 3 7 8 9 je ľahšia a 4 5 6 10 11 12 je ťažšia
tu už vieme, že 123 sú ľahšou trojicou, teda hľadáme ľahšiu...
3. odvážime 2, rovná sa znamená, že ľahšia mi ostala v ruke, nejaká je ľahšia, tak je na váhe
@jeko keď máš 6 a 6... tak síce sa ti jedna strana pohne, ale nevieš či tam je gulička ktorú hľadáš, bo je inej(nie určite nižšej/vyššej) váhy. tj... nevylúčil si žiadne guličky