Väzenie na tri až osem rokov hrozí dôchodcovi (74) z východného Slovenska, ktorý sa so synovou zbraňou snažil zastaviť zlodeja n
Informovala o tom dnes policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Penzista z obce Peder pri Košiciach čelí obvineniu z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
Zlodej sa podľa Demjanovičovej pokúšal v pondelok ukradnúť kovov
nemusel ho zasiahnut :/ ale aj tak, je to specificky pripad.. na co by sa malo brat ohlad.. ale si zas predstav ze kazdy by si mohol vlastnit zbran a pouzivat ju kedy chce. sak by sme sa setci postrielali
A keď niekto zhodí z mosta bezbranné zviera, týra zvieratá doma, na ulici, a ešte si to pokojne natáča na ulici a dá to na internet, tak dostane sotva podmienku. Choré.
hhhm, je celkom možné, že mu ešte pridajú aj neprimeranú obranu... Je zbytočné tu diskutovať o vymožiteľnosti práva, každý vie, ako to na Slovensku chodí... no pokiaľ ide o zákon, zbytočná polemika - ten dedo ho porušil
@profesor Ba práveže úplne naopak, ja osobne si myslím, že to má priamy súvis. A to ten, že za to, že si človek bráni svoj vlastný majetok, hoci i so zbraňou v ruke, bez toho, aby niekomu vážne ublížil (14 dní, čo to je?! Nevravím, že to je príjemné, avšak zlodej si to zaslúži a poučí ho to viac ako nejaký "právne vymohnutý" trest), dostane pomaly 8 rokov basy, ale za to, že niekto pripravil o život zviera, ktoré nikomu nič neurobilo, častokrát dokonca ani nič nespôsobilo, len jednoducho existovalo, pomaly nedostane ani len ústne pokarhanie.
Mali by sme konečne zvážiť adekvátne výšky jednotlivých trestov za jednotlivé priestupky.
Je mi velmi lúto, že strelec nemal zbraň v legálnej držbe, pretože potom by to bolo v súlade zo zákonom. Samozrejme, že je choré, ísť po niekom, kto si chráni svoj majetok.
@black_soul ako by to vyzeralo? Možno ako vo švédsku. Odkedy tam musí mať každý zdravý dospelý chlap v dome aspoň jednu funkčnú zbraň, nestalo sa tam jediné domové prepadnutie.
pokial nema zbrojak tak porusil zakon.zakon zakon myslis proti nam,zakon zakon nasadist puta,armada tupych fízlov,jednoduche prostriedky upevnit si moc...
@salora jj, az teraz som si vsimla, ze si spominal.
kazdopadne... ked isty moderator zrazil ludi a zabil pri tom chlapceka, dostal tusim tri roky. dedko, ktory branil svoj majetok, moze dostat 8, aj ked nikoho nezabil.. no nie je to chore?
"Mali by sme konečne zvážiť adekvátne výšky jednotlivých trestov za jednotlivé priestupky."
Suhlasim.
--
Zlodeja mal dochodca jednoducho zastrelit a malo by to byt bez dosledkov. Jednoducho si branil svoj majetok a to je vsetko. Je jedno ci ho postreli, zastreli, alebo len vystrasi . . . mal na to pravo.
@profesor uz som ho vlastne napisal...postup je spravny, dochodcovi spravne hrozi trest, nevlastnil zbrojny pas a pouzil zbran, na co nemal narok..dalej este zasiahol zlodeja co je dalsia chyba..takze trest pre dochodcu je uplne v poriadku...samozrejme, trest by mal dostat aj zlodej a aj dostane, to ze sa to nepise v tom clanku neznamena, ze ten je teraz oslobodeny...no kazdy si clanok bude interpretovat ako jemu najlepsie vyhovuje, ved si moze kopnut do justicie..
@belzeboss mas zaujimave dedukcne schopnosti, a vela zlodejov urcite potesi ze ked ta budu vykradat ty ich nato milo upozornis, podrzis im dvere a potom pojdes vsetko nahlasit na policiu ako by si podla zakona mal
chudak zlodej cim si to len zasluzi, pokojne si v noci ide ukradnut kovovu branu, aby mal peniaze pre rodinu, popripade na chlast a nejaky 74 rocny chuj ho postreli, kam ten svet speje ...
Ano, ano . . . zlodejov sasadne nestrielame . . . pozveme ich dverami ak nam vytlcu oblok . . . nechame ich nech si vyberu a pri odchode sa ich spytame ci nieco nezabudli a ci nechcu odviezt, alebo zavolat stahovakov. A nesmieme zabudnut na vizitku, ak by nas este chceli navstivit.
@profesor no ja v prvom rade nevlastnim zbran a myslim, ze keby ten dedusko strelil dvakrat do vzduchu tak by to bohate stacilo...ak sa ti to nezda ako porusenie zakona tak to je tvoj problem, lenze potom nebud prekvapeny ak sa po uliciach bude strielat ako v nejakom jebnutom akcnom filme..
@belzeboss myslim ze mas este velmi skreslenu predstavu o svete, zbran je aj noz a ten urcite vlastnis.., zaujimave takze podla teba jeden krat do vzduchu nestaci ale 2x us ano
@23@profesor - prosím ťa, čítaj pozorne, dobre? Písal som tam o vymožiteľnosti práva a o pomeroch na Slovensku, ktoré sú známe každému - myslím, že z toho by sa dal usudzovať súhlas alebo nesúhlas... Okrem toho - nepoložil si žiadnu konkr. otázku, len si skopíroval nejakú tlač. správu, takže som reagoval svojim príspevkom len na aktuálny stav na Slovensku a na aktuálnu legislatívu - paragrafy hovoria jasne a či sa ti to páči alebo nie, podľa platnej legislatívy je to tr. čin nedovoleného ozbrojovania (obchodovanie - to nechápem) a predpokladám, že mu pridajú ešte aj neprimeranú obranu. Takže si myslím, že som to pochopil celkom správne, len ty by si mal čítať pozornejšie a ak si taký zarytý zákonotvorca - nech sa páči, čo ti bráni ísť do parlamentu?
No a k tej neprimeranej obrane - myslím, že to bola neprimeraná obrana... samozrejme je možné, že sa do toho kolena trafil omylom - že ho buď nechcel zasiahnuť alebo naopak ho chcel možno zasiahnuť niekam úplne inam - to už je na posúdenie iných... v každom prípade ale súhlasím s @belzeboss -om - podľa vašej logiky by potom mohol napr. majiteľ obchodu zastreliť hocijaké decko alebo puberťáka, ktorý by mu v jeho obchode ukradol napr. fľašu... to by sa ti/vám zdalo správne a normálne? premýšľajte trocha...
@belzeboss s tebou v žiadnom prípade komunikovať nebudem keďže si ma už XYkrát presvedčil že si príliš obmedzený na to aby si pochopil úplne jednoduché veci,...
@salora a ja som ti pisal že si článok nepochopil, lebo o vymožiteľnosti práva sa tam nepíše nič , to si si akurát ty domyslel .... a splietaš tu bludy... ak nesúhlasiš s jeho postupom súhlasíš s tým že nemal robiť nič.. inak si tu žiadne riešenia neukázal.. v každom prípade normálny človek nekradne.
@43@profesor - môžem len zopakovať - čítaj pozornejšie... A opakujem - na žiadne riešenia si sa nepýtal, nepoložil si žiadnu otázku, skonštatoval som stav veci, porušenie zákona a možné následky vyplývajúce z legislatívy... a niekto tu snáď okrem kompletného zastrelenia nejaké riešenia navrhol? Ty konkrétne si nejaké riešenie navrhol? A ešte raz opakujem - čítaj pozornejšie - súhlasil som tu s jedným diskutérom...
A až ty mi odpovieš na otázku, potom ti odpoviem ja...
3-8 rokov za postrelenie obyčajného prašivého zlodeja. Bránil si pozemok. Mali by zviesť farmársky zákon= narušiteľ guľka medzi oči. A bol by pokoj s cigáňmi a podobnými kriminálnymi živlami.
Tak je samozrejme, ze kazdy sa snazi ochranit majetok na svojom pzemku. Ale tu je uz ina otazka, starcek strielal so synovej zbrane ... teda on ju mal v legalnej drzbe (jeho syn), ... no ci mal starcek zbrojny preukaz to je uz druha vec, pokial nie, starcek sa tiez dopoustil trestneho cinu, ... Samozrejme, ze starcek odide s podmienkou (mozno) a zlodej ktory vstupil na cudzi pozemok bez povolenia odide mozno s bolestnym. .... je to smiesne, ale slvoenske zakony su zakony pre raj pachatelov .... a s tym neurobi ikto nic ... skoda sa aj rozculovat. .... ale na kazdeho raz pride
no, o zbraniach mam svoju mienku... teraz je ten dedko "hrdina", ale keby tak k nemu dosli vnuci, a nasli pusku, hrali sa s nou, a jeden by toho druheho zastrelil, tak potom by som bol zvedavy ako by ste o tom panovi hovorili, ktory mal doma nepovolene zbran...
@48 ved fajn, aj tak nechapem na co ma niekto vobec zbran... tu ide o princip... aspon z mojej strany. A zakon ma asi podobny nazor... Ked mas doma otcove auto, ale nevies soferovat, a chces odviezt niekoho rychlo do nemocnice, to je tiez nezodpovedne, lebo ked nemas vodicak, a sposobis nehodu kde zomre 5 ludi, dvoch dalsich zranis, tak to tiez je odveci... a preto existuje zachranna sluzba, ktoru zavolas. A ked ta vykradnu, tak zavolas policajtom.
@jaro1991 zbraň má preto, lebo ju chce. To stačí. Rovnako ako máš ty auto, lebo ho chceš, aj keď ho nepotrebuješ. V život ohrozujúcich prípadoch zákon povoluje použiť na záchranu života aj auto ak nemáš vodičák, to je v zákone. Keď ťa vykradnú, zavoláš policajtov, ktorí ti povedia, že rozbehnú pátranie a tým to hasne.
@weeman viem, len hovorim, ze podla mna to je nezodpovedne. Su urcite aj ine moznosti ako dosiahnut spravodlivost. Bezpecnejsie moznosti. A ti policajti, advokati, a sudcovia sem tam aj nieco robia, inac by sme nemali preplnene väznice...
Dalsi zo sposobov ako sikanovat slusnych ludi. Podla mna, kazdy normalny clovek by pouzil zbran, keby ju mal po ruka...a uz neviem kolky krat pred tym ho vykradli.
Este treba doplnit fakt, ze ten dedo nestrielal po zlodejovi...zlodeja trafla do nohy odrazena gulka
@profesor noz skutocne vlastnim, mal som na mysli strelnu zbran v tomto smere som sa zle vyjadril...ale, ze tu nevies citat je dalsi problem...vystrelit vzduchu a zasiahnut cloveka je velky rozdiel..takze tu nejde o to, kolkokrat vystrelil do vzduchu, nech si vystriela do vzduchu aj cely zasobnik..hlavny problem je, ze zasiahol zlodeja...ale tebe sa to zda v pohode..tak fajn, potom nech kazdy nosi pri sebe pistol, nieco sa mu znepaci tak si jednoducho zastriela, ide sa dalej
@belzeboss citat by si sa mal naucit ty, zbran je zbran zabit sa da aj hociakou palicou ale ked nechapes tak nechapes... pre teba su strelne zbrane zle ale ked ta dakdo ovali sekerou tak to ti asi nevadi ci zakazeme aj to ? aj vsetky noze ?
aka vláda take zákony, každy drží hubu s prepáčením a keď je zle , tak sa všetci zobudia........dávno tu mal byť zákon, ktorý chráni náš majetok a život ako v slávných U S A....
chápete to?!
a toho vyjebaného cigáňa mal dedo roztrielať ako rešeto, špiny hnusne cigánske, vydrbané kedy tu bude konečne od ních pokoj!!!........filip
fuj ale som sa nasral, kvôli takej zgerbe špinavej..
@profesor zbytocne odbacas od toho konkretneho pripadu...tu islo o strelnu zbran NELEGALNE pouzitu...teda trestne stihanie je spravne podla zakonov...myslim, ze debata s tebou je zbytocna
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
Mali by sme konečne zvážiť adekvátne výšky jednotlivých trestov za jednotlivé priestupky.
@black_soul ako by to vyzeralo? Možno ako vo švédsku. Odkedy tam musí mať každý zdravý dospelý chlap v dome aspoň jednu funkčnú zbraň, nestalo sa tam jediné domové prepadnutie.
kazdopadne je to postavene na hlavu, ako cely tento stat
kazdopadne... ked isty moderator zrazil ludi a zabil pri tom chlapceka, dostal tusim tri roky. dedko, ktory branil svoj majetok, moze dostat 8, aj ked nikoho nezabil.. no nie je to chore?
Suhlasim.
--
Zlodeja mal dochodca jednoducho zastrelit a malo by to byt bez dosledkov. Jednoducho si branil svoj majetok a to je vsetko. Je jedno ci ho postreli, zastreli, alebo len vystrasi . . . mal na to pravo.
- Občan má zákonné právo brániť sa proti agresii všetkými prostriedkami.
- Ak má dôvod predpokladať, že násilník usiluje o jeho život, môže spôsobiť aj smrť útočníka.
- Pri obrane je možné využiť tiež nelegálne držanú zbraň.
- Ak tvoj pes na vašom dvore roztrhá zlodeja, je to len a len problém vlamača!
No a k tej neprimeranej obrane - myslím, že to bola neprimeraná obrana... samozrejme je možné, že sa do toho kolena trafil omylom - že ho buď nechcel zasiahnuť alebo naopak ho chcel možno zasiahnuť niekam úplne inam - to už je na posúdenie iných... v každom prípade ale súhlasím s @belzeboss -om - podľa vašej logiky by potom mohol napr. majiteľ obchodu zastreliť hocijaké decko alebo puberťáka, ktorý by mu v jeho obchode ukradol napr. fľašu... to by sa ti/vám zdalo správne a normálne? premýšľajte trocha...
A až ty mi odpovieš na otázku, potom ti odpoviem ja...
"Dôchodcov syn vlastnil strelnú zbraň legálne. Uložená bola v rodinnom dome v zamknutej ohňuvzdornej skrini, ktorú si penzista odomkol."
Este treba doplnit fakt, ze ten dedo nestrielal po zlodejovi...zlodeja trafla do nohy odrazena gulka
chápete to?!
a toho vyjebaného cigáňa mal dedo roztrielať ako rešeto, špiny hnusne cigánske, vydrbané kedy tu bude konečne od ních pokoj!!!........filip
fuj ale som sa nasral, kvôli takej zgerbe špinavej..