ako mi mohli odstranit očistec? ved to bol moje oblubene slovo.. ekvivalent pre utrpenie a pod no beňo, som sklamaný... a čo na to sv. písmo? @marcello11@georg21 nachadza sa tam pojem očistec?
aha? aha? ako si to ta kurva nemecka dovolila? " Toto učenie bolo formulované najmä na Florentskom a Tridentskom koncile v 15. a 16. storočí. Učenie o očistci vychádza najmä z tradície Katolíckej cirkvi a odvoláva sa na niektoré texty zo Sv. Písma: 1. Kor 3, 15; 1. Pt 1, 7 a iných prameňov, napr. 2. Mach 12, 43."
@Patrixo @Lawey @Hnisavica
kľud, nie je to očistec. Predpeklie (alebo aj limbus) je okrajom pekla, duša tam síce nezažíva muky, no je na veky uväznená a nikdy nezažije Božiu prítomnosť.
Odstránil to preto, lebo existencia predpeklia bola nejasná a stále tu bola otázka, čo sa deje s bábätkami, resp. batoľatami, ktoré síce nie sú pokrstené ale zomrú; podľa "starých pravidiel" by tieto deti išli do pekla. Tým, že bolo predpeklie odstránené, idú rovno do neba.
Existujú dva druhy limbu, v tom druhom sa jedná o ľudí, ktorí zomreli skôr ako bol narodený, ukrižovaný a zmŕtvychvstaný Kristus.
@patrixo velmi teoreticky... toto je sformulovanie toho co je.. to sa nemeni.. len sa to spravne pomenuva..
tiez je otazka "zavaznosti" toho starsieho a noveho ucenia..
@johnysheek no hej, ale z mojho pohladu je to ako lári fári, ty si sa narodil vtedy, tak ty ides priamo do pekla a ty vtedy, ty ides do neba.. no cirkev co ti povim
@patrixo zjavne mi nic nepovies
skaredo povedane "koho zaujima tvoj pohlad"
proste vzdy je to o tom nastudovat si ako to bolo ci a preco sa to menilo ci to bolo mozne a tak lebo pohlad kazdeho i vplyvom a vychadzajuc z realnych vedomosti je iny.. a preto "nerelevantny"
@patrixo
Boh nie je závislý na človekovi, ale naopak, človek je závislý na Bohu.To znamená, že to predpeklie nemuselo nikdy existovať, alebo existovalo len pred otvorením neba (zmrtvýchvstaním Ježiša Krista) a v katolíckej cirkvi to bola iba tradícia (pojem),ktorý Benedikt XVI. zrušil (odstránil zo slovníka cirkvi) pre nedostatok vedomostí, informácií o ňom
@patrixo Učenie o očistci vychádza hlavne z praxe kresťanov modliť sa za zosnulých. O ktorom hovorí aj Sväté Písmo. Toto kresťania konajú odjakživa. Čiže učenie cirkvi sa ani v tomto nemýli...
@georg21 ocistec neni podlozeny bibliou, je to jeden z vymyslov s ktorym prisla az stredoveka cirkev, rovnako ako si vymysleli sviatost zmierenia, odpustky, eucharistiu a klananie sa socham a obrazom.
@xxar3s
Máš dosť veľa mylných informácii. Napríklad katolíci sa sochám neklaňajú. Sochou si pripomínajú to, čo tá socha predstavuje. Podobne ako politik prinesia veniec pred sochu padlého vojaka a ukloní sa. Neklania sa soche ale to čo tá socha predstavuje. Formulácia "katolíci sa sochám klaňajú" je nenávistný podvrh a klamstvo. Otcom klamstva a nenávisti je diabol.
@xxar3s Ok.
Všetko ani nie je napísané v Biblii. Ale všetko čo tam je je potrebné ku spáse. To či verím na očistec ma nespasí. Spasí ma Božie milosrdenstvo a jeho odpustenie...
iba ďalší dôkaz toho aké je kresťanstvo vymyslené ľudia si môžu rušiť božské veci, prečo nie mne by vyhovovalo keby zrusili peklo ked zavolam papezovi myslite ze mi to vyjde ?
@xxar3s nie som si isty či mas pravdu, pretože si pozri benediktus v Lukášovom evanjeliu. tam sa píše. Lk 1 67: 69...tak nás navštívi vychádzajúci z výsosti, a zažiari tým čo sedia vo tme a tôni smrti. tôna je vo všeobecnosti stav, kde nie je ani svetlo, ani tma. niečo ako súmrak na konci dňa, alebo brieždenie skoro ráno. na rozoznanie čohosi v takomto súmraku alebo brieždení síce nepotrebuješ trebárs lampáš na cestu, skoro rano, alebo tesne pred zotmením..... ale vieš v čom je chyták?? nepotrebuješ svetlo, ale je dobré, keď ho máš pri sebe. a presne o tomto v prenesenom slova zmysle je očistec. sú hriechy, za ktoré podľa prirodzeného poriadku sveta(ktorými bude Boh podľa nauky súdiť pohanov a ateistov) chápu aj ateisti, hoci neprijali vieru v Boha, ani jeho príkazy. Aj ateista chápe, že zabiť je zlo, ale nenazýva to hriechom. aj ateista chápe, že sexovať s frajerkou, a doma mať ženu je zas niečo zlé. alebo že ukradnúť čosi z obchodu je tiež zlé, má aj výčitky, ale nechápe to ako kresťan v zmysle je to hriech. aj ateista chápe, že potrat a eutanázia je previnenie proti životu, nemorálne ale nenazýva to hriech. teda aj ateista má isté vedomie, ktoré mu udelil Boh. Len je otázkou, či ho včas vo svojom srdci rozpozná. ak vyšie uvedene aspekty potrat, eutanázia, a pod. nepovažuješ za hriech, nachádzaš sa vo vážnom morálnom nebezpečenstve. ak tomu chápeš, že čosi také sa v spoločnosti robiť nesmie, je možné že ako pohan, alebo ateista už pravdepodobne myslíš a konáš pod vplyvom Ducha Svätého. Ps. tu nejde o to, či pápež uzná limbus, predpeklie, a pod. ono existuje, aj ked v to neveríš. vieš. nebo je ako sloboda, peklo ako vezenie, ale limbus alebo očistec je ako podmienka. na slobodu ta nepustia, lebo ešte nevykazuješ známky uplnej neškodnosti spoločnosti, ale na doživotie ta tiež nedajú. lebo nie si nebezepčený recidivista. teda daju ta možno kdesi na nejaký trest, kde je možno minimalny stupeň stráženia. azda takto sa to dá popísať. Tieto pojmy existuju a sú reálne!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
@Lawey
@Hnisavica
kľud, nie je to očistec. Predpeklie (alebo aj limbus) je okrajom pekla, duša tam síce nezažíva muky, no je na veky uväznená a nikdy nezažije Božiu prítomnosť.
Odstránil to preto, lebo existencia predpeklia bola nejasná a stále tu bola otázka, čo sa deje s bábätkami, resp. batoľatami, ktoré síce nie sú pokrstené ale zomrú; podľa "starých pravidiel" by tieto deti išli do pekla. Tým, že bolo predpeklie odstránené, idú rovno do neba.
Existujú dva druhy limbu, v tom druhom sa jedná o ľudí, ktorí zomreli skôr ako bol narodený, ukrižovaný a zmŕtvychvstaný Kristus.
wtf, to vazne?
"existencia predpeklia bola nejasna"
tiez je otazka "zavaznosti" toho starsieho a noveho ucenia..
skaredo povedane "koho zaujima tvoj pohlad"
proste vzdy je to o tom nastudovat si ako to bolo ci a preco sa to menilo ci to bolo mozne a tak lebo pohlad kazdeho i vplyvom a vychadzajuc z realnych vedomosti je iny.. a preto "nerelevantny"
Boh nie je závislý na človekovi, ale naopak, človek je závislý na Bohu.To znamená, že to predpeklie nemuselo nikdy existovať, alebo existovalo len pred otvorením neba (zmrtvýchvstaním Ježiša Krista) a v katolíckej cirkvi to bola iba tradícia (pojem),ktorý Benedikt XVI. zrušil (odstránil zo slovníka cirkvi) pre nedostatok vedomostí, informácií o ňom
» www.katechizmus.sk/?action=getp&na...
Máš dosť veľa mylných informácii. Napríklad katolíci sa sochám neklaňajú. Sochou si pripomínajú to, čo tá socha predstavuje. Podobne ako politik prinesia veniec pred sochu padlého vojaka a ukloní sa. Neklania sa soche ale to čo tá socha predstavuje. Formulácia "katolíci sa sochám klaňajú" je nenávistný podvrh a klamstvo. Otcom klamstva a nenávisti je diabol.
Všetko ani nie je napísané v Biblii. Ale všetko čo tam je je potrebné ku spáse. To či verím na očistec ma nespasí. Spasí ma Božie milosrdenstvo a jeho odpustenie...