Ahojte, poznáte osobne niekoho, kto má 5 alebo viac detí? Aké to je? Ako to ten človek zvláda? Aký máte vzťah s tým človekom? kľudne sa podeľte o zážitky a skúsenosti
Ano. Moja matka. Mna mala s jednym muzom a dalsich 5 deti s inym. Bolo to najvacsie svinstvo, co mohla spravit, pretoze si deti najebala len preto, aby bola zaujimava a aby ju vsetci obdivovali. Vzdy nas zanedbavala, prejebala kazdy cent na uplne hovadiny ako napriklad drahe exoticke zvierata a to ze sme ledva mali co zrat a dom bol v dezolatnom stave ju netrapilo. Ihned, ako sa dalo, som odtial vypadol a postupne tak robia vsetci surodenci, hned ako maju 18-19. Vdaka nej sa zo mna stal antinatalista. Moj nazor je taky, ze osoba co ma v europe viac ako 4 deti, musi byt bud neskutocne tupa, alebo jebnuta.
moja mama s otcom nás majú 11, v dedine jedna rodina majú 12 detí a viac rodín má 6 detí.. vôbec to neberieme nejak nezvyčajne..
neviem čo je na tom také zaujímavé ale ak máš nejaké konkrétne otázky, pýtaj sa
Samozrejme, že poznám. Dokonca viac takých ľudí, rodín. Väčšinou to sú veľmi pokorný ľudia a veľmi vnútorne zdravé rodiny, aspoň tie dve čo poznám osobne ja. A zvládajú to , no zvládajú, nenudia sa Oni sú šťastný , tí rodičia, lebo vlastne nie sú v existenčnom vákuu a tak majú vkuse zmysel žitia a žijú, síce unavený ale bez nudy. Tak to vnímaj ja, na základe aj mojich skúseností.
@Kierkegaard smiem sa prosim opytat, su to veriace rodiny, alebo vsetko mozne? Lebo ja som dost pocula, ze je to mozne viac-menej len v krestanskych kruhoch
ako to maju oni?
ak nerátam našich spoluobčanov, čo nemajú z čoho tie deti živiť, tak tých čo poznám a majú 4 a viac detí, vo väčšine prípadov ide o silno kresťansky založených ľudí, čo aj do manželských spoločenstiev chodia a buď nepoužívajú ochranu alebo to tak aj chcú a plánujú, ale vedia ich uživiť a inak sú to vcelku ok rodiny, len niektorí z nich majú na tie deti veľmi prísne požiadavky okolo viery, výberu kamarátov a pod. a mali sklony dať deti na domáce vzdelávanie už dávno pred lockdownom, aby nezačali náhodou "objavovať svet" a nestretli sa s iným názorom, s ateistami a pod.
Nepoznám takého nikoho z môjho okruhu priateľov. Mal som iba na ZŠ spolužiačku, ktorá pochádzala zo 6 detí.
Podľa mňa to musí byť aj dosť ťažké toľko detí uživiť, preto ani moc takých ľudí ja nepoznám, ale veľmi pre toto nemám pochopenie, ak sa má rodina len finančne trápiť.
V minulosti velke rodiny boli uplne normalna vec. Moj pra-dedo pochadzal z 9 surodencov, a moj dedo z 11 surodencov. Teraz ked maju rodiny 3 deti tak si myslia ze je to vela
Priatelov kolega je tiež veľmi kresťansky založený a majú 3 dcérky a práve im oznámil ze čakajú štvrte a vzdy keď s ním vola a je doma, tak je strašný hluk v pozadi a polovicu z toho čo povie do telefónu, vraví deťom
Môj frajer je zo 6 detí , jeho rodičia sú kresťansky založení dosť, akože nežili si nejak na vysokej nohe nikdy, ale zase ani netreli núdzu, na Orave majú veľký dvojgeneracny dom, väčšina z nich mala vlastnú izbu, mali taký malý gang keď boli doma, často sa spolu hrávajú. Starajú sa o seba aj takto v dospelosti a aj o rodičov. Zaujímavostou je , že majú taký rodinny fond, do ktorého každý so súrodencov posiela peniaze mesačne na väčšie opravy rodičovského domu sa tam zbiera a tak , príde mi to milé. A tiež zaujímavé je , že oni svojim rodičom vykajú. Je to proste iná mentalita ako tu na západe v mladších rodinách.
Inak zatiaľ som bola len z jedným jeho bratom, na vianočnej návšteve a bolo mi u neho neskutočne dobre. On aj môj Paľo sú obaja slušne vychovaní, mili , galantní muži. Na Paľkovi sa mi páči, že vždy za všetko podakuje, otvorí mi dvere vždy a tak... naozaj.
Inak ja som z 3 detí a čím som staršia tým viac si to vážim, že sme aspoň 3 lebo vždy je u nás doma živo a dobrá atmosféra. A sa transformujem, lebo najprv som nechcela deti , potom som chcela jedno , potom dve s teraz hovorím , že podľa financií by som kľudne aj tri chcela. Ale to je strop už naozaj...
Môj otec sa tiež dosť činil (poznámka: dvojnásobne viac než moja mama). Osobne si myslím, že to nie je dobré, považujem to za nezodpovedné a doteraz na to dopláca, hoci sme už skoro všetci dospelí. Podrobnosti však písať nejdem
Sama som zo 7 detí a poznám aj viac rodín a nevravím že to je zlé alebo nezodpovedné chápem tie dôvody prečo sa tak rozhodli...ale sama dúfam že viac ako 4 deti mať nebudem
nás je tiež päť (a obližšie poznám iba dve také rodiny - s piatimi a so siedmimi deťmi) a rozhodne si myslím že nie je dobre mať veľa detí. Niektorí ľudia majú o tom takú predstavu, že rodičia vychovajú staršie deti a tie potom vychovávajú mladšie deti, ale ak to tak aj je v tej danej rodine tak je to systém úplne na hovno a tie mladšie deti sú úplne zle vychovávané (vlastne dalo by sa povedať že nijako a musia sa potom sami naučiť ako žiť v spoločnosti keď už majú tak 19-25). Takže najhoršiu vec čo môže človek urobiť je mať veľa detí, lebo potom všetky nedostanú toľko pozornosti a výchovy ako potrebujú (nehovoriac o tom, že tam zohráva rolu aj nedostatok peňazí). A druhú najhoršiu vec čo môže človek urobiť je mať veľa detí a nevychovávať ich dostatočne, alebo ich dať na starosť starším súrodencom.
Zároveň je často aj pravda že niektorí z súrodencov si navzájom ani nie sú až tak blízky, lebo kým je mladší ešte dieťa a už si tvorí nejaké vzťahy (tak 10-15 rokov) tak je ten starší súrodenec buď na intráku, alebo už pracuje, alebo poväčše býva inde, takže sa ani nestretávajú.
jj, poznám holku, čo má štyroch bratov, tiež sú z Oravy, pozerám, že tam je to stále populárne a týpka, ktorý je tiež z piatich detí, oni sú zase silno kresťansky založení a títo dvaja spolu chodia a tiež chcú mať päť detí
podľa mňa je to choré a hrozne nezodpovedné, neviem, kto príčetný by si toto spravil a tým deckám. a planéte.
@dz@25 Nechapem... žiju ako v komunizme... To cely život nerobia nič iné len raňajky, obed večeru upratovanie a staranie sa o deti.
To mi pripadá skôr ako štandardné živočíchy(aj keď tie sa o deti dlho nestarajú, len ich robia a je to ich zmysel života) bez urážky.
@wistingher@29 stále nevidím spojitosť s komunizmom aj v Číne je komunizmus a? Uniká mi pointa nie je to o komunizme a žití ako v komunizme tak to nepleť pretože to nemá absolútne nič spojené a ver tomu že sa u nás žije diametrálne inak ako bola idea komunizmu
@dz@30 bože prečo si vyberieš to najmenej podstatné zo všetkého? Proste mali veľa detí. To bol okrem iného aj zámer vtedajšieho systému, preto sa rozdávali byty zadarmo. Viac detí, viac ľudí, viac urobenej roboty, viac armády... rusi nikdy nebrali na efektivitu, ale na počty pokial išlo o vojenske konflikty. A vtedajšie myslenie bolo proste také. A za komunizmu tiež nebolo dostatok zakladnych potrieb. A keď nemá človek vysoký plat, a resp. cela rodina žije z jedneho platu, ktory na orave asi vysoky nebude, tak je to veľmi podobné bežnej situácii v minulom režime. S tým rozdielom, že teraz si to nemôžeš dovoliť, a vtedy si to nebolo ani dostupné.
@wistingher@31 no ja ti neviem či v tých bytoch zadarmo bývali najviac bývalo 13 ľudí... najväčšie rodiny boli VŽDY na dedinách a nie v mestách a na dedinách sa gazdovalo AJ NAPRIEK komunistickému režimu ktorý rušil súkromný majetok a všetci museli chodiť do práce do mesta.. čo je vlastne opak života na dedine a obrábania pôdy aby mala z čoho veľká rodina vyžiť a nemusela všetko kupovať.. a podruhé, veľké rodiny boli kresťanské, čo tiež nekorešpondovali s ideou komunizmu
@dz@32 uplne irelevantne.
Jediná korelácia počtu detí v rodine s komunizmom je v tom, že sa rodilo veľa detí. Neviem prečo to tu vôbec riešime nejaký komunizmus. Najradšej by som ho vymazal z povedomia všetkých.
Je možné mať deti aj keď nemáš absolútne nič. Veď kedysi to fungovalo tak, že sa robilo veľa detí aby potom pomáhali na poli, v rodine, pracovali, zarábali atď. Čím viac detí tým lepšie bolo...
Ale potom sa zistilo, že je tu aj istá zodpovednosť, isté nároky človeka, čo všetko treba platiť, a ani zoznamovanie nie je také jednoduché ako kedysi. Takisto drvivá väčšina končila po strednej už v 18tich boli po škole. Dnes si 3. na strednej a ešte 5 rokov na výške značné množstvo. A počas výšky si prd zariadiš do života. Ak nie si IT samozrejme. Z brigády peňazí až toľko nezarobíš a väčšinou to študenti preflákajú. Takže nemať zariadený život v 30tke resp. nebývať vo vlastnom, mať vlastné všetko, platiť si všetko nie je ani zďaleka také nezvyčajné.
@wistingher ziadne byty "zadarmo" sa nerozdavali. Zadarmo ta moze akurat tak osrat holub. Kadre a kolaboranti dostali ukradnute byty po nepohodlnych, inak boli poradovniky, v ktorych sa cakalo aj cele roky, podla profilu a znamostiv a skladala sa na tie casy celkom slusna zaloha+najom. Este sa dalo vybavit byt cez podnik, ale bolo sa treba upisat na 5 a viac rokov. Kazdopadne, v zlych casoch sa vzdy rodi vela deti.
@dz@32 to s tymi krestanskymi rodinami je uplne mimo. Pradedo bol zid a bol z trinastich deti. Dospelosti sa dozili styria. Na vidieku sa cele starocia koli nedostupnosti zdravotnej starostlivosti a nedostatocnej hygiene rodilo vela deti, ale malo prezilo. Krajiny tretieho sveta to tak maju dodnes. Mat v nasich podmienkach viac, sko dve deti je nezodpovedne a hlupe. Dnes je hodnota v technologiach, nie v tom, kolki mozu hadzat hnoj lopatou.
@wistingher@36 aha čiže preto žijeme ako v komunizme? že je nás veľa detí? však ty si tu prvý zatiahol komunizmus.. tak si mohol napísať rovno že žijeme ako cigáni alebo ako v krajine 3. sveta, to by som zobrala lepšie pretože to má viac súvis ako veľa detí a komunizmus D
@oiquell77@35 mala som napísať väčšinou kresťanské.. a zase židovské a kresťanské majú túto ideológiu prijatia dieťaťa ako Božieho daru rovnakú takže ano aj židovské boli veľké, to sa nevylučuje..
@dz@37 áno presne preto to prirovnanie. Určite to nebudem prirovnávať ku krajine tretieho sveta alebo ku cigánom. To je ponižujúce. Komunizmus je obdobie ktoré sme nie tak dávno zažili v našej krajine a v tom období bolo pokiaľ sa bavíme o počte detí v rodinách veľa detí. Úplne jednoduché prirovnanie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
neviem čo je na tom také zaujímavé ale ak máš nejaké konkrétne otázky, pýtaj sa
ako to maju oni?
Podľa mňa to musí byť aj dosť ťažké toľko detí uživiť, preto ani moc takých ľudí ja nepoznám, ale veľmi pre toto nemám pochopenie, ak sa má rodina len finančne trápiť.
Inak zatiaľ som bola len z jedným jeho bratom, na vianočnej návšteve a bolo mi u neho neskutočne dobre. On aj môj Paľo sú obaja slušne vychovaní, mili , galantní muži. Na Paľkovi sa mi páči, že vždy za všetko podakuje, otvorí mi dvere vždy a tak... naozaj.
Inak ja som z 3 detí a čím som staršia tým viac si to vážim, že sme aspoň 3 lebo vždy je u nás doma živo a dobrá atmosféra. A sa transformujem, lebo najprv som nechcela deti , potom som chcela jedno , potom dve s teraz hovorím , že podľa financií by som kľudne aj tri chcela. Ale to je strop už naozaj...
Zároveň je často aj pravda že niektorí z súrodencov si navzájom ani nie sú až tak blízky, lebo kým je mladší ešte dieťa a už si tvorí nejaké vzťahy (tak 10-15 rokov) tak je ten starší súrodenec buď na intráku, alebo už pracuje, alebo poväčše býva inde, takže sa ani nestretávajú.
podľa mňa je to choré a hrozne nezodpovedné, neviem, kto príčetný by si toto spravil a tým deckám. a planéte.
To mi pripadá skôr ako štandardné živočíchy(aj keď tie sa o deti dlho nestarajú, len ich robia a je to ich zmysel života) bez urážky.
Jediná korelácia počtu detí v rodine s komunizmom je v tom, že sa rodilo veľa detí. Neviem prečo to tu vôbec riešime nejaký komunizmus. Najradšej by som ho vymazal z povedomia všetkých.
Je možné mať deti aj keď nemáš absolútne nič. Veď kedysi to fungovalo tak, že sa robilo veľa detí aby potom pomáhali na poli, v rodine, pracovali, zarábali atď. Čím viac detí tým lepšie bolo...
Ale potom sa zistilo, že je tu aj istá zodpovednosť, isté nároky človeka, čo všetko treba platiť, a ani zoznamovanie nie je také jednoduché ako kedysi. Takisto drvivá väčšina končila po strednej už v 18tich boli po škole. Dnes si 3. na strednej a ešte 5 rokov na výške značné množstvo. A počas výšky si prd zariadiš do života. Ak nie si IT samozrejme. Z brigády peňazí až toľko nezarobíš a väčšinou to študenti preflákajú. Takže nemať zariadený život v 30tke resp. nebývať vo vlastnom, mať vlastné všetko, platiť si všetko nie je ani zďaleka také nezvyčajné.