Predsa len antikoncepcia su hormony a tie robia s telom rozne veci. V podstate zvysena davka estrogenov robia zenu este viac zenskou. Ale to moze mat viac negativnych dosledkov.
Antikoncepcia? -jednoznačne za a to som veriaca(v Boha, nie cirkev)...
aký má význam bez antikoncepcie...fanaticky veriace chudobné rodiny sa riadia pravidlom,že milovanie je na pldenie detí a možno sa cítia,že sú lepší veriaci ako my ostatní...ale akí su to rodičia,ktorí si neuvedomujú,že nebudu sa môcť plnohodnotne postarať o svoje deti? a keby som nebrala antikoncepciu ako by som sa teraz mohla starať o dieťa,ked chcem ísť študovať,resp.ako by som mohla študovať,keb ysom sa musela starať o dieťa?
antikocnepcia je dobrá vec,okre iného zmenšuje bolesti pri menštruácii,niektoré druhy dokonca zabraňujú tvorbe cýst....
@milo - ale veď antikoncepcia, to nie sú len tabletky - to sú aj kondómy, pesary, spermicídne gély či mladší brat v izbe
nie som veriaca, užívala som aj hormonálnu antikoncepciu, ale som ju vysadila, teraz sa spolieham na prezervatív - ešte skrátka dieťa nechcem, nie som naň pripravená a moja mama je tiež ešte mladá na to, aby bola starká
Tak priroda ci boh to zariadil tak že mame túhu sexovať,chutí nám to a prečo? Aby ludia nevyhynuli, Lenže potom sa prislo nato že si možme uživat aj bez plodenia detí
Mýslite si že keby nám enchutil sex , a mali sme ho iba za zámerom plodenia detí kolko ludí by sexovalo ?
A zoberte si keby stát zakazal antikoncepciu, kolko by bolo detí vyrastajucich vzlých podmienkach ???
Jednoznacne antikoncepcia áno (i ked nie všetky druhy su zrovna najzdravsie)
hmm veriaci by proti tomu nemali mat nic lebo naozaj je lepsie tomu predist ako potom potrat a tak...prave minule som si uvedomila ze su to prave cirkevne skoly a gymnazia kde uz dievcata v 1. rocniku chodia tehotne...tak co je lepsie? radsej si zobrat antikoncepciu a zit kludne alebo nebrat a mat z toho len problemi? tot moj nazor...
@pernik problem spociva v tom ze aj ked si to mnohi neuvedomuju na cirkevne skoly chodi vacsina /netvrdim ze vsetci/ naj grazly a kur** a to z toho dovodu ze rodicia si myslia ze ked svoje nedisciplinoivane dieta daju na cirkevnu skolu tak sa zmeni k lepsiemu
Poznámka, antikoncepcia existuje aj nehormonálna, ako spomínala @Mirkova@10. Takže pri posudzovaní, či áno, či nie vynechajme dopad na organizmus a zamerajme sa na konflikt svedomie, resp. prikázanie versus plánované rodičovstvo.
@Stage lenze je velky rozdiel slobodna matka a dieta ktore maju v manzelstve nie? a ty si sa pytal ze co veriaci. mne mame povedal ze antika je hriech. ked je antika hries a neberu ju tak nech nesulozia aby neboli slobodne matky nie? po svadbe nebude uz slobodna matka! jesus
antikoncepcia nie sú iba tabletky, ako spomenula @mirkova..antikoncepcia može byť aj "nesexovanie"
ale keď už hovorímeo antikoncepcii ako o tabletkách, tak každý v tom vidí hormóny, ktoré nabúravajú telo... poznám prípady, kedy tie hormóny zachránili život ženy a zachránili jej plodnosť.
ak sa niekto rozhodne popužívať antikoncepciu, pretože nechce mať deti z roznych dovodov..tak prečo nie?
Vieru prijímame aj s božími prikázaniami, nedá sa zobrať si z nej len to, čo nám vyhovuje. preto som to v otázke naznačil, že ateisti majú na tento problém jednoznačné riešenie, zatiaľ čo pre veriacich ide o dosť ťažkú tému.
@Bunniska Nejde len o slobodné matky, čo po svadbe? ako veriaca budeš zástancom nechráneného styku? To znamená, budeš v dnešnej dobe pripravená počať toľko detí, koľko boh dá?
Ludi ktorych mam na birdzi v priateloch mam natolko rad, ze im nebudem dalsie dni opatovne spamovat "moj birdz" mojimi "strucnymi" komentarmi k tejto teme.
Teda jeden za vsetky.
Schvalujem a na kazdu namietku ohladom antikoncepcie, existuje vyjadrenie cirkvi. Vravim o cirkvi nie o jednotlivcoch.
Antikoncepcia nerobi len "dobrotu" a uz vobec nie v kajinach 3.sveta ale to je tiez na dlhsie.
A este k vete. Verim v Boha, nie cirkev. To je fajn. Ale vies co je to vlastne cirkev? Alebo len pocuvas nazory ludi ktori na nu kydaju a nevedia, popripade i o nej robi obraz podla tych horsich z krestanov. A radsej si tie svetle pripady ani nevsimas.
Howgh k tejto teme.. na birdzi som o tom pisal tak vela, ze z toho mozte spravit knihu.
@stage ale oni nie sú väčšinou zástancovia nechraneneho styku, poznám kopu manželských párov, ktorí sa spoliehaju práve na tie plodné a neplodne dni a deti sa im ako na bežiacom páse nerodia, práve naopak.
A ako si písal, pokiaľ je skutočný /zaryty/ kresťan, tak by mal podla toho aj žiť a nie vyhovárať sa, ved robím vlastne dobre...
@Johnysheek Akú zlobu robí kondom v krajine tretieho sveta, kde je rozšírený AIDS, množstvo iných pohlavných chorôb a nekontrolovateľné premnožovanie? Môžu sa ním udusiť, alebo sa ním uškrtiť alebo ako?
@Johnysheek Keby som ťa už nepoznal, fakt by som podľa tej @28 nevedel, čo si chcel povedať áno alebo nie.
@Adulicek01 Keď ho považuješ za chránený, ok, mne metóda plodných a neplodných dní nepripadá ako spoľahlivý chránený pohlavný styk, ale uznávam, že pre veriacich je to jediná šanca.
@Adulicek01 Ok. Súhlasím. Je to jediné riešenie, ale to si vyžaduje akú-takú "disciplínu", istú striedmosť a zodpovednosť. No a to asi mnohým nevyhovuje.
Toto je veľmi ošmetná téma, podľa môjho názoru. Treba zvážiť viac faktorov. Viera je vždy osobnou skúsenosťou jednotlivca. Nedá sa to generalizovať na dva tábory veriaci a neveriaci. Ono sa to delí asi na 6 miliárd táborov , teda čo človek, to názor.
Stanovisko cirkvi je síce jednoznačné ale ich odôvodnenia v jednotlivých otázkach sú málo obstojné. Dokonca ani kňaz, ktorý nie je taký prostý veriaci nemysliaci tvor k tomu nedokáže zaujať jedno konkrétne stanovisko.
Človek dostal do daru kompas v podobe svedomia. Niekedy je toto svedomie deformované spoločnosťou ale rovnako môže byť deformované aj cirkvou. Predsa cirkev sú LEN ľudia. Všetky potrebné veci na rozhodovanie sú v Biblii a hlavne v Novom zákone.
No a teraz trošku k veci. Keď sa pozrieme na Cirkev a otvoríme Katechizmus katolíckej cirkvi môžme byť miestami pobúrení Napríklad by ma zaujímalo, koľko ľudí z tých, čo tvrdia, že antikoncepcia je "zlá" a že z presvedčenia svojej viery to nemôžu, koľkí z nich onanujú ? Onania je podľa katechizmu taktiež hriech a keď nie onania tak predmanželský sex a podobne.
Ak niekto žije presne podľa katechizmu má môj rešpekt, ale na druhej strane sa ho bojím
Keď to zobereme filozoficky, hriechom je ten druh antikoncepcie, ktorý zabíja nový život. Keďže (ak si pamatám správne) Cirkev hlása, že nový život vzniká splynutím spermie a vajíčka teda dvoch ľudských buniek z haploidným počtom chromozómov, pričom vzniká ÚPLNÁ bytosť s diploidným počtom chromozómov, moment takzvaného zabitia a teda hriechu je od fázy splynutia.
Týmto si, ale veľmi nepomôže, lebo bariérová antikoncepcia bráni splynutiu pohlavných buniek a teda z tohto hľadiska nemôže byť hriechom.
Keď sa vrátim naspäť k onanii, len pre úplnosť, v katechizme sa píše,že je to hriechom vlastne preto, lebo zabíjame potenciálne bytosti čím to zúžili na chalanov lebo oni pri masturbácií uvoľňujú svoje pohlavné bunky. Ale čo s tým ? Baby môžu onanovať a nie je to hriech ?? A na druhej strane tvrdia, že zabíjame potenciálny život. A čo sa asi tak stane so spermiami keď ich životnosť expiruje ? Tiež nie sú v semeníkoch navždy. Boh stvoril vesmír a všetko v súlade. Prečo by potom vynechal túto drobnosť a vlastne svojím stvorením muža, zabíjal v pravidelnýchcykoch život v ňom ?
Proti princípu...
Podľa mňa Cirkev ako taká je nedokonalé spoločenstvo ľudí, ktoré sa vo veľa otázkach môže mýliť a často si aj protirečiť. (Raz sa kňazi môžu ženiť, potom nemôžu a o chvíľku zas budú môcť...)
Čiže hriechom by teoreticky mali byť len antikoncepčné metódy, ktoré zabíjajú už splynuté pohlavné bunky. Hormonálna antikoncepcia, Tabletka PO a samotný zákrok. Lenže posledné dve ani vlastne nie sú antikoncepciou. Lebo antikoncepcia bráni POČATIU. Teda jediný problém vidím v hormonálnej antikoncepcií(ďalej HAK).
Pri HAK je však problém v tom, že svojím hormonálnym zložením primárne bráni počatiu(však vieme ako sa správa telo počas toho, simuluje vlastne tehotenstvo), ďalej zahusťuje hlien krčka maternice, čím bráni prieniku spermií .. Toto sú tie účinky ktoré sú OK a väčšinou stačia. Avšak má ešte jeden povedzme abortívny účinok a to, že bráni uhniezdeniu oplodneného vajíčka v maternici(ako.. viď materiály na internete).
Toto posledné je podľa mňa "hriešne" a problémové, aká je však pravdepodobnosť toho, e sa to stane ??
Malá, avšak nenulová.
Takže aby som to zhrnul ako jediný problém vidím hormonálnu antikoncepciu, i keď ju moja priateľka používala a ja som s tým súhlasil. Čiže som vlastne pokrytec.. Mimochodom tvárim sa ako veriaci, komu to nedošlo z môjho príspevku.
Ešte sa vyjadrím na niektoré veci ktoré tu boli postnuté:
Ktosi písal, že neprijímame partnera celého a tak ďalej. Ja si myslím, že to nie je závislé od tej fyzickej stránky ale psychickej. A teda čo, kto a ako k tomu druhému cíti. Sú ľudia ktorí sa milujú až sa im z pohlavných orgánov parí a striedajú partnerov... A sú ľudia, ktorí majú jedného s ktorým to myslia vážne, chcú s ním ostať navždy len ešte nie je vhodný čas na dieťatko, ale rátajú s ním a vedia že jediná 100%-tná antikoncepcia je nemilovať sa. Netreba to generalizovať a vytvárať len čierne a biele svety. Lentilky- Farebný svet v hrsti (moja obľúbená fráza keď niekto vytvára čiernobiele dusno)
A ešte tu bol názor, že ľudia čo majú veľadetné rodiny sa o ne nemôžu poriadne postarať, resp nie je to také dobré ako keď majú detí menej a že sa odvolávajú na to že sa majú radi a tak podobne.
Moja stará mama žila v úplne iných podmienkach s iným platovým ohodnotením a tak podobne a napriek tomu si mohla dovoliť veľa detí a mali sa dobre, fakt dobre. Samozrejme, že nechodili v ADIDAS a NIKE a čo ja viem čom štítkovom ale inak to bolo fajn. Aj teraz by sa dalo, len sa nám nechce uberať si z pohodlia, sme strašne pohodlný a čoraz viac lenivý(aspoň na si taký pripadám), ale sám by som chcel mať tak 2-4 možno až 5 detí.
Dúfam, že som nikoho neurazil a podal aspoň ako taký stručný názor na tému CIRKEV(veriaci) vs antikoncepcia možno v trošku širšom pohľade.
Tak a náš usmievavý deduško chce zasahovať do slobody voľby. Či niekto pri sexe použije kondóm je podľa môjho názoru každého osobná voľba. Nikto predsa nemá právo zakazovať možnosť, ktorá je osobnou voľbou, pokiaľ tým niekto neškodí druhým.
Ak niekto použije kondóm pri sexe, nikomu tým neškodí a hlavne má možnosť rozhodnúť za seba. Do čoho deduško zasiahne na budúce ? Obmedzí zoznamky, lebo spôsobujú predmanželský sex, alebo prikáže ženám zahaliť tvár ? Určite nepatrím medzi zástancov hromadného sexu, alebo sexu na jednu noc a rovnako nepatrím ani medzi homosexuálov. Vadí mi len obmedzovanie osobnej slobody. Zákazom kondómov nám dáva najavo, že nevieme rozhodnúť sami za seba. Dnes sa vo svete ubližuje viac vojnami, alkoholom, drogami, reklamami a bulvárom ako nejakým kondómom, ktorý je aj druhom prevencie proti chorobám a nechcenému tehotenstvu. Možno by mal pápež upozorniť aj svoje ovečky, aby na stránky neuverejňovali nahé celebrity, rôzne sado maso fotografie, ktoré sú tvorcami predmanželského sexu a ničením slušnosti. A čo tv show, kde súložia pred očami ľudí a baví sa na tom väčšina populácie ? Asi je to všetko vina ateistov, ale nevšimol som si, že je na tom Česká republika horšie a vraj dopláca na ateizmus. Prečo pápež nekritizuje aj tieto často obľúbené show ľudí ? To asi pápeža netrápi, lebo veľa kresťanov píše bulvárne články, zapája sa do tvorby sexuálne zameraných show a živí sa týmto hnojom. Tam je možno počiatok predčasného sexu. Samozrejme si dieťa nájde aj horšie stránky, ale to vôbec nieje obhajoba týchto ľudí. Ak niekto koná horšie zlo neznamená, že môžem konať menšie, keď existuje lepšia voľba.
Biblia navádza na zohavovanie genitálií, a pritom trpia malé deti, čím zaniká aj sloboda ich voľby. Rovnako tým spôsobili mnoho smrti a infekcií. To je hlavná priorita cirkvi, rozhodovať za Vás a hlavne za deti, pokiaľ sú neschopné vyjadriť svoj názor.
“Ísť do Afriky a povedať tam ľuďom, že by nemali používať prezervatívy, je zločin,” pretože AIDS “spôsobuje smrť každý deň,” zdôraznil francúzky minister vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio J.
“Myslím si, že pápežove vyjadrenia boli trošku skreslené, ale predsa len – nepovzbudiť k používaniu kondómov v rozvojových krajinách, to je extrémne nebezpečné,” povedal minister, ktorý je podľa vlastných slov rímsky katolík.
Počas letu do Kamerunu povedal Benedikt novinárom, že AIDS “nemožno prekonať distribúciou kondómov, ktorá problém ešte zhoršuje“. Jeho vyjadrenie vyvolalo medzinárodnú kritiku a protestné akcie.
Vsunul som dva rozdielne názory, aby ste si vytvorili mienku a zachovali sa podľa seba. Môj názor znie:
Či je používanie kondómov horšie, alebo lepšie bude vždy subjektívny názor a preto by mala byť zachovaná sloboda voľby. Kto chce, počúvne pápeža, ale jeho zákaz používania je neopodstatnený. Niekoho kondóm zachráni, a niekomu uškodí aj keď naozaj neviem ako. Kondóm Vás nenavádza na predmanželský sex. Skôr je to vecou výchovy a upozornenia na následky. Pápež by mal asi napísať svojmu Bohovi, aby obmedzil ľudské pudy. Proti čomu pápež bojuje ? Proti tomu, čo chcel Boh ? Jeho vyhlásenie je podobné, ako keby Slovenská vláda nariadila rómom – nepoužívajte kondómy. A prečo takéto porovnanie ? Lebo tento pápežov zákaz mieril pre Afriku, kde je vysoká pôrodnosť.
Celkovo by som ohodnotil jednanie pápeža slovami nebol to zlý zámer, ale bol neobjektívny a smeroval len na ten najmenší bod, ktorý slúži hlavne ako ochrana a nieje dôvodom skazenej morálky.
@Whippersnapper Díky Za tvoj vyčerpávajúci koment, ktorý dokonale ukázal, že to je fakt ošemetná téma s viacerými uhlami pohľadov, s viacerými možnosťami výkladu. A možno je jej riešenie jednoduché, len vyžaduje od nás viac, takže, aby sme si to v živote zjednodušili, tento problém si komplikujeme hľadaním cestičky ako ho obísť.
Ja len toľko, že to nie je o pápežovi a cirkvi a že jedna babka povedala, ale o kresťanovi samom a jeho svedomi. A ked niekto verí v Boha, malo by byť logické, že nebude úmyselne (antikoncepcia) zabraňovať niečomu a ničiť niečo, z čoho by hypoteticky mohol byť ľudský život.
@Adulicek01 alebo umyselne zabranovat AIDS a inym chorobam Alebo decku ktore sa narodi a potom ho mama vyhodi z cinzaka. Alebo decku ktore vyrastie bez rodicov a v dospelosti bude z neho zlocinec a spodina spolocnosti...Alebo ciganom ktory maju 10 deti co nemaju co do ust a podobne...Je to chore aby toto ciekv preferovala.. Ok to je svetko co som chcel povedat ..dal som slub ze neragujem na tieto temy dlho som vydrzal
nie som veriaca, teda aspon nie katolicka... antikoncepcia - ano .. radšej to ako potrat.. a potom.. antika môže pomôcť aj pri iných problémoch..
myslim , ze je to otazka slobodnej volby a zalezi naozaj len na konkretnych osobach... kazdopadne bez akej kolvek ochrany ak nie sme presvedceni ze by sme si dieta nechali, dokazali ho uzivit.. hm no to je dost nezodpovedne..
@Johnysheek Ja som toho nazoru, ze hovorit na kontinente kde naplno zuri pandemia AIDS, je tak trosku nezodpovedne hlasat o nespravnosti pouziti antikoncepcie. Mas pravdu, ze svet by vyzeral inak ak by rozhodovala akakolvek cirkev, ludstvo toho bolo uz svedkom v minulosti, a rozhodne si nemyslim ze by sa to mohlo nazvat prijemnou skusenostou.
Na druhej strane suhlasim s tebou v tom, ze moderna spolocnost nabada a hovori cloveku ze mnohe nenormalne veci su vlastne uplne v poriadku - ze homosexualita je v poriadku, ze sex bez lasky je v proiadku, ze striedanie partnerov je v poriadku. Myslim si, ze je to fakt velmi lahkovazne a nebezpecne takym o sposobom ucit mladych ludi, pretoze prilisny liberalizmus je tiez len na velku skodu.
Kazdopadne by ma zaujimal tvoj uplny nazor na tuto temu, pretoze som ho celkom presne z tvojich komentov nevydedukoval. Ja osobne som toho nazoru ze ak chcu dvaja ludia ktori sa miluju sexualne zit, nie je nic zle natom ak si vyjadruju lasku a nie su pripraveni na dieta. Antikoncepcia vobec nie je modernym vynalezom (modernym vynalezom je v podstate len hormonalna tabletka a "day-after" tabletka, ktore su ovela efektivnejsie). A suhlasim s @aikaa , ze je v podstate nezodpovedne a infantilne nepouzivat antikoncepciu ak niekto nie je na dieta pripraveny.
@lordjogi a mozno ze dnes by to bolo uplne inak.. ved tak ako cirkev spravila zle veci, spravila i kopec dobrych.. a ked si to tak vezmeme zas je to len predsudok voci nej..
- co sa tyka afriky, tak sa tam distribuovali kondomy, a ospravedlnenim ma byt 98% "ochrana"
„Povedzme si úprimne, bavíme sa o bežnom výrobku, a ten môže mať rôznu kvalitu. Vieme napríklad o prezervatívoch v Ghane, ktoré praskali počas pohlavného styku."povedal Turkson. (afr. kardinal)
Urcite je lepsie vzdelat ludi ako podporovat ich v tom co robia a "chlacholit"..
Viete, každý organizmus má svoje limity. Niekto aj volakedy mal pri nechránenom styku 10 detí a niekto len 2 - 3. Myslieť si, že antikoncepcia vám zaručí kľudný spánok je - no, povedzme zábavné. Zlyhať totiž môže absolútne každá! Aj tá hormonálna! A čo sa týka prezervatívov, hmm - dokonca aj niektorí fyzici sa o "gumách" vyjadrujú že ako prevencia proti AIDS takisto nie je stopercentná! A to nemám na mysli len možné výrobné vady, ale jednoducho štruktúru latexu. Keď som sa na túto tému bavila s mojou priateľkou (fyzičkou) ma sama upozorňovala, že "hustota" takejto látky (meraná snáď v nanometroch) môže umožniť prienik vírusu spôsobujúceho AIDS! No, neviem si však predstaviť paniku, keby takýto fakt bol braný ako všeobecne platný. Preto si myslím, že chápem vyjadrenia pápeža ohľadni šprciek a Afriky...
A čo sa týka antikoncepcie a vlastných skúseností - nikdy som žiadnu nebrala (ale som ju praktizovala...) a nezdá sa mi, že by som svojím potomstvom nejako zvlášť zamorila planétu ...
A hlavne, nikdy som sa neradila s nejakým duchovným, ako sa mám správať po sexuálnej stránke v mojom os. živote. Po prvé - som sa hanbila o tom otvorene hovoriť s cudzím, často mladým mužom a po druhé, nechala som to na vlastné svedomie a zodpovednosť - verím, že si to raz budem vedieť tam hore obhájiť...
@Manajas Dobry den, velmi rad som si precital nazor starsieho cloveka. Ja si ale myslim ze nic nie je stopercentne. Je mozno pravdou, ze je ochrana "len" 98 percentna ale stale je to lepsie ako ked je 0 percentna. Antikoncepcia v Afrike, akokolvek moze byt nekvalitna, je jedina vec ktora drzi este ako tak nauzde pandemiu AIDS (aj ked je to bojovat ako s obludou ktorej narasta stale len viac a viac hlav), dolezite je ze sa tym pandemia spomaluje.
Antikoncepcia? Ano aj nie. Preco ano? Ochrana pred nezelanym tehotenstvom, pomaha liecit akne a pod. veci, ci vyrovnavanie hormono v tele a pod. Ma mnoho pozitivnych ucinkov. Na druhej strane, antikoncepcia su v podstate hormony. A tym, ze ju dievca uziva, menii sa jej "biorytmus" v tele (neviem to inak nazvať a predsa len je to dosť citeľný zásah do organizmu. Je uz len na kazdej nech si zvazi "za" a "proti".
Tema antikoncepcia a cirkev. Ach jaj. Musim sa priznat, nozik vo vrecku sa mi otvara ked pocuvam tie nezmyselne vyroky a postoje cirkvi.
@johnysheek ano ano viem.. ak nie je na to pripraveny.. myslim ze otazka sexu a kedy s nim zacat je na kazdom osobnom uvazeni.. osobne by som bola asi pokrytec ak teraz poviem ze az po svadbe ak ni eje pripraveny mat dieta.. je to otazka viery otazka vlastneho presvedcenia a svedomia.. preto myslim ze na antikoncepcii nie je nic zle..
@lordjogi mas pravdu.. spomaluje, ale nebolo by lepsie, keby sa to zastavilo a zacalo sa s tym robit nieco..
ak sa to i spomali, stale bude narastat len pomalsie pocet ludi postihnutych..
treba spravit nieco aby sa to zastavilo.. aby sa aids dalej nesiril.. ale to sa kondomami nedosiahne..
a vezmuc to z dlhodobeho hladiska, a migraciou ludi.. tak o "par rokov" bude mat (minimalne v afrike) kazdy aids
robi sa teda preto nieco, ci je to len odsuvanie problemu a klamanie sa, ze to nie je take zle.. (ako sa to deje vzdy v celom svete vid vznik hosp krizy)
@Johnysheek To sa da zastavit len jedinou cestou, ak sa niekedy najde vakcina, co je zatial este stale buducnost. Ono je tazko povedat kto vlastne ma AIDS, pretoze moze prejst 10 rokov kym sa u cloveka prejavia prve priznaky. Jedine co sa da robit je to spomalovat. To by si myslim mohla aj cirkev tak trochu uvedomit, pretoze nabadat ludi v Afrike, nie neuzivajte antikoncepciu, je velmi velmi nebezpecne.
@Lordjogi asi to vyznie puritánsky, ale Afriku nezachránia gumičky, ale morálka! Aids v Afrike je už dávno pandémiou (a myslím, že nielen tam), hlavne keď porovnáme počet obetí prasačej chrípky, ktorá je vyhlasovaná za pandemickú a počty obetí Aidsu! Je príliš jednoduché si mysliť, že gumky sú know-how! A to že sa niečo spomalí, neznamená, že nedokoná svoje dielo, ak sa nezmení celkový prístup všeobecne k problematike Afriky a jej spoločnosti. Keď nepodchytíme príčinu choroby, v "liečení" len jej dôsledku aj tak nakoniec budeme nemilými štatistami....
@Johnysheek Ale ved je zname ze prave papez povedal NIE antikoncepcii. Ano mas pravdu hovori aj o sexe az po svadbe, ale zaroven povedal NIE prave konkretne antikoncepcii. Uvedom si, ze mensina ludi vyznava filozofiu sexu az po svadbe.
@Stage a kdo povedal ze som tvrdosina veriaca? a ze budem rodit deti? keby si nemal len svoju hlavicku vsimol by si si ze som uz par krat povadala ze antiku beriem! ano mam primanie aj krat a verim v boha ale do kostola nechodim a ani sa doma nemodlim. a ja som povedala ze ked je niekdo krestan a je prenho antika hriech tak nech s nikim do manzelstva nespi podla krestanskej tradicie ci ako to nazvat. inak neviem naco si robil diskusiu ked ma nepoznas a hned ma osocujes ze som proti antike! ked nechces moj nazor napis do nazvu stop bunniska!
@Manajas MAte pravdu ze ju nezachrania gumicky, ale tie gumicky poskytuju cas potrebny nato aby sa naslo biologicke riesenie problemu AIDS. Problem AIDS je v tom, ze ludia casto ani nevedia dlhe dlhe roky ze su nakazeni a prenasaju tu nakazu nevedome na nic netusiacich partnerov a ti ju zas prenesu dalej a dalej a dalej. Papez nema v moci zmenit moralku (sex az po svadbe) ktoru takmer nikto vo svete neuznava, a myslim si ze nema pravo ohrozovat tym stovky nevinnych ludi. Iste, mate pravdu treba podchytit dosledky. Ale nato potrebuje veda cas, pretoze virus HIV je velmi atypicky a zakerny, a tazko sa proti nemu vyvija nieco ucinne. To "spomalenie" v skutocnosti moze zachranit tisicky ludskych zivotov. Ak mam byt uprimny, aj keby to malo zachranit co i len jeden ludsky zivot tak by som bol spokojny.
@Johnysheek Ano ked hovori nie tak nie. Je to tradicia ktora je vecou volby. Ale pandemia AIDS je specialny pripad a papez nie je epidemiolog aby mohol seriozne posudit aky dosledok mozu jeho slova mat, vies? Ako som napisala Majanas vyssie, nic netusiaci ludia mozu mat nakazu AIDS a preniest ju dalej. Ak papez nepriamo niekoho presvedcil k tomu aby nepouzival antikoncepciu v pandemickej krajine, ci dokonca pandemickom kontinente, tak h to robi v podstate a doslova spoluvinnikom zato ze sa mnoho ludi nakazilo. Je to velmi narocny pripad, nie som proti papezovi ani cirkvi, len si myslim ze za tychto specialnych okolnosti by mal lepsie zvazit svoje slova
Kurnik, uvedomte si konecne co pisem, prave ma to prestalo bavit..
Hore pri mojom nicku je obalocka. Piste mi tam.. ale nebavi ma stale odpovedat na to iste, tymi istymi slovami lebo ..
A snad sa mi uz podari skoncit definitivne s prispievanim do diskusie ( @tomas prosim daj mi ban na prispevky do diskusie) lebo ja sa nikdy nezdrzim, ked niekto ociernuje ci pouziva vyroky ktore su nepresne a zavadzajuce a taktiez ked sa niekto surovo navaza do cirkvi bez toho aby si nastudoval nieco o nej a zaroven aj od nej.
JohnySheek quit. (a drzte mi palce, aby som zas pri podobnej diskusii nevybuchol...)
ja len jedno- na svete je kopec nabozenstiev, vier, a kazda hlasa nieco ine. nechapem preco prave podla krestanstva bi sa mal clovek riadit. ved, to aku vieru alebo nabozenstvo bude clovek vyznavat, je v slobodnom rozhodnutiii kazdeho jedinca. preto vravim krestanstvu nie!!! radsej budem vyznavat vieru a nabozenstvo, ktore cloveka uznava a respektuje, ako zivu, jedinecnu a slobodnu bitost. lebo podla mna, ziadna cirkev, ani nabozenstvo nema pravo si privlastnovat ludske zivoty, a slobodu kazdeho cloveka. (najnovsie katolicka cirkev dokonca kritizovala film AVATAR, nieco nemyslitelne v modernej spolocnosti 21. storocia. a potom sa cuduju, ze ich nemaju radi)
@lordjogi homosexualita je rovnako ako heterosexualita a bisexualita normalna orientacia!!!!! ked trpis homofobiou, tak chapem tvoj obmedzeny nazor.
@Bunniska Pssssst. Kľud. Nikoho neosočujem ani nikomu nehodlám dávať stop v diskusii. Ok? Ide o nedorozumenie asi si si nesprávne vyložila, čo som napísal a ako som to myslel. Takže jednoduchšie a obšírnejšie vysvetlím, čo som ti napísal v komentoch @5 a @27 :
Áno, do svadby existuje bezpečná metóda ako neotehotnieť, a to je - nemať sex, tak ako si to napísala. Potom som sa ťa len spýtal, že čo po svadbe? Predpokladám, že po nej to už bez sexu fungovať nebude, tak som chcel vedieť, aký je tvoj názor na sex po svadbe, či chránený, alebo nie. Ja som nevedel, či si veriaca alebo nie, preto som napísal, že keby si bola, či by si súhlasila s antikoncepciou a tým opakovane porušovala prikázanie alebo by si sa spoľahla na metódu plodných a neplodných dní, ktorá svojou spoľahlivosťou nezaručuje, že budeš mať iba toľko detí, koľko by si plánovala.
To je vše. Žiadne napádanie ani urážanie v tomto ja nevidím.
@Johnysheek Uznávam, že si sa nadľudsky snažil, obetuješ veľa svojho času a niekedy to vyzerá ako hrach na stenu hádzať. Ale ver, že to tak nie je. Mnoho ľudí to číta (aj ja) a tvoje príspevky mnohých (aj mňa) posúvajú vo formovaní svojich názorov ďalej.Za tvoju veľkú snahu a trpezlivosť ti ďakujem.
Aj mňa vytočí, keď niečo dopodrobna napíšem a za minútu príde po mne koment úplne opačný, alebo s rovnakou tézou akú som sa práve snažil vyvrátiť.
Asi najlepšie bude si to všetko ukladať do wordu a len to sem skopírovávať, podľa potreby, stále dokola.
Pritom by stačilo, keby si každý, kto sa chce zapojiť do diskusie, najprv prečítal všetky príspevky v nej a už by ju svojim príspevkom iba posunul o krok ďalej. Ale to nie je pohodlné, treba všetko odbaviť hneď, rýchlo a ísť ďalej, preto vlastne je aj toľko prívržencov antikoncepcie.
@nikeboy Nie homofobiou netrpim, mne je jedno ze je niekto homosexual, ale pointou je ze aj tak to nie je to co by si nazval normalnym. Suhlasim s tebou v tom, ze ziadna cirkev nema pravo privlastnovat si niekoho zivot, sam som ateista. Netvrdim ze homosexuali su dusevne naruseni ludia, ale jednoducho sa vymykaju akymsi konvenciam "normalnej" spolocnosti, zaujimavy bol aj jeden vyskum na zaklade ktoreho sa zistilo ze homosexualne orientovani ludia maju spolocny defekt na jednom z chromozomov. Takze ano je to isty druh "poruchy", zaco samozrejme nemozu a nikto nema pravo ich sudit. Ale rozhodne som proti tomu aby si mohli adoptovat dieta.
ach jaj, po precitani celej diskusie vyjadrim len svoj nazor: antikoncepcia je podla mna dobra vec, suhlasim s jej pouzivanim a dokonca ju aj sama pouzivam. dlhy koment som zmazala, pretoze sa mi nechce zapajat do diskusie a reagovat na rozne nazory co tu odzneli, kedze o to nestojim. mam pravo sa rozhodnut sama za seba. s partnerom sme sa dohodli, ze ani jeden este dieta nechceme, nie je problem ani z jeho strany, antikoncepciu berie ako normlanu vec tiez. ak pisem ako tatar, tak pardon.
@Lordjogi - vieš, budem ti Tykať a ani Ty sa s Vykaním nemusíš trápiť... Ak k niečomu pristupujeme ako k stopercentnej záruke, hoci to tak nie je, môže to tiež narobiť viac škody ako osohu, keď podceňujeme možné riziká. A s názorom, že každý aj ten jeden zachránený život má veľkú cenu s Tebou úplne súhlasím. Ale pozerám sa na to z druhej strany.
Taktiež si myslím, že vyhlásenia pápeža určite nespôsobia u maloletých Afričaniek to, že budú kondómy hromadne vyhadzovať oknami (ak ich vôbec v živote videli). Tak isto ako si nemyslím,ŽE malá Afričanka POŽIADA svojho znásilňujúceho militaristu, alebo chlapa čo je ochotný zaplatiť za ním diktovaných podmienok súlože (veď je zákazník), aby si ich navliekli. Sexom sa v Afrike vytrháva z biedy a pravidlá tam zvyčajne určujú "peniaze" - nie obava pred chorobami! Dôležité je tam prežiť dnes a čo bude zajtra sa uvidí....! Ťažko to my mudrlanti tu nejako ovplyvníme. Jednoducho by si svet musel uvedomiť, že promiskuita či platený sex má svoje fatálne dôsledky. Bohužiaľ - konzumu a povrchnej spoločnosti sa tento fakt nikdy nebude ľúbiť. Vždy bude chcieť: Sex pred, sex po, sex inde, sex s iným.... a rôzne cool experimenty.... - škoda sa vyjadrovať. Človek by si myslel, že pre človeka je sex aspoň minimálne takým dôležitým životným zmyslom každodenným, ako pre nášho Feferóna hen v králikárni...
@Manajas Mate pravdu, ale mozete si byt ista ze sa tam najdu ludia ktori presne to aj urobia, teda tu krabicku naozaj vyhodia. A jednoducho som toho nazoru ze nech to spravi co i len jeden jediny clovek ktory ma AIDS a nevie o tom, a nakazi slusneho cloveka v Afrike ktory to prenesie dalej, tak to je zle. Myslim si ze napriek tomu ze Afrika je urcite velmi chudobny kontinent suzovany vojnami, iste sa tam najde aj miesto pre civilizaciu. Ja sa poznam s viacerymi Africanmi, vsetci pochadzaju z Nigerie, boli ako ja rok studovat v zahranici, ti vraveli ze to zalezi od casti Afriky v ktorej sa pohybujete. Ale aj v tych "lepsich" castiach je jednoducho AIDS rozsirena a ma ju mnoho ludi ktori o tom nevedia. Mate pravdu v tom ze sex ktory ste popisali ma urcite fatalne dosledky, a virus HIV sa siri najma takto. Ale dajme tomu ze HIV moze byt nakazene mazelske pary ktore sa neskor rozidu, najdu si novych nic netusiacich partnerov...atd. sa to opakuje. taketo sirenie nakazy je urcite menej caste, ale existuje. Preto si myslim ze papezove slova mohli sluzit tak trochu ako katalyzator pre niektorych veriacich ludi ktori dovtedy kondom pouzivali pretoze mozno mali obavu z toho ze jeden z nich moze mat HIV (totiz ako som mal moznost poznat aj v Afrike zije mnoho vzdelanych ludi)...neviem no je to velmi narocna a komplikovana tema, ktoru, ako ste ostatne povedali nemame sancu nijak vyriesit, mozeme o tom len viest donekonecna spekulacie.
A prepacte to vykanie ale to uz je taky automaticky zvyk
Verim v Boha, ale v tomto sa absolutne nestotoznujem s Jeho prikazaniami a skor sa mi pacia myslienky v satanskej "biblii", kde sa kladie doraz na jednotlivca a jeho tuzby. Ked ma bavi sexovat, nebudem zdrzanlivy len koli viere. Ked ma to nebavi, na to aby som bol zdrzanlivy taktiez Boha nepotrebujem. Vsetko je to len o konkretnom jedincovi (Boh nam dal slobodu), preto by pouzivanie/nepouzivanie antikoncepcie podla mna nemalo byt podmienene prikazaniami niekoho ineho.
jedna vec je nabozenstvo a tam je to asi jasne ze ako by to asi malo a nemalo byt, teda skor nemalo...druha vec je realny zivot a tam to fici casto inak, teda myslim napriklad krestanov. dnes je asi aktualna skor otazka aka a nie ci vobec. dostat kupit rozne, dolezite aby neskodili, teda potom aspon na prirodnej baze, nech si zena setri organizmus.nemyslim ze je to dobry napad ficat bez ochrany a zena aby rodila ako hruska a v 40ke aby vyzerala ako babicka bozeny nemcovej.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
aký má význam bez antikoncepcie...fanaticky veriace chudobné rodiny sa riadia pravidlom,že milovanie je na pldenie detí a možno sa cítia,že sú lepší veriaci ako my ostatní...ale akí su to rodičia,ktorí si neuvedomujú,že nebudu sa môcť plnohodnotne postarať o svoje deti? a keby som nebrala antikoncepciu ako by som sa teraz mohla starať o dieťa,ked chcem ísť študovať,resp.ako by som mohla študovať,keb ysom sa musela starať o dieťa?
antikocnepcia je dobrá vec,okre iného zmenšuje bolesti pri menštruácii,niektoré druhy dokonca zabraňujú tvorbe cýst....
nie som veriaca, užívala som aj hormonálnu antikoncepciu, ale som ju vysadila, teraz sa spolieham na prezervatív - ešte skrátka dieťa nechcem, nie som naň pripravená a moja mama je tiež ešte mladá na to, aby bola starká
je to ako povedat Milujem Ta,ale ...tvoja plodnost mi prekaza,musime s tym nieco spravit."
Mýslite si že keby nám enchutil sex , a mali sme ho iba za zámerom plodenia detí kolko ludí by sexovalo ?
A zoberte si keby stát zakazal antikoncepciu, kolko by bolo detí vyrastajucich vzlých podmienkach ???
Jednoznacne antikoncepcia áno (i ked nie všetky druhy su zrovna najzdravsie)
ale keď už hovorímeo antikoncepcii ako o tabletkách, tak každý v tom vidí hormóny, ktoré nabúravajú telo... poznám prípady, kedy tie hormóny zachránili život ženy a zachránili jej plodnosť.
ak sa niekto rozhodne popužívať antikoncepciu, pretože nechce mať deti z roznych dovodov..tak prečo nie?
@Bunniska Nejde len o slobodné matky, čo po svadbe? ako veriaca budeš zástancom nechráneného styku? To znamená, budeš v dnešnej dobe pripravená počať toľko detí, koľko boh dá?
Teda jeden za vsetky.
Schvalujem a na kazdu namietku ohladom antikoncepcie, existuje vyjadrenie cirkvi. Vravim o cirkvi nie o jednotlivcoch.
Antikoncepcia nerobi len "dobrotu" a uz vobec nie v kajinach 3.sveta ale to je tiez na dlhsie.
A este k vete. Verim v Boha, nie cirkev. To je fajn. Ale vies co je to vlastne cirkev? Alebo len pocuvas nazory ludi ktori na nu kydaju a nevedia, popripade i o nej robi obraz podla tych horsich z krestanov. A radsej si tie svetle pripady ani nevsimas.
Howgh k tejto teme.. na birdzi som o tom pisal tak vela, ze z toho mozte spravit knihu.
A ako si písal, pokiaľ je skutočný /zaryty/ kresťan, tak by mal podla toho aj žiť a nie vyhovárať sa, ved robím vlastne dobre...
@Adulicek01 Keď ho považuješ za chránený, ok, mne metóda plodných a neplodných dní nepripadá ako spoľahlivý chránený pohlavný styk, ale uznávam, že pre veriacich je to jediná šanca.
Stanovisko cirkvi je síce jednoznačné ale ich odôvodnenia v jednotlivých otázkach sú málo obstojné. Dokonca ani kňaz, ktorý nie je taký prostý veriaci nemysliaci tvor k tomu nedokáže zaujať jedno konkrétne stanovisko.
Človek dostal do daru kompas v podobe svedomia. Niekedy je toto svedomie deformované spoločnosťou ale rovnako môže byť deformované aj cirkvou. Predsa cirkev sú LEN ľudia. Všetky potrebné veci na rozhodovanie sú v Biblii a hlavne v Novom zákone.
No a teraz trošku k veci. Keď sa pozrieme na Cirkev a otvoríme Katechizmus katolíckej cirkvi môžme byť miestami pobúrení Napríklad by ma zaujímalo, koľko ľudí z tých, čo tvrdia, že antikoncepcia je "zlá" a že z presvedčenia svojej viery to nemôžu, koľkí z nich onanujú ? Onania je podľa katechizmu taktiež hriech a keď nie onania tak predmanželský sex a podobne.
Ak niekto žije presne podľa katechizmu má môj rešpekt, ale na druhej strane sa ho bojím
Keď to zobereme filozoficky, hriechom je ten druh antikoncepcie, ktorý zabíja nový život. Keďže (ak si pamatám správne) Cirkev hlása, že nový život vzniká splynutím spermie a vajíčka teda dvoch ľudských buniek z haploidným počtom chromozómov, pričom vzniká ÚPLNÁ bytosť s diploidným počtom chromozómov, moment takzvaného zabitia a teda hriechu je od fázy splynutia.
Týmto si, ale veľmi nepomôže, lebo bariérová antikoncepcia bráni splynutiu pohlavných buniek a teda z tohto hľadiska nemôže byť hriechom.
Keď sa vrátim naspäť k onanii, len pre úplnosť, v katechizme sa píše,že je to hriechom vlastne preto, lebo zabíjame potenciálne bytosti čím to zúžili na chalanov lebo oni pri masturbácií uvoľňujú svoje pohlavné bunky. Ale čo s tým ? Baby môžu onanovať a nie je to hriech ?? A na druhej strane tvrdia, že zabíjame potenciálny život. A čo sa asi tak stane so spermiami keď ich životnosť expiruje ? Tiež nie sú v semeníkoch navždy. Boh stvoril vesmír a všetko v súlade. Prečo by potom vynechal túto drobnosť a vlastne svojím stvorením muža, zabíjal v pravidelnýchcykoch život v ňom ?
Proti princípu...
Podľa mňa Cirkev ako taká je nedokonalé spoločenstvo ľudí, ktoré sa vo veľa otázkach môže mýliť a často si aj protirečiť. (Raz sa kňazi môžu ženiť, potom nemôžu a o chvíľku zas budú môcť...)
Čiže hriechom by teoreticky mali byť len antikoncepčné metódy, ktoré zabíjajú už splynuté pohlavné bunky. Hormonálna antikoncepcia, Tabletka PO a samotný zákrok. Lenže posledné dve ani vlastne nie sú antikoncepciou. Lebo antikoncepcia bráni POČATIU. Teda jediný problém vidím v hormonálnej antikoncepcií(ďalej HAK).
Pri HAK je však problém v tom, že svojím hormonálnym zložením primárne bráni počatiu(však vieme ako sa správa telo počas toho, simuluje vlastne tehotenstvo), ďalej zahusťuje hlien krčka maternice, čím bráni prieniku spermií .. Toto sú tie účinky ktoré sú OK a väčšinou stačia. Avšak má ešte jeden povedzme abortívny účinok a to, že bráni uhniezdeniu oplodneného vajíčka v maternici(ako.. viď materiály na internete).
Toto posledné je podľa mňa "hriešne" a problémové, aká je však pravdepodobnosť toho, e sa to stane ??
Malá, avšak nenulová.
Takže aby som to zhrnul ako jediný problém vidím hormonálnu antikoncepciu, i keď ju moja priateľka používala a ja som s tým súhlasil. Čiže som vlastne pokrytec.. Mimochodom tvárim sa ako veriaci, komu to nedošlo z môjho príspevku.
Ešte sa vyjadrím na niektoré veci ktoré tu boli postnuté:
Ktosi písal, že neprijímame partnera celého a tak ďalej. Ja si myslím, že to nie je závislé od tej fyzickej stránky ale psychickej. A teda čo, kto a ako k tomu druhému cíti. Sú ľudia ktorí sa milujú až sa im z pohlavných orgánov parí a striedajú partnerov... A sú ľudia, ktorí majú jedného s ktorým to myslia vážne, chcú s ním ostať navždy len ešte nie je vhodný čas na dieťatko, ale rátajú s ním a vedia že jediná 100%-tná antikoncepcia je nemilovať sa. Netreba to generalizovať a vytvárať len čierne a biele svety. Lentilky- Farebný svet v hrsti (moja obľúbená fráza keď niekto vytvára čiernobiele dusno)
A ešte tu bol názor, že ľudia čo majú veľadetné rodiny sa o ne nemôžu poriadne postarať, resp nie je to také dobré ako keď majú detí menej a že sa odvolávajú na to že sa majú radi a tak podobne.
Moja stará mama žila v úplne iných podmienkach s iným platovým ohodnotením a tak podobne a napriek tomu si mohla dovoliť veľa detí a mali sa dobre, fakt dobre. Samozrejme, že nechodili v ADIDAS a NIKE a čo ja viem čom štítkovom ale inak to bolo fajn. Aj teraz by sa dalo, len sa nám nechce uberať si z pohodlia, sme strašne pohodlný a čoraz viac lenivý(aspoň na si taký pripadám), ale sám by som chcel mať tak 2-4 možno až 5 detí.
Dúfam, že som nikoho neurazil a podal aspoň ako taký stručný názor na tému CIRKEV(veriaci) vs antikoncepcia možno v trošku širšom pohľade.
AMEN
Ak niekto použije kondóm pri sexe, nikomu tým neškodí a hlavne má možnosť rozhodnúť za seba. Do čoho deduško zasiahne na budúce ? Obmedzí zoznamky, lebo spôsobujú predmanželský sex, alebo prikáže ženám zahaliť tvár ? Určite nepatrím medzi zástancov hromadného sexu, alebo sexu na jednu noc a rovnako nepatrím ani medzi homosexuálov. Vadí mi len obmedzovanie osobnej slobody. Zákazom kondómov nám dáva najavo, že nevieme rozhodnúť sami za seba. Dnes sa vo svete ubližuje viac vojnami, alkoholom, drogami, reklamami a bulvárom ako nejakým kondómom, ktorý je aj druhom prevencie proti chorobám a nechcenému tehotenstvu. Možno by mal pápež upozorniť aj svoje ovečky, aby na stránky neuverejňovali nahé celebrity, rôzne sado maso fotografie, ktoré sú tvorcami predmanželského sexu a ničením slušnosti. A čo tv show, kde súložia pred očami ľudí a baví sa na tom väčšina populácie ? Asi je to všetko vina ateistov, ale nevšimol som si, že je na tom Česká republika horšie a vraj dopláca na ateizmus. Prečo pápež nekritizuje aj tieto často obľúbené show ľudí ? To asi pápeža netrápi, lebo veľa kresťanov píše bulvárne články, zapája sa do tvorby sexuálne zameraných show a živí sa týmto hnojom. Tam je možno počiatok predčasného sexu. Samozrejme si dieťa nájde aj horšie stránky, ale to vôbec nieje obhajoba týchto ľudí. Ak niekto koná horšie zlo neznamená, že môžem konať menšie, keď existuje lepšia voľba.
Biblia navádza na zohavovanie genitálií, a pritom trpia malé deti, čím zaniká aj sloboda ich voľby. Rovnako tým spôsobili mnoho smrti a infekcií. To je hlavná priorita cirkvi, rozhodovať za Vás a hlavne za deti, pokiaľ sú neschopné vyjadriť svoj názor.
“Ísť do Afriky a povedať tam ľuďom, že by nemali používať prezervatívy, je zločin,” pretože AIDS “spôsobuje smrť každý deň,” zdôraznil francúzky minister vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio J.
“Myslím si, že pápežove vyjadrenia boli trošku skreslené, ale predsa len – nepovzbudiť k používaniu kondómov v rozvojových krajinách, to je extrémne nebezpečné,” povedal minister, ktorý je podľa vlastných slov rímsky katolík.
Počas letu do Kamerunu povedal Benedikt novinárom, že AIDS “nemožno prekonať distribúciou kondómov, ktorá problém ešte zhoršuje“. Jeho vyjadrenie vyvolalo medzinárodnú kritiku a protestné akcie.
Vsunul som dva rozdielne názory, aby ste si vytvorili mienku a zachovali sa podľa seba. Môj názor znie:
Či je používanie kondómov horšie, alebo lepšie bude vždy subjektívny názor a preto by mala byť zachovaná sloboda voľby. Kto chce, počúvne pápeža, ale jeho zákaz používania je neopodstatnený. Niekoho kondóm zachráni, a niekomu uškodí aj keď naozaj neviem ako. Kondóm Vás nenavádza na predmanželský sex. Skôr je to vecou výchovy a upozornenia na následky. Pápež by mal asi napísať svojmu Bohovi, aby obmedzil ľudské pudy. Proti čomu pápež bojuje ? Proti tomu, čo chcel Boh ? Jeho vyhlásenie je podobné, ako keby Slovenská vláda nariadila rómom – nepoužívajte kondómy. A prečo takéto porovnanie ? Lebo tento pápežov zákaz mieril pre Afriku, kde je vysoká pôrodnosť.
Celkovo by som ohodnotil jednanie pápeža slovami nebol to zlý zámer, ale bol neobjektívny a smeroval len na ten najmenší bod, ktorý slúži hlavne ako ochrana a nieje dôvodom skazenej morálky.
zd.:ateista.tk
@whippersnapper tak ako si povedal poslednu vetu s jednym dodatkom.. v tvojom pohlade
@tenario zase?
Ja len toľko, že to nie je o pápežovi a cirkvi a že jedna babka povedala, ale o kresťanovi samom a jeho svedomi. A ked niekto verí v Boha, malo by byť logické, že nebude úmyselne (antikoncepcia) zabraňovať niečomu a ničiť niečo, z čoho by hypoteticky mohol byť ľudský život.
a mimochodom.. to ze papez nekritizuje totalne vsetko neznamena ze to schvaluje..
inak precitaj si link co som sem vlozil tam mas o tom lietadle..
biblia navadza na zohavenie genitalii?? zda sa mi ze uz miesas
cirkev nerozhoduje, rozhoduju ludia, ak by rozhodovala cirkev svet by vyzeral uplne inak..
trosku skreslene a vytrhnute z kontextu.. obrovsky rozdiel..
myslim , ze je to otazka slobodnej volby a zalezi naozaj len na konkretnych osobach... kazdopadne bez akej kolvek ochrany ak nie sme presvedceni ze by sme si dieta nechali, dokazali ho uzivit.. hm no to je dost nezodpovedne..
Na druhej strane suhlasim s tebou v tom, ze moderna spolocnost nabada a hovori cloveku ze mnohe nenormalne veci su vlastne uplne v poriadku - ze homosexualita je v poriadku, ze sex bez lasky je v proiadku, ze striedanie partnerov je v poriadku. Myslim si, ze je to fakt velmi lahkovazne a nebezpecne takym o sposobom ucit mladych ludi, pretoze prilisny liberalizmus je tiez len na velku skodu.
Kazdopadne by ma zaujimal tvoj uplny nazor na tuto temu, pretoze som ho celkom presne z tvojich komentov nevydedukoval. Ja osobne som toho nazoru ze ak chcu dvaja ludia ktori sa miluju sexualne zit, nie je nic zle natom ak si vyjadruju lasku a nie su pripraveni na dieta. Antikoncepcia vobec nie je modernym vynalezom (modernym vynalezom je v podstate len hormonalna tabletka a "day-after" tabletka, ktore su ovela efektivnejsie). A suhlasim s @aikaa , ze je v podstate nezodpovedne a infantilne nepouzivat antikoncepciu ak niekto nie je na dieta pripraveny.
Na cirkev mam svoj názor a tie tvoje argumenty ohladne nej (aj napriek tomu linku) beriem
- co sa tyka afriky, tak sa tam distribuovali kondomy, a ospravedlnenim ma byt 98% "ochrana"
„Povedzme si úprimne, bavíme sa o bežnom výrobku, a ten môže mať rôznu kvalitu. Vieme napríklad o prezervatívoch v Ghane, ktoré praskali počas pohlavného styku."povedal Turkson. (afr. kardinal)
Urcite je lepsie vzdelat ludi ako podporovat ich v tom co robia a "chlacholit"..
------------------------------------------------------------
ad @aikaa ak niekto nie je pripraveny na dieta nemusi mat sex. Napriek roznym diskusiam na birdzi, je sanca na otehotnenie v tomto pripade nulova.
A ked uz niekto "musi" tak musi pocitat i s "rizikom dietata" (fuj znie to hrozne..)
---------
moj nazor: antikoncepcia nie, sex po svatbe, planovane rodicovstvo
A čo sa týka antikoncepcie a vlastných skúseností - nikdy som žiadnu nebrala (ale som ju praktizovala...) a nezdá sa mi, že by som svojím potomstvom nejako zvlášť zamorila planétu ...
A hlavne, nikdy som sa neradila s nejakým duchovným, ako sa mám správať po sexuálnej stránke v mojom os. živote. Po prvé - som sa hanbila o tom otvorene hovoriť s cudzím, často mladým mužom a po druhé, nechala som to na vlastné svedomie a zodpovednosť - verím, že si to raz budem vedieť tam hore obhájiť...
Tema antikoncepcia a cirkev. Ach jaj. Musim sa priznat, nozik vo vrecku sa mi otvara ked pocuvam tie nezmyselne vyroky a postoje cirkvi.
ak sa to i spomali, stale bude narastat len pomalsie pocet ludi postihnutych..
treba spravit nieco aby sa to zastavilo.. aby sa aids dalej nesiril.. ale to sa kondomami nedosiahne..
a vezmuc to z dlhodobeho hladiska, a migraciou ludi.. tak o "par rokov" bude mat (minimalne v afrike) kazdy aids
robi sa teda preto nieco, ci je to len odsuvanie problemu a klamanie sa, ze to nie je take zle.. (ako sa to deje vzdy v celom svete vid vznik hosp krizy)
@idea prosim nezabodni ho do mna
vsimas si ten rozdiel i vo vyzname a zaroven v odpovedi na to predtym??
to ze si kazdy prisposobuje vyjadrenia /media, ludia/ cirkvi ako sa kazdemu paci je problemom
Papez povedal nie anti.. Lebo cirkev je proti anitk.. A to ze je zaroven i za sex po svatbe je tiez fakt.
Ale nechces mi snad povedat, ze cirkev ma menit svoje stanovisko, lebo "vacsina ludi neuznava sex az po svatbe".
To ze povedal jedno nevylucuje to druhe!!!
--------
Ked papez povie NIE antikoncepcii a NIE sexu, tak sa AIDS (ked si vezmu jeho slova k srdcu) sirit dalej nebude!!!
Ak papez povie NIE antikoncepcii a ANO sexu, tak ide proti nauke cirkvi, proti sebe a zaroven i proti ludom v afrike
Ak papez povie ANO antikoncepcii a (ANO,NIE) sexu, tak ide proti nauke cirkvi, proti sebe.
V 2 a 3 pripade, si sam protireci a ako take je potom jeho tvrdenie niecim vysoko kotroverznym.
Takze on nie je zodpovedny za to, ze NIEKTO INY mylne transformuje, vytrhava z kontextu jeho slova a nazory!
Zodpovedni su za to ti, co tieto jeho CHYBNE, a BEZ KONTEXTU vyjadrenia siria dalej.
--------------------------------------------------------------------------------
Kurnik, uvedomte si konecne co pisem, prave ma to prestalo bavit..
Hore pri mojom nicku je obalocka. Piste mi tam.. ale nebavi ma stale odpovedat na to iste, tymi istymi slovami lebo ..
A snad sa mi uz podari skoncit definitivne s prispievanim do diskusie ( @tomas prosim daj mi ban na prispevky do diskusie) lebo ja sa nikdy nezdrzim, ked niekto ociernuje ci pouziva vyroky ktore su nepresne a zavadzajuce a taktiez ked sa niekto surovo navaza do cirkvi bez toho aby si nastudoval nieco o nej a zaroven aj od nej.
JohnySheek quit. (a drzte mi palce, aby som zas pri podobnej diskusii nevybuchol...)
@lordjogi homosexualita je rovnako ako heterosexualita a bisexualita normalna orientacia!!!!! ked trpis homofobiou, tak chapem tvoj obmedzeny nazor.
Áno, do svadby existuje bezpečná metóda ako neotehotnieť, a to je - nemať sex, tak ako si to napísala. Potom som sa ťa len spýtal, že čo po svadbe? Predpokladám, že po nej to už bez sexu fungovať nebude, tak som chcel vedieť, aký je tvoj názor na sex po svadbe, či chránený, alebo nie. Ja som nevedel, či si veriaca alebo nie, preto som napísal, že keby si bola, či by si súhlasila s antikoncepciou a tým opakovane porušovala prikázanie alebo by si sa spoľahla na metódu plodných a neplodných dní, ktorá svojou spoľahlivosťou nezaručuje, že budeš mať iba toľko detí, koľko by si plánovala.
To je vše. Žiadne napádanie ani urážanie v tomto ja nevidím.
mimochodom k avataru, sam som bol rozcarovany, ale ked som si precital vysvetleni pochopil som..
vadilo im nabozenstvo naviov zalozene na uctievani prirody
podla mna je to vsak vec pohladu, lebo sa to nemuselo brat cisto ako priroda..
Aj mňa vytočí, keď niečo dopodrobna napíšem a za minútu príde po mne koment úplne opačný, alebo s rovnakou tézou akú som sa práve snažil vyvrátiť.
Asi najlepšie bude si to všetko ukladať do wordu a len to sem skopírovávať, podľa potreby, stále dokola.
Pritom by stačilo, keby si každý, kto sa chce zapojiť do diskusie, najprv prečítal všetky príspevky v nej a už by ju svojim príspevkom iba posunul o krok ďalej. Ale to nie je pohodlné, treba všetko odbaviť hneď, rýchlo a ísť ďalej, preto vlastne je aj toľko prívržencov antikoncepcie.
Taktiež si myslím, že vyhlásenia pápeža určite nespôsobia u maloletých Afričaniek to, že budú kondómy hromadne vyhadzovať oknami (ak ich vôbec v živote videli). Tak isto ako si nemyslím,ŽE malá Afričanka POŽIADA svojho znásilňujúceho militaristu, alebo chlapa čo je ochotný zaplatiť za ním diktovaných podmienok súlože (veď je zákazník), aby si ich navliekli. Sexom sa v Afrike vytrháva z biedy a pravidlá tam zvyčajne určujú "peniaze" - nie obava pred chorobami! Dôležité je tam prežiť dnes a čo bude zajtra sa uvidí....! Ťažko to my mudrlanti tu nejako ovplyvníme. Jednoducho by si svet musel uvedomiť, že promiskuita či platený sex má svoje fatálne dôsledky. Bohužiaľ - konzumu a povrchnej spoločnosti sa tento fakt nikdy nebude ľúbiť. Vždy bude chcieť: Sex pred, sex po, sex inde, sex s iným.... a rôzne cool experimenty.... - škoda sa vyjadrovať. Človek by si myslel, že pre človeka je sex aspoň minimálne takým dôležitým životným zmyslom každodenným, ako pre nášho Feferóna hen v králikárni...
A prepacte to vykanie ale to uz je taky automaticky zvyk
@all zamyslite sa vsetci, nema bit nahodou viera hlavne o ludskosti a tolerancii?? podla mna ano.