neviem ci je vesmir bez hranica, no dufam ze ano.Neviem si prešdstavit ye je okolo vesmiru nejaka bariera a nevediet co je dalej.Co bz bolo potom tam?To je otayka!
Vesmir je podla mna konecny, ale hranice nema. Je to ako s povrchom gule - je konecny, ale nema hranice. Lenze povrch gule je dvojrozmerny (a zakriveny), cely vesmir (priestorocas) ma aspon 4 rozmery, v ktorych moze byt zakriveny analogicky gulovej ploche, lenze pre tu viacdimenzionalitu to nie je take zrejme a iste, ale zda sa, ze by toto mohol byt model, ktory funguje.
vo fyzike sa dost nevyznam, preto citam nazory Stephena Kinga, ktory vedu spaja s tym, cim by sa malo vzdy spajat, a to Silou, ktora sposobila vznik pritomnosti, a teda napozenstvo, s tym povrchom gule je to zaujimave a nieco nove pre mna, chcela by som vediet, odkial to mas, ci si na to prisiel sam, alebo si to od niekoho pocul, ci je to podlozene nejakym vedcom
ja mam taku stalu myslienku, ze kazdy v sebe ma kusok pravdy, berem kazdy nazor,jedna z mojich teorii je, ze my nezijeme na tejto zemi , aby sme dosiahli poznanie o vesmire, nie je nam to dovolene, mame hranice tak ako všetko na Zemi , prilis si fandia ludia, to odjakziva, to sme my-ludia, ale je to skvele, ked sa do tejto otazky zapoji vela hlaviciek
Stephen Hawking podporuje ten nazor. Matematicky existuju riesenia Einsteinovych rovnic povolujuce taketo casopriestory, nie su dokonca ani nijak "neobycajne". Je len otazka, ci je ten nas taky.
Stephena Kinga prilis nepoznam, no nie je to nahodou spisovatel hororov? Co ma spolocne s vedou? Ta personifikacia sily (velke S) a to co si o nej pisala, mi pripada skor ako z nejakeho fantasy/sci-fi romanu, nez zo seriozneho badania, no neodpisujem vopred nazory, ktore ani nepoznam.
Hm kdesi som cital, ze King sa inspiroval aj E.A. Poom, toho som cital, a jeho pribehy su fakt kvalitne, tak ak mas rada mysteriozne a hororove citanie, odporucam.
no ta teraz sa dobre rehlim, lebo fakt som napisala stephen king, jojo chcela som hawking, to z rychlosti, ale hej od Kinga som citala daco, Carrie, potom take kratke poviedky, no takze to vlastne vyslovil Hawking, hej?to s tou gulou bral ako prirovnanie?
ako je mozne,ze vesmir je konecny ale nema hranice? ked to hovoris fyzikalnym jazykom, tak to nepochopim ani keby som sa rozlozila, prepac, no ale Hawkinga uznavam, lebo robi to co malo vedcov, vesmir berie aj ako z vedeckej strany tak aj z nabozenskej
minule som bola na ceskej stranke, kde sa pisalo nieco o nom a čechové sa tam dost oplzlo vyjadrovali na jeho učet, no nič...
je to fajn ze sa taujimate o take veci a aj citate,no skuste nehovorit o nejakych vedcoch a ich nazoroch.Napiste co si myslite vy .Nieco z vasej hlavy.Aky je vas pocit a ako sa na to vy pozerate.Zato ze su to vedci neznamena ze maju pravdu.
hm sorry ze tak neskoro ale cez sk.r. mam furu roboty a ked sa sem uz pozriem zvyknem prebehnut hlavne filozofovanie...
No ja zomriem... king-hawking, hm.
"ktory vedu spaja s tym, cim by sa malo vzdy spajat, a to Silou, ktora sposobila vznik pritomnosti"
Hm ako mozno som nieco pre"pocul", ale cital som 2 Hawkingove knihy a vela jeho prednasok aj jeho zivotopis a ine veci, vsetko na jeho oficialnej stranke (okrem tych knih samozrejme), ale s niecim aspon v naznakoch podobnym som sa este nestretol, a dost pochybujem, ze by Hawking nieco take tvrdil (hovorim naschval velmi jemne). Znie to ako z fantasy rozpravky (detto), Hawking pravdaze vyvodzuje z vedy obcas aj nasledky pre nab., ale nevyslovil sa pokial viem s urcitostou o niecom, ze tak to musi byt, a vobec nie o nejakom koncepte sily s velkym S.
Sam Hawking, ako aj ostatni suc. vedci, akceptuju model sily ako vymeny virtualnych castic. V zjednodusenej forme prideme k takej fyzike, aka sa uci na skolach.
Alias, mozno ti to tak vyznieva, ale ja som v skutocnosti z tych ludi, ktori NEveria niecomu len preto, ze to niekto tvrdi, verim tomu, az ked to sam pochopim a vlastnym usudkom pridem k tomu, ze to bude tak. Vymyslel som dost vlastnych veci, samozrejme nehovorim o ziadnych svetovych objavoch, take prkotinky, rozne logicke veci apod. Hawkingovym nazorom zvacsa verim (nie vsetkym), lebo ich povazujem za konzistentne a logicke a tiez to chapem tym sposobom, hoci sam by som na tie veci nedosiel, aspon nie v najblizsom case. Nie som fyzikalny genius 21. storocia, ale ked si precitam niekoho nazor, som schopny pochopit ho (vacsinou) a vlastnym ususdkom verifikovat ci zavrhnut.
Hm a btw. aky je tvoj cisto vlastny nazor na divergenciu a rotaciu vektoroveho pola?
Neber toto ako nejaky utok, viem ze si svoju poznamku nemyslela zle, tot moje vysvetlenie.
neviem mozno ma teraz chcews nachytat ze to neviem.Ja taketo veci nepoznam len sa mi zdalo ze hovorite a kupirujete.Na to expert nie som a ani nikdy nebudem(asi).len son chcela aby si napisal aj nieco co bude povedane vlastnymi slovami a bude to vychadzat len z tvojej hlavy.
samozrejme, to sa dalo čakať, že založím prvú diskusiu o vesmíre... zipporah huxley sa nezaprie ani dodnes tomu nie je tak... ale radosť čítať, aká som bola pred troma rokmi tupá ešte fantázia, teším sa z vlastného pokroku!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Stephena Kinga prilis nepoznam, no nie je to nahodou spisovatel hororov? Co ma spolocne s vedou? Ta personifikacia sily (velke S) a to co si o nej pisala, mi pripada skor ako z nejakeho fantasy/sci-fi romanu, nez zo seriozneho badania, no neodpisujem vopred nazory, ktore ani nepoznam.
Hm kdesi som cital, ze King sa inspiroval aj E.A. Poom, toho som cital, a jeho pribehy su fakt kvalitne, tak ak mas rada mysteriozne a hororove citanie, odporucam.
ako je mozne,ze vesmir je konecny ale nema hranice? ked to hovoris fyzikalnym jazykom, tak to nepochopim ani keby som sa rozlozila, prepac, no ale Hawkinga uznavam, lebo robi to co malo vedcov, vesmir berie aj ako z vedeckej strany tak aj z nabozenskej
minule som bola na ceskej stranke, kde sa pisalo nieco o nom a čechové sa tam dost oplzlo vyjadrovali na jeho učet, no nič...
No ja zomriem... king-hawking, hm.
"ktory vedu spaja s tym, cim by sa malo vzdy spajat, a to Silou, ktora sposobila vznik pritomnosti"
Hm ako mozno som nieco pre"pocul", ale cital som 2 Hawkingove knihy a vela jeho prednasok aj jeho zivotopis a ine veci, vsetko na jeho oficialnej stranke (okrem tych knih samozrejme), ale s niecim aspon v naznakoch podobnym som sa este nestretol, a dost pochybujem, ze by Hawking nieco take tvrdil (hovorim naschval velmi jemne). Znie to ako z fantasy rozpravky (detto), Hawking pravdaze vyvodzuje z vedy obcas aj nasledky pre nab., ale nevyslovil sa pokial viem s urcitostou o niecom, ze tak to musi byt, a vobec nie o nejakom koncepte sily s velkym S.
Sam Hawking, ako aj ostatni suc. vedci, akceptuju model sily ako vymeny virtualnych castic. V zjednodusenej forme prideme k takej fyzike, aka sa uci na skolach.
Alias, mozno ti to tak vyznieva, ale ja som v skutocnosti z tych ludi, ktori NEveria niecomu len preto, ze to niekto tvrdi, verim tomu, az ked to sam pochopim a vlastnym usudkom pridem k tomu, ze to bude tak. Vymyslel som dost vlastnych veci, samozrejme nehovorim o ziadnych svetovych objavoch, take prkotinky, rozne logicke veci apod. Hawkingovym nazorom zvacsa verim (nie vsetkym), lebo ich povazujem za konzistentne a logicke a tiez to chapem tym sposobom, hoci sam by som na tie veci nedosiel, aspon nie v najblizsom case. Nie som fyzikalny genius 21. storocia, ale ked si precitam niekoho nazor, som schopny pochopit ho (vacsinou) a vlastnym ususdkom verifikovat ci zavrhnut.
Hm a btw. aky je tvoj cisto vlastny nazor na divergenciu a rotaciu vektoroveho pola?
Neber toto ako nejaky utok, viem ze si svoju poznamku nemyslela zle, tot moje vysvetlenie.