príklad : Na pružinu sme zavesili závažie s hmotnosťou 150 g. Pružina sa tým predĺžila o 75 mm a ostala v pokoji. Závažie sme rukou posunuli o 25 mm nižšie a uvoľnili. Závažie sa začalo kmitať. Určte periódu, frekvenciu a amplitúdu kmitania. Vyslovte pred
ehm, išla som povedať, že ak by som mala zbierku so vzorcami, tak to nebol problém vyrátať, ale nakoľko neviem a nemám vzorce a fakt sa mi nechcú gúgliť, tak smola... veď v knihe máte vzorce, nie?
Samozrejme ze vieme, z udajov hmotnost zavazia a predlzenie si vypocitas tuhost pruziny. V druhej casti vypocitas vlastnu frekvenciu, vychadzas s rovnice rovnovahy: hmotnost x zrychlenie = suma vsetkych sil, rovnicu upravis na tvar pohybovej rovnice z ktorej vycitas ze frekvencia je rovna odmocnine z podielu tuhosti pruziny a hmotnosti. Perioda je podiel 2 Pi a vlastnej frekvencie a frekvencia obratena hodnota periody.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov