Viete (bez použitia google-u a pod.), kto bol Simon Wiesenthal?
Pár dní som hrdým majiteľom jeho životopisu, a keď som sa tým chcel pochváliť spolužiakom, zistil som že som na zlej adrese - 4/5 nemali o ňom ani šajnu, 1 to niečo hovorilo . . . a potom si tipol, že mal spoločné niečo s letectvom. Tak ma zaujíma, aké j
@cjubou jeden z jeho výrkov je: ,,Spravodlivosť, nie pomstu !" , ale ak dobre viem tak on sa pomstil nacistom za "holokaust" a bola to POMSTA a nie spravodlivost
Wiesenthal bol kontroverzná osobnosť. Povedal by som, že niečo podobné ako Elie Wiesel. Myslím, že v mnohých veciach preháňal (napr. počet konc. a vyhladz. táborov v ktorých žil, bol zrejme nižší ako tvrdil, falošný vysokoškolský diplom, preceňovanie zásluh na dolapení niektorých nacistov), na druhej strane si nemyslím, že to čo hovoril Kreisky o Wiesenthalovom živote počas vojny je úplne pravda. Takisto mu možno vyčítať aj jeho pokrytectvo, keď prirovnával napadnutie Afganistanu Sovietskym zväzom k Shoa, no napriek tomu nemal problém udeliť Jeane Kirkpatrickovej ocenenie od centra Simona Wiesenthala, aj keď bol od toho odhováraný a pritom Kirkpatricková bola poprednou zástankyňou Američanmi podporovaného režimu v Guatemale, ktorý mal na svedomí vraždenie obyvateľov mayského pôvodu.
Myslím, že ho treba brať s rezervou a pevne verím, že aj jeho nasledovníci sa sústedia na hľadanie vojnových zločincov vo všeobecnosti (nielen nacistických, bez ohľadu na rasu. náboženstvo, etnickú príslušnosť) a budú apelovať na to, aby čo najviac štátov ratifikovalo Rímsky štatút medz. trestného súdu Medzi nimi napr. USA, Izrael atď.
Podľa mňa "aura", ktorá sa tu vytvorila okolo Wiesenthala je výsledkom "chilling effectu", ktorý vznikol zavedením zákonov kriminalizujúcich popieranie holokaustu, ktoré svojou nejasnosťou odrádzajú ľudí od toho aby hovorili o serióznosti niektorých svedkov a potom sa tu bohužiaľ nájdu aj takí ako Wilkomirski, "štýloví" spisovatelia píšuci o veciach, ktoré nezažili, hlavne bombasticky, a ľudia, ktorí skutočne trpeli v táboroch (PT, KT, VT), či už židia, rómovia alebo disidenti zostávajú na okraji záujmu, často bez väčšej náhrady, pretože tá končí v rukách organizácií ako WJC a pod.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Bol problém založiť anketu?
nebol, len mi to napadlo neskoro
@louis
skôr to bol bojovník za spravodlivosť, a rozumní ľudia si ho vážia - ale asi je škoda vysvetľovať niečo vypatlanému náckovi
@cjubou jeden z jeho výrkov je: ,,Spravodlivosť, nie pomstu !" , ale ak dobre viem tak on sa pomstil nacistom za "holokaust" a bola to POMSTA a nie spravodlivost
a ako sa pomstil tým, že sa snažil, aby boli potrestaní za svoje zločiny? a prečo dávaš HOLOKAUST do úvodzoviek?
@hnisavica Nie,mal byt ticho a byt rad ,ze este zije, no vdaka bohu uz nezije
Myslím, že ho treba brať s rezervou a pevne verím, že aj jeho nasledovníci sa sústedia na hľadanie vojnových zločincov vo všeobecnosti (nielen nacistických, bez ohľadu na rasu. náboženstvo, etnickú príslušnosť) a budú apelovať na to, aby čo najviac štátov ratifikovalo Rímsky štatút medz. trestného súdu Medzi nimi napr. USA, Izrael atď.
Podľa mňa "aura", ktorá sa tu vytvorila okolo Wiesenthala je výsledkom "chilling effectu", ktorý vznikol zavedením zákonov kriminalizujúcich popieranie holokaustu, ktoré svojou nejasnosťou odrádzajú ľudí od toho aby hovorili o serióznosti niektorých svedkov a potom sa tu bohužiaľ nájdu aj takí ako Wilkomirski, "štýloví" spisovatelia píšuci o veciach, ktoré nezažili, hlavne bombasticky, a ľudia, ktorí skutočne trpeli v táboroch (PT, KT, VT), či už židia, rómovia alebo disidenti zostávajú na okraji záujmu, často bez väčšej náhrady, pretože tá končí v rukách organizácií ako WJC a pod.