ano viem o tom a plne s tym suhlaism, a podla mna by to malo byt zavrete cely den. ty ludia co tam pracuju maju tiez svoje rodiny a chcu si pripravit aj doma nejake veci a nie stravit vianoce v obchode. a nepovedzte mi ze je nieco take dolezite co potrebujete kupit presne presne v ten den.
nevedel som to... ako ja netvrdím, že nemajú byť s rodinou, ale:
1.) niektorí zamestnanci nemajú s kým byť a tak pre veľa ľudí je lepšie byť v práci, ako byť SAMI doma
2.) je to diskriminujúce, prečo práve obchodníci a predavači majú mať výhodu, prečo zamestnanci televízií musia pracovať aj na vianoce, prečo zamestnanci elektrární, rôzni technici, lekári, šoféri autobusov atď musia pracovať aj na vianoce, oni nemajú právo na to byť s rodinkou? prečo práve obchodníci áno, a ostatní nie?
buď nech to schvália globálne, že budeme s rodinkami všetci (t.j. elektriku vypnú, lebo technici nebudú v elektrárňach, žiadne autobusy, električky, vlaky nebudú premávať, žiadne podniky nebudú otvorené) a všetci budú doma s rodinkami (alebo sami), alebo nech nediskriminujú ostatných na úkor jednej skupiny pracujúcich (obchodníci/predavači)
sa uplne suhlasim s tomášom.. je to proste dotyčneho obchodníka,či chce pracovať alebo nie a pomaly mi to začína pripadať ako za totáču. Proste fico povie,že nebudem robiť,tak nebudem.
Nielenže ich pripravia o tržby na poslednu chvílu,ktore su najlepšie ale ešte ich aj diskriminuju na ukor iných,presne ako povedal tomáš.
A možeš to fungovať na dva pohlady. Bud
-prečo telka cez vianoce husto zarába a obchodníci hovno
alebo
-prečo predavačka bude doma s deckom a autobusár sa može zodrať
ja si myslim ze to je spravne predavaci zarabaju mrto malo a drzia ich tam aj cez sviatky a ako @tomas hovoril taky televyzny reportery - oni teda zarabaju ovela viac tak nech len kludne pracuju,
aj ked viem ze vela ludi bude na vianoce pracovat tak to budu skor ty co musia pracovat aby nespadol cely svet... no ved pozrime sa nato priamo obchody niesu az take dolezite - lekarne a benzinky su otvorene keby nahodou nieco a kto by siel na vianoce o 6 napr do tesca ? ...
Vacsinou sa to robi tak, ze si rodinka posunie sviatky tak, aby boli vsetci spolu.
Inak si myslim, ze by mali fungovat len tie profesie, ktore su potrebne a nevyhnutne. Zvysok by mal byt rozpusteny domov. A teda ten zakon nieje dotiahnuty do konca, nakolko vynimku ma napr. predaj suvenirov a p.
@Tomas preto len obchodnici, lebo na vianoce nemoze padnut svet a aby sme ostali v tme ked nepojde elektrika, nepojde doprava, televizia a tak. Niektore veci musia proste bezat a zatvorit treba to co clovek nutne neporebuje, takze sa zacne s predajnami, posta a podobne. Potraviny si kazdy nakupime do zasoby a som za tento zakon tak to ma byt. Niekde zacat musime a mozno o par rokov budeme tam ako by si chcel v tme a vsetci budu s rodinkami
@tomas len zabudas na jednu vec ze ty soferi, a zamestanci maju vseliake priplatky ahlevne v tej televizii. no take predavacky nemaju z toho absolutne nic. a aj tie autobusy su obmedzene na minimum a su tam soferi ktory ako si pisal nemaju s kym byt (a to je preto ze to nevlastni nejaky sukromnik). no cel by som vidiet ako by nejaky nemec aci anglican ktory tu vlastna vsetky siete potravin by dal priplatky za voanocnu sluzbu a este by aj dal na vyber ze kto chce a kto nechce ostat. a ono to je tak trochu globalne robene nesu to len obchodnici. ale aj vsetky primyselne parky atd. su zatvorene. to len ty si vymenoval presne tie pozicie kde musi byt aspon niekto v sluzbe ak by daco nahodou.
to s diskrimináciou nie je zlá úvaha, ale zas na druhej strane, prečo by predavačka musela zostať v obchode len preto, že nejaký chudák autobusár musí robiť? čo s tým ona má?
@dconan no argumentovať, že televízni reportéri zarábajú veľa je blbosť trochu, ono v telke ani nie sú reportéri, ale všeliakí technici, čo to zabezpečujú...
a lekárne a pumpy, no nemyslím si, že lekárničky a pumpári zarábajú nejak veľa v porovnaní s predavačmi, veľký rozdiel tam nie je, a autobusári, električkári, rušňovodiči?? tí tiež nezarábajú veľa a pracujú... mne sa nepáči, že sa to týka IBA obchodníkov...
@gippo každý (aj predavačky) majú prémie za prácu počas sviatkov! Takže áno, aj šofér autobusu, ale aj predavačka, všetci majú prémie za prácu počas sviatkov. Takže neargumentujme peniazmi...
@tomas ffs v niektorych povolaniach sa proste musi robit na vianoce...aj moj otec robi niekedy na stedry vecer..a ti ludia co do tej prace isli tam isli s tym ze o tom vedeli
@tomas lenze ide o vysku premie, no take 5ecka pre predavacku to jeje asi vela nepomoze. a zase ja sa nezastavam len predavaciek ved som ti napisal ze aj soferi maju volno len ty ktory chcu tak robia ale predavacky takyto vyber nemaju vo vacsine pripadov. lebo sukromnik ti na vyber neda, nepaci sa mozes ist on si najde nahradu.
@tomas je jasné, že rôzni technici, či už na elektrinu, televíziu, alebo lekári v nemocnici na Vianoce musia pracovať, pretože ich práca je pre nás nevyhnutná a potrebná.
Ale nikto nevyhnutne na Vianoce nepotrebuje predavačov v obchode, ktorých je niekoľkonásobne viac ako technikov, a ktorí by za svoju prácu aj tak nedostali toľko peňazí, ako tí technici.
Ja si myslím, že je dobré, pokiaľ ľudia na Vianoce nepracujú, kebyže nie je tento zákon, tak by bolo určite Tesco do 18tej.. chudáci predavači. A je stále lepšie, pokiaľ môže byť 24. decembra so svojou rodinou 95% ľudí, než keby ich bolo len 80%.
No, ja brigádujem v takom malom obchodíku (žiadne Tesco ani podobný mega gigantický reťazec) a tam majiteľka vyžadovala, aby bolo otvorené takmer nepretržite, počas všetkých sviatkov, od desiatej ráno do siedmej večer... no nebolo to bohviečo, a hlavne odkedy svet blázni s krízou, ľudia menej kupujú a ten obchodík je takmer stále prázdny... a trčať tam zbytočne 9 hodín, keď viem, že ostatní sú doma a sviatkujú... podľa mňa sa to dosť preháňa s tým ako je všetko nonstop dostupné, jasné, že nejaká tá lekáreň a prípadne benzínka a tak, to treba lebo ľudia stále kamsi cestujú a vedia sa pekne "doriadiť" hlavne počas sviatkov... ale myslím, že sa to dá ten jeden deň prežiť.
aj predavači v hypermarketoch sú len ľudia a aj oni si zaslúžia odpočinok na sviatky, hlavne po týždni kedy trištvrte národa naháňalo jak blázni po obchodoch darčeky a žrádlo...nehovorím o strese pri odrábaní nadčasov za pultom a v skladoch...
@Ewee nj tak to je len niektory to nvedia pochopit, a ty by najradsej este aj 24.12 o 18:00 radsej isli nakupovat akoby mali byt doma s rodinou. a vsetci tu maju velke usta ze to je normalne ale keby oni mali robit taku pracu tak by ju okamzite nechali. a dufam ze nakoniec mas volno kedze si tu tak stastne a vesele
Zalozne byvaju otvorene o hodinu dlhsie nez velke obchodne retazce "premie" su tam v stopovych prvkoch. Nadcasy si ludia radsej "vyberaju" nez by si ich mali dat preplatit, nakolko by dostali kulove. Mozno teraz sa to uz zlepsilo, ale nedavno tomu bolo este tak.
preco by to bol blby zakon..? ved aj ti ludia ktori v tych obchodoch pracuju maju rodiny, potrebuju si doma porobit, prichystat sa... podla mna je ten zakon na mieste... darceky by mali byt pokupene a do tej dvanastej je to akurat, kupit nejake potraviny...
@31 nj, ako ja sa tiez nechcem hadat, a tiez by som necel robit takuto pracu preto chodim na vysku, ale tak si vazim aj ludi ktory robia na nizsich postoch, lebo viem ze to neje jednoduche, no niektory co im mamka s ockom vsetko daju si neuvedomuju co to je pre tych ludi vymenit rodinu za pracu
@33 gippo tak tak ale je logické, že sa vždy niekto ozve, keďže ľudia myslia len na seba a prečo aj on nemá tu výhodu a prečo by nemohli predávať až do 18 napr...
Pritom to životne dôležité neni, zatial čo lekári a moderátori (iné ohodnotenie) je uz iná kapitola tak porovnávať to je fakt smiešne.
Keby niečo to nie je nový zákon už minulý rok existoval pokiaľ sa nemýlim a najviac sa mi páčilo keď na nemenovanej TV dávali v správach zábery jak tie načačkané pipenky ešte aj na štedrý večer behali popred dvere nákupného centra a nevedeli nájsť vchod mi to pripadalo čisto jak keď sliepkam niekto zavrie kurín a oni sa nevedia dostať dnu a behajú jak pomätené.
Ja si osobne myslím že je to správne že vyšiel taký zákon lebo dnes proti podnikateľom asi nič neobstojí len zákon ak im nakáže. Dnešný podnikatelia by chceli aby zamestnanci dreli aj cez sviatky a za nič a proti tomuto zákonu môžu byť len tí čo nevedia čo je to práca a sviatky ak tí dotyčný zbohatlíci alebo podnikatelia si sviatky nevážia tak aspoň nech obyčajných ľudí neobmedzujú len pre svoj zisk.
Ja by som obchody zavrel aj na 25.12 a od 26 - 31 otvorené a 1.1 zatvorené a padla a reči niektorých mudrlantov o komačov(komunistov) ani neriešim ani sami nevedia čo je to komunizmus či socializmus a píšu a prirovnávajú ho to môže len najprimitívnejší primitív. Vôbec to nehovorí o politike ale skôr o nenažratosti po peniazoch dnešných podnikateľov.
blby zakon??? však aj to su len ľudia, nech sa zakladateľ diskusie spamata....by ma zaujimalo či by bol on nadšeny, kebyže musi byť do dakej šiestej pri pokladni
blba si ty moja...mam kamaratky ktorych matky museli predtym byt na stedri vecer v praci to sa ti zda normalne?? ked niekto nevie pohnut zadkom a kupit darceky skor je to jeho problem
velmi dobre @Tomas , absolutny suhlas...argumenty typu, ze niektore veci proste musia bezat: ano suhlasim, ale ak musi ist dalej televizia napriklad, tak musia ist aj obchody...obchody su dolezitejsie si myslim...
@Gippo som rád že našiel rozumný človek ktorý si vie vážiť aj prácu obyčajných predavačiek.@Tomas vieš dobre že elektrárne,TV aj doprava sú nepretržité prevádzky a komu sa tam nepáči robiť tam nemusí ale obchod je niečo iné pretože nakúpiť sa dá aj dopredu. Z ničoho čo si menoval si nemôžem nakúpiť do zásoby kdežto žranicu a darčeky áno.
@Pershing363 by si sa čudoval, čo vie zarobiť tesco 24.12. za tých 5 hodín čo je otvorené
@gippo zo zákona im ide 100% príplatok(myslím), takže nie, že z toho nemajú absolútne nič, ale zarobia 2x toľko čo v bežný deň, teda ne celkom, lebo robia len do 12stej
@Nezomus ok maju 100% priplatok ale je rozdiel ked dostanes 100% z 2ecok na hodinu co je 4ecka a ked dostanes 100% zo 7 ecok na hodinu(ktore zarabaju nejaky technici ci moderatori, tie sumy su len obrazne) co je 14 ecok. a ty si myslis ze tym predavackam stoji za to ten 100% priplatok aby nechali doma svoju rodinu?? podla mna nie
Súhlasím s niekoľkými názormi, u zakladatela nesúhlasím s pojmom komunisti zo Smeru, lebo je to blbosť. Neviem, ktorý z tých multinilionárikov typu Beňvej a Maňku mohol byť komunistom
Krok ústupkom cirkví, na jednej strane je pekné, že sa tak starjaú o blaho pracujúcich, na druhej strane, tí čo nechcú tráviť sviatky osamote, by sa im mal podnik postarať o spoločnú oslavu, prípadne nájsť iné rieenie.
Tí čo musia robiť na Štedrý deň, mal by im byť zvýšená odmena aspoň o 50% tzv. Vianočný bonus /denná mzda/..
@Gippo to bolo myslené ironicky..samozrejme... načo by mali predavačky predsa trčať v obchode celý deň, kvôli pár jedincom, čo nejsú schopní si nakúpiť dopredu...
@Tomas tak to beriem usmernit tan zakon len na obchodnikov bola chyba ale nadruhu stranu takto bude aspon niekto doma ...su proste profesie ktore musia existovat aj pocas vianoc, skor ja chyba ze dnesna spolocnost sa riadi heslo - bud budes na vianoce pracovat alebo mas padaka a to je chyba... ludia proste nemozu prostestovat a len takyto zakon im dokaze dat aspon na vianoce oddych
A podla mna podstata toho zakona vobec nie je dat volno predavackam ale dosiahnut aby komercia nevladla do poslednej stotiny sekundy....
A aj tak to nikto nebude dodrziavat a uz vobec nie hypermarkety, pretoze vela obchodnikom sa viac oplati zaplatit nejaku pokutu ako prist o celodennu trzbu....
Podľa mňa sa Štedrý deň preceňuje, má to byť normálny pracovný deň až do večera. A ak majú byť zavreté obchody, ok, nech sa páči - 1. sviatok vianočný je až od zajtra a prečo sa asi volá PRVÝ SVIATOK? Lebo je to prvý sviatok, a potom druhý...
Nechápem nápad, polku štedrého dňa zavreté, celý 1. sviatok zavreté, a 2.sviatok zrazu otvorené.
Podľa mňa, ak má byť zatvorené a všetci z rodinou, tak 1. sviatok + 2. sviatok a to by malo platiť na všetky bežné práce (čiže aj pumpy, aj lekárne, aj nemocnice okrem ťažko chorých oddelený, vlaky, mhd, všetko by malo byť 1. sviatok a 2.sviatok zavreté... Ale čo tam pletiete Štedrý deň?
a k téme, zdá sa mi padnuté na hlavu, aby niekto na štedrý deň poobede ešte niečo naháňal po obchodoch. to že sú vianoce si mohol povšimnúť už v auguste.
@Yolis nice, ale aj tak s tym nic nedosiahnes niektory proste tie obchody na stedry den potrebuju vies bolo im malo cca 360 dni kedy bol obchod otvoreny.
@Tomas a ty si preco cely den tu preco si nevzal za niekoho smenu v obchode sak tebe sa tto paci si mohol niekho vystriedat a by sa ti spplnil tvoj "seb"
@tomas nesuhlasim. Pretože elektrarne musia chodiť, ale obchody nie. Bez obchodov sa jeden deň obídeme. Bez elektriky nie. Každý má právo na vianoce. Taký technici v elektrárni alebo kludne aj obchodníci môžu robiť na zmeny, že doobeda a poobede sa vystriedaju.
@tomas okej, normalna slovenska rodinka, pracujúci rodičia a dve školopovinné deti. Takže ty vravíš, že normálny pracovný deň, čo znamená byť v robote tak cca do 5, potom sa dovaliť domov a chystať večeru a tváriť sa, že aha, ako je nám fajn, že sme všetci spolu? a deti kt. majú prázdniny majú byť počas dňa samé doma, prípadne ešte tú večeru aj navariť, lebo mamička a tatko nemajú voľno?
moja mamina pracuje v obchode , je tam stale nonstop a bohujaku vyplatu nema... robi aj cez vikend,a to iba v sobotu a aj na stedry den.... kks je to smutne
Cast myslienky toho zakona mi nevadi, samotny zakon ano. Ja by som dal zamestnancom moznost vyberu. Ak niekto chce pracovat aj ces sviatky, nech pracuje. Nevidim dovod preco ho v tom obmedzovat. Ak by sa nenazbieralo dost zamestnancov, zamestnavatel by teda obchod zavrel o 12tej a hotovo. Ak by sa ich zozbieralo viac, robili by do XXX hodiny a nevidim na tom nic zle.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
72 komentov
1.) niektorí zamestnanci nemajú s kým byť a tak pre veľa ľudí je lepšie byť v práci, ako byť SAMI doma
2.) je to diskriminujúce, prečo práve obchodníci a predavači majú mať výhodu, prečo zamestnanci televízií musia pracovať aj na vianoce, prečo zamestnanci elektrární, rôzni technici, lekári, šoféri autobusov atď musia pracovať aj na vianoce, oni nemajú právo na to byť s rodinkou? prečo práve obchodníci áno, a ostatní nie?
buď nech to schvália globálne, že budeme s rodinkami všetci (t.j. elektriku vypnú, lebo technici nebudú v elektrárňach, žiadne autobusy, električky, vlaky nebudú premávať, žiadne podniky nebudú otvorené) a všetci budú doma s rodinkami (alebo sami), alebo nech nediskriminujú ostatných na úkor jednej skupiny pracujúcich (obchodníci/predavači)
Nielenže ich pripravia o tržby na poslednu chvílu,ktore su najlepšie ale ešte ich aj diskriminuju na ukor iných,presne ako povedal tomáš.
A možeš to fungovať na dva pohlady. Bud
-prečo telka cez vianoce husto zarába a obchodníci hovno
alebo
-prečo predavačka bude doma s deckom a autobusár sa može zodrať
...
SMER JE PROSTE OMYL
Komu sa nepaci, moze travit v praci cele sviatky
aj ked viem ze vela ludi bude na vianoce pracovat tak to budu skor ty co musia pracovat aby nespadol cely svet... no ved pozrime sa nato priamo obchody niesu az take dolezite - lekarne a benzinky su otvorene keby nahodou nieco a kto by siel na vianoce o 6 napr do tesca ? ...
Inak si myslim, ze by mali fungovat len tie profesie, ktore su potrebne a nevyhnutne. Zvysok by mal byt rozpusteny domov. A teda ten zakon nieje dotiahnuty do konca, nakolko vynimku ma napr. predaj suvenirov a p.
a lekárne a pumpy, no nemyslím si, že lekárničky a pumpári zarábajú nejak veľa v porovnaní s predavačmi, veľký rozdiel tam nie je, a autobusári, električkári, rušňovodiči?? tí tiež nezarábajú veľa a pracujú... mne sa nepáči, že sa to týka IBA obchodníkov...
Ale nikto nevyhnutne na Vianoce nepotrebuje predavačov v obchode, ktorých je niekoľkonásobne viac ako technikov, a ktorí by za svoju prácu aj tak nedostali toľko peňazí, ako tí technici.
Ja si myslím, že je dobré, pokiaľ ľudia na Vianoce nepracujú, kebyže nie je tento zákon, tak by bolo určite Tesco do 18tej.. chudáci predavači. A je stále lepšie, pokiaľ môže byť 24. decembra so svojou rodinou 95% ľudí, než keby ich bolo len 80%.
A dúfam, že tu teraz niekto do mňa neskočí, nechcem nikoho uraziť.
Ja s tým súhlasím
preco by to bol blby zakon..? ved aj ti ludia ktori v tych obchodoch pracuju maju rodiny, potrebuju si doma porobit, prichystat sa... podla mna je ten zakon na mieste... darceky by mali byt pokupene a do tej dvanastej je to akurat, kupit nejake potraviny...
Pritom to životne dôležité neni, zatial čo lekári a moderátori (iné ohodnotenie) je uz iná kapitola tak porovnávať to je fakt smiešne.
Ja si osobne myslím že je to správne že vyšiel taký zákon lebo dnes proti podnikateľom asi nič neobstojí len zákon ak im nakáže. Dnešný podnikatelia by chceli aby zamestnanci dreli aj cez sviatky a za nič a proti tomuto zákonu môžu byť len tí čo nevedia čo je to práca a sviatky ak tí dotyčný zbohatlíci alebo podnikatelia si sviatky nevážia tak aspoň nech obyčajných ľudí neobmedzujú len pre svoj zisk.
Ja by som obchody zavrel aj na 25.12 a od 26 - 31 otvorené a 1.1 zatvorené a padla a reči niektorých mudrlantov o komačov(komunistov) ani neriešim ani sami nevedia čo je to komunizmus či socializmus a píšu a prirovnávajú ho to môže len najprimitívnejší primitív. Vôbec to nehovorí o politike ale skôr o nenažratosti po peniazoch dnešných podnikateľov.
Pro su ludia, ktorych pribuzni by inak museli trcat v praci.
@gippo zo zákona im ide 100% príplatok(myslím), takže nie, že z toho nemajú absolútne nič, ale zarobia 2x toľko čo v bežný deň, teda ne celkom, lebo robia len do 12stej
preco ma clovek v sviatok pracovat dajme tomu do stvrtej?
nech naparia vsetkym co to porusia mastne pokuty....
Krok ústupkom cirkví, na jednej strane je pekné, že sa tak starjaú o blaho pracujúcich, na druhej strane, tí čo nechcú tráviť sviatky osamote, by sa im mal podnik postarať o spoločnú oslavu, prípadne nájsť iné rieenie.
Tí čo musia robiť na Štedrý deň, mal by im byť zvýšená odmena aspoň o 50% tzv. Vianočný bonus /denná mzda/..
A aj tak to nikto nebude dodrziavat a uz vobec nie hypermarkety, pretoze vela obchodnikom sa viac oplati zaplatit nejaku pokutu ako prist o celodennu trzbu....
akoze a co chcete robit na stedry den poobede v obchodoch???
sak su inokedy furt otvorene a zrazu vam je to vzacne???
omg!
Nechápem nápad, polku štedrého dňa zavreté, celý 1. sviatok zavreté, a 2.sviatok zrazu otvorené.
Podľa mňa, ak má byť zatvorené a všetci z rodinou, tak 1. sviatok + 2. sviatok a to by malo platiť na všetky bežné práce (čiže aj pumpy, aj lekárne, aj nemocnice okrem ťažko chorých oddelený, vlaky, mhd, všetko by malo byť 1. sviatok a 2.sviatok zavreté... Ale čo tam pletiete Štedrý deň?
a k téme, zdá sa mi padnuté na hlavu, aby niekto na štedrý deň poobede ešte niečo naháňal po obchodoch. to že sú vianoce si mohol povšimnúť už v auguste.
@Tomas a ty si preco cely den tu preco si nevzal za niekoho smenu v obchode sak tebe sa tto paci si mohol niekho vystriedat a by sa ti spplnil tvoj "seb"
tak nejak si predstavuješ štedrý deň?