Téma to veľmi aktuálna v tieto dni. Určite ste zachytili, že už je oficiálne schválené cestovanie vlakmi "zadarmo" pre študentov a dôchodcov od 17. novembra. (a ja som stále až do včera dúfala, že sa stane niečo, čo tomu zabráni ) Nuž ale raz to tu už
jasné, že je to hlúposť, ale prečo to pokladáš za takú zásadnú vec? pôjde možno tak rádovo o 0,3% celkového rozpočtu...prečo takú nepomerne veľkú pozornosť venuješ práve týmto trom tisícinám?
ja som o tom nevedeu veru.. dufam ze mi teta v poriadku uzna potrvdenie zo školy a bude sa to i mna tykat ze všim všudy
ale parada!!!! dufam ze si najdem cas a naverbujem dedkovcov na vylet na vychod (dedko mi uz ako decko slubil ze sa pojdeme pozret do kosi c a ukaze mi v ktorom baraku byval ako decko a v ktorom okne vtedy maval vystrasenemu obyvatelstvu pod oknom ktore užuž sa tešili že budu ratovať mrtve decko .D)
jednak preto, že s týmto populstickým predvolebným opatrením na získanie voličov ostro nesúhlasím a celý ten nápad s vlakmi akože zadarmo pokladám za somarinu a viem si 13mil predstaviť aj lepšie investovaných do vlakovej dopravy a jednak preto, že ako píšem, sú tu mladí ľudia študenti- čiže sa ich to dotýka a okrem toho je to známa téma.
a potom, je to birdz - mám tu založiť diskusiu o tom, aký názor tu majú ľudia na zníženie odvodov do II. piliera z 9 ma 4% ???
strasne sa tesiiiiiiiiim lebo budeme uplne najviac chodit na vylety a budem moct ist z domu do ba kedy len chcem (nakolko niekedy su pre mna aj tie 3 eura prilis vela) a budem moct ist z brna domov kedy chcem, lebo po hranice to je len 60 korun jupiii
Ludia nadavaju ale nie kazda rodina ma financie pre svoje dieta ktore dochadza. Je vela rodin ktore usetria v rodinnom rozpocte. Plus mladi ludia mozu cestovat do tatier a inych miest ktore si predtym si nemohli dovolit.
A ze to platime my vsetci mi nevadi na dobru vec vzdy prispejem. Treba dat tomu sancu a potom sa vyjadrit
všade chodím autom (do zahraničia lietadlom) takže ceny MHD a vlakov ma nejako nezaujímajú ale tak čo počúvam, tak je to kus dobré že študenti ušetria, ale ako hovorím, nevyznám sa v tom takže :letim:
hmmm, co ja viem ...
som student a viem to vyuzit vcelku, ale na druhej strane "niekto" to zaplatit musi...zozbieraju sa na to vsetci pracujuci zas samozrejme...
studenti maju beztak dost vseliakych vyhod, ani za studium sa u nas neplati...keby tie financie co usetri boli nejakym sposobom inak prehodnocovane a refinancovane na doplnanie studijnych poplatkov, ale narovinu - polovica to "nazvys" prechlasta/prezuruje
[offtopic alert]
celkovo som zo stylu VS u nas smutny, lebo forma/uroven nuti studaka pracovat, aby menej zatazoval rodicov a nechce pozicky a potom sa v skole nic nenauci .. kdezto napr. na top skolach sa 100% studaci venuju hlbkovemu ucivu a skola dava vela zaujimavosti a nepracuju
nas dekan to hovoril krasne, ze malo studentov, ked to realne neplati, ale "sklada sa stat" ani nejak nevnima vzdelanie ako poskytnutie kvalitnej sluzby a mal by sa aj dozadovat dodrzaniu podmienok sluzby a sucasne si uvedomovat tu "pracu na dohodu" v skole, kde platom je vzdelanie (produkt, nie proces vzdelavanie) a pracou usilie
[/offtopic]
@wewo no ved tak, vid co som pisal v @18
neviem o tom, ze by to niekde inde v rozvinutych krajoch bolo tak ... niekto ano?
a preco? lebo je to len "zaplata" (nie riesenie) a dobry "volebny tah" (este krasne do toho potiahol dochodcov)
@wewo "Stat ma vytvorit taky socialny a ekonomicky system v ktorom budu mat studenti a dochodcovia peniaze na vlak, a nie im darovat cestu vlakom zadarmo!"
tak toto je perfektná veta a úplne sa s ňou stotožňujem.
ja osobne sympatizujem s myšlienkami welfare state - ale toto čo je tu, to už ani len paródia na welfare state nie je, to je miestami doplaču
jeden to v diskusii dobre zhrnul: "
Moj odhad je, ze realne to bude viac ako 13 milionov, ale to je jedno.
Zlavy za 13 ci 20 milionov by ma az tak netrapili, keby…
…keby vyplyvali z toho, ze stat lepsie funguje, a moze si ich dovolit.
Ale tu sa zvysuju dane, sme coraz viac zadlzeni, len kradne sa stale rovnako, lebo viac sa asi neda.
A pointa? Fico sa za statne (cize aj moje a tvoje) peniaze snazi kupit priazen volicov, ktorym sa za jeho vlady realne zivotna uroven nezvysila.
Predpokladajme, ze cela dotacia na vlaky “zadarmo” by sa rozdelila len medzi dochodcov.
Dochodcov je priblizne 1.3 miliona
Rok ma 12 mesiacov.
rocna dotacia na vlaky 13 milionov Eur
Mesacna dotacia celkovo = 13 mil Eur / 12 mesiacov = 1.083 mil Eur / mesiac
mesacna dotacia jedneho dochodcu = 1.083 mil Eur / mesiac / 1.3 mil dochodcov = 83 centov!
Realne je to menej, pretoze cast precestuju studenti.
Cize dochodca dostane v priemere benefit za menej ako 80 centov mesacne, pritom si za ne nemoze kupit lieky ani rozky, len listok na vlak.
Inymi slovami, zvysenie dochodku o ubohych 8 Eur by bolo viac ako desatkrat uzitocnejsie z hladiska zvysenia zivotnej urovne dochodcu.
Je to iba extremnejsia podoba marketingovych vianocnych prispevkov (100E vianocny prispevok je ekvivalent mesacneho zvysenia dochodku o 8.3 Eur)
Zvysit dochodok o 8 Eur je smiesna suma, ale 100E raz rocne, to je nieco!
Nepochybujem, ze Fico vlaky zadarmo bude komunikovat ako uzasne socialne opatrenie a dokaz uspesnej politiky vlady.
No a ti co tomu uveria, to su bohuzial hlupaci. Skoda, ze na Slovensku ich je tak vela.
"
Ako počul som, že cesta zdarma pre študentov je len na jednu cestu do školy a zo školy, tým to hasne. Nezaujímam sa o to tak neviem ale inak súhlas s @19
netesim, neschvalujem.. tie vlaky nebudu chodit len tak zadarmo..voci pracujucim ludom je to neskutocne nefer, lebo oni budu ti, ktori to budu nepriamo financovat a zaroven mat z toho h.....
Chodím pešo alebo na "biku" do mesta 26-48km na biku mi nerobí problém som tam ešte rýchlejšie ako keby som išiel autobusom.
Takže nič si o tom nemyslím, jedine tak že je to populistický ťah
Takže na vedu, vzdelávanie ani do zdravotníctva nedáme, ale na nejaké vlaky zadarmo áno?! Je toto vôbec normálne?! Hospodárenie ala Ficoland, niet divu, že odtiaľto každý uteká...
@wewo ver tomu, že na východe nájdeš málokoho, kto by mal rád Fica stačí sa tam prísť pozrieť na úrady práce
ale v tomto s tebou súhlasím, je to somarina, ja som z východu, žijem v BA a táto zmena sa mi nepáči...tie vlaky budú chodiť preplnené vždy...ale možno aspoň ICčka budú prázdnejšie (čo by mohlo byť fajn a radšej si priplatím za prázdnejšie IC ako ísť prepchatým vlakom zadarmo)
Je to super, ja aby som si mohla dovoliť jednu cestu na východné Slovensko /kde som ešte v živote nebola a hanbím sa za to/ by som si musela odrobiť 10 hodín v práci, takto to budem mať zadarmo.
Och, bože, všetci tu dávate strašne zložité dôvody prečo je to na hovno, ja neviem, mňa to nezaujíma, nikoho voliť nebudem nech sľúbi hocičo, jednak pretože sa do týchto vecí nevyznám, po ďalšie preto, že tu za dva roky nemienim žiť.
Ale tak spolužiačke to ušetrí 10 eurovú cestu domov tam a späť, každý týždeň, nehovorte mi, že 10 eur je málo peňazí, lebo niekomu prisám fakt tresnem.
Budem si môcť dovoliť ísť do Tatier, lebo som tam bola len raz v živote, ani to si skoro nepamätám, lebo som mala asi 7 rokov, proste áno budem sebec, plynú mi z toho výhody, tak to využijem, chod štátu nie je moja starosť, tak načo by som sa tým zaťažovala.
@efkaa82 -.-
slováci sú proste zatrpknutí ľudia, nie aby videli výhody, proste pičujú kade sa dá
Okrem zníženia úrovne cestovania vlakom a dementných ľudí čo budú za toto voliť toho debila v tom nevidím jediný problém
tých pojebaných 13 miliónov by sa minulo na inú pičovinu, si myslíte, že by zvýšili dôchodky? Alebo to inak vhodne investovali? by ste ani nevedeli, že nejakých 13 miliónov z daní odvádzame, takto sa aspoň na niečo využijú
@cathy máš pravdu idem sa radovať a tancovať okolo ohňa, že tí čo nič nerobia budú zvýhodnení z toho čo ja odmakám :happy: a budem sebec rovnako ako ty a naserie ma to
ja sa na to teším a je mi úplne u riti, ktorá vláda to schválila a kto to zaplatí
a teším sa, že si niečo konečne ušetrím, bo kvôli škole, ktorú mám celé dni ani nemám kedy brigádovať...a nie nemienim to prechlastať, zas hádžte všetkých študentov do jedného vreca, ježiš
sa mi páči ako si všetci myslia ako budú cestovať všade, určite je to len z hlavného bydliska po mesto kde navštevuješ školu
ale aj tak, súhlasím s @19
je to hlúposť, nie je to dlhodobo udržateľné, nemáme nemáme nemáme nemáme na to peniaze (ako štát)
aj tak neverím že to bude reálne a ak bude tak by som sa vlastne mala tešiť lebo mám pocit že slovensko musí nadobro skrachovať aby sa prebralo
niekto tu síce písal, že tá suma čo dá štát na cestovanie je úplne zanedbatelná ale aj tak je to len volebný ťah a nič iné a teda nevidím dôvod to nejak "oslavovať". čiže súhlasím s @19. A hlavne naše vlaky sú v takom zlom stave, že neviem si predstaviť aké to bude po takomto zásahu.
preco ma nepreqapuje, ze kokotkovia sa zas tesia ziadna cesta vlakom zadarmo neexistuje, sry, ak zijete v rozpravke, kde je to mozne @forte@wewo @tomas kde mam pristup ty homos jebnuty?
@tangerina ups sry som si ta nevsimol ale uz som ti vravel, ze tie vlaky aj tak budu v konecnom dosledku platit i tvoji rodicia. a prirovnanie "inych tiez netrapi, co platim ja" je tiez mimo misu, kedze inych trapi to, ze budu musiet platit ZA TEBA a to je fest rozdiel. preto si myslim, ze sa na to pozeras prilis kratkozrako (tak ako fico chcel)
@18 tiez som student. Je nu jasne ze NIC nie je zadarmo a platit to tak ci tak budu moji rodicia ak nie aj moje deti. A urcite preplatia viac jak tych mojich 5 eur co precestujem za tyzden. Je mi z toho smutno a dufam ze sa to rychlo zrusi.
@antifunebracka ale toto "platiť za teba" sa už dávno deje len v iných odvetviach, a tiež z toho prd máme, tak sa snáď môžem tešiť, že teraz konečne z toho niečo budem mať!
@tangerina proste nechces pochopit, ze cestovat zadarmo nebudes, pretoze si to na tebe vyberu niekde inde inymi poplatkami, alebo teda aspon na pracujucich clenoch tvojej rodiny rozhodne
@tangerina ak da kazda rodina menej, nez by dala povodne, ako sa potom mozu pokryt naklady? ci sa bude stat dalej zadlzovat? navyse si vies predstavit ten komfort vo vlakoch... ved sama do konca roka mi das za pravdu
@antifunebracka lebo je kopa pracujúcich rodín, ktoré nemajú študentov ani dôchodcov, a také to predsa doložia čiže napr aj ty! díky Kajko, že si taký štedrý (konečne!) a začneš mi prispievať na tie cesty ku tebe
vo vlakoch smerom ku nám je to hrozné už teraz, horšie to už ani nejde
a k veci, osobne, ano, kazde euro sa mi zide, ale skor to vnimam celoplosnejsie, a teda preco to ten cerveny vychcany hranol, som zvedava aku skupinu si bude chciet podmanovat nabuduce.
ale tak all in all to studentom asi pomoze, tak je to asi fajn. i ked ak to vyresultuje do toho, zew posilni, co posilni, tak to je cele nakompletku zle. toto je to comu radi hovorime pojebany populizmus.
kazdopadne, my Slovaci s nasou naturou, to vidim tak, ze situacia bude katastrofalna. tie vlaky budu neonecne plne, ved nim treba ist, lebo je zadarmo. a ked si predstavim teraz piatkove vlaky... akoze ma ich byt viac, ale still.
@acvd43xa7w moja stará mama mama pracovala celý život od 16tich, popri tom vychovala tri deti. v dôchodku žila veľmi skromným životom aby to vôbec nejako vykryla. z tvojho komentu sa mi chce vracať, dobrú noc, cmuQ
ľuďom, ktorí sa z toho tešia, viem odporučiť očnú, zjavne majú problém s krátkozrakosťou - obdobne premiér "riadi" krajinu ako keby bol krátkozraký (aj keď on má iné dôvody, vieme)
a kto si myslí, že bude rebel a bude sa vyvážať vlakmi a nebude voliť Fica, tak tomu tlieskam
aspoň je jasné, prečo tento štát ide dole, keď sú ľudia takí prízemní (česť a úprimnú sústrasť výnimkám samozrejme)
neteším sa....ale ani sa nehnevám...lebo.....počkajte...aha...NIČ SVOJIMI EMÓCIAMI NEZMENÍM!!!!!
takže tak...
proste sa to stalo, no ja mám svedomie čisté, hentých kktkov som nevolila, zostáva len dúfať, že ich znovu nezvolia, síce ako podotkol @husky , dobrý ťah pred voľbami
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
88 komentov
a áno vlakom cestujem často takže ma to aj celkom poteší.. každé € sa zíde
ale parada!!!! dufam ze si najdem cas a naverbujem dedkovcov na vylet na vychod (dedko mi uz ako decko slubil ze sa pojdeme pozret do kosi c a ukaze mi v ktorom baraku byval ako decko a v ktorom okne vtedy maval vystrasenemu obyvatelstvu pod oknom ktore užuž sa tešili že budu ratovať mrtve decko .D)
» ekonomika.sme.sk/c/7452348/stude...
a je mi to jedno lebo nestudujem >D
jop...dnes to schválila vláda
@asceticjunkie
jednak preto, že s týmto populstickým predvolebným opatrením na získanie voličov ostro nesúhlasím a celý ten nápad s vlakmi akože zadarmo pokladám za somarinu a viem si 13mil predstaviť aj lepšie investovaných do vlakovej dopravy a jednak preto, že ako píšem, sú tu mladí ľudia študenti- čiže sa ich to dotýka a okrem toho je to známa téma.
a potom, je to birdz - mám tu založiť diskusiu o tom, aký názor tu majú ľudia na zníženie odvodov do II. piliera z 9 ma 4% ???
čoooo...a ty ním ešte nechodíš na nákupy do Petrohradu???
A ze to platime my vsetci mi nevadi na dobru vec vzdy prispejem. Treba dat tomu sancu a potom sa vyjadrit
som student a viem to vyuzit vcelku, ale na druhej strane "niekto" to zaplatit musi...zozbieraju sa na to vsetci pracujuci zas samozrejme...
studenti maju beztak dost vseliakych vyhod, ani za studium sa u nas neplati...keby tie financie co usetri boli nejakym sposobom inak prehodnocovane a refinancovane na doplnanie studijnych poplatkov, ale narovinu - polovica to "nazvys" prechlasta/prezuruje
[offtopic alert]
celkovo som zo stylu VS u nas smutny, lebo forma/uroven nuti studaka pracovat, aby menej zatazoval rodicov a nechce pozicky a potom sa v skole nic nenauci .. kdezto napr. na top skolach sa 100% studaci venuju hlbkovemu ucivu a skola dava vela zaujimavosti a nepracuju
nas dekan to hovoril krasne, ze malo studentov, ked to realne neplati, ale "sklada sa stat" ani nejak nevnima vzdelanie ako poskytnutie kvalitnej sluzby a mal by sa aj dozadovat dodrzaniu podmienok sluzby a sucasne si uvedomovat tu "pracu na dohodu" v skole, kde platom je vzdelanie (produkt, nie proces vzdelavanie) a pracou usilie
[/offtopic]
neviem o tom, ze by to niekde inde v rozvinutych krajoch bolo tak ... niekto ano?
a preco? lebo je to len "zaplata" (nie riesenie) a dobry "volebny tah" (este krasne do toho potiahol dochodcov)
tak toto je perfektná veta a úplne sa s ňou stotožňujem.
ja osobne sympatizujem s myšlienkami welfare state - ale toto čo je tu, to už ani len paródia na welfare state nie je, to je miestami doplaču
A čo si tým chcel napísať že pre východniarov ,východniari nepracujú podla mňa ešte viac ako inde na slovensku
Moj odhad je, ze realne to bude viac ako 13 milionov, ale to je jedno.
Zlavy za 13 ci 20 milionov by ma az tak netrapili, keby…
…keby vyplyvali z toho, ze stat lepsie funguje, a moze si ich dovolit.
Ale tu sa zvysuju dane, sme coraz viac zadlzeni, len kradne sa stale rovnako, lebo viac sa asi neda.
A pointa? Fico sa za statne (cize aj moje a tvoje) peniaze snazi kupit priazen volicov, ktorym sa za jeho vlady realne zivotna uroven nezvysila.
Predpokladajme, ze cela dotacia na vlaky “zadarmo” by sa rozdelila len medzi dochodcov.
Dochodcov je priblizne 1.3 miliona
Rok ma 12 mesiacov.
rocna dotacia na vlaky 13 milionov Eur
Mesacna dotacia celkovo = 13 mil Eur / 12 mesiacov = 1.083 mil Eur / mesiac
mesacna dotacia jedneho dochodcu = 1.083 mil Eur / mesiac / 1.3 mil dochodcov = 83 centov!
Realne je to menej, pretoze cast precestuju studenti.
Cize dochodca dostane v priemere benefit za menej ako 80 centov mesacne, pritom si za ne nemoze kupit lieky ani rozky, len listok na vlak.
Inymi slovami, zvysenie dochodku o ubohych 8 Eur by bolo viac ako desatkrat uzitocnejsie z hladiska zvysenia zivotnej urovne dochodcu.
Je to iba extremnejsia podoba marketingovych vianocnych prispevkov (100E vianocny prispevok je ekvivalent mesacneho zvysenia dochodku o 8.3 Eur)
Zvysit dochodok o 8 Eur je smiesna suma, ale 100E raz rocne, to je nieco!
Nepochybujem, ze Fico vlaky zadarmo bude komunikovat ako uzasne socialne opatrenie a dokaz uspesnej politiky vlady.
No a ti co tomu uveria, to su bohuzial hlupaci. Skoda, ze na Slovensku ich je tak vela.
"
- Ladislav Meliško
Takže nič si o tom nemyslím, jedine tak že je to populistický ťah
ale v tomto s tebou súhlasím, je to somarina, ja som z východu, žijem v BA a táto zmena sa mi nepáči...tie vlaky budú chodiť preplnené vždy...ale možno aspoň ICčka budú prázdnejšie (čo by mohlo byť fajn a radšej si priplatím za prázdnejšie IC ako ísť prepchatým vlakom zadarmo)
Och, bože, všetci tu dávate strašne zložité dôvody prečo je to na hovno, ja neviem, mňa to nezaujíma, nikoho voliť nebudem nech sľúbi hocičo, jednak pretože sa do týchto vecí nevyznám, po ďalšie preto, že tu za dva roky nemienim žiť.
Ale tak spolužiačke to ušetrí 10 eurovú cestu domov tam a späť, každý týždeň, nehovorte mi, že 10 eur je málo peňazí, lebo niekomu prisám fakt tresnem.
Budem si môcť dovoliť ísť do Tatier, lebo som tam bola len raz v živote, ani to si skoro nepamätám, lebo som mala asi 7 rokov, proste áno budem sebec, plynú mi z toho výhody, tak to využijem, chod štátu nie je moja starosť, tak načo by som sa tým zaťažovala.
slováci sú proste zatrpknutí ľudia, nie aby videli výhody, proste pičujú kade sa dá
Okrem zníženia úrovne cestovania vlakom a dementných ľudí čo budú za toto voliť toho debila v tom nevidím jediný problém
tých pojebaných 13 miliónov by sa minulo na inú pičovinu, si myslíte, že by zvýšili dôchodky? Alebo to inak vhodne investovali? by ste ani nevedeli, že nejakých 13 miliónov z daní odvádzame, takto sa aspoň na niečo využijú
a teším sa, že si niečo konečne ušetrím, bo kvôli škole, ktorú mám celé dni ani nemám kedy brigádovať...a nie nemienim to prechlastať, zas hádžte všetkých študentov do jedného vreca, ježiš
a to pindanie ľudí, ktorých sa to vôbec netýka
ale aj tak, súhlasím s @19
je to hlúposť, nie je to dlhodobo udržateľné, nemáme nemáme nemáme nemáme na to peniaze (ako štát)
aj tak neverím že to bude reálne a ak bude tak by som sa vlastne mala tešiť lebo mám pocit že slovensko musí nadobro skrachovať aby sa prebralo
mna sa to ale netyka nijako
takze mi je to jedno
Ale išla by som do Košíc, lebo
@forte @wewo
@tomas kde mam pristup ty homos jebnuty?
presne to som sem chcela hodiť aj ja
je mi luto pracujucich
a studenti sa rychlo spamataju, ked sa z nich ti pracujuci stanu.
vo vlakoch smerom ku nám je to hrozné už teraz, horšie to už ani nejde
to je smerak? alebo ako to, ze je tam taky megakkt?
zasrana republika toto
este nejaka zbytocna otazka, ci na dnes stacilo?
ale tak all in all to studentom asi pomoze, tak je to asi fajn. i ked ak to vyresultuje do toho, zew posilni, co posilni, tak to je cele nakompletku zle. toto je to comu radi hovorime pojebany populizmus.
kazdopadne, my Slovaci s nasou naturou, to vidim tak, ze situacia bude katastrofalna. tie vlaky budu neonecne plne, ved nim treba ist, lebo je zadarmo. a ked si predstavim teraz piatkove vlaky... akoze ma ich byt viac, ale still.
ľuďom, ktorí sa z toho tešia, viem odporučiť očnú, zjavne majú problém s krátkozrakosťou - obdobne premiér "riadi" krajinu ako keby bol krátkozraký (aj keď on má iné dôvody, vieme)
a kto si myslí, že bude rebel a bude sa vyvážať vlakmi a nebude voliť Fica, tak tomu tlieskam
aspoň je jasné, prečo tento štát ide dole, keď sú ľudia takí prízemní (česť a úprimnú sústrasť výnimkám samozrejme)
takže tak...
proste sa to stalo, no ja mám svedomie čisté, hentých kktkov som nevolila, zostáva len dúfať, že ich znovu nezvolia, síce ako podotkol @husky , dobrý ťah pred voľbami