Je to totálna hlúposť vylučujúca sa s veľkým výskytom nehôd práve čerstvých vodičov.. a to,že rok jazdiť s doprovodom je ešte väčšia hlúposť, ktorá ma zastierať tú prvú.
mám priateľa, ktorý po tom neskutočne túži, jeho sen je jazdiť, má motorku a stačí mu jeden krajší a o pár stupňov teplejší deň a už sa na nej vozí po celom meste a okolí
nevie sa dočkať, kedy bude môcť šoférovať a to má len 16, často chodieva s otcom alebo bratokm zajazdit si na parkovisko, alebo po dedinách, skutocne mu to ide, ovláda auto, ovláda sám seba a ovláda všetko, čo má
naučil sa to pomerne sám, jedine s pomocou blízkych, zaujímalo ho to a má k tomu vzťah, vie používať hlavu a má rozum, vie čo kedy smie a čo nie, ide mu o jazdenie nie o nejaké nezmyselné preteky mládeže
a preto si myslím, že napríklad on, by si to zaslúžil... splnil by sa mu sen a bol by šťastný, naozaj by to využil a bolo by to úžasné..
ale tým som skôr chcela povedať, že celý vodičák vlastne vôbec nie je o veku, aspoň teda ja si to nemyslím..
už je pomerne jedno či máš 17 alebo 18, dozretý a rozumovo vyspelý či zodpovedný môžeš a nemusíš byť
myslím si, že 17 je málo, ale 18 "ešte menej" čiže je to jedno..
je to len na vláde, či schvália, alebo neschvália..
nehôd viac nebude, pretože či máš 17 alebo 18 hlúposť urobiť môžeš hocikedy a keby už o to išlo...koľkí takí sa nájdu, že si veselo jazdia aj bez vodičáka..
nie je to o zákone, je to o tom či je ten človek dostatočne zodpovedný a spôsobilý auto jazdiť a mať nad ním kontrolu..
juhú, to by som mohla už teraz robiť síce by som na to ešte nebola pripravená tak "psychicky", ale to asi ani nie v 18, takže je to jedno Nechala by som to asi na tej hranici 18, veď treba si na niečo aj počkať a tešiť sa...neviem si predstaviť, že by som si už tak po meste fičala
Kludne by mohol byť aj od 16 s tým že potom rok môže dotyčný jazdiť len s niekým s minimálne 5 ročnou praxou. Tých 10 rokov je prehnaných. 3 až 5 rokov musí stačiť každému na to aby sa naučil poriadne jazdiť a ak to niekto nedokáže tak to nedokáže ani za 10, 20 ani za 30 rokov. Taktiež niekto je spôsobilý jazdiť už v 16 a niekto sa správa na ceste ako decko aj keď má 35 takže nie je to o veku
podľa mňa ak by sa robili aj nejaké dôkladné psychotesty o spôsobilosti vodiča a jeho pripravenosti a vedomí o zodpovednosti tak ja by som dal aj od 16...lebo poznám ľudí ktorí hlavu majú asi na to aby piliny nenosili po vreckách. absolútne nezodpovední a správajú sa ako piráti ciest. a takýmto osobám by som možno ani v 25 nedal vodičák. väčšina nezmyselných tragických nehôd bola zapríčinená neprimeranou jazdou alebo jazdou pod vplyvom alkoholu.viď modelová situácia...z diskotéky..plné auto...pásy?..načo...načo mám na tachometri 220..no aby som toľko išiel nie...a potom..aha jabloň..dáme si jablká?
ale veď aj teraz si môžeš začať robiť vodičák v 17, ale skúšky máš až v 18....ale vzhľadom na to, že mám určité skúsenosti s firmou ako autoškolou...aj 18 je niekedy málo...ale ľudská hlúposť je nevypočítateľná ani v 30tke....ale 18tka je si myslím, taký adekvátny vek, aj ke´d by som možno posunula na 20tku...
@edisek Ale šak to isté môže aj človek ktorý má vodičák 10 rokov čo je teraz stanovená hranica. Akurát je to zbytočne dlho. Tak či tak to nehovorí nič o tom či je tá dotyčná sprievodná osoba dobrý šofér s praxou, alebo zlý šofér, alebo či počas tej doby vôbec nešféroval a zabudol ešte aj predpisy čo sa učil v autoškole
jeden chalan ešte v neplnoletosti závodil drifty a mal také skúsenosti s autom čo nemá bežný motorista za celý život. Hej, pri takých by som osobne spravil výnimku, samozrejme ošetrené psychotestami, lebo som si istý, že ak by dávali VP od 17, tak by bolo nehôd x-krát toľko
17, 18... hlavne aby boli skusky a testy prisnejsie, a vsade rovnako prisne... Ved to nie je normalne, ked niekto spravi vodicak, a pritom nevie jazdit (nevie kedy dat prednost, a podobne...)
ja osobne sa bojim toho dna, ked sa rozhodnem spravit si vodicak, lebo som tak neskutocne nesikovna v uplne vsetkom co robim, ze soferovanie bude u mna katastrofa.. viem si predstavit seba ako jednu z tych zien, co su ohovarane za ich pomalu jazdu a neschopnost parkovania a cuvania (ale aspon nikomu neublizim!
chyba je celkom inde...chyba je v nulovom respekte parlamentu, sudnictva a policie...znie pritiahnuto za vlasy, no je to tak...nieco v style "ked mozu oni, mozem aj ja!"
Podľa mňa je to vekové obmedzenie principiálna blbosť ...
Vodičák je o schopnosti šoférovať, nie o veku ...
Takže ak by sa zajtra vytvorila téma s nadpisom "Vodičák už od 0?", len sa poteším, pokiaľ tam niekde bude zahrnutá správa, že ten vodičák naozaj dostane len ten, kto vie šoférovať dobre a bezpečne a nie každý manták ...
spravit normalnu autoskolu a nebol by problem aj od 15-16, kedze na slovensku je to dost chabe. Vo finsku sa napr. vodicak robi okolo pol roka a su tam zahrnute nocne jazdy, v snehu, v hmle, v hustom dazdi atd...
@49 takychto ludi nechapem...a to nemyslim len teba aj vyssie bol podobny koment...tak naco si chces robit vodicak a vyhodit za to prachy ked ak ho aj spravis tak budes posrata sadnut za volant a ked aj zan sadnes tak budu posrati z teba vsetci naokolo...
no vodičak mam ale tak 17 je malo aj to že s nim jazdi človek ktory ma aspon 10 ročnu prax je to riziko kedže ho za volantom kontrolovať :/ no sice vodičak budu mať skor ale ten zakonník je o mnoho horši a radšej by som vodičak ani nechcel kedže budu s tym väčšie problemy a hlavne zodpovednosť kedže za alkohol sa može isť aj do väzenia ale to berem treba tak ale tak ked niekto pride o vodičak skvele zasa robiť autoškolu takže všetko od začiatku a ked sa to poruši niekto zákon na cestach 3 krat za 10 rokov može sa rozlučiť s vodičakom nadobro
auto je jedno z mala veci co na Slovensko plati vsade ako inde. Zakony fyziky sa nedaju obist, ani prizmurit oci ako na Slovensku prizmuruju bezne na vsetko. Take, tvrda realita. Tak a nemoze byt inac.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
mám priateľa, ktorý po tom neskutočne túži, jeho sen je jazdiť, má motorku a stačí mu jeden krajší a o pár stupňov teplejší deň a už sa na nej vozí po celom meste a okolí
nevie sa dočkať, kedy bude môcť šoférovať a to má len 16, často chodieva s otcom alebo bratokm zajazdit si na parkovisko, alebo po dedinách, skutocne mu to ide, ovláda auto, ovláda sám seba a ovláda všetko, čo má
naučil sa to pomerne sám, jedine s pomocou blízkych, zaujímalo ho to a má k tomu vzťah, vie používať hlavu a má rozum, vie čo kedy smie a čo nie, ide mu o jazdenie nie o nejaké nezmyselné preteky mládeže
a preto si myslím, že napríklad on, by si to zaslúžil... splnil by sa mu sen a bol by šťastný, naozaj by to využil a bolo by to úžasné..
ale tým som skôr chcela povedať, že celý vodičák vlastne vôbec nie je o veku, aspoň teda ja si to nemyslím..
už je pomerne jedno či máš 17 alebo 18, dozretý a rozumovo vyspelý či zodpovedný môžeš a nemusíš byť
myslím si, že 17 je málo, ale 18 "ešte menej" čiže je to jedno..
je to len na vláde, či schvália, alebo neschvália..
nehôd viac nebude, pretože či máš 17 alebo 18 hlúposť urobiť môžeš hocikedy a keby už o to išlo...koľkí takí sa nájdu, že si veselo jazdia aj bez vodičáka..
nie je to o zákone, je to o tom či je ten človek dostatočne zodpovedný a spôsobilý auto jazdiť a mať nad ním kontrolu..
.
ja si naopak myslím, že je to v poho opatrenie - lepšie, keď na cesty vylezie 18 ročný s ročnými skúsenosťami, než 18 ročný trtko rozklepaný...
V tom prípade by som ho všetkým pod 22 odobral a vrátil až keď budú mať tých 22
a tá sprostosť doprovodu osoby čo má vodičák 10 rokov... môj dedko ho ma vyše 50 ale už dobrých 10 nejazdí, ale šak to úlohu nehrá
Vodičák je o schopnosti šoférovať, nie o veku ...
Takže ak by sa zajtra vytvorila téma s nadpisom "Vodičák už od 0?", len sa poteším, pokiaľ tam niekde bude zahrnutá správa, že ten vodičák naozaj dostane len ten, kto vie šoférovať dobre a bezpečne a nie každý manták ...
Podla mna by pomohlo aj predlzit vycvik.
V iných krajinách kde tento systém funguje je to v poriadku.. učia sa tam tak zodpovednosti, ale tu by to malo hrozný dopad