V určitom smere mi prišiel vtipný Caligula, keď napr. nariadil, že jeho zlatú sochu musia každý deň obliekať podľa toho, čo mal na sebe, alebo že svojho koňa chcel vymenovať za konzula. Ale to je asi známe
Viete ako vznikol anglický výraz OK ? A čo pôvodne znamenal ?
Cez 2 svetovú vojnu sa po bojoch ohlasovali straty v jednotkách skratkou
nejaké číslo (počet mŕtvych) a za tým K ako killed. Tieto skratky sa vysielali morzeovkou a keď to nejaký nováčik čítal veliteľovi ta namiesto nuly prečítal o ,takže OK všetkým to prišlo vtipné a tak sa to uchytilo ,ale pôvodne to znamenalo nula mŕtvych.
@cjubou proste dakde som čítala (neviem, nakoľko to bol dôveryhodný zdroj, preto to údajne), že proste kedysi v Anglicku bol zakázaný bližší vzťah medzi mužom a ženou i v prípade, že boli manželia, s výnimkou, keď chceli splodiť potomka a i na to potrebovali kráľovský súhlas. No a ľudia, čo toto povolenie dostali, mali povinnosť mať vtedy niekde na dverách vyvesenú tabuľku - na znak toho, že to čo sa deje, je legálne - so skratkou fuck, alias fornicarion under consent of king.
neviem, koľko je na tom pravdy, ale znie to kus vtipne a zaujímavo
tak napríklad cisár Fridrich I. Barbarossa sa chystal znovu dobyť svätú zem v križiackej výprave proti Saladinovi. Žiaľ nikdy sa tam nedostal. Počas presunu so svojím mnohopočetným vojskom spadol do rieky a hrdinsky sa utopil.
ja som pocula originalne dobove vysvetlenie Maunderovho minima (pre tych, co to nepoculi, tak to bola vyrazne znizena slnecna aktivita medzi rokmi cca 1650 - 1710, ktorej dosledkom bol velky hladomor v celej europe): nemohlo byt Slnko na oblohe, ked vladlo na zemi (rozumej vlada Ludovita XIV = Kral Slnko)
Ked Jozef II. tiahol proti Turkom utaboril sa, cast jeho mnohonarodnostneho vojska (Nemci, Taliani, Uhri...) sa v noci v opitosti zacala bit medzi sebou, niekto v tom zmatku zacal kricat „Turci idu!“, vypukla panika, kazdy bojoval proti kazdemu. Jozef II. sa nakoniec v domnienke, ze je to naozaj utok osmanskych Turkov zvyskom vojska stiahol.
Ked napokon naozaj prisli prekvapeni Turci, nasli v opustenom tabore okolo 10 000 mrtvych.
Počas druhej svetovej vojny v bojoch v severnej Afrike sa po púštnej ceste presúvala britská kolóna obrnených vozidiel. Kedže ich bolo dosť tak sa presúvali vo veľkom oblaku prachu. Keď zastavili aby sa zorientovali zistili, že po ich boku sa pohybuje nemecký prieskumný oddiel. Chvíľa trápneho ticha a Nemci prášili preč čo im para stačila. Briti po nich ani nevypálili, len sa tomu zasmiali
z toho istého obdobia aj bojiska....poľný maršal Rommel raz videl jedného vojaka ako sa ukryl pod svojím nákladným autom, ktoré bolo plne naložené muníciou počas leteckého útoku. Chlapík zázrakom prežil
Do německé armády se Korejci měli dostat hodně složitou cestou - nejprve byli povoláni do armády Japonci (v roce 1910 byla Korea anektována Japonskem), při sovětsko-japonských bojích v letech 1938-39 byli někteří z nich zajati Rudou armádou a část z nich se zřejmě dobrovolně nebo pod nátlakem přihlásila do Rudé armády. Tito vojáci pak byli následně v letech 1941-43 opět zajati - tentokrát Němci na východní frontě. V německých zajateckých táborech se pak přihlásili do některé z mnoha Němci tvořených „dobrovolnických jednotek“ z různých národností Sovětského svazu nebo byli nasazeni do některého ze stavebních a pracovních praporů Organizace Todt.
V Normandii bylo na německé straně nasazeno poměrně značné množství různých „dobrovolnických“ a pracovních útvarů s nejrůznějším národnostním složením. Po vylodění v Normandii tak byli někteří z korejských vojáků zajati spojeneckými jednotkami.
Vraj keď bývalý prezident Gustáv Husák mal oficiálne stretnutie so spisovateľkou Kristou Bendovou tak bol starý, a ,,trošku" jej meno upravil privítal ju takto : ,,No vitaj, Banda Kristova !" a ona mu odpovedala : ,,A čo som ja s tebou husy pásla ?"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Cez 2 svetovú vojnu sa po bojoch ohlasovali straty v jednotkách skratkou
nejaké číslo (počet mŕtvych) a za tým K ako killed. Tieto skratky sa vysielali morzeovkou a keď to nejaký nováčik čítal veliteľovi ta namiesto nuly prečítal o ,takže OK všetkým to prišlo vtipné a tak sa to uchytilo ,ale pôvodne to znamenalo nula mŕtvych.
dost davnejsie
tak uveď
neviem, koľko je na tom pravdy, ale znie to kus vtipne a zaujímavo
znie to zaujímavo, ale absolútne nedôveryhodne - šak keby mal každý žiadaťo povolenie - a kontrolovalo by sa to, tak by:
1. angličania vymreli
2. porazilo kráľa
-veľmi sa to neodržiavalo
jj, aj ja som už o tom počula....Je to dost´ zaujímavé,ved prečo by inak kontrolovali či ho má ??
Ked napokon naozaj prisli prekvapeni Turci, nasli v opustenom tabore okolo 10 000 mrtvych.
Toto je maľba bitky pri Grandsone vo švajčiarku
všimnite si toho vojaka čo nabodáva toho druhého rovno do ritného venca
Do německé armády se Korejci měli dostat hodně složitou cestou - nejprve byli povoláni do armády Japonci (v roce 1910 byla Korea anektována Japonskem), při sovětsko-japonských bojích v letech 1938-39 byli někteří z nich zajati Rudou armádou a část z nich se zřejmě dobrovolně nebo pod nátlakem přihlásila do Rudé armády. Tito vojáci pak byli následně v letech 1941-43 opět zajati - tentokrát Němci na východní frontě. V německých zajateckých táborech se pak přihlásili do některé z mnoha Němci tvořených „dobrovolnických jednotek“ z různých národností Sovětského svazu nebo byli nasazeni do některého ze stavebních a pracovních praporů Organizace Todt.
V Normandii bylo na německé straně nasazeno poměrně značné množství různých „dobrovolnických“ a pracovních útvarů s nejrůznějším národnostním složením. Po vylodění v Normandii tak byli někteří z korejských vojáků zajati spojeneckými jednotkami.
Je k tomu aj film MY WAY : » www.csfd.cz/film/292030-mai...