Chcem sa opytat ohladom vyrazov kedy ti písmenka vo vyraze spocitatvam a kedy ich nespocitavam iba pocitam cisla
napr. 2x(3x-4)= 6x²-8x preco tie pismenka spocitavam ze pr(x², x⁴...)
@allan lebolebo je to X.X a to mi dá X2 ako napr. 5x5 nebudme to rozpisovať ale rovno napíšem 5² proste vždy keď násobíš písmená umocnuješ to ale ak ich iba spočítaváš neumocnuješ!
skús si predstaviť že to "x" sú kamióny a "y" sú vzducholode...čiže v prvom príklade máme dva kamióny krát (tri kamióny - 4)...samozrejme štvorku nevieš od kamiónov odrátať a preto celú zátvorku vynásobíš tými kamiónmi pred zátvorkou...čižee dva kamióny krát tri kamióny je šesť kamiónov, kamión krát kamión je kamión na druhú...lebo násobiť kamión dvomi nie je to isté ako násobiť ho kamiónom. Lebo keby kamión vynásobiš dvomi tak máš miesto šiestich kolies 12, ale keď ho vynásobíš kamiónom tak každé koleso musíš vynásobiť kolesom a preto ich máš 36 a dva kamióny krát mínus dva sa rovná - osem kamiónov...čiže výsledok je 6 kamiónov - 8 kamiónov a to sa rovná mínus dva kamióny!
@allan nie nepochopil si pri násobení to umocnujem čo v praxi znamená: 5x5 je 25 medzi tým čo si napísla vyššie je krát nie +
no a choď zaradom 5x5=25 a k tomu pridaj X.X ²
5x*5x= 25x²
5x+5x= 10x
chápeš ten rozdiel pri + iba spočítavám pri krát umocňujem
DAKUJEM VAM LUDIAale mna fakt stale neide ten rozdirl medzi tym prvym a druhym prikladom ktory som napisal nechapem konkretne to preco v tom druhom priklade tie exponenty nescitavam ze x².
skús si predstaviť, že x² je nejaké konkrétne číslo...trebárs 4, potom 4 + 4 je 2 krát 4 a nie 2 krát 4², preto aj keď k x² prirátaš ďalšie x² tak máš vlastne dva kusy x².
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
V druhom príklade máš súčet, teda spočítavaš
Snáď som pomohol, no nie som si istý, či som úplne pochopil otázke
no a choď zaradom 5x5=25 a k tomu pridaj X.X ²
5x*5x= 25x²
5x+5x= 10x
chápeš ten rozdiel pri + iba spočítavám pri krát umocňujem
Postup počítania pri násobení:
1. Vynásobím čísla, teda 5*5
2. Opíšem x
3. Spočítam exponenty (teda 1 + 1 = 2), preto x²
x je nejaká neznáma (predstav si, že v tomto prípade číslo 2)
Príklad je 3x+1x=4x
Teda 3*2+1*2=4*2=8
Ak by si napísal 3x+1x+=4x²
Teda 3*2+1*2 = 4*(2²) = 16... čo nie je pravda
Proste sčítavanie (súčet, znamienko +):
- sčítavaš veci s rovnakým exponentom (a rovnakou neznámou), exponent sa nemení
Násobenie som ti vysvetlil v @12.
Odčítavanie je rovnaké ako sčítavanie.
Delenie je podobné ako násobenie (len exponenty medzi sebou odčítavaš)