EŠTE RAZ MOŽNOSTI
1-Á, poznám aj menej známe druhy (flat white,cortado,rozoznam caffe latte od latte macchiato, espresso macchiatto)
2, Á, ale iba tie najznámejšie-ristretto, espresso,esp.lungo,cappuccino,etc.
3, ani nie, viem čo je espresso, cappuccino,viedenská a tak.
4, vôbec sa v tom nevyznám/ resp.nepijem kávu ani
najprv som chcela namiesto ankety dat hlasovanie, ktoré druhy káv poznáte,ale to mi prišlo moc pracné,tak ked chcete,tak sa aj tak vyjadrite v komentoch
Poznám teoreticky všetky keďže som chodila na hotelovku ale kávu nepijem takže je to fakt len také podľa výzoru alebo prípravy. Chuť či vôňa mi nič nehovorí.
Jj, robím za barom.
A okrem škaredého chlpatého hosťa, ktorý príde do baru v pyžame a hlúpeho hosťa, ktorý sa po anglicky nevie ani pozdraviť a vypýtať si pohár vody, je hosť, ktorý si vypýta 'kafčo', nevie to bližšie špecifikovať, ale v žiadnom prípade nechce espresso, úplne najotravnejší.
Ja som práve dnes zistil, že veľké/malé espresso neexistuje a že cely čas som si objednával zle. Od teraz len Americano!
Ale inak viacerí co pracuju v kaviarni, nevedia rozoznat druh kavy, co je dost smutne napr. take caffe latte a caffe macchiato
@smilerrr tak mas espresso a espresso lungo, kdežto tam už rozdiel je. lebo jedno je ako keby "malé" a v druhom máš viac vody (teda kolko si ty doleješ) a to volaju ludia,ze "velke"
a americano tak tam je zas mega vela vody, viac ako v esp.lungo
@smilerrr no tak to uš ani ja ale to asi lebo si zvyknuty na americano, či?
hlavne pri lungu by si mal dostat malu konvicku s horucou vodou,nech si to vies doliat sam ale nie vsade to robia
No ja stale pytam "veľké presso" a stale dostanem to čo chcem, neviem ako sa to správne nazyva teraz ci lungo alebo americano, ale proste taka regulerna káva za 1€
no a tu pisu ze spravna nahraa velkeho pressa je americano - » www.piccoloneexistuje.cz/americano... tak uz som zmateny
@smilerrr tak asi to bude teda tak. ze velke presso je americano
tieto "druhorade" nazvy neovladam zase ja resp. som sa stretla s tym druhym pripadom čo som písala
Pre mna je najzasadnejsi rozdiel 1. v geografickom povode a sposobe pestovania (bio/nebio) 2. v pomere arabika/robusta a stupni prazenia a 3. ako je pripraveny ten 'zaklad' t.j. ci je to stroj, alebo v60 dripper (pap. filter}, alebo aeropress, frenchpress, atd.... Tie dalsie veci, to je uz pre mna len taka posh typologia navyse; kava musi chutit aj cierna, v pripade, ze ju treba dochucovat mliekom a cukrom, uz to o niecom svedci. Aspon teda to tvrdia ortodoxni vyznavaci kavy Ja nemam problem so sypanim vrchovatych lyzic cukru a rastl. mlieka, eventualne navrsenim rastl. slahacky, ked mam na take prave naladu, znami o tom vedia svoje ale suhlasim s tym, ze naozaj kvalitna a spravne pripravena kava je proste chutna aj tak, ako je.
@thrwtchr aj sa zvykneš pýtať, ked ides do kaviarne a davas si kavu? nie kazda kaviaren to má napísané v menu, moznoze tie,co ponukaju viac typov kávy asi aj ano
iba z pocutia kedze ja pijem kavu jedine bez cukru a mlieka tak si vystacim s espressom/ristrettom alebo americanom zo starbucksu lebo obcas potrebujem mat toho vela v kelimku
hentie mliekove/sirupove blbosti neviem co su
Nepoznam vsetky mozne druhy kavovych napojov, ale o samotnej kave, jej pestovani, priprave atd. viem relativne vela. Po urcitej urovni je to uz de facto veda.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
1-Á, poznám aj menej známe druhy (flat white,cortado,rozoznam caffe latte od latte macchiato, espresso macchiatto)
2, Á, ale iba tie najznámejšie-ristretto, espresso,esp.lungo,cappuccino,etc.
3, ani nie, viem čo je espresso, cappuccino,viedenská a tak.
4, vôbec sa v tom nevyznám/ resp.nepijem kávu ani
najprv som chcela namiesto ankety dat hlasovanie, ktoré druhy káv poznáte,ale to mi prišlo moc pracné,tak ked chcete,tak sa aj tak vyjadrite v komentoch
A okrem škaredého chlpatého hosťa, ktorý príde do baru v pyžame a hlúpeho hosťa, ktorý sa po anglicky nevie ani pozdraviť a vypýtať si pohár vody, je hosť, ktorý si vypýta 'kafčo', nevie to bližšie špecifikovať, ale v žiadnom prípade nechce espresso, úplne najotravnejší.
Ale inak viacerí co pracuju v kaviarni, nevedia rozoznat druh kavy, co je dost smutne napr. take caffe latte a caffe macchiato
a americano tak tam je zas mega vela vody, viac ako v esp.lungo
hlavne pri lungu by si mal dostat malu konvicku s horucou vodou,nech si to vies doliat sam ale nie vsade to robia
no a tu pisu ze spravna nahraa velkeho pressa je americano - » www.piccoloneexistuje.cz/americano... tak uz som zmateny
tieto "druhorade" nazvy neovladam zase ja resp. som sa stretla s tym druhym pripadom čo som písala
@smilerrr tak predsa
hentie mliekove/sirupove blbosti neviem co su