Vzorček ktorý neviem vypočítať kalkulačkou, + čo sa môže začinajúcim elektronikom zijsť :)
Už som 2 roky zo školy preč a zabudol som hodne z matematiky
a neviem si poradiť s jedným vzorcom,a už som strávil na gooli hodne času,najprv som hľadal čo sa týka tejto problematiky okolo elektroniky a skončil som na matematike len pre jeden vzorec
Vo vedeckej kalkulacke stlac "Inv" (akoze inverse), a tam, kde si mal predtym ln (cize prirodzeny logaritmus) by sa ti malo zjavit e^x
T.j. napis -0,1, stlac Inv a potom e^x.
A odvodit na papieri je to tazko, neviem, hlavne si nemyslim, ze je ti to potrebne. Su to proste mocniny Euleroveho cisla. (Neviem, ale ja neviem na papieri odvodit ani odmnocninu z 2, nie to este toto..)
ach kua ma tu vsetci predbehli, uz som isiel radit,
@nenay odmocnina z dvoch je dlzka prepony pravouhleho trojuholnika s dlzkami 1 a 1, z pyt. vety, to je vlastne odvodenie a je iracionalne cislo a vola sa pytagorova konstanta
inak sa odmocniny dokazu odvodit napriklad Newtonovou metodou
@matwejo jop ja viem (asi by som mala, aj ja cosi take studujem .. len som chcela poukazat na to, ze ani to cislo 1.41421.. sa nezvykne zrovna pocitat/odvadzat na papieri (aj toho Newton Raphsona radsej naucis pocitac robit
@nenay aha, pardon ... a suhlasim teda, rekurziu ratat na papier je krepost, program na to ma asi 4-5 riadkov, zalezi od jazyka a kalkulacka uz vo svojom firmware
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
(a ospravedlnujem sa, ak som nepochopila otazku, uprimne dost tipujem
Myslím, že to "e" len zle čítaš, neznamená to exponent, ale Eulerovo číslo (2,718...)
prípadne chladničky, vysávače, žehličky na vlasy a iní
» www.wolframalpha.com/input/?i=exp-0....
vypočitalo len ako to vypočítať na windovsáckej vedeckej kalkulačke?
a je to možne aj odvovodniť hlbšie - ručne na papieri?
je to zapisane ako "e,, ale je stym myslene EXP
T.j. napis -0,1, stlac Inv a potom e^x.
A odvodit na papieri je to tazko, neviem, hlavne si nemyslim, ze je ti to potrebne. Su to proste mocniny Euleroveho cisla. (Neviem, ale ja neviem na papieri odvodit ani odmnocninu z 2, nie to este toto..)
ďakujeeeeeeeeem velmi si šikovna ďik ďik ďik a ešte raz ďiky
a teraz možem isť ďalej v elektronike
a taktiež vďaka aj ďalšim že sa snažili mi pomôct
@nenay odmocnina z dvoch je dlzka prepony pravouhleho trojuholnika s dlzkami 1 a 1, z pyt. vety, to je vlastne odvodenie a je iracionalne cislo a vola sa pytagorova konstanta
inak sa odmocniny dokazu odvodit napriklad Newtonovou metodou
@nenay jeeej, thank you