@jantebont zvolil si velmi nestastne pojmy. To co si napisal v ankete su skor politicke systemy ako nejake principy ekonomiky (resp miesas hrusky s jablkami).
Ak chces rozpravat o ekonomike, tak na to sluzia pojmy trhova ekonomika, zmiesana ekonomika a centralne planovanie. A kazdy z tychto typov teoreticky moze byt liberany, ci konzervativny (hlavne trhova ekonomika sa da takto rozdelit).
Podľa mňa nie bohiveaká otázka, lebo možnosti sa vzájomne podľa mňa nevylučujú (okrem konzervativizmu a liberalizmu) ...
A ťažko povedať, čo chce znamenať sociálnodemokratický ...
To môže znamenať kopu rôznych prístupov, z ktorých niektoré vôbec nemusia byť zlé, ale pre drvivú väčšinu to bude proste znamenať stranu SMER, čo ale zrovna ružové nie je ...
presne ako hovori @tunidlo tie moznosti sa ani moc nevylucuju. Vacsina europy funguje na socialnodemokratickych politickych principoch spojenych s neoliberalizmom a ako ekonomicky system tam funguje trhova, resp zmiesana ekonomika.
Dalej napriklad taka "komunisticka" cina. Je to jedna z najkapitalistickejsich krajin sveta Jedno je politicky a druhe ekonomicky princip, ktory ako je vidiet moze fungovat (cina je jedna z najsilnejsich ekonomik sveta)
Preto som apeloval na tie moznosti, autor si zjavne myli pojmy.
Tak to upresním od 19 storočia existujú 3 tipy sociálneho štátu. 1. tip je liberálny socialny štát ako napríklad je USA. 2. tip Kontinentálny konzervatívny tip sociárneho štátu Bizmarkovský model napríklad Nemecko, Taliansko. A 3. tip socialneho štátu je severský model Sociálnodemokratický napríkrad Švédsko, Norsko, Dánsko. Tak som to myslel ako 3 tipy sociálneho štátu.
@tommyhot jasné viem že ešte platí 2009, a chcem tým povedať, že podnikateľské prostredie je dobré, ale iba ak dokáže štát regulovať ceny energií a a neplatí na tých čo nepracujú. To je čínsky systém ktorý prináša obrovský ekonomický rast.
@turgon omyl Čínsky systém je najhorší zo všetkých vládne tam tvrdý kapitalizmus po boku tradičnej Čínskej komunistickej totalite. Ale máš pravdu tiež som počul že Čína predbehla Japonsko ale neviem či celkovo alebo na obyvateľa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
viete aky je rozdiel medzi socialnou demokraciou a demokraciou? asi ako medzi taborom a koncentracnym taborom
Pokiaľ som to pochopil správne a sú, tak je to ešte väčšia banda komunistických špinavcov ako som si myslel...
Socialnodemokratický (ekonomicky za silný štát) Svédsko, Norsko, Holandsko
Liberálny (ekonomický liberalizmus) napr. USA, VB, Irsko
Konzervatívny (ekonomický konzervativizmus)Nem.,Tal.,Belgicko, Spanielsko
Ak chces rozpravat o ekonomike, tak na to sluzia pojmy trhova ekonomika, zmiesana ekonomika a centralne planovanie. A kazdy z tychto typov teoreticky moze byt liberany, ci konzervativny (hlavne trhova ekonomika sa da takto rozdelit).
Nie, javí sa to proste ako antismerácky vtip, len to poradie tam trocha mätie ...
A ťažko povedať, čo chce znamenať sociálnodemokratický ...
To môže znamenať kopu rôznych prístupov, z ktorých niektoré vôbec nemusia byť zlé, ale pre drvivú väčšinu to bude proste znamenať stranu SMER, čo ale zrovna ružové nie je ...
Dalej napriklad taka "komunisticka" cina. Je to jedna z najkapitalistickejsich krajin sveta Jedno je politicky a druhe ekonomicky princip, ktory ako je vidiet moze fungovat (cina je jedna z najsilnejsich ekonomik sveta)
Preto som apeloval na tie moznosti, autor si zjavne myli pojmy.