Hnus! Som z toho pobúrený! Čo toto je?!? Prikazovať ľudom čo majú mať oblečené, čo je a nie je vhodné, také praktiky tu boli za komunistov!! Máš dlhé vlasy, nosíš oblečenie, ktoré je podľa niekoho nežiaduce = si zlý, podozrivý, nežiaduci. Kde sú ľudské práva sakra?!?! Viete čo, nepáčia sa mi šiltovky s rovným šiltom či čo to je, tak zakážme aj to!!!!
@madnesshouse Znovu opakujem, ze ten zakon nema nic spolocne s nabozenstvom. Nie je to akekolvek potieranie vierovyznania. Je to len zakaz uplneho zahalovania sa kvoli bezpecnosti.
Ten nabozensky podtext je tomu len umelo podsuvany.
Ale celkom by ma pobavilo keby sa na Slovensku odrazu rozmohla moda sa kompletne zahalovat. Stretnut za den 100 ludi komplet zahalenych bez moznosti zistit identitu je vyborna vec. Lahko sa tak prepadavaju ludia na ulici, vykradaju banky atd atd
Mozeme sa tvarit ako demokraticky len chceme, ale vplyv na kriminalitu je v takom pripade znacny. Hlavne u ludi, ktori realne s danym vierovyznanim nic spolocne nemaju, ale zvezu sa v dave a vyuziju prilezitost.
Každá krajina má svoje zákony a podľa tých zákonov sa majú riadiť všetci. Turisti, zahraničiari všetci... je jedno či neovládajú zákony, hádam vedia, že je ľudské a čo sa nesmie a čo sa smie.
@goth111 lebo stavanie mesit je prenasanie ich kultury do nasej a tym ze si ich tu mozu stavat bude ich tu viac a viac a lebo oni namiesto 2 deti (europsky priemer) maju okolo 10 a ovladnu nas a uz tu nebude ani jeden beloch ale sami moslimovia mazu nam kulturu ...
mne to príde ako obmedzovanie to ako keby katolikom zakazali chodit do kostola.osobne sa mi nepáči ked je ženská zahalené ale predsa je to ich náboženstvo..
@goth111 myslím, že by si to za smiešne nepovažoval po pár zážitkoch, priamych, či nepriamych s terorizmom. Či ?
@ao Moj názor je, že či už to je alebo nieje porušovanie ľudských práv, je to len politický krok ako udrieť francúzom na stále zunivejšiu nacionalistickú strunu. Nerieši to nič, v dave sa ti samovrah ukryje tak či tak a na letiskách a podobných miestach by sa museli podporiť kontrole. To s tými ludožrútmy má veľa dier a nejasností a s týmto sa to dá skutočne len zťažka porovnať Ale dajme tomu že by som ich skúsil začleniť a nie ich nechať všetkých ako sú za menej ako minimum kopať kanále. Teda ak si to vobec dokážu vybaviť
@madnesshouse ja ti k tomu rad nieco poviem Keď boli imigranti vlády ich prijali ako lacnú pracovnú silu. Keď potrebujeś lopaty aj ty si radśej zaplatíš róma ako pracovníka. Tak isto to dodrbkali oni. Súkromníci veľký páni nevedeli brať do pracovných pomerov Francúzov ale lacných imigrantov, teraz si vačšina z nich tlčie do hrude aká je to čvarga a aký sú oni nacionálny
@kawanabe no dobre dobre ale to nic na tom nemeni ze si chcem ochranit svoju kulrutu chcem zachovat svoju rasu a narod niesom nacionalny to je podla mna prirodzeny pud a preto by som zakazal v europe stavat mesity ... tam kde su nech si robia co chcu ale my sme tu doma a oni nam ten domov chcvu vzat
@madnesshouse Tebe asi vymazali mozog. Tak mi daj nejaký príklad, dôkaz o tom ako nám mažú kultúru. A to, že v ich krajinách sú napr. kresťanské kostoly už nevidíš, však? To ti nevadí? A čo kultúra pôvodných obyvateľov Ameriky, keď tam prišli Európania? Pozri koľko deti majú cigáni a ovládli nás?
@kawanabe tých žien čo takto chodí oblečených je tak malé množstvo oproti počtu obyvateľov, že pravdepodobnosť že by nejaký útok spáchala niektorá z nich je podľa mňa malá, je to len politická hra
Oni nám ho nechcú vziať. Mi sme im otvorili náruč v honbe za lacnou pracovnou silou, pekne ich vyobjímali poslali do fabrík a potom im povedali: A žite si ako chcete... Celé roky nič a zrazu nám ich bolo dosť keď už sa tej lopaty dokáže chytiť aj človek so strednou a oni na okrajoch spoločnosti "zdivočeli"... Z núdze cnosť však už nepomôže a len viac a viac rozdelovať a priećiť sa s arabským svetom ako deti asi tiež nie
Ale tieź myslím, že je to politický krok. Ako by na slovensku zakázali bývať rómom v maringotkách. oni by proti tomu protestovali aj keď z nich v maringotkách žije menšina ale je to ich kultúra, no vláda by mohla spokojne prehlásiť, že je o krok bližšie k riešeniu rómskej otázky
@goth111 ty si chumaj fakt nechapes ze ked ich tu bude stale viac a viac ovladnu nas ?? to nechapes ze ked paru europanov sa narodia dve deti a im desat je to viac ? bude ich viac a viac a nas bude menej a menej a tak budeme mensina a nakoniec zmizneme chapes to blik blik ?
@kawanabe Ta nacionalisticka struna ma asi svoj dovod, nemyslis? (nie ze by to bolo pre tuto diskusiu podstatne)
Nie je to ani tak o samovrahoch, ako o beznej kriminalite.
V zasade ked mas 2 stvrte kde v jednej su vsetci odhaleni a v druhej zahaleni, tak v tej druhej budes mat vyssiu kriminalitu, pretoze pod ruskou anonymity si ludia dovolia ovela viac. To nejde popierat.
Zober si napriklad internet. To je tiez "miesto" o ktorom si vela ludi mysli, ze je anonymne. A pozri si aka vysoka je tam kriminalita (od nelegalneho stahovania, az po vyhrazky)
Prilezitost robi zlodeja a pokial ma krajina fungovat, tak sa nemoze spoliehat na to, ze "snad nebudu robit bordel".
A takisto znovu opakujem, ze to nie je len o tom, ze by mali ONI robit bordel. Je to takisto o tom, ze rovnako moze bordel robit ktokolvek iny, kto si zadovazi rovnaku pokryvku hlavy.
To nie je o zacleneni. Bud by si im skusil vysvetlit, ze jedenie ludi (nosenie burky) u Vas nie je vitane a nasledne pohorel, pretoze nemaju dovod menit svoje obycaje.
Alebo im to proste zakazes a vsetci sa na teba zletia, ze im sahas na kulturu.
Faktom je, ze jedenie ludi je tu trestne a ked pride niekto, kto je zvyknuty tych ludi jest, tak sa proste musi prisposobit a neberie to ako utok na svoje ludske prava.
Preto neexistuje dovod, preco by tento zakaz niekto mal brat ako obmedzovanie ludskych prav konkretnej skupiny obyvatelstva.
ale veď, dokelu, nech si to nosia, s tým, že kdesi na úrade kvôli kontrole totožnosti budú povinné odkryť tvár (aj tak je kopa úradníčok žien a tak by to ani tým moslimkám nevadilo) a bolo by po probléme, nie?
@kawanabe to je pravda nemusí, ale ako si vyšiel napísal "v dave sa ti samovrah ukryje tak či tak..." proste podľa mňa ten zákon nič nerieši, len vyvoláva vášne a predstavu, že ich vláda niečo rieši
@ao Ja neviem prečo majú ľudia chuť porovnávať stále Porovnávať Internet a real život je podľa mňa odveci. Tu ide skôr o priestor a neschopnosť tento priestor ustrážiť.
Keď máš v burke anonymitu vcelku by som sa spoliehal na to, že ľudia si ich nezačnú obliekať len aby v nich mohli kradnúť a zabíjať. Možno nejaký zlodeji, ktorý majú tak či tak svoje systémy a bude ti jedno či má či nemá burku, keď ukradnutá peňaženka je už dávno u komplica... Tie porovnania štvrtí sú tiež len o tom, že v jednej žije viac moslimov, na ktorých bola zanedbaná výchova. Vlády zdedili fungujúce a naštartované štáty, keď nikto nechcel hádzať čokle do kotlov hodili tam do podpalubia imigrantov... Tento stav je len dôsledok. Moslimovia majú v týchto štátoch vyššiu kriminalitu, ale prečo? Imigranti vždy boli niečo menej pre obyčajných ľudí dostali sa na okraj spoločnosti medzi vrahov násilníkov a podobné individuality... Teraz sa čudujme, keď sme ich tam vyčlenili ako Európania...
Burka nieje v tomto prípade vôbec odev, ale symbol. Francúzska vláda musí vyvolať pocit konania, ale takéto riešenia, ktoré v podstate skutočne problem nevyriešia, len podnecujú k hlúpostiam.
Na všetky dvoležité miesta a podujatia sú aj tak rozmiestnené kontroly a človek v nej je viac podozrivý ako naháč, ktorému by trčala pažba zo zadku
@kawanabe No prave o tom to je, ze je to priestor. A nosenim burky napomahas k vytvaraniu daneho priestoru.
Tvrdit, ze to neovplyvni kriminalitu (pretoze ta uz existuje) je rovnake ako tvrdit, ze je zbytocne pozadovat na drzanie strelnej zbrane zbrojny preukaz s dovodom "Ved naco? Kto to chce zneuzivat si stejne zbran zabezpeci na cierno."
Ano, je velmi zlozite odhadnut ako velmi to tu kriminalitu ovplyvni. Rozhodne to nie je o tom, ze by teraz automaticky iste percento ludi nasadilo burky a slo rabovat. Ale je to takisto dolezity cinitel vplyvajuci na mentalitu jedincov. Ked vyrastas s tym, ze mas moznost zapadnut do anonymity "len tak" tak mas uplne nie vnimanie sveta ako ked tuto moznost od detstva nemas.
Nie, ja som porovnaval uplne rovnake teoreticke skupiny obyvatelstva ktore sa lisia len tou burkou. Neporovnaval som moslimsku stvrt s inou.
Znovu - nepovedal som, ze teraz pausalne kazdy desiaty clovek s burkou vezme do ruky noz a ide lupit.
Povedal som, ze je to cinitel prispievajuci k vyssej kriminalite. Anonymita VZDY bude prispievat k zvyseniu kriminality, pretoze moralne hladisko je len jeden z aspektov, ktore kriminalitu drzi na uzde. Druhy (a castokrat ovela vyraznejsi) je prave strach z trestu, ktory anonymita znizuje.
zakaz zahalovania tvare plati pre vsetkych... naopak ako nikto sa na verejnosti nemoze obnazovat. ked bude behat po ulici banda holotrtov tak to nikomu neublizi, ale proste vacsine ludi to vadi.
proste 2/3 su za zakaz, nemusia to zdovodnovat, mozno je im neprijemne ked po ulici chodia zahaleny jedinci, takisto ako vacsine by vadilo keby behali po ulici nahy alebo s pancuchou na hlave alebo kuklou.
ked vam napriklad vadia hip-hoperske gate, alebo siltovky s rovnym siltom, tak si mozte kludne zalozit politicku stranu a pokusit sa predlozit zakon, ale asi ho nepresadite...
@ao zas porovnávaš dve úplne odlišné veci. Burka nieje zbraň ale tradičný odev. Celý čas nešlo o skrývanie identity pod masky, šatky a podobne, ale o zakrývanie identity burkami, keby sa riadime porovnávaním a usudzujeme z neho tak ti porovnám ľudí zo zvieratami a usúdim, že bude najlepšie strieľať jedného za druhým? A je to odveci porovnávanie. Berieš ľudské vlastnosti ako celok a vnáraš ich do dvoch rozdielnych svetov nie len čo sa týka priestoru a materiálu, ale aj prejavov a činov. Virtuálnym svetom to nieje nazvané pretože sa v ňom kopíruje ten reálny... Poviem ti to takto, choď s burkou do obchodu a skús ukradnúť cd, a stiahni si ho...
Ty hladíš len na jednu vec a tou je priestor na zločin v takejto anonymite, a účel ti automaticky svätí prostriedky. Použiť tvoje porovnávanie je to rovnaké ako dať ľuďom napichať sledovacie chipy a nebude žiadna anonymita = žiadny zločin...
@Zamidari som za to aby občan štátu rešpektoval jeho zákony, ale toto nie je o vychádzaní v ústretí imigrantom, ale udupávaní kultúrnych prejavov. Nerobia nič iné ako veci, ktoré vyčítajú arabským štátom. Príde mi to ako detská škriepka... Lenže tu to moźe dopadnúť inak ako modrinami na zadku a takéto "schválnosti" len podporujú náboženské rozdeľovanie sveta, ktoré správne samozrejme nieje, ale pre niekoho bude z toho veľký politický kapitál...
@kawanabe Odlisna vec to sice je, ale porovnavam faktor, ktory obe veci spaja (vplyv na kriminalitu). Aj jedno aj druhe ten vplyv ma, takze je uplne normalne ked sa ten vplyv porovna.
Kludne porovnaj Ale povedz ktore hladisko tam porovnavas.
Ked poviem, ze porovnavam burku a zbran, tak to moze vyzerat ako nelogicke porovnanie. Ale ked poviem, ze porovnavam vplyv volneho nosenia burky na kriminalitu a vplyv volneho predaja zbrani na kriminalitu, tak su to veliciny, ktore je mozne uplne krasne porovnat.
Ano, ked pojdem do obchodu s burkou kradnut CD, tak mi skor hrozi prichytenie ako ked ho stiahnem z netu. Co z toho vyplyva? Ze ma v tomto pripade neobmedzuju moralne hodnoty (kradnut sa nema), ale len strach z trestu. Keby pri kradnuti v burke hrozil trest s rovnakou pravdepodobnostou ako pri stahovani z netu, tak by ludia velmi pravdpodobne kradli v burke uplne rovnako ako stahuju z netu.
Inak - nikde som nepovedal, ze anonymita zabezpecena burkou je na rovnakej urovni ako anonymita zabezpecena internetom
Ano, daj napichat cipy a zlocin sa minimalizuje. Nie je to snad pravda?
Musis ale do uvahy brat obe stranky:
1) Co to prinesie
2) Co to vezme
V pripade burky to zjavne vacsine prinesie vacsi uzitok ako stratu, takze sa na zhodli na tom, ze ju zakazu.
V pripade chipov to zjavne zatial vacsi uzitok neprinesie, takze sa na tom vacsina nezhodla. Akonahle nastane taky okamih (povedzme radikalny narast kriminality) a vacsina ludi sa zhodne na tom, ze je lepsie si obmedzit anonymitu za ucelom znizenia kriminality, tak sa schvalia aj tie chipy.
Lenže vplyv na kriminalitu v dvoch úplne odlišných prostrediach...
V tom prípade je burka rovnako nebezpečná ako mikina s kapucňou, keď si porovnáś ešte jej zaužívanie a množstvo koľko ich je. Vlastne z tohoto pohľadu je mikina s kapucňou omnoho nebezpečnejšia, pretože, zatiaľ čo s burkou by si bol v dnešnej dobe hneď podozrivý, mikina s kapucňou je bežná vec. Tvoje porovnávanie je scestné preto že porovnať možeš s hocičím aby si dostal rozdiel vo veličinách aký sa ti hodí....
Keby ťa obmedzujú morálne hodnoty je jedno či más či nemáś burku a ak si si ju dal len za účelom kradnutia, morálne hodnoty si nemal uź predtým ako si si ju navliekol.
A nie len si ju s tým porovnával na rovnakej úrovni a usúdil z toho, že je to to isté
A o čom doteraz hovorím ako o nahliadaní na veci z viacerých uhlov ?
Čiže je podľa teba správne sa na základe väčšiny s ktorou by si aj nesúhlasil, vzdať osobných prejavov kvôli kriminalite tebe podobných ľudí ?
vďaka, prejavil si sa stále si melieš len to isté, no na moje otázky si neodpovedal, s tebou sa konštruktívna diskusia viesť nedá a je zaujímavé, že toto si nenapísal do fóra :p hmm urobím to za teba
V podstate ide o to,ze ak sa Europan-ka vybere do moslimskeho statu musi sa automaticky prisposobit ale ak oni, moslimovia pridu do Europy,nemusia sa prisposobovat? Ich sa pravidla Europy netykaju ale Europanov sa pravidla moslimskeho statu tykaju? Suhlasim s tym zakonom
som proti tomu.. podla mna to diskriminuje tych ktorych sa to tyka... a.. neviem ci to nevyprovokuje zas volakych maniakov, co budu odpalovat bomby a zabijat "neveriacich psov"
podporujem... europa je bud krestanska alebo ateisticka... kto tu chce zit, musi sa prisposobit trendom.. kto sa nechce prisposobit, nech ide odkial prisiel... zakony krajiny su nad osobne presvedcenie alebo vieru.. dufam ze tento zakon bude rozsireny v celej europe...
je to o tom nakoľko je kompromitujúce prispôsobiť sa kultúre do ktorej cudzinec prichádza.
burky sú jasné nie. som momentálne vo Francúzsku a neviem si predstaviť, že by tu nejaká žena zvládala hektický a uponáhľaný praktický život v burke.
nepáči sa mi však nápad ohľadom zákazu šatiek. pokrytie hlavy je pre moslimské ženy, ktoré sú veriace a tento zvyk ich neobmedzuje, veľmi intímny detail. možno je to prehnané, ale je to zrejme pre ne taký šok ako keby sme im nakázali nosiť minisukne.
pokiaľ je to však žene nakazované proti jej vôli, tak niet o čom.
je to síce pekný zvyk a je veľmi praktický v moslimských krajinách a vracia sa k hodnotám a tradíciám islamu, ale v Európe je nevhodný. tvoja tolerancia je síce veľmi pekná a ja s ňou súhlasím, nevidíš však všetky odtiene a detaily následkov, ktoré to môže spôsobiť.
- je to nepraktické (je v tom zima - burka je prispôsobená na teplé klíma - a pletie sa to pod nohy, pod ruky)
- kriminalitu to podporuje v tom zmysle, že to môže zneužiť ktokoľvek a zahaliť sa - z krádeže/vraždy bude obvinená moslimská žena - rodí sa rasizmus (ktorý je vo Francúzsku celkom dosť populárny vzhľadom na niektoré udalosti a neuveriteľnú schopnosť francúzov vytvárať si predsudky)
- nemáš dostatočný styk s inými ľuďmi: pokiaľ potrebuješ komunikovať s inými osobami, v Európe si ľudia pozerajú pri konverzácii do očí, s burkou je to nemožné
- niektoré ženy sú k tomu nútené a nevyhovuje im to, nechcú to
- bohužiaľ, burka je aj symbolom degradácie ženy, majú síce slobodu v tom, že všetky sú si takto rovné, ale je v tom isté majetníctvo a vyššie postavenie muža, ktorý má možnosť chodiť bez nej (je to spojené aj s islamskou polygamiou a zvykom, ktorý udáva, že moslimská žena sa môže na verejnosti pohybovať len zahalená a v prítomnosti muža/chlapca)
mne sa napríklad nepáči zákaz šatiek. ale to som spomínala vyššie. @73
takisto - skôr budeš dôverovať niekomu, komu vidíš celú tvár ako niekomu, kto je pre teba redukovaný na kus látky. spomaľuje to integráciu moslimov do európskej kultúry do ktorej chcú patriť pokiaľ do nej imigrovali.
Hlúposť. Je to ich viera. Mnoho ľudí si myslí, že tie ženy sú utláčané a nechcú to nosiť. Ale práveže tie ženy, ktoré sú najviac zahalené, sú uznávané. V reštaurácii skôr obslúžia ženu, ktorá má burku, ako tú, ktorá je "odhalená". Len toto nikto nerieši.. všetci sa len do všetkého starajú.
Som 100 % za. Nijako tým neohrozujú slobodu. Nikto ich predsa nenúti žiť vo Francúzsku, nie? Ide jednoducho o dodržiavanie zákonov. Taký istý problém majú tu v Kanade. Na jednej strane nesmú obmedzovať náboženskú slobodu, ale na druhej strane ako im môžu predať ID kartu, ku ktorej nutne potrebujú fotku celej tváre a nie len fotku priezoru na oči? Takže podľa mňa urobili Francúzi len a len dobre. Keď európske ženy chcú na dovolenke napríklad navštíviť mešitu, tak aj keď sú len turistami tak sa musia zahaliť, aj keď poľa ich vierovyznania to nemusia robiť. Ide vždy o to sa prispôsobiť zákonom a zvyklostiam krajiny, v ktorej sa daná osoba nachádza.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
86 komentov
Ide o zakaz zahalovania sa, ktory plati pre vsetkych rovnako.
Ten nabozensky podtext je tomu len umelo podsuvany.
madnesshouse !?
@ao je to logický krok, ale či aj správny...
Mozeme sa tvarit ako demokraticky len chceme, ale vplyv na kriminalitu je v takom pripade znacny. Hlavne u ludi, ktori realne s danym vierovyznanim nic spolocne nemaju, ale zvezu sa v dave a vyuziju prilezitost.
@kawanabe Ako by si to riesil ty?
Dovediem do ad absurdum: Predstavme si, ze pride do Francuzska nejaky Africky kmen, ktory za sucast svojej kultury povazuje ludozrutstvo.
Tiez sa spusti vlna protestov, ze im potlacame kulturu, lebo im nedovolime jest ludi?
To je všetko odo mňa.
@ao Moj názor je, že či už to je alebo nieje porušovanie ľudských práv, je to len politický krok ako udrieť francúzom na stále zunivejšiu nacionalistickú strunu. Nerieši to nič, v dave sa ti samovrah ukryje tak či tak a na letiskách a podobných miestach by sa museli podporiť kontrole. To s tými ludožrútmy má veľa dier a nejasností a s týmto sa to dá skutočne len zťažka porovnať Ale dajme tomu že by som ich skúsil začleniť a nie ich nechať všetkých ako sú za menej ako minimum kopať kanále. Teda ak si to vobec dokážu vybaviť
@kawanabe tých žien čo takto chodí oblečených je tak malé množstvo oproti počtu obyvateľov, že pravdepodobnosť že by nejaký útok spáchala niektorá z nich je podľa mňa malá, je to len politická hra
Ale tieź myslím, že je to politický krok. Ako by na slovensku zakázali bývať rómom v maringotkách. oni by proti tomu protestovali aj keď z nich v maringotkách žije menšina ale je to ich kultúra, no vláda by mohla spokojne prehlásiť, že je o krok bližšie k riešeniu rómskej otázky
Nie je to ani tak o samovrahoch, ako o beznej kriminalite.
V zasade ked mas 2 stvrte kde v jednej su vsetci odhaleni a v druhej zahaleni, tak v tej druhej budes mat vyssiu kriminalitu, pretoze pod ruskou anonymity si ludia dovolia ovela viac. To nejde popierat.
Zober si napriklad internet. To je tiez "miesto" o ktorom si vela ludi mysli, ze je anonymne. A pozri si aka vysoka je tam kriminalita (od nelegalneho stahovania, az po vyhrazky)
Prilezitost robi zlodeja a pokial ma krajina fungovat, tak sa nemoze spoliehat na to, ze "snad nebudu robit bordel".
A takisto znovu opakujem, ze to nie je len o tom, ze by mali ONI robit bordel. Je to takisto o tom, ze rovnako moze bordel robit ktokolvek iny, kto si zadovazi rovnaku pokryvku hlavy.
To nie je o zacleneni. Bud by si im skusil vysvetlit, ze jedenie ludi (nosenie burky) u Vas nie je vitane a nasledne pohorel, pretoze nemaju dovod menit svoje obycaje.
Alebo im to proste zakazes a vsetci sa na teba zletia, ze im sahas na kulturu.
Faktom je, ze jedenie ludi je tu trestne a ked pride niekto, kto je zvyknuty tych ludi jest, tak sa proste musi prisposobit a neberie to ako utok na svoje ludske prava.
Preto neexistuje dovod, preco by tento zakaz niekto mal brat ako obmedzovanie ludskych prav konkretnej skupiny obyvatelstva.
Keď máš v burke anonymitu vcelku by som sa spoliehal na to, že ľudia si ich nezačnú obliekať len aby v nich mohli kradnúť a zabíjať. Možno nejaký zlodeji, ktorý majú tak či tak svoje systémy a bude ti jedno či má či nemá burku, keď ukradnutá peňaženka je už dávno u komplica... Tie porovnania štvrtí sú tiež len o tom, že v jednej žije viac moslimov, na ktorých bola zanedbaná výchova. Vlády zdedili fungujúce a naštartované štáty, keď nikto nechcel hádzať čokle do kotlov hodili tam do podpalubia imigrantov... Tento stav je len dôsledok. Moslimovia majú v týchto štátoch vyššiu kriminalitu, ale prečo? Imigranti vždy boli niečo menej pre obyčajných ľudí dostali sa na okraj spoločnosti medzi vrahov násilníkov a podobné individuality... Teraz sa čudujme, keď sme ich tam vyčlenili ako Európania...
Burka nieje v tomto prípade vôbec odev, ale symbol. Francúzska vláda musí vyvolať pocit konania, ale takéto riešenia, ktoré v podstate skutočne problem nevyriešia, len podnecujú k hlúpostiam.
Na všetky dvoležité miesta a podujatia sú aj tak rozmiestnené kontroly a človek v nej je viac podozrivý ako naháč, ktorému by trčala pažba zo zadku
Nechápem. Je to ich kultúra, sú to ich zvyky. Snáď tým niekomu niečo robia?
Presne ako v komente @44 .. obmedzenci :S
Tvrdit, ze to neovplyvni kriminalitu (pretoze ta uz existuje) je rovnake ako tvrdit, ze je zbytocne pozadovat na drzanie strelnej zbrane zbrojny preukaz s dovodom "Ved naco? Kto to chce zneuzivat si stejne zbran zabezpeci na cierno."
Ano, je velmi zlozite odhadnut ako velmi to tu kriminalitu ovplyvni. Rozhodne to nie je o tom, ze by teraz automaticky iste percento ludi nasadilo burky a slo rabovat. Ale je to takisto dolezity cinitel vplyvajuci na mentalitu jedincov. Ked vyrastas s tym, ze mas moznost zapadnut do anonymity "len tak" tak mas uplne nie vnimanie sveta ako ked tuto moznost od detstva nemas.
Nie, ja som porovnaval uplne rovnake teoreticke skupiny obyvatelstva ktore sa lisia len tou burkou. Neporovnaval som moslimsku stvrt s inou.
Znovu - nepovedal som, ze teraz pausalne kazdy desiaty clovek s burkou vezme do ruky noz a ide lupit.
Povedal som, ze je to cinitel prispievajuci k vyssej kriminalite. Anonymita VZDY bude prispievat k zvyseniu kriminality, pretoze moralne hladisko je len jeden z aspektov, ktore kriminalitu drzi na uzde. Druhy (a castokrat ovela vyraznejsi) je prave strach z trestu, ktory anonymita znizuje.
je to ich kultura, ich zvyky ale nie ich zakony
zakaz zahalovania tvare plati pre vsetkych... naopak ako nikto sa na verejnosti nemoze obnazovat. ked bude behat po ulici banda holotrtov tak to nikomu neublizi, ale proste vacsine ludi to vadi.
proste 2/3 su za zakaz, nemusia to zdovodnovat, mozno je im neprijemne ked po ulici chodia zahaleny jedinci, takisto ako vacsine by vadilo keby behali po ulici nahy alebo s pancuchou na hlave alebo kuklou.
Neznášam to... spíšeme nejakú petíciu aby to prestali nositť? pičovina.
A čo tým akože chcú vyriešiť? Či sa im neskrýva za "šatkou" nejaký vrah? Ten by sa im pokojne mohol skryť aj do kabátu s leopardím vzorom.
Rozumieš... je to o ničom, ničí to kultúru a zvyklosti a je to proste pičovina
pokial si ten kabat s leopardim vzorom neda cez tvar tak sa asi nemoze skryt, nie?
Ty hladíš len na jednu vec a tou je priestor na zločin v takejto anonymite, a účel ti automaticky svätí prostriedky. Použiť tvoje porovnávanie je to rovnaké ako dať ľuďom napichať sledovacie chipy a nebude žiadna anonymita = žiadny zločin...
ten zakon sa tyka verejnych priestranstiev
Kludne porovnaj Ale povedz ktore hladisko tam porovnavas.
Ked poviem, ze porovnavam burku a zbran, tak to moze vyzerat ako nelogicke porovnanie. Ale ked poviem, ze porovnavam vplyv volneho nosenia burky na kriminalitu a vplyv volneho predaja zbrani na kriminalitu, tak su to veliciny, ktore je mozne uplne krasne porovnat.
Ano, ked pojdem do obchodu s burkou kradnut CD, tak mi skor hrozi prichytenie ako ked ho stiahnem z netu. Co z toho vyplyva? Ze ma v tomto pripade neobmedzuju moralne hodnoty (kradnut sa nema), ale len strach z trestu. Keby pri kradnuti v burke hrozil trest s rovnakou pravdepodobnostou ako pri stahovani z netu, tak by ludia velmi pravdpodobne kradli v burke uplne rovnako ako stahuju z netu.
Inak - nikde som nepovedal, ze anonymita zabezpecena burkou je na rovnakej urovni ako anonymita zabezpecena internetom
Ano, daj napichat cipy a zlocin sa minimalizuje. Nie je to snad pravda?
Musis ale do uvahy brat obe stranky:
1) Co to prinesie
2) Co to vezme
V pripade burky to zjavne vacsine prinesie vacsi uzitok ako stratu, takze sa na zhodli na tom, ze ju zakazu.
V pripade chipov to zjavne zatial vacsi uzitok neprinesie, takze sa na tom vacsina nezhodla. Akonahle nastane taky okamih (povedzme radikalny narast kriminality) a vacsina ludi sa zhodne na tom, ze je lepsie si obmedzit anonymitu za ucelom znizenia kriminality, tak sa schvalia aj tie chipy.
V tom prípade je burka rovnako nebezpečná ako mikina s kapucňou, keď si porovnáś ešte jej zaužívanie a množstvo koľko ich je. Vlastne z tohoto pohľadu je mikina s kapucňou omnoho nebezpečnejšia, pretože, zatiaľ čo s burkou by si bol v dnešnej dobe hneď podozrivý, mikina s kapucňou je bežná vec. Tvoje porovnávanie je scestné preto že porovnať možeš s hocičím aby si dostal rozdiel vo veličinách aký sa ti hodí....
Keby ťa obmedzujú morálne hodnoty je jedno či más či nemáś burku a ak si si ju dal len za účelom kradnutia, morálne hodnoty si nemal uź predtým ako si si ju navliekol.
A nie len si ju s tým porovnával na rovnakej úrovni a usúdil z toho, že je to to isté
A o čom doteraz hovorím ako o nahliadaní na veci z viacerých uhlov ?
Čiže je podľa teba správne sa na základe väčšiny s ktorou by si aj nesúhlasil, vzdať osobných prejavov kvôli kriminalite tebe podobných ľudí ?
"Ty si jebo neprisli kvoli mesitam ale ked maju mesity aj tu tak tu aj ostanu keby nemali mesity neboli by tu ty si totalny nechapavy kokot more ..."
a ja ti @madnesshouse odpovedám:
vďaka, prejavil si sa stále si melieš len to isté, no na moje otázky si neodpovedal, s tebou sa konštruktívna diskusia viesť nedá a je zaujímavé, že toto si nenapísal do fóra :p hmm urobím to za teba
burky sú jasné nie. som momentálne vo Francúzsku a neviem si predstaviť, že by tu nejaká žena zvládala hektický a uponáhľaný praktický život v burke.
nepáči sa mi však nápad ohľadom zákazu šatiek. pokrytie hlavy je pre moslimské ženy, ktoré sú veriace a tento zvyk ich neobmedzuje, veľmi intímny detail. možno je to prehnané, ale je to zrejme pre ne taký šok ako keby sme im nakázali nosiť minisukne.
pokiaľ je to však žene nakazované proti jej vôli, tak niet o čom.
je to síce pekný zvyk a je veľmi praktický v moslimských krajinách a vracia sa k hodnotám a tradíciám islamu, ale v Európe je nevhodný. tvoja tolerancia je síce veľmi pekná a ja s ňou súhlasím, nevidíš však všetky odtiene a detaily následkov, ktoré to môže spôsobiť.
- je to nepraktické (je v tom zima - burka je prispôsobená na teplé klíma - a pletie sa to pod nohy, pod ruky)
- kriminalitu to podporuje v tom zmysle, že to môže zneužiť ktokoľvek a zahaliť sa - z krádeže/vraždy bude obvinená moslimská žena - rodí sa rasizmus (ktorý je vo Francúzsku celkom dosť populárny vzhľadom na niektoré udalosti a neuveriteľnú schopnosť francúzov vytvárať si predsudky)
- nemáš dostatočný styk s inými ľuďmi: pokiaľ potrebuješ komunikovať s inými osobami, v Európe si ľudia pozerajú pri konverzácii do očí, s burkou je to nemožné
- niektoré ženy sú k tomu nútené a nevyhovuje im to, nechcú to
- bohužiaľ, burka je aj symbolom degradácie ženy, majú síce slobodu v tom, že všetky sú si takto rovné, ale je v tom isté majetníctvo a vyššie postavenie muža, ktorý má možnosť chodiť bez nej (je to spojené aj s islamskou polygamiou a zvykom, ktorý udáva, že moslimská žena sa môže na verejnosti pohybovať len zahalená a v prítomnosti muža/chlapca)
mne sa napríklad nepáči zákaz šatiek. ale to som spomínala vyššie. @73
takisto - skôr budeš dôverovať niekomu, komu vidíš celú tvár ako niekomu, kto je pre teba redukovaný na kus látky. spomaľuje to integráciu moslimov do európskej kultúry do ktorej chcú patriť pokiaľ do nej imigrovali.
ehm, áno, ale nie vo FRANCÚZSKU. pokiaľ si dobre pamätám, keď sme šli na večeru pred dvoma týždňami, burku som nepotrebovala.
ja som nikde nič také nenapísala. napísala som "niektoré", nie "všetky".
a tú degradáciu som myslela z pohľadu európana.
a inak, súhlas s @ceruzisko