Tak schválne, je to podľa vás hovädina či nie? Skúšali ste to?
Obvykle takto zapisujem všetky dáta, nikdy som nepoužíval databázu aj keď princíp je rovnaký. Zapísať dáta buď po seba a potom ich prečítať cez fgets(), alebo ich oddeľovať istým znamien
podľa mňa je práca s databázou jednoduchšia a praktickejšia než takéto zapisovanie do súborov a navyše, lepšie sa s databázou pracuje, dá sa v nej vyhľadávať, vyberať údaje na základe podmienok, atď. netvrdím, že riešenie zápisu dát do súborov je zlé, no je nepraktické a nemá také výhody a možnosti ako práca s databázou
@houmr SQL kódy, resp. príkazy nie sú vôbec ťažké, nemajú zložitú syntax ale keď ti viac vyhovuje práca bez databázy, tak fajn, každému vyhovuje niečo iné no ak by si robil nejaký veľký portál, tak bez databázy sa nezaobídeš...
@acvd43xa7w krásne si to povedala, až som sa skoro tej milej tváričky zľakol Už ti niekto povedal že si flegmatička? (lebo ak hej, aspoň mi vysvetlíš čo to znamená
@tomice27 o to sa práve snažím, ale nejako sa bojím že pri väčšej záťaži to bude problém.
Akurát mi nejde do hlavy prečo toto každý hovorí - "no ak by si robil nejaký veľký portál, tak bez databázy sa nezaobídeš..." - ako nič v zlom, nechcem tvoj názor odsudzovať, len som čítal na roote články o Twitteri a Facebooku - Twitter vraj používa zapisovanie dát do súborov, Facebook má nejaký vlastný Framework alebo čo (Hip-hop PHP, skôr vlastný engine?), ktoré sú v porovnaniach o dosť rýchlejšie ako klasický zápis... nie je to zaujímavé?
Databáza je v podstate tiež zapisovanie a čítanie dát, preto stále neviem či na tom vôbec záleží čo použijem.
@houmr predpokladam, ze sa bavime o php, ze? Moja rada (9 rokov robim php, 5 rokov profesionalne; databazy robim 8 rokov, 4 roky profesionalne): Nauc sa databazy. Kludne zacni s niecim lahkym ako je mysql, alebo sql, ale nauc sa ich.
Je zbytocne ti tu pisat, co je lepsie, nauc sa a raz sa nad touto temou, co si zalozil len pekne pousmejes
@houmr mám pocit, že si čítal niečo, čomu sa úplne nerozumieš ale fajn, neviem ako je to s Twitterom, no FB má vlastný systém, no to nie je klasické PHP, myslím že tam je aj jazyk C alebo nejaký iný a ešte nejaké technológie na urýchlenie generovania FB.... no to je výnimočný prípad, FB nepovažuj za web, to je monštrum, nie web... no klasické weby bežia na klasickom PHP, prípadne nejakom bežnom (voľne dostupnom) frameworku a 99% takýchto webov používa databázu, lebo je to rýchlejšie, praktickejšie a aj prehľadnejšie a v prípade veľkého webu je riešenie zápisu dát do súboru dosť nevyhovujúce a aj pomalé....
čo sa týka zapisovania a čítania dát v db, tak ono je to viac menej tiež len zápis do súboru, databáza je tiež len súbor, no funguje to trošku inak.. nie je to to isté ako práca s bežným súborom..
@houmr dakujem a tak ja by som ti aj daco k veci napisala, ale po osmych rokoch co studujem programovanie viem naprogramovat v pascale ze ti to vypocita 3*6*9 a zopar aj inych veci
no holt, raz si cholerik tak si cholerik (a pripomina mi to ten vtip o cholerickom prasiatku
no a to nie je ze Roman Tyčka to je ze ja som romantička, ale ti najebem!!! ach..
@houmr ak chceš robiť dačo väčšie určite by si to nezapisoval do súborov... naprííklad, keby chceš spraviť dajaký chat povedzme, kde by sa zaregistrovalo 100 ľudí, každý svoje meno/heslo a teraz by sa všetci chceli prihlásiť a písať spolu na dajakej ploche... by si mal problém to spraviť sez súbory... aj keď asi sa to dá.. ale čo keby chceš aby mal každý svoj profil, viacej miestností atď
výhodou databázy je to, že nemusíš zbytočne programovať daktoré veci, a pomocou db príkazov dokážeš spraviť napr 1 dobre napísaným príkazom toľko, čo by si napr programoval hodinu
@ikuto To si práveže nemyslím... takú vecičku som spravil, má to profily, statusy (ako na F , chat, všetko funguje, akurát asi máš pravdu že cez SQL je to rýchlejšie.
Kelu všetci máte pravdu ale ja asi aj tak zostanem pri starom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
@tomice27 praktické to možno nie je, no to čo si spomenul sa samozrejme dá
Ale máš pravdu, len ja som databázam nikdy neprišiel na chuť, vždy ma fascinoval štýl PHP a nie tie MySQL kódy Prišlo mi to také divné...
Akurát mi nejde do hlavy prečo toto každý hovorí - "no ak by si robil nejaký veľký portál, tak bez databázy sa nezaobídeš..." - ako nič v zlom, nechcem tvoj názor odsudzovať, len som čítal na roote články o Twitteri a Facebooku - Twitter vraj používa zapisovanie dát do súborov, Facebook má nejaký vlastný Framework alebo čo (Hip-hop PHP, skôr vlastný engine?), ktoré sú v porovnaniach o dosť rýchlejšie ako klasický zápis... nie je to zaujímavé?
Databáza je v podstate tiež zapisovanie a čítanie dát, preto stále neviem či na tom vôbec záleží čo použijem.
no a hej, vraj som (to je ten co ma vsetko na haku, je mu vsetko jedno , ale je mi to jedno, pretoze v srdci som prava romanticka
no a hej, vraj som (to je ten co ma vsetko
Romantická iste no... Dočkaj, na háku? To chcem aj ja! A čo furt máš s tou RomanTyčkou? Radšej povedz niečo romantické o PHP
Je zbytocne ti tu pisat, co je lepsie, nauc sa a raz sa nad touto temou, co si zalozil len pekne pousmejes
čo sa týka zapisovania a čítania dát v db, tak ono je to viac menej tiež len zápis do súboru, databáza je tiež len súbor, no funguje to trošku inak.. nie je to to isté ako práca s bežným súborom..
no holt, raz si cholerik tak si cholerik (a pripomina mi to ten vtip o cholerickom prasiatku
no a to nie je ze Roman Tyčka to je ze ja som romantička, ale ti najebem!!! ach..
výhodou databázy je to, že nemusíš zbytočne programovať daktoré veci, a pomocou db príkazov dokážeš spraviť napr 1 dobre napísaným príkazom toľko, čo by si napr programoval hodinu
Twiter - Mysql -> NoSQL
Facebook - viem, ze kopa ich serverov prevadzkuje MySQL, inak by som to videl asi na nejake vlastne NoSQL riesenie
@panpeterpan zatiaľ nemám v pláne, možno keď budem robiť zas dačo nové bez budúcnosti ako doteraz
Kelu všetci máte pravdu ale ja asi aj tak zostanem pri starom