Zdravím. Mám teraz na konci roka urobiť referát z fyziky a vybral som si tému o domácich spotrebičoch a ich príkonoch. Mám jednu otázku na ktorú som nenašiel odpoveď. Staršie spotrebiče majú vyšší príkon ako novšie. A chcem sa spýtať ako sa to docielilo ž
Prikon je mnozstvo spotrebovanej energie za jednotku casu. Elektricky prikon sa da vyjadrit ako P = U * I. Kedze U(napatie) sa nemeni a ostava 230 V znamena ze sa meni I(prud). V praxi to znamena ze dnesne spotrebice potrebuju menej energie aby vynalozili ty istu fyzikalnu pracu. To znamena ze su efektivnejsie. Inak povedanne ich ucinnost ja vacsia. Ucinnost sa udava v % a vyjadruje pomer kolko energie sa realne realne premenilo. Napr ak mas elektromotor o vykone 230W (tzn ze ak do neho pustis 230V realne spotrebuvava 1 Amper) A jeho ucnnost je 60% (dneska su uz aj ucinnejsie) tak ma realny prikon len 138W (nie som si isty ci vykon ci prikon sry uz som to kus pozabudol)
Ide o to ze dnesne spotrebice vdaka pokrocilejsim technologiam su ucinnejsie. Idealny priklad je aj ziarovka.
Klasicka 60W ziarovka ma rovnaku svietivost ako 20W ZIARIVKA rozdiel medzi ziarivkou a ziarovkou ti nemusim vysvetlovat. To znamena ze je 3x vykonnejsia .. lebo pri 3x mensej spotrebe energie svieti rovnako. Naopak 60W ziarivka svieti 3x viac ako 60W ziarovka. Zvysok obkecaj pokrocilejsou technologiou. Googli a hladaj konkretne priklady
plus pozri si rozdiel medzi vykonom a prikonom nech mas terminologiu spravne nie ako ja
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
4 komenty
Ide o to ze dnesne spotrebice vdaka pokrocilejsim technologiam su ucinnejsie. Idealny priklad je aj ziarovka.
Klasicka 60W ziarovka ma rovnaku svietivost ako 20W ZIARIVKA rozdiel medzi ziarivkou a ziarovkou ti nemusim vysvetlovat. To znamena ze je 3x vykonnejsia .. lebo pri 3x mensej spotrebe energie svieti rovnako. Naopak 60W ziarivka svieti 3x viac ako 60W ziarovka. Zvysok obkecaj pokrocilejsou technologiou. Googli a hladaj konkretne priklady
plus pozri si rozdiel medzi vykonom a prikonom nech mas terminologiu spravne nie ako ja