v kapitalizme sa navrch vystvera ten, kto je zralok, co mne celkom vyhovuje. sice z mojich dani stale ziju paraziti a som v rozkradnutej a rozkradanej krajine, ale aspon mam MOZNOST vypracovat sa niekam.
mlieko nestoji korunu a nikto mi zadarmo nedal byt, ale mam moznost zit relativne luxusny a prijemny (nehovorim, ze ho zijem, ale ta moznost tam je a snazim sa k nej priblizovat) zivot, ked si ho tak zariadim. "kedysi" na slovensku tuto moznost ludia nemali.
Akoze, odkial to mame asi tak vediet? 99.9% ludi, co su na birdzi v predrevolucnych casoch plavalo tatkovi vo vajcach(aj to bohvie, ci niektori tatkovia terajsich birdzakov nechodili na zakladnu) a ti, co neplavali boli deticky
Viem ze vtedy odtialto nikto nezil ale zhruba clovek vie ake to vtedy bolo. A nemyslim len financne, lebo niektori hovoria ako sa vtedy dobre zilo ludia sa stretavali viac atď., co je pravda ale podla mna teraz je Slovensko take pokrokovejsie nez kedysi.
A @hoperpohroma ja vidim celkom analogiu medzi kedysi a dnes... mlieko stale stoji nieco do eura(koruny), zarobis beznou robotou tak 1000 korun, tiez celkom nemozes hovorit, co chces. vypracovat si sa mohol aj vtedy, akurat inak, musel si na to ist cez strannicke funkcie a teraz, co je podnikatelska creme de la creme, tak tiez musi nejaku vladnucu partaj podporovat... nehovorim, ze je to to iste, ale nejake podobnosti tam su a radsej asi zijem teraz, jak vtedy...ale asi by mi bolo rovnako
@mezomus lenze nemusim liezt do riti politikom na to, aby som zarabala viacej ako 1000 korun. mozem zit vyssim zivotnym standardom ako ludia okolo mna, lebo som si ho vypracovala. nebola som donutena a dotlacena na poziciu za pisacim strojom alebo za papiermi, z ktorej som sa nemala kam a ako pohnut dalej. vo veku 22 rokov vlastnim jeden byt v bratislave, do 3 rokov chcem a pravdepodobne budem vlastnit dalsi, co vtedy mohol malokto, kto nemal nejake politicke konexie. mlieko sice stoji euro a dajme tomu ze priemerna mzda je tiez ekvivalentna, lenze v tejto dobe mam moznost byt viac ako priemer. a keby som ju tu nemala, mam moznost ist inam, hocikam.
Ja si myslím, že nikto z nás to tu nemôže zhodnotiť pretože vtedy nežil. Keď nejaký starší človek, dnes povie, že kedysi bolo lepšie tak ho väčšinou vysmejeme, že je stará škola ale my to naozaj nedokážeme posúdiť - možno bolo, možno nie. Čo možno bolo lepšie kedysi, tak asi to, že prácu mal takmer každý a niečo ako dnešné preplnené Úrady práce nejestvovalo. Ale inak netuším, mne sa žije dobre teraz ale verím, aj starším, že sa im žilo dobre aj vtedy.
@hoperpohroma No ale pozor, pokial máš hypotéku byt nevlastníš ty ale banka. A ešte si ho posplácaš kým bude tvoj. Kapitalizmus je "krasny" v tom, že ak opäť príde globálna kríza ako v roku 2008 - tentoraz už centrálne banky nemusia dotovať tie súkromné, a pravdepodobne to ani neurobia. Velmi lahko môžeš prísť o to čo máš v takom prípade. V horšom prípade sa stane nehoda, neprajem to nikomu ale žial sa to deje na dennej báze, ktorá žraloka premení na malú rybku, ktorú banka jednoducho zožerie.
@hoperpohroma este sa pochval trochu! no flame, ale asi si prehliadla pasaz, kde som pisal, ze "nehovorim, ze je to to iste, ale nejake podobnosti tam su "
A btw, vlastnis ho, ci ho len splacas? bo, ak si dala 100litrov+ na drevo, tak ta chcem pozvat na rande, hladam si bohatu gazdinu, co ma bude zivit nemozme byt vsetci snazivi a dravi, ja chcem byt zlatokop!
A vlastne na ten byt by som uz asi aj zarobil, ale mal som mensiu nezhodu s tymto statom, co ma stalo bezmala 6 rokov zivota
ťažko to hodnotiť, keď je tu možno väčšina už narodená do samostatného Slovenska a nevedia posúdiť, či sa žilo kedysi lepšie, celkovo starší ľudia hovoria, že doba bola lepšia ako teraz, ale tak či je to pravda, to neviem
Počúvam od veľa ľudí ktorí žili v minulom režime, že mnoho vecí bolo lepšie.. nie len dôchodcov, aj takých 50tnikov, z rôznych soc. vrstiev..
Naša generácia to nepochopí, my sme vyrastali v "ohrade s otvorenou bránkou", nepochopime niečo čo sme nezažili...
Je fajn mať voľnosť, možnosti aké generácie pred nami nemali, zas aj priveľa slobody môže uškodiť, hlavne tým jedincom, ktorí nemajú "široké lakte", nevedia sa zaradiť, profesijne hlavne, vyštudovať vyštuduješ a čo potom? Potom často zase "víťazia" tí ako to bolo aj kedysi - konexie a rodinkárstvo...
O kvalite potravín kedysi neviem, ale viem minimálne že socíkovské výrobky ako telka, sporák atď. boli (na vtedajšiu dobu ofc) kvalitné, lebo veď, ešte stále sa nájdu domácnosti kde babky majú tisícročný Orava televízor a furt ide (dnes sa telka pokurví týždeň po skončení záruky)...
Ako, možno režim nefungoval ako by mal, ale vziať nejaké pozitívne veci z minulého režimu a aplikovať ich do súčasného by bolo fajn... aké, to neviem...
@maybebabe hypo, ved jasne. na supu nemozem dat par desat tisic - sto tisic eur, dokial ich nezdedim alebo nevyhram v loterii. samozrejme ani dostat hypo na taku sumu na jedinu osobu, ktora splaca a nema cim rucit, nie je jednoduche.
a @mezomus ked ta boli rit z toho, ze sa chvalim, tak sa do mna nepustaj vo fore, ktore porovnava slovensko kedysi a teraz. lebo vzdy sa najdu ludia, ktori vedia vyuzit system, ktory je teraz a v minulosti by jednoducho nemali sancu, lebo tam nebola ta moznost. to, ze ostatni ho vyuzit nevedia alebo nechcu, nie je moj problem.
ponuku na rande od typka ktory prirovnava zenu k hrackarskemu traktoru odmietam, vdaka.
@hoperpohroma zase si zle citala, ponuku na rande som dal len v pripade, ze si zaplatila za byt cash! Dovolim si teda znova pouzit analogiu s traktorcekom: ja hladam vykonny traktor, nie slaby zetorcek, co este aj velky pluh taha za sebou
A zadok ma neboli z tvojich financnych uspechov, ja ti vlastne gratulujem, len mi prislo smiesne o tom pisat na poloskrachovanej teen stranke, preto som si rypol a vies co? Podme radsej zarabat peniaze, ja na toto vlastne ani nemam moc cas
Sice by som chcela mat byt zdarma ale ked si porovnaˇ vyhody a nevyhody toho ako tu bolo vtedy a dnes tak jednoznacne je lepsoe teraz
A vadi ti ze sa mas zle? No je to tvoja volba ako sa budes mat. Nikto to za teba nerobi. A presne toto mam na terajsku rada. A cosi ako pohroma napisala (cca - ta podstata)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
v kapitalizme sa navrch vystvera ten, kto je zralok, co mne celkom vyhovuje. sice z mojich dani stale ziju paraziti a som v rozkradnutej a rozkradanej krajine, ale aspon mam MOZNOST vypracovat sa niekam.
mlieko nestoji korunu a nikto mi zadarmo nedal byt, ale mam moznost zit relativne luxusny a prijemny (nehovorim, ze ho zijem, ale ta moznost tam je a snazim sa k nej priblizovat) zivot, ked si ho tak zariadim. "kedysi" na slovensku tuto moznost ludia nemali.
A btw, vlastnis ho, ci ho len splacas? bo, ak si dala 100litrov+ na drevo, tak ta chcem pozvat na rande, hladam si bohatu gazdinu, co ma bude zivit nemozme byt vsetci snazivi a dravi, ja chcem byt zlatokop!
A vlastne na ten byt by som uz asi aj zarobil, ale mal som mensiu nezhodu s tymto statom, co ma stalo bezmala 6 rokov zivota
Naša generácia to nepochopí, my sme vyrastali v "ohrade s otvorenou bránkou", nepochopime niečo čo sme nezažili...
Je fajn mať voľnosť, možnosti aké generácie pred nami nemali, zas aj priveľa slobody môže uškodiť, hlavne tým jedincom, ktorí nemajú "široké lakte", nevedia sa zaradiť, profesijne hlavne, vyštudovať vyštuduješ a čo potom? Potom často zase "víťazia" tí ako to bolo aj kedysi - konexie a rodinkárstvo...
O kvalite potravín kedysi neviem, ale viem minimálne že socíkovské výrobky ako telka, sporák atď. boli (na vtedajšiu dobu ofc) kvalitné, lebo veď, ešte stále sa nájdu domácnosti kde babky majú tisícročný Orava televízor a furt ide (dnes sa telka pokurví týždeň po skončení záruky)...
Ako, možno režim nefungoval ako by mal, ale vziať nejaké pozitívne veci z minulého režimu a aplikovať ich do súčasného by bolo fajn... aké, to neviem...
a @mezomus ked ta boli rit z toho, ze sa chvalim, tak sa do mna nepustaj vo fore, ktore porovnava slovensko kedysi a teraz. lebo vzdy sa najdu ludia, ktori vedia vyuzit system, ktory je teraz a v minulosti by jednoducho nemali sancu, lebo tam nebola ta moznost. to, ze ostatni ho vyuzit nevedia alebo nechcu, nie je moj problem.
ponuku na rande od typka ktory prirovnava zenu k hrackarskemu traktoru odmietam, vdaka.
A zadok ma neboli z tvojich financnych uspechov, ja ti vlastne gratulujem, len mi prislo smiesne o tom pisat na poloskrachovanej teen stranke, preto som si rypol a vies co? Podme radsej zarabat peniaze, ja na toto vlastne ani nemam moc cas
A vadi ti ze sa mas zle? No je to tvoja volba ako sa budes mat. Nikto to za teba nerobi. A presne toto mam na terajsku rada. A cosi ako pohroma napisala (cca - ta podstata)
objektivny fakt.