Zoberte si najbližšiu knihu, otvorte ju na začiatku a...
nevracajte sa, kým nedočítate. Potom napíšte rozbor diela, vypíšte trópy a básnické figúry, okrášlite vlastným názorom a hlavnou myšlienkou, okoreňte štipkou historickej rozpravy o autorovi a podávajte chladené. Tieto vety vypovedajú o Vašom vnímaní liter
A aby táto diskusia nebola len výkrikom do vetra, ak nás nezmažú (← ak Boh dá), dokladám, že by sme mohli diskutovať o knižkách všeobecne.
Napríklad, čo zaujímavé ste čítali len nedávno, alebo čo sa chystáte čítať a chcete sa podeliť s ostatnými, hoďte malý náhľad na dielo, ako keď už sme to rozbehli.
Bittera, M. - Kamenský, M. - Králiková, E.: Elektrické meranie. Návody na laboratórne cvičenia.
Úryvok:
"Ak na adresnú zbernicu pamäte ROM nastavíme hodnotu adresy, z ktorej chceme vyčítať jej obsah, pri správnom nastavení riadiacich vstupov (musí byť obvod aktivovaný a nastavený do čítacieho režimu) sa na dátovej zbernici objaví obsah daného adresného miesta pamäte."
Ilustrácia:
Trópy, básnické figúry a historickú rozpravu o autoroch, hej?
och, z poličky tu mňa krásne hľadí Boris Filan, ale aj tak si práce čítam veci typu "Špecifiká utvárania predstáv detí predškolského veku o prírodnom a sociálnom enviromente. Didaktická analýza obsahu poznávania prírodného a sociálneho enviromentu v predškolskom období."
@martin182 Nakreslené figúry z Lexikónu ústavného práva sú, podľa všetkého, významný unikát a Birdz sa veľmi poteší, ak nás oň obohatíš. Len do toho, nenechaj sa zastaviť!
@tasha5 Aá, slovenskí autori, no skvele . Nemusíš prezradiť všetko, ale čím ťa napr. tieto dve diela zaujali? Čo by si na nich odporučila ďalším čitateľom?
Naposledy som citala HP fan fiction, piatu kapitolu (cca dve hodiny citania, to su kapitoly velmi dlhe, nie jak tie dvojstranove chmary tu na B.)
V kratkosti je to poviedka, ako si Lucius adoptoval Harryho. A nie je to nejak nerealne, ako sa to ma prvy pohlad zda. Je to zaujimave autorka popisuje Harryho roky, akurat ze je to uplne ine, lebo vsak vznika uplne iny dej tym ze sa z Harryho stava ulizany rozmaznany chladnokrvny Malfoy a nie je dusevne labilny a trapne odvazny celysvetzachranilaestesatvariskromne Potter. postavy nahodou nie su vobec OOC ako som cakala a z Dumbledora nie je ten Gary-Stue, ako bol povodne v knihe.
@flussica no moja rozprava by vyzerala dokopy asi tak, že druhého a tretieho autora som v živote ani nevidel, ani o nich nepočul, a ten prvý je suprový pohoďák a srandista, ktorý nám na prednáškach vysvetľuje, ktorý osciloskop sa zo školy oplatí ukradnúť, alebo je schopný doniesť na prednášku kindervajce a tomu, kto najbližšie uhádne, čo je vnútri, dá ku skúške najviac bonusových bodov
@flussica ozaj to mi doslo potm ze obidvaja .. mam rada take spominanie na detstvo mladost, z pohladu starsich , znamych v tej dobrej lacnej dobe kde bolo detstvo detstvom , hravali sa cele dni s gulickami a davali goly do neviditelnych bran od Filana len tieto knihy, dobre sa to cita, je to vtipne da sa vselico dozvediet. Rozarka- udrelo mi to do oci, ze ucili sme sa, namet ma zaujal a ze ake to bude, este som moc nepresla , a este predtym Prazdniny so strycom Rafaelom od Sikulu ma tiez bavi ,nenraocne citanie . rada natrafim na zname knihy o kt. sme sa ucili a nie su moc hrube .
ja momentalne citam Ja a obranne mechanismy od Anny Freud
uryvok:
A tak dívčino Já uvádi v činnost druhý mechanismus. Nenávist, doposud zaměřovanou výhradně na vnější svět, obrací nyní proti vlastní osobě. Dítě se mučí trýznivými sebeobžalobami a pocity méněcennosti. Po celé své dětství a mládí, ba až do dospělosti dělá, co jen může, aby sebe samo ošidilo a poškodilo. Nároky a požadavky, pokud jde o jeho vlastní život, odsouvá do pozadí ve prospěch druhých. Z vnějšího pohledu se s počátkem p°sobení této obranné techniky stalo masochistou.
Jenže i táto metoda se posléze ukáže pro zvládnutí situace nedostatečnou, a pacientka se proto pouští do projekce: nenávist, kterou cítila vůči milovaným ženským objektům nebo náhradním osobám, se proměňuje v přesvědčení, že ona sama je tím, kdo je nenáviděn, utlačován nebo pronásledován.
@tasha5 Oh, tuším si vo mne normálne prehĺbila záujem tiež siahnuť po pultoch so slovenskými autormi. Zdá sa, že predsa len majú výpovednú hodnotu, o ktorú by som nemala byť ukrátená a ešte vedia byť aj oddychové a zábavné. Nemôžem si priať viac! Vďaka za tip, prajem ešte veľa príjemných chvíľ s knižkami.
@flussica No tak to som rada, skoro mi aj oto isl . Urcite ich najdes dost takych, netreba ich zatracovat vsetkych, aj ocenene boli a su dobre recenzovane-niektore (Monika KOmpanikova-Piata lod, Boris Vian-Pena dní) aj Hvoreckeho som citala Pastiersky list -dost sa pacil , tak len skusaj ,ale mozno si narocnejsia pri nasich nez ja, diiky, napodobne .
@tasha5 momentálne mám rozčítaný PrešpoRock.. ale už mám od neho prečítané samozrejme Bratislavské krutosti, potom naprííklad hmm Ľubošovu fintu alebo Wewerku.. cestopisy ešte prečítané od neho nemá, ale aj na tie sa chystám, keď bude čas
Ja mám rozčítaného Murakamiho "Nórske drevo," ale na nejaký prípadný rozbor to vidím až tak o tri týždne, teda po štátniciach.
Haruki Murakami je pomerne známy a podľa toho, čo som sa dopočul, je konkrétne táto kniha považovaná za jednu z jeho najlepších. Zatiaľ som od neho čítal len "Afterdark" a "Koniec sveta & Hard-boiled Wonderland," ktoré boli navzájom celkom odlišné žánrovo, dejovo, rozsahovo a vôbec, takže som celkom zvedavý, či môj pohľad na tohto mnohými ospevovaného autora nejak "Nórske drevo" zmení.
@tasha5 Hm, pochybujem, že náročnejšia. Vďaka ešte raz.
@caleban Ale, skutočne? To by som sa, ak smiem, ešte celkom rada dozvedela, ako to na Teba zapôsobí.
Internet je presýtený referenciami vzťahujúcimi sa k hodnotnosti Nórskeho dreva, no napríklad nedávno som dostala dosť prekvapenú reakciu od mladej, veľmi inteligentnej slečny, pričom jej pohľad nebol bezprostredne po prečítaní jednoznačne tak nadšený, ako by si človek po niektorých iných kritikách predstavil.
Je cenné sa dočítať rôznych názorov v závislosti od povahy čitateľa, veku a podobne a preto by som si vážila, keby si po prečítaní prispel tým svojim znovu napr. do tohto fóra, alebo mi môžeš napísať TS-ku. Len pre zaujímavosť .
@caleban ja mam doma teraz Sputnik, ma laska Norske drevo ma nejak nelaka tusim, a tie ostatne tiez asi dam niekedy.Od neho som mala Na zapad od Slnka ,na juh od hranic (abo naopak .. dobra bola.
@flussica Rád. Problém je však v tom, že spomínané štátnice sa blížia a to moje čítanie je preto také "rozkúskované," čo môže znehodnotiť vlastný zážitok z knihy. Okrem toho to nie je zrovna môj žáner, takže bude musieť byť naozaj dobrá, aby ma ohúrila. A do tretice, môj literárny vkus bol niekoľkými odborníkmi i amatérmi-nadšencami takpovediac "pod zem zakopaný," čiže moje postrehy môžu byť z objektívneho hľadiska celkom scestné.
Každopádne, Tvoj nick si niekde zapíšem a keď to dočítam, pošlem Ti "TS." Možno to však bude až za niekoľko týždňov...
Mám tu básne od Lorcu. Miestami trochu patetické, trochu naivné (tak básnicky naivné, chápeš), občas trochu nezrozumiteľné, ale fajn. Kúpila som si ich ešte niekedy hrozne dávno a nedostala som sa k tomu, aby som ich prečítala všetky. Teším sa na to.
@caleban Čas mi vôbec neprekáža, nakoľko tiež fičím na skúškovom, takže nejaké dva týždne teraz naozaj nepotrebujem toľko príjemnej zábavy, ako čítanie osobných recenzií na Murakamiho . Držím päste, nech vyjdú štátnice a nesmierne ma potešíš, ak dočítaš a spomenieš si na mňa, hoci tvrdíš o svojom literárnom vkuse akési zvláštne veci, ktoré pre mňa vôbec nemajú význam. Veľa zdaru.
@elemia Ďakujem Ti, Elemia, z celého rozumu, z celého srdca, z celého.. no už by stačilo, ostatné orgány nemajú v TV ešte svoj dostatočne veľký piedestál.
@elemia Mala si ma vidieť pred čakaním na známku z jednej skúšky v tom momente, kedy spolužiačka vyšla z dverí, mala som ísť ja a ona mi pošepla: "Máš E!"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
vykonám!
ale to by som spravila i tak
Drahí fóristi!
A aby táto diskusia nebola len výkrikom do vetra, ak nás nezmažú (← ak Boh dá), dokladám, že by sme mohli diskutovať o knižkách všeobecne.
Napríklad, čo zaujímavé ste čítali len nedávno, alebo čo sa chystáte čítať a chcete sa podeliť s ostatnými, hoďte malý náhľad na dielo, ako keď už sme to rozbehli.
▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼▲▼
Bittera, M. - Kamenský, M. - Králiková, E.: Elektrické meranie. Návody na laboratórne cvičenia.
Úryvok:
"Ak na adresnú zbernicu pamäte ROM nastavíme hodnotu adresy, z ktorej chceme vyčítať jej obsah, pri správnom nastavení riadiacich vstupov (musí byť obvod aktivovaný a nastavený do čítacieho režimu) sa na dátovej zbernici objaví obsah daného adresného miesta pamäte."
Ilustrácia:
Trópy, básnické figúry a historickú rozpravu o autoroch, hej?
a k teme,ja mam tolko veci,kt.by som chcela precitat. achhh!
@synekdocha Nech sa páči, dovtedy po refreshnutí akurát znovu načíta túto stránku .
@bizbilio
Alt + 30 = ▲
Alt + 31 = ▼
Ak to nepôjde, možno skús pravý Alt .
V kratkosti je to poviedka, ako si Lucius adoptoval Harryho. A nie je to nejak nerealne, ako sa to ma prvy pohlad zda. Je to zaujimave autorka popisuje Harryho roky, akurat ze je to uplne ine, lebo vsak vznika uplne iny dej tym ze sa z Harryho stava ulizany rozmaznany chladnokrvny Malfoy a nie je dusevne labilny a trapne odvazny celysvetzachranilaestesatvariskromne Potter. postavy nahodou nie su vobec OOC ako som cakala a z Dumbledora nie je ten Gary-Stue, ako bol povodne v knihe.
Historia je o 5 cm dalej.
uryvok:
A tak dívčino Já uvádi v činnost druhý mechanismus. Nenávist, doposud zaměřovanou výhradně na vnější svět, obrací nyní proti vlastní osobě. Dítě se mučí trýznivými sebeobžalobami a pocity méněcennosti. Po celé své dětství a mládí, ba až do dospělosti dělá, co jen může, aby sebe samo ošidilo a poškodilo. Nároky a požadavky, pokud jde o jeho vlastní život, odsouvá do pozadí ve prospěch druhých. Z vnějšího pohledu se s počátkem p°sobení této obranné techniky stalo masochistou.
Jenže i táto metoda se posléze ukáže pro zvládnutí situace nedostatečnou, a pacientka se proto pouští do projekce: nenávist, kterou cítila vůči milovaným ženským objektům nebo náhradním osobám, se proměňuje v přesvědčení, že ona sama je tím, kdo je nenáviděn, utlačován nebo pronásledován.
Haruki Murakami je pomerne známy a podľa toho, čo som sa dopočul, je konkrétne táto kniha považovaná za jednu z jeho najlepších. Zatiaľ som od neho čítal len "Afterdark" a "Koniec sveta & Hard-boiled Wonderland," ktoré boli navzájom celkom odlišné žánrovo, dejovo, rozsahovo a vôbec, takže som celkom zvedavý, či môj pohľad na tohto mnohými ospevovaného autora nejak "Nórske drevo" zmení.
potom poruke tu najbližšie z toho, čo som už prečítal, mám
Samko Tále - Kniha o cintoríne
nuž, sú to fajn knihy, koniec rozboru.
P.S. práve sa chystám prečítať si čo-to od autorskej dvojky IĽF-PETROV. tak snáď o tom budem referovať.
@caleban Ale, skutočne? To by som sa, ak smiem, ešte celkom rada dozvedela, ako to na Teba zapôsobí.
Internet je presýtený referenciami vzťahujúcimi sa k hodnotnosti Nórskeho dreva, no napríklad nedávno som dostala dosť prekvapenú reakciu od mladej, veľmi inteligentnej slečny, pričom jej pohľad nebol bezprostredne po prečítaní jednoznačne tak nadšený, ako by si človek po niektorých iných kritikách predstavil.
Je cenné sa dočítať rôznych názorov v závislosti od povahy čitateľa, veku a podobne a preto by som si vážila, keby si po prečítaní prispel tým svojim znovu napr. do tohto fóra, alebo mi môžeš napísať TS-ku. Len pre zaujímavosť .
Každopádne, Tvoj nick si niekde zapíšem a keď to dočítam, pošlem Ti "TS." Možno to však bude až za niekoľko týždňov...
A potom si prečítam Carmen
- ide mi to prevažne len cez internet,
- a nikdy to nevydrží(m) dlho.
V skutočnosti sa oveľa radšej pohrúžim do literatúry zo života detí, než keby si ma zavalila ťažkou filozofiou - to by som sa asi rozplakala .
no vidim, ze nikto tvoju ulohu nesplnil
Ba čiastočne splnil. Jednu odpoveď mám v TS-ke .
ale ba! a kto bol ten zanietenec?
@31 a tak ďalej .