@zuzusqua Tak choď do piče a nekupuj si zrkadlovku... Jako sory, ale seriete ma ! Ja si poviem že začnem fotiť, tak si kúpim hneď najnovší canon, šak rodičia zaplatia, a potom budeš piču vedeť, foťák spraví za teba... Pojeb kozu ! Kúp si kompakt šikovný a uvidíš či ťa to bude baviť, a či na to máš...
ja mám našetrené peniaze a fotila som s kompaktom a preto chcem niečo lepšie ...ale nikdy som nefotila nejaké umelecké fotky ....a chcem si kúpiť rovno niečo kvalitnejšie aby som potom nevymýšlala a bola spokojná!!! a mám svoje peniaze uvažujem nad tým už dlho
@zuzusqua sa pýtam, fotila si ? nieeeee... a teraz tu jebeš seno že si fotila s kompaktom... nevymýšľaj pičoviny... Je to rada, najlepšia akú môžeš dostať... Strašne ma serú tieto deti, čo týždeň fotia s telefónom, a potom si kurva kúpia zrkadlovku za peniaze od rodičov... A ja čo som roky fotil s malým kompaktom, a robil som s tým také fotky čo ty so zrkadlovkou neurobíš som si musel na foťák poctivo zarobiť... a že to trvalo, si na to zarobiť...
@smajdalf si nejaký agresívny ....však sa nerozčuluj a tak obyčajné fotky som robila a bavilo ma to.....a ja som si fakt poctivo na to zarobila ale vidím že máš na svet iný názor
@zuzusqua budem agresívny a budem sa KURVA rozčulovať !!! nepovedal som že máš ísť na školu... kúp si knižky, uč sa... uč sa s kompaktom, a nekupuj si hneď zrkadlovku...
súhlasím so @smajdalf ! keďže už nejaký ten čas fotím a fotila som s foťákom na film, s blbým Kodakom čo mal 5mpx a teraz mám kompakt Canon, ktorý má 10mpx a ešte stále sa učím... zrkadlovku plánujem až o 2-3 roky, pretože viem, že teraz to význam nemá a stále zbieram skúsenosti... zrkadlovky nepatria do rúk ľudom, ktorý nemajú ani šajnu o tom, čo je fotenie chápem, že chceš mať hneď dokonalé fotky, bez jediného mŕtveho pixelu s brutálnym zaostrením ale o tom fotenie nie je fotenie je o tom, že aj zo 400 fotiek ti výjdu možno tak 2 dobre.. alebo žiadne na tvojom mieste by som so zrkadlovkou (mimochodom, najlacnejšia zrkadlovka stojí tak okolo 300€ čo nieje vôbec málo...) počkala aspoň taký rok ! a daj si povedať od ľudí tuna, pretože väčšina z nich sú fakt dobrý a skúsený fotografi aj keď ja s fotením "začínam", už viem svoje a tým veciam sa dosť rozumiem
@impulse no máš pravdu a sranda aj ja mám ten kodak ...a tiež si idem pravdepodobne kúpiť canon poweshot e1 10mpx...a nad ním som uvažovala alebo rovno and zrkadlovkou ale chcem fotiť veľa a brať si ho všade takže taký kompakt postači a je to aj praktickejšie a dakujem za radu
Ja som si kúpila toto leto Nikon D5100 na ktorý som našporila konečne po 3 rokoch ale s kompaktom som mala už dosť nafotené . Ak ťa to baví už nejakú dobu teraz nemyslím týždeň alebo mesiac tak sa rozhodni podla seba ale nemysli si že ked si kúpiš zrkadlovku tak bude fotiť za teba a budu to hned fotky jak z časopisu zato že stlačíš spúšť na zrkadlovke tak to si na omyle
@dragonfly1 noo asi som moc unáhlene reagovala že chcem zrkadlovku a s kompaktom som už čo to pofotila ale chcela som si kúpiť niečo s čím budem mať pekné kvalitné fotky ,niečo s čím budem už spokojná dlhú dobu. ale tak nakoniec si diem kúpiť kvalitnejší kompakt a ešte počkám pár rokov
@nicolas dakujem za obhajobu .....ja neviem 15ročným babám akosi všetci nadávajú a pritom by sa mohli ľudia tešiť že ľudia v mojom veku sa zaujímajú aj o iné veci ako o alkohola podobne
@smajdalf nič v zlom ty cicina, ale akým právom sa do nej navážaš? Bože môj, ja som predtým tiež nefotil a mám zrkadlovku. Učím sa. Aj ty sa učíš. Mal by si sa učiť, ako sa chovať k ľuďom, nič v zlom.
Nech ťa aj sere, nemusíš ich tu posielať do piče. Keď má na to peniaze, našetrené, vlastné. Nech sa páči, je to jej vec. Ak chce fotiť nech fotí...
A keď už si tak kurva dobrý odborník, že tu posielaš "tých čo nevedia fotiť" do piče tak jej poraď čo si má kúpiť.
Keďže ja jej radšej radiť nebudem, lebo "neviem fotiť", lebo "som si kúpil zrakdlovku, aj keď som predtým nefotil"
@nicolas@zuzusqua D50 jedine z druhej ruky zozenies uz za celkom lacny peniaz, ale skus potom skor D60, s tym som fotil a je fakt pecka. za 2 kila aj s dvoma objektivmi sa da zohnat
@45 asi tak, tiež nechápem, čo je také super na učení sa s foťákmi, kde si niekedy ani clonu nemôžeš nastaviť, manuálne ostriť a všetky majú veľkú hĺbku záberu, s ktorou sa nedá nič robiť A akoby sa kompozícia musela učiť najprv na slabšom foťáku, aby sa človek vypracoval A vymieňaním objektívov a štúdiom ich vlastností sa človek najľahšie naučí optiku.
Silno mi to tu pripomína jednu babu, ktorá sa tu raz dušovala, že JE NEFÉR, že niekto iný, kto to možno až tak neprežíva, má na tú drahú zrkadlovku a ona nie. Vyššia sila asi mala dohliadnuť na to, aby fotoaparáty mala len umelecká elita (a aj to len zo skupiny obyvateľstva s rovnakým príjmom)
K veci: ja by som ti poradila zohnať si na začiatok hocijaký Canon alebo Nikon, ktorý nájdeš z druhej ruky (pretože k týmto značkám ľahko nájdeš aj hocijakú výbavu, ktorú potrebuješ)
@majo no dakujem za rady ono to fakt pomôže tak orientačne .....ale asi počkám kým bude v dobrej cene nikon D90........inak je nejaký rozdiel v nikon a canon???
@anzu no čojaviem pdola mňa ked si niekto našetrí na niečo a šetrí na to dosť dlho tak si aj rozmyslí či mu to zato stojí...a to vždy tak ľudia vravia že by chceli mať na to tie peniaze ale keby ich mali tak by tiež rozmýšlali ako s nimi zaobcháchať
@nicolas@majo lebo vždy ked má niekto nikon vraví že je lepši a že nemá rad canona naopak ....inak našla som nikon D90 za 350 eur .....naozaj to zvažujem a mám otázku ked si kúpim telo tak je nutné na to dokupovať ostatné veci?
@zuzusqua minimalne objektiv, nejaky 18-55 napriklad, hento bude cena iba tela bez objektivu.. objektiv sa da splasit hocijaky (samozrejme iba znacky nikon)
Rozumiem,že zrkadlovky sú velice lákavé.. ale.. Načo chceš zrkadlovku (ktorá je v určitých veciach komplikovanejšia ako kompakt) keď si doteraz vôbec nefotila a ani nemáš najmenší šajn ohľadom fotenia či techniky ?
Prepáč, ale príde mi to trochu pritiahnuté za vlasy. Zaobstaraj si nejaký lepší kompakt (to že je to kompakt, neznamená, že je to automaticky šmejd, ktorý nefotí) nauč sa techniku a potom pouvažuj o zrkadlovke.
Ako písala @impulse ten Canon powershot sx 120 is (už sú aj novšie modely) je fakt super kompakt. Má super zoom a close up (akože makro) od 1 cm.
@cocca-colla vieš ja som aj tak rozmýšlala že si kúpim kompakt ale kamoši a aj tu an birdz mi radia že si mám kúpiť zrkadlovku vieš možno bude lepšie ked si hned kúpim takú základnú a proste je to ževraj úplne o niečom inom...no ja mám z toho dilemy ale určite ešte budem veľa rozmýšlať a čakať kým sa rozhodnem čo je dobré
@zuzusqua ja som predtým fotila s kompaktom a zajtra mi má dojsť zrkadlovka - Nikon D3100, tiež som uvažovala nad tým či kúpiť nejaký lepší kompakt alebo zrkadlovku.. lebo premýšľala som nad tým, či sa mi to bude chcieť ťahať so sebou keď niekam pôjdem.. predsa má to vyše pol kila a do kabelky to len tak nenapcháš ale nakoniec aj tak vyhrala zrkadlovka, už dávnejšie som to držala v ruke a je to úplne o niečom inom a tiež zatiaľ neviem nejako úžasne fotiť ale plánujem sa učiť na tomto
@anitchka no uvažujem presne tak sito lebo taký malý šikovný kompakt zmesíš hocikde a bereš ho všade ale takú pol kilovú zrkadlovku ....a kolko si dala zaň
@kater vieš čo ked pozerám čo mi na to všetko treba a koľko stojí tak ma aj chuť prechádza
to už asi záleží od finančnej situácie... zrkadlovka ti dá isto viacej možností na učenie sa tých technických vecí, a otázne je, čo všetko sa vlastne chceš učiť.
na obsahovo ne/dobré fotky, ktorými si budeš zapĺňať internetové fotoalbumy, aby ti tam komentujúci mohli ochkať nad tvojim talentom ti zrkadlovku netreba
ale tak je to na tebe. keď máš na také relatívne drahé hračky, tak si ju kúp
@luc.ka nie nepotrebujem to na žiadne internetové ochkanie.....chcem proste niečo kvalitné na čom sa naučím robiť a budem si to brať na rodinné výlety a naučíms a robiť kvalitné zábery....rozmýšlam už aj do budúca aby som nevymýšlala a rovno investovala do nejakej strednej triedy a mala to aj ked skončím školu a pôjdem niekde inde. Mslím si že zrkadlovka ponúka oveľa viac možností ako bežný kompakt a na kompakte som už fotila a už dlho plánujem zrkadlovku a tiež rozmýšlam že si kúpim další kvalitnejší kompakt a neviem sa rozhodnúť či si už rovno kúpiť zrkadlovku a veľa sa na tom učiť alebo sa posunuť len o kúsok a kúpiť si kompakt
@zuzusqua ajajaj, toto je miliónkrát rozoberaná téma, keď si totálny laik chce kupovať zrkadlovku, lebo "je to cool, má to každý, je to veľké, vyzerá to profesionálne a má to v predu tú valcovitú vec s ktorou sa dá fotiť" možno to nie je tvoj prípad, ale 80% ľudí čo si chcú ako svoj prvý foťák kúpiť zrkadlovku ju chcú preto tak sa nečuduj reakciám
nečítal som celú diskusiu, a možno sa opakujem, ale aj tak skopčím čo som raz písal jednému spoplužiakovi čo fotil tak max. mobilom a chcel si kúpiť Canon 7D odrazu
"a neber to ako rýpanie alebo hocičo v zlom, ale si si istý že taký foťák "potrebuješ"? pokiaľ ti ide iba o pekné farby a dobré rozlíšenie tak ti stačí aj slušný kompakt alebo megazoomy (a ako naozaj sú dobré, a lacnejšie)!
totižto zrkadlovka je pre ľudí čo to myslia už tak trošku vážne. vieš prečo sa volá zrkadlovka? kde je vlastne to zrkadlo? čo sú to pojmy ako uzávierka, dlhé časy, hĺbka ostrosti, svetelnosť, clona, ISO, ohniskové vzdialenosti, free-lensing (a hlavne kombinácia tohto všetého)? vieš niečo o kompozícii, farebnom spektre, o RAW formáte? S týmto sa v zkadlovkách pracuje.
Sila (a pointa) zrkadlovky je v práci s týmito vecami, namieriť a cvaknúť môžeš s hocičím Iste, existuje tam aj automatický režim, ale.. Ja sám som si kúpil zrkadlovku po roku intenzívneho fotenia a študovania (ver tomu že som vyslovene sedel nad knihami o optike a strávil hodiny na galériách). Je to skôr na umelecké vyjadrenie sa.
Ale aj keby si ňou iba tak fotil všetky možné kraviny, ber to tak že to má tú výhodu, že objektív je taký dlhý že si aspoň omylom neodfotíš prst
Ale neodhováram ťa od kúpy, zrkadlovka je namakaná vec! Ale na fotenie sa ide postupne.. je to ako kupovať trumpetu keď si chceš iba tak píškať na píšťale
V škole ti povysvetľujem tie veci ak máš záujem aj ti požičiam foťák nech si to vyskúšaš Alebo (ale to budeš asi lenivý a z časti ťa aj chápem) ti môžem požičiať výbornú (v čase výroby stála dobré tri priemerné výplaty) aanalógovú zrkadlovku (to je tá na film). Keď sa naučíš fotiť s tým tak dig. zrkadlovka už bude malina Keď skočíš rovno na dig. zrkadlovku bez tohto takmer povinného medzistupňa tak akurát tak zlenivieš pri automatickom režime a vyššie uvedené pojmy ti asi nebudú nič hovoriť.. A to potom využiješ potenciál foťáku tak na 20% "
@wewo Ešte si zabudol, že keď si človek kupuje zrkadlovku, tak si kupuje celkový systém.
Ďalšia vec je, že zrkadlovka ma častokrát surový výstup omnoho hnusnejší než ten, čo lezie z kompaktu a to práve preto, že zrkadlovka necháva fotografovi omnoho viac (všetky) možnosti. Kompakt sa taktiež postará o kompletný postprocess
Skôr ako si kúpiš (autorka témy) foťák tak študuj, študuj a ešte raz študuj. Lebo "chcem fotiť ale neviem čím a ako" je ako "chcem variť ale neviem čo chcem variť, ako a z čoho a vlastne ani neviem či viem variť ale naučím sa, možno"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
ja mám našetrené peniaze a fotila som s kompaktom a preto chcem niečo lepšie ...ale nikdy som nefotila nejaké umelecké fotky ....a chcem si kúpiť rovno niečo kvalitnejšie aby som potom nevymýšlala a bola spokojná!!! a mám svoje peniaze uvažujem nad tým už dlho
a asi máš aj pravdu, že mi v pohode stačí kúpiť nejaký kvalitný kompakt
občas nie je na škodu si preštudovať návod
zrkadlovka ti bude teraz úplne zbytočná, začni s niečím lacnejším
a je fakt dobrý
Nech ťa aj sere, nemusíš ich tu posielať do piče. Keď má na to peniaze, našetrené, vlastné. Nech sa páči, je to jej vec. Ak chce fotiť nech fotí...
A keď už si tak kurva dobrý odborník, že tu posielaš "tých čo nevedia fotiť" do piče tak jej poraď čo si má kúpiť.
Keďže ja jej radšej radiť nebudem, lebo "neviem fotiť", lebo "som si kúpil zrakdlovku, aj keď som predtým nefotil"
Peace.
@smajdalf dokázal si poslať do piče 15 ročnú babu, si úžasný, obdivujem ťa.
to je nejaký vtip?
neni to profesionalny fotak, ale zvladne toho fakt vela a vela pokrocilych fotografov foti s tymto alebo predchadzajucimi radami..
Silno mi to tu pripomína jednu babu, ktorá sa tu raz dušovala, že JE NEFÉR, že niekto iný, kto to možno až tak neprežíva, má na tú drahú zrkadlovku a ona nie. Vyššia sila asi mala dohliadnuť na to, aby fotoaparáty mala len umelecká elita (a aj to len zo skupiny obyvateľstva s rovnakým príjmom)
K veci: ja by som ti poradila zohnať si na začiatok hocijaký Canon alebo Nikon, ktorý nájdeš z druhej ruky (pretože k týmto značkám ľahko nájdeš aj hocijakú výbavu, ktorú potrebuješ)
Prepáč, ale príde mi to trochu pritiahnuté za vlasy. Zaobstaraj si nejaký lepší kompakt (to že je to kompakt, neznamená, že je to automaticky šmejd, ktorý nefotí) nauč sa techniku a potom pouvažuj o zrkadlovke.
Ako písala @impulse ten Canon powershot sx 120 is (už sú aj novšie modely) je fakt super kompakt. Má super zoom a close up (akože makro) od 1 cm.
Dodatok:
Ak chceš ale začať so zrkadlovkou ja mám Nikon D3100 a som spokojná.
@kater vieš čo ked pozerám čo mi na to všetko treba a koľko stojí tak ma aj chuť prechádza
no tak to držím palce vo fotení ......ja budem ešte veľmi dlho uvažovať ale kúpim si skôr niečo použité a lacnejšie
.. a ďakujem, dúfam že sa správne rozhodneš, že čo si nakoniec kúpiť
Btw, nikdy si nekupuj foťák na základe toho ako vyzerá (reagujem na link s tým ružovým Canonom)
to už asi záleží od finančnej situácie... zrkadlovka ti dá isto viacej možností na učenie sa tých technických vecí, a otázne je, čo všetko sa vlastne chceš učiť.
na obsahovo ne/dobré fotky, ktorými si budeš zapĺňať internetové fotoalbumy, aby ti tam komentujúci mohli ochkať nad tvojim talentom ti zrkadlovku netreba
ale tak je to na tebe. keď máš na také relatívne drahé hračky, tak si ju kúp
nečítal som celú diskusiu, a možno sa opakujem, ale aj tak skopčím čo som raz písal jednému spoplužiakovi čo fotil tak max. mobilom a chcel si kúpiť Canon 7D odrazu
"a neber to ako rýpanie alebo hocičo v zlom, ale si si istý že taký foťák "potrebuješ"? pokiaľ ti ide iba o pekné farby a dobré rozlíšenie tak ti stačí aj slušný kompakt alebo megazoomy (a ako naozaj sú dobré, a lacnejšie)!
totižto zrkadlovka je pre ľudí čo to myslia už tak trošku vážne. vieš prečo sa volá zrkadlovka? kde je vlastne to zrkadlo? čo sú to pojmy ako uzávierka, dlhé časy, hĺbka ostrosti, svetelnosť, clona, ISO, ohniskové vzdialenosti, free-lensing (a hlavne kombinácia tohto všetého)? vieš niečo o kompozícii, farebnom spektre, o RAW formáte? S týmto sa v zkadlovkách pracuje.
Sila (a pointa) zrkadlovky je v práci s týmito vecami, namieriť a cvaknúť môžeš s hocičím Iste, existuje tam aj automatický režim, ale.. Ja sám som si kúpil zrkadlovku po roku intenzívneho fotenia a študovania (ver tomu že som vyslovene sedel nad knihami o optike a strávil hodiny na galériách). Je to skôr na umelecké vyjadrenie sa.
Ale aj keby si ňou iba tak fotil všetky možné kraviny, ber to tak že to má tú výhodu, že objektív je taký dlhý že si aspoň omylom neodfotíš prst
Ale neodhováram ťa od kúpy, zrkadlovka je namakaná vec! Ale na fotenie sa ide postupne.. je to ako kupovať trumpetu keď si chceš iba tak píškať na píšťale
V škole ti povysvetľujem tie veci ak máš záujem aj ti požičiam foťák nech si to vyskúšaš Alebo (ale to budeš asi lenivý a z časti ťa aj chápem) ti môžem požičiať výbornú (v čase výroby stála dobré tri priemerné výplaty) aanalógovú zrkadlovku (to je tá na film). Keď sa naučíš fotiť s tým tak dig. zrkadlovka už bude malina Keď skočíš rovno na dig. zrkadlovku bez tohto takmer povinného medzistupňa tak akurát tak zlenivieš pri automatickom režime a vyššie uvedené pojmy ti asi nebudú nič hovoriť.. A to potom využiješ potenciál foťáku tak na 20% "
Ďalšia vec je, že zrkadlovka ma častokrát surový výstup omnoho hnusnejší než ten, čo lezie z kompaktu a to práve preto, že zrkadlovka necháva fotografovi omnoho viac (všetky) možnosti. Kompakt sa taktiež postará o kompletný postprocess
Skôr ako si kúpiš (autorka témy) foťák tak študuj, študuj a ešte raz študuj. Lebo "chcem fotiť ale neviem čím a ako" je ako "chcem variť ale neviem čo chcem variť, ako a z čoho a vlastne ani neviem či viem variť ale naučím sa, možno"
Nikon D5500 » go-elektro.sk/2017/04/27/niko...
Nikon D5600 » go-elektro.sk/2017/05/03/niko...
Nikon D5300 » go-elektro.sk/2017/06/28/niko...