Pokial milujes svoj zivot, si spokony s tym co si v zivote dokazal a dokazujes a tvoje milostne hratky neboli nikdy lepsie, mozes prestat citat uz teraz. Uzi si zbytok dna drahy priatel, tento clanok nie je pre teba. Aby si nemal pocit, ze si premarnil klik, tu mas cokokozatku.



A teraz vy ostatni, vymenujte o sebe 5 veci hodnych obdivu. Napiste ich. Ma to vsak jeden hacik, nepiste co ste. Napriklad: som mily, uprimny. Ale piste veci ktore robite, alebo ste dokazali. Napriklad: Vyhral som Pulitzerovu cenu za blog na birdzi. Alebo: Osustal som Obamovu staru, vydieral som ju a dostal 10 milionov dolarov. Alebo: Varim najlepsiu huspeninu na svete. Pokial s tym mas problem, tato rada je pre teba. Aneb, vitaj vo svete dospelych.

6. Svet zaujima len to, co moze od teba ziskat.



Povedzme, ze tvoj kamarat je postreleny. Lezi tam na ulici, krici a krvaca. Naraz sa priruti nejaky chlapik a zareve: Ustupte!
Preskuma jeho poranenie, vytiahne z vrecka svajciarsky nozicek a chysta sa operovat na ulici.



Spytas sa ho: Vy ste doktor?

A chlapik odpovie, ze nie je.

Ale viete co robite, nie? Ste armadny medik, alebo take nieco?

To sa ho dotkne a vysvetli ti, ze je to slusny chlapik, uprimny a dochvilny. Povie ti, ze je dobry na svoju matku, ma vela zaujimavych zalub a nikdy nehovori sproste.
Zmatene sa spytas: A k comu to kurva je, ked tu lezi Johny v kaluzi krvi? Potrebujem niekoho, ktor vie operovat strelne poranenia!

Teraz ho uz skutocne rozculis: Kde sa vo vas berie ta povrchnost a sebectvo?! Preco sa nemozete zamerat na moje klady? Co som vam prave nevysvetlil, ze som nikdy nezabudol na narodeniny svojej priatelky? Co vo svetle vsetkych tych skvelych vlastnosti naozaj zalezi na tom ci viem ako previest operaciu?

V tej pohnutej chvili chytis krvou zaliatymi rukami jeho ramena a zacnes nim triast a revat: Presne tak, toto vsetko je mi u riti, pretoze prave v tejto chvili potrebujem niekoho, kto vie zastavit krvacanie a osetrit mu ranu ty magor!

Takze tu je prva nepriemna pravda o svete dospelych. V tejto situacii sa nachadzas kazdy den, len s tym rozdielom, ze ty si pomatenec so svajciarskym nozikom a cela spolocnost je postrelena obet.

Pokial ta zaujima, preco sa ti spolocnost vyhyba, alebo ti preukazuje nedostatocne uznanie, je to preto, ze spolocnost je plna ludi, ktori nieco potrebuju. Potrebuju postavit domy, mat co jest, potrebuju zabavu a milostne vztahy. Uz v den svojho narodenia si prisiel na miesto cinu so svojim svajciarskym nozikom v ruke.


(Tu mas svoju posratu potrebu, zozer a vypadni.)

Bud na seba vezmes ulohu sa o tieto potreby postarat a osvojis si k tomu unikatnu snahu schopnosti, alebo ta svet odmietne nehladiac na tvoju stedrost a zdvorilost. Zchudnes, skoncis osamote.
Znie to hrubo, necitlivo, materialisticky? Co tak laska a pochopenie - Co na nich nezalezi? Jasne ze zalezi, aspon v pripade ked ta prinutia urobit pre ludi veci, ktore pre nich iny neurobia.

5. Hipici sa pletu.



Ejhla, to je ale scena!




Pre tych, ktorym video nefunguje, alebo maju problem s anglictinou, ide o slavnu rec Aleca Baldwina v klenote svetovej kinematografie zvanom Konkurenti. Baldwinova postava - zloduch na prvy pohlad - vysvetluje miestnosti plnej ludi, ze dostanu padaka, pokial neuzavru obchody, ktore im boli pridelene. Skor ako o rec ide o verbalne kopance do zadku:

Dobry chlap? No a co? Dobry otec? Naser si! Bez sa domov hrat s detmi. Ked tu chces pracovat, tak uzavieraj!

Je to brutalne, je to na hranici sociopatie a taktiez je to najuprimnejsie a najpresnejsie vyjadrenie toho, co od teba svet ocakava. Rozdiel je v tom, ze v skutocnom svete pripada ludom nevhodne s tebou takto rozpravat, ze ta radsej nechaju hnit.

Aleca za ten film nominovali za Oscara a to sa objavil len v tejto scene. Ako uz bolo povedane mnohymi chytrejsimi ludmi, jej genialita spociva v tom, ze polka divakov si povie: Sakra tokeho vola by som za sefa nechcel. a druha polovica si povie: Ty vole, idem von, ta praca sa sama neurobi!

Niektori ludia by sa proti tejto reci ohradili citaciou Tylera Durdena z Klubu bitkarov: Ty nie si svoja praca.

To znie pekne, ale jediny problem je v tom, ze ty si svoja praca. Tvoja praca moze byt nieco ulne ineho nez tvoj sposob obzivy, ale aj tak nie si nic viac, nez len sucet uzitocnych schopnosti. Napriklad byt dobrym vodicom, to je praca ktora si vyzaduje schopnosti, pri ktorych clovek robi nieco uzitocneho pre inych clenov spolocnosti.

Nie je nahoda, ze chirurgovia su uznavanejsi nez internetovy komici, alebo ze mechanici maju viac respektu nez nezamestnani hipsteri. Nie je to nahoda, ze tvoje praca sa stane tvojou vizitkou.



Vatsina ludi si tu ironiu nevsimla. Tyler povedal: Nie si svoja praca. Ale taktiez zalozil a riadil uspesny obchod s mydlom a stal sa hlavou socialneho politickeho hnutia. Nebol nic viac nez svoja praca.

Nemusi sa ti to pacit, ja zas nemam rad ked ma na vylete zastihne dazd. Mraky sa tvoria a kondenzacia je nevyhnutna. Ludia maju potreby a prisudzuju ostatnym hodnotu na zaklade toho, ako ich dokaze uspokojit. Ide o jednoduche zakony vesmiru, ktore sa nezodpovedaju nasim prianiam.

4. Nemusis zarabat peniaze, ale to co robis musi ludom pomahat

Stretavam osamelych zufalcov, ktori trvaju na tom, ze o nich ziadne dievca nezakopne, aj ked su to najlepsi chlapci na svete. Mohol by som vysvetlit, co je na tomto mysleni zle, ale Pustite si znovu Balwina a on vam to povie lepsie.
Nikto ti to nepovie celkom priamo, pretoze spolocnost nas vychovala k neuprimnosti k ostatnym, ale ta rovnica funguje aj tak: Dobry chlapec? No a co? Ked chces nejaku mat tak bojuj.

Co mozes poskytnut? Tvoja tajna laska z knihkupectva, ktora vyzera ako Zooey Deschanel, neobeduje nic viac nez salat a za desat rokov sa stane chirurginou. Co robis ty?



Snazis sa mi vysvetlit: taku holku nedostanem, pokial si nezozeniem poriadnu pracu a tucne konto?

Nie. Tvoj mozog si len hniezdi v tejto predstave, pretoze ti umoznuje odpisat kazdeho kto ta odmietne pre jeho povrchonost a sebectvo. Ja sa pytam, co poskytujes?
Si chytry? Vtipny? Zaujimavy? Ambiciozny? Kreativny? OK! A co robis aby si tieto vlastnosti poskytol svetu? Nehovor, ze si dobry chlap, to je take nutne minimum, ku peknym babam sa chova pekne 42 chlapov kazdy den. Pacient krvaca na ulici, vies operovat alebo nie?

No nie som rasista, ani lakomý, povrchný, ani nasilnicky, narozdiel od tych ostatnych frajerov!

Moc sa sopravedlnujem, viem, ze sa to zle cita, ale pokial nemas nic ineho nez zoznam chyb, ktore nemas, tak padaj od pacientov, tam je chytry a pohladny so slubnou karierou a je pripraveny operovat.


(Pockaj, ved som ti prave povedal, ze ta nebudem bit!)

Lame ti srdce? Ok, co dalej? Budes fnukat, alebo sa naucis operovat? Je to na tebe, ale prestan sa stazovat, ze hlky letia iba na blbcov. Ony su s nimi, pretoze maju co poskytnut.
Ale ja som skvely posluchac.
Vazne? Naozaj si ochotny ticho a nepohnuto sediet vymenou za moznost byt v spolocnosti pekneho dievcata (a predstavovat si aka jemna je asi jej plet)? A vies co? V ich zivote je dalsi, ktory tiez vie ako na to a naviac vie hrat na gitare. Hovorit si, ze si dobry chlapec je ako z restauracie, ktorej dobrym sloganom je, ze sa z jedla nepozvracias.

Myslim, ze prave preto si zufalec, aj ked si fajn. Nemaly podiel ma na tom i fakt, ze:

3. Nenavidis sameho seba

Krok ktory sa casto preskakuje, ze si vravis: Ako prinutit pekne holky aby ma mali rady? namiesto: Ako sa stat clovekom, ktoreho maju pekne holky rady? Problem je v tom, ze tie druhe otazky si vyzaduju aby si sa niektorych veci vzdal, zmenil sa.

Ale preco nemozem najist holku, ktora ma bude milovat takeho aky som?
Odpoved znie opat: Pretoze ludia maju potreby.

Tu je dalsie video.


Kazdy kto to videl, tak sa aspon trochu rozveselil. Urobil by si toto ty pre ludi? Preco nie? Co ti brani natiahnut svoje metaforicke tanga, vyliezt na metaforicke podium a mavat ludom svojim metaforickym penisom? Tento chlapik pochopil tajomstvo zivota: robit toto. Nech uz je to cokolvek, je to omnoho lepsie ako nerobit nic.

Ale ja v nicom nevynikam!
Nuz mam pre teba dobre spravy, ked tomu obetujes desiatky hodin opakovania, mozes sa stat dobrym v podstate v comkolvek. Ja som bol mizerny spisovatel ked som bol este dieta, ale trohu sa to zlepsilo v dvadsatpatke a obrusil som si trochu hrany svojej neschopnosti.

Nepaci sa ti vyhliadka naliat tolko casu do jednej schopnosti? No, mam pre teba dobru a zlu spravu. Ta dobra je, ze uz samotny akt precvicovania ti pomoze navratit sebauctu. Zla sprava je, ze nemas inu moznost. Pokial tu chces pracovat, uzavieraj.

Podla mojho nazoru sebou neopovrhnes, pretoze by si mal male svedomie, alebo pretoze su na teba vsetci zli. Nenavidis sa, pretoze nerobis nic. Dokonca ani ty sam sa nedokazes mat rad takeho aky si, preto si zufaly a posielas sukromne spravy s prosbami o radu, co mas robit so svojim zivotom.

Spocitaj si kolko casu travis konzumaciou toho co urobili druhy ludia? Telka, hudba, videohry, jedlo, a kolko casu vytvaranim niecoho? Len jedna cast ti pridava hodnotu ako ludskej bytosti.

A pokial pri citani tychto slov odpovedas spomienkou z detstva, ktore vravia ze zalezi na tom co je vo vnutri, moze len povedat, ze:

2. Na tom co je vo vnutri zalezi, len ked ta to prinuti nieco robit.

Existuje bezna obranna reakcia proti vsetkemu co som zatial napisal a vlastne i proti kazdemu kritickemu hlasu v tvojom zivote. Su to tie veci, ktore ti naseptava tvoje ego, aby ta usetrilo tej tvrdej pracu pri zlepsovani.

Mas v sebe hlboky sucit k chudobnym ludom? Super. Je dosledkom toho sucitu nejaka cinnost? Dopocujes sa o hroznej tragedii vo svojom okoli a povies: Chudatka deti, dam im vediet, ze na ne myslim. Pretoze pokial ano, chod do prdele - radsej zisti co potrebuju a pomoz im to obstarat. Miliony ludi videlo to video o Konym a v podstate kazdy z nich na tie ubohe africke deti myslel. A co tak kolektivna sila myslienok milionov sposobila? Nalestene a uhladne zabalene hovno. Deti umieraju kazdy den, pretoze kazdy z nas ma pocit, ze mat starosti je rovnake ako konat.


(Len som vam chcel povedat, ze na vas myslim. Vela stastia, dajte vediet, ked vas to uzdravi.)

Kolko z vas prechadza svetom a hovori si: Urcite by sa do mna zamilovala, keby vedela ako som strasne zaujimavy. Vazne? A ako sa vsetky tvoje originalne myslienky a napady manifestuju v skutocnom svete? Co pre ne robis?
Keby malo tvoje osudove dievca skrytu kameru, ktora by ta mesiac prenasledovala, boli by okuzleni tym co by videli? Nezabudni, ze nemozu citat tvoje myslienky, mozu len pozorovat. Chceli by byt sucastou tvojho zivota?

1. Vsetko co v sebe mas sa bude burit proti zlepseniu.

Ludska mysel je zazrak a nikdy ju neuvidis vyrazit do akcie tak pohotovo, ako ked sa ju snazis presvedcit aby sa zmenila. Tvoje psyche disponuje celym arzenalom obrannych mechanizmov pripravenych okamzite zostrelit cokolvek co sa bude snazit co len trochu zmenit. Spytaj sa lubovolneho zavislaka.

Ked sa vas totiz niekto bude snazit nakopnut, tak bude:

- Zamerna interpretacia kazdej kritiky ako urazka.
- Vyhnutie sa sprave zameranim sa na posla.
- Zameranie na ton spravy a ignoracia obsahu. A tak dalej.

Nezabudni, ze trapenie je pohodlne. Preto mu tolko ludi dava prednost, stastie vyzaduje viacej usilia. A taktiez trochu guraze. Je neskutocne pohodlne vediet, ze pokial vo svojom zivote nic nevytvorite, nikto nebude moct tvoje dielo kritizovat.

Vela stastia.

 Blog
Komentuj
 fotka
topanocka  19. 7. 2013 22:23
Skvelé ! tento sa ti podaril
 fotka
danica123  19. 7. 2013 22:39
toto je inak dobré ale asi nie z vlastnej hlavy
 fotka
exkrement  19. 7. 2013 23:01
blog je dobry aj secko, hovoreny z ust asi velkeho cloveka, preto mam priatelsku otazku na srdci, co robis ty pre svet a pre ludi? citis sa ako ten clovek, ktory dava tieto rady, alebo ako ten, koho maju tieto rady nakopat do analu? pytam sa to len zo zvedavosti, neber to ako ofenzivu





btw, chvalim ozivenie obrazkami a videami
 fotka
poke  19. 7. 2013 23:27
toto je asi prvý blog na birdzi ktorý mi niečo dal



(dobre, možno ich bolo viac, ale toto ma trochu nakoplo)
 fotka
allias  19. 7. 2013 23:28
@exkrement hovoreny z ust asi velkeho cloveka, zneje nielen ofenzivne, ale aj vysmesne



nehodnot posla spravy, ale spravu



Ja som samozrejme len taky blby internetovy pisalek! Najdi na mna nejaku spinu, ktora dokaze, ze som vol a kecam same kraviny. Mozno najdes na youtube aj moje stare video, kde rapujem a tie rymy stoja za hovno. Takze pokial nedokazem, ze som toho v zivote dokazal viac ako ty, tak je to cele len vyplod neistej masy masa a kosti.
 fotka
exkrement  19. 7. 2013 23:45
@allias god, sorry for asking

a to som prave chcel vediet, ci si posol spravy alebo autor spravy, tvoja ofenzivna reakcia ale hovori za vsetko a "z ust velkeho cloveka" som fakticky myslel z ust velkeho cloveka, preto som chcel vediet, ci si ten velky clovek a mozem ta zacat obdivovat alebo aj nie, a neni mojim cielom sa s tebou teraz porovnavat alebo znehodnocovat tento blog, lebo blog je dobry, mohol by som mu dat aj hviezdicky, ale nemam to vo zvyku
 fotka
allias  19. 7. 2013 23:53
@exkrement tiez nie som ofenzivny, len vtipkujem,

mozes ma zacat obdivovat ak chces
 fotka
exkrement  20. 7. 2013 00:02
idem si vylepit tvoj plagat na stenu. aha, nemam tvoj plagat, vylepim si tam hovno



idem prec, si celkom potencijal, trochu mi pripominas mna mehehee, obcas anonymne pridem ocekovat tvoju tvorbu ci nesklzavas na ukor kvantity a chutok citatela! maj sa
 fotka
tasha5  20. 7. 2013 16:12
fuuuuuu, asi najbrutal co mi B. ponukol, aby cloveku ostalo aspon trochu pozit.myslenia po tomto nechcela by som s tebou moc debatovat
10 
 fotka
interrupcio  20. 7. 2013 16:53
to je diskriminujuce! cukokozatku ano, ale cukonabijaka nie!
11 
 fotka
zajkousko  20. 7. 2013 17:32
hedh, bol by z teba dobrý kazateľ ........filip
12 
 fotka
amikadze  20. 7. 2013 21:03
skvele citanie

hlavne tá posledná časť, to je tak pravdivé až to bolí
13 
 fotka
wind  21. 7. 2013 16:01
toto prednedávnom zdieľal kamarát na fb. skúsim nájsť originál.
14 
 fotka
tunidlo  21. 7. 2013 16:54
Neviem, či môžem s niektorými pochmúrnymi závermi nesúhlasiť, alebo len prehlásiť, že mám také šťastie, že ich vo svojom živote nevidím.



(Asi je blbé, keď som videl glengarry glen ross a zabudol, že tam bola nejaká taká scéna )



Inak, veľmi dobre sa to čítalo ...



Ale občas sa vlúdila nejaká chyba, miesto slova svedomie, tam asi malo byť sebavedomie.
Napíš svoj komentár