Dnes vám prinášam rozhovor s mojím starým kamarátom, s ktorým sa poznáme už od vojny vo Vietname (No dobre, tak dlho nie . Tento blogerisko (spoločne vymyslený výraz) nechce byť menovaný, tak ho volajme trebárs Laci. Laci je zakladateľom a prevádzkovateľom fan blogu o Paneláku.

Tak Laci, čím okrem už vymenovaného ešte si?
Ťažká otázka hneď na úvod.

Ty by si to mal predsa vedieť najlepšie, no nie? Tak radšej prejdime k tvojmu začiatku. Ako si sa dostal k blogovaniu a prečo si vôbec začal?
Jojka začala vysielať svetový hit Prison Break a ja som mal chuť založiť si blog a prinášať informácie pre fanúšikov. Predtým som si však spravil prieskum trhu a zistil, že existuje niekoľko kvalitných blogov/webov o Prison Breaku a konkurovať by im bolo neskutočne ťažké. V tom som zrazu započul upútavku: Panelák už 18. februára o 21:15 na Jojke (pri štarte sa vysielal o 21:15, pre upresnenie). Napadlo mi, že to vyskúšam, za vyskúšanie človek nič nedá .

Takže Birdzáci vidíte, že začať blogovať sa dá len tak, aj keď ešte neviete, či vás bude daná téma baviť . Laci, prečo si vôbec chcel o niečom blogovať?
Sám neviem, niekedy som mal pri počítači pocit, že by som mohol vykonávať aj nejakú činnosť. Myslím si, že každý deň pri chatovaní na Facebooku zabiť 20 minút napísaním článku problém nie je.

Vtedy už bol FB? Viem, že keď sme sa stretli ešte vo Vietname, tak blogy neboli, to až neskôr. Kedy si vlastne začal svoj fan blog? Vylovíš v pamäti presný dátum?
Prepáč, myslel som Pokec a RP-čky .
Panelák štartoval 18. februára 2008, fan blog bol spustený 1. februára 2008.

To je v pohode. Nuž Pokec, ten je tu už fakt dlho a pridlho . Bol si vtedy jediný, kto začal písať o Paneláku?
Vtedy hej (do spustenia Paneláka), ale začiatky boli fakt ťažké. Po spustení Paneláka sa spustila lavína blogov. Začal som snoriť cez Google a v priebehu mesiaca som napočítal asi 20 blogov, neskôr sa počet zvýšil. Neviem prečo, ale môj blog patril medzi najnavštevovanejšie, zrejme som ponúkal asi najzaujímavejšie informácie. Takže síce konkurencia bol obrovská, no čísla návštevnosti ma uspokojili. Stretol som sa však aj s hnusnou protikampaňou a spamovaním stránky, dotyční zakladatelia ostatných blogov dennodenne spamovali môj blog ich odkazmi.

Fíha, tvoje začiatky boli fakt kruté. Môžeš nejako popísať, ako vyzerala tá protikampaň? Vyhrážali sa ti aj podpálením počítača?
Nie, ako som spomínal spamovaním chatu a komentárov k článku. Robili si dennodenne reklamu, resp. si kopírovali články uverejnené na mojom blogu.

Aké protiopatrenia si podnikol? Nemal si chuť podpáliť im počítače? A ako vplýval tento konkurenčný boj na tvoju psychiku?
Nečakal som to , však som bol obyčajný blog. Niektorých som blokol prostredníctvom IP adresy v chate, taká istá funkcia bola aj pri komentároch k článku. Najprv som sa však snažil každému slušne dohovoriť, niektorí si dali povedať. Na tých, čo si povedať nedali, som potom vykonal tie kroky, ktoré som opísal.

Ako si sa ako postupne čoraz známejší bloger snažil ešte viac zlepšovať a propagovať svoju stránku?
No nebolo to ani tak o mne ako o sledovanosti, ktorú som taktiež sledoval a tešil sa z úspechu. Asi po dvoch mesiacoch sa rozhodla Jojka pre úspech Paneláku ho presunúť na 20:00. Jeho výkon sa ešte zlepšil, divákov pribúdalo a tým pribúdal aj záujem o informácie na internete. Blog som sa väčšinou snažil propagovať na oficiálnej stránke Paneláka, kde bolo najviac potenciálnych návštevníkov a potom cez rôzne spriatelené blogy.

Ako si si získaval spriatelené blogy? Kto bol iniciátorom rozhovoru?
V začiatkoch iba ja, oslovoval som všetky možné stránky . Neskôr sa situácia obrátila, dnes neoslovujem nikoho, oni oslovujú mňa .

Z dobre utajených zdrojov (no dobre, tak od seba) viem, že si aj súčasťou jednej tajnej skupiny. Vraj ste/sme tam 6 vrátane teba, čo je na tom pravdy?
Áno, týchto super ľudí som spoznal vďaka tomuto blogu. Skontaktovali sme sa a neskôr ma pripojili do tejto skupiny, za čo som im vďační. Aspoň viem, že aj na internete vznikajú priateľstvá .

Vráťme sa ale opäť k blogu. V akom stave sa nachádza v súčasnosti? Čo všetko sa zmenilo oproti začiatkom?
Zmeny sú obrovské. Keď sa spätne pozriem, ako predtým vyzeral blog... (smiech). So zmenou, ktorá prišla minulý rok, som nadmieru spokojný a ocenili ju aj návštevníci. Redesign som nerobil ja, ale kolega admin, za čo mu patrí jedno veľké ďakujem. Kompletne všetky úpravy spravil on, okrem toho sa podieľa aj na článkoch.

Takže už pri blogovaní nie si sám. Koľkí vlastne ste?
Ja, admin-grafik a ešte tretí kolega, ktorý sa možno pripojí od septembra. V priebehu toho roka a pol som mal ešte jedného kolegu, ktorý posielal sem-tam linky na zaujímavé články. Všetci sme sa spoznali cez internet.

Zdá sa, že cez internet sa fakt dá natrafiť na fajn ľudí. Teraz sa ťa spýtam otázku, na ktorú iste všetci čakajú od začiatku (teda ja by som čakal )
Zarobil si už niečo prostredníctvom blogu?
Nie , naozaj nič. Získal som kontakty - či už internetových priateľov alebo iné kontakty, napr. z televízie.

Ani neplánuješ vyraziť z tejto zlatej bane nejaké diamanty alebo ropu? Čo vlastne plánuješ s blogom na najbližšie obdobie?
Nič, blog šľape už sám, stačí si nájsť aspoň 20 minút denne, aby bol aktualizovaný. Výhoda je aj to, že na blog nie som sám.

Neľutuješ niekedy, že si všetok čas strávený blogovaním mohol stráviť pri pivku, absinthe alebo kofole s kamošmi?
Absinthe? uff, tak to by som do seba asi nikdy nedal. Ale však ja som s nimi a dosť pravidelne. Možno si mnohí povedia, že som denne na blogu od rána do večera, to tak ale nie je. Naozaj to neľutujem a ako vravím, je to možno pol hodina denne. Samozrejme, v niektoré výnimočné dni to je viac, ale nemyslím si, že ma ten blog zaťažuje časovo. A dokonca cez víkend blog ani nie je aktualizovaný .

Rozmýšľal si už aj, čo bude potom? Čo bude, keď skončí Panelák, ktorý sa momentálne transformuje na telenovelu?
Po skončení Paneláka skončím s blogovaním . Je to vec názoru, ja to beriem ako oddychovku, keď si človek vypne a oddýchne si. Ak s tým má niekto problém, jeho názor mu neberiem. Tak, ako si napríklad pozriem kvalitné seriály ako Lost, Prison Break, Dexter, Kosti, Castle, atď., prípadne dobré slovenské seriály ako Odsúdené, Profesionáli, Mafstory, si pozriem aj Panelák . Mimochodom, V. séria patrila medzi najúspešnejšie, keď zohrávala veľmi vyrovnaný boj a konkurenčná televízia s ním mala veľké problémy (tak ako stále , takže neviem, kedy bude ten koniec , ale určite po skončení Paneláku skončím aj s blogovaním.

Nebudeš to ľutovať? Nebude ti to chýbať?
Tak chýbať určite, je to pekne strávený čas s návštevníkmi a je pekné od nich cítiť podporu. Ale tak všetko sa raz skončí, nepozerám sa na to tragicky.

Chceš niečo odkázať Birdzákom? Ak to bude nejaká rada, tak ťa vopred varujem, že "zákonitosti", na ktoré si zvyknutý z tvojho blogu, tu veľmi neplatia.
Majte sa pekne na Birdzi a užívajte si túto sociálnu sieť naplno.

Keďže ste Laciho svojím potleskom donútili vrátiť sa na pódium, rozhodol sa, že mi poskytne ešte jednu odpoveď.

Bonusová otázka:
Akú má tvoj blog návštevnosť? Kľudne sa pochváľ.
Na začiatku som sa tešil, keď som mal 300 návštevníkov denne , tento rok je však rekordný, blog si pripísal rekordný počet návštev 19. mája: 2 308 návštevníkov. V priemere sa to pohybuje okolo 500 - 600 návštevníkov denne. Jún mal celkovo takmer 20 000 návštevníkov, čo je na deň v priemere okolo 660, víkendy bývajú slabšie, ale vtedy sa Panelák ani nevysielala. Takže veľká spokojnosť. Treba však povedať, že pomáha aj Facebook - ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí si odtiaľ klikli na blog.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a prajem ti, aby mal Panelák ešte raz toľko častí .

p.s. Ak sa miestami zdá, že som voči Lacimu neslušný, tak som, lebo sme fakt kamoši a občas sa takto doťahujeme .

p.p.s. Skúste si jeho blog pozrieť v rôzne časti dňa. Hlavička jeho blogu sa mení .

 Blog
Komentuj
 fotka
whatsername8  1. 9. 2010 14:49
budem uprimna-nedočitala som to do konca. nie je to predsa Rišo Muller alebo Justin Bieber, aby si s nim robil take dlhe interview v každom pripade Panelak milujem a som rada, že existuje nejaky fanklub
 fotka
bluepanter  1. 9. 2010 14:55
@whatsername8 v pohode , mal som to rozdeliť XD
 fotka
whatsername8  1. 9. 2010 15:01
@bluepanter možno hej ale inak to je dobre, nie je to tvoja chyba. ja lenže si človek skôr prečita rozhovor s niekym, koho žerie ako s niekym, koho absolutne nepozna ale ten panelakovsky blog je dobry, môžeš tomu kamošovi odkazať
 fotka
whatsername8  1. 9. 2010 15:02
@bluepanter a btw-vždy lepšie napisať niečo taketo ako blog o tom, prečo ma na Birdzi nema nikto rad
 fotka
overexcitedgirl  1. 9. 2010 15:42
a ja som to dočítala! dobrý rozhovor

a p.s. nezdalo sa mi, že si bol neslušný
 fotka
bluepanter  1. 9. 2010 15:48
@whatsername8 ale ja sem dávam rozhovor, aby ľudia spoznali jeho príbeh, príbeh jeho blogu a zas aby to bolo niečo nové, málokto tu robí interview s nebirdzákom

@overexcitedgirl si dobrá, že si to zvládla dočítať
Napíš svoj komentár