Bývam na dlhej, dlhokánskej ulici, je na nej 7 zástaviek autobusu (všetky zástavky sú tu na znamenie, aj tie najfrekventovanejšie) kaderníctvo, second hand, dva obchody s morskými potvorami, irish pub, dva bary, reštaurácia s pakistánskymi špecialitami, obchod s čokoládou, lahôdky, dve pobočky tej istej banky, palacinkáreň a asi 9 pekární. A to som nespomenula všetko.
Pekárne sú všade.
Naopak, v supermarkete je výber pečiva chabý. Keď som bola prvý krát na nákupe, tak som 20 minút blúdila a hľadala v Carrefoure oddelenie s pečivom. Až potom som našla miniatúrny pultík zastrčený medzi mraziarenskými boxami. Udivená som vložila do košíka bagetu a šla k pokladni.
Až potom mi došlo prečo je to oddelenie tak malé. Masová výroba pečiva nižšej kvality je vo Francúzsku nemožná. Bagetu ktorú som si tam kúpila som nemohla ani len porovnávať s tou, čo som si kúpila v drobnej pekárni kúsok od domu. Chutila gumovo a stvrdla kým som ju stihla dojesť (bagety tu málokedy nájdete menšie ako 90 cm), teda skôr než za dva dni.
Tá druhá bola po týždni čerstvá, chrumkavá a vnútri mäkká... No nejdem tu básniť o detailoch, znela by som mierne propagandisticky.
A tých druhov! Na Slovensku máme skvelý chlieb, to uznávam. Ale to je asi všetko. Keď vojdete do francúzskej pekárne (často je spojená s kaviarňou), ovanie vás teplo a nežná vôňa pečúceho sa cesta. Tomu sa hovorí reklama! Cítite vo vzduchu kávu, čokoládu, práškový cukor. Pozriete sa na pult a tam stoja za radom vystavené sendviče, croissants, baguettes, banettes, batârds, pains complets a vám sa točí hlava a chcete všetko kúpiť. Posuniete sa ďalej a zisťujete, že francúzska pekáreň nie je len pekáreň, ale aj cukráreň.
Citrónové tartelettes, jahodové koláče (s ČERSTVÝMI jahodami), čokoládové cookies veľké ako vaša ruka, éclairs au chocolat (venčeky s krémom, ale nie v tvare venčekov), torty s nainštalovanými malinami, šľahačkou a kúskami čokolády, beignets (niečo ako náš pampúch, ale oválneho tvaru, no, oné, googlite!) a macaronky.
Dovoľte mi utrieť si slinku z klávesnice.
A ľúbim tety predavačky a ujov predvačov. Usmievajú sa na mňa od ucha k uchu nech je 7:30 a ja som si prišla po ranný croissant ku káve alebo 17:47 a potrebujem polovicu bagety k volskému oku a šalátu na večeru. A pokiaľ sa ukazujem častejšie tak si ma pamätajú a pýtajú sa ako sa mám a ako sa mi páči vo Francúzsku (pri jednej príležitosti som spomenula, že som cudzinka).
Bon appétit et bon après-midi!
Blog
7 komentov k blogu
1
nihili
26. 4.apríla 2011 16:46
*je hlanná a prosí si ísť so svojou herpderpovacou polovičkou na nejaké epické pečivo*
2
ach pripomenula si mi 5 dňový pobyt vo francúzsku až sa mi zacnelo po tých bagetách, croissatoch,káve a placke s gyrosom! ňam
3
DO-RO-TA!!!!
rmn chudne, nežere pečivo a teraz prehĺta plnú hubu slín a najradšej by sa rozbehla do pekárne a podľa vzoru lasicu a satinského by zrúkla na predavačku: navaľ sesibon! s malou iskierkou v oku dúfajúc, že dostane to najmäkšie, na povrchu najchrumkavejšie, najčokoládovejšie, najteplejšie a najchutnejšie, čo tam majú a čo isto je také dobré, že tomu ani od nadšenia nestihli vymyslieť meno.
a potom by si sadla na terasu, hojdala nohami a popíjala by k tomu cappuccino.
rmn chudne, nežere pečivo a teraz prehĺta plnú hubu slín a najradšej by sa rozbehla do pekárne a podľa vzoru lasicu a satinského by zrúkla na predavačku: navaľ sesibon! s malou iskierkou v oku dúfajúc, že dostane to najmäkšie, na povrchu najchrumkavejšie, najčokoládovejšie, najteplejšie a najchutnejšie, čo tam majú a čo isto je také dobré, že tomu ani od nadšenia nestihli vymyslieť meno.
a potom by si sadla na terasu, hojdala nohami a popíjala by k tomu cappuccino.
4
čo si se mnú urobela???
chcem zasa dostať chuť na reďkvičky, čo mám v chladničke a byť pokojná.
chcem zasa dostať chuť na reďkvičky, čo mám v chladničke a byť pokojná.
5
@nihili
hmmmm, prežije tento kus pečiva 5 dní v kufri? challenge accepted!
@bonita
ňom-ňom, to znie dženijálne, kde si bola?
@grietusha
ja ovco-kozo-hyena. mmmm, redkvičky, veď sú šťavnaté, plné chuti, farebné, čerstvo studené a zdravé! chrum, chrum, drahá!
hmmmm, prežije tento kus pečiva 5 dní v kufri? challenge accepted!
@bonita
ňom-ňom, to znie dženijálne, kde si bola?
@grietusha
ja ovco-kozo-hyena. mmmm, redkvičky, veď sú šťavnaté, plné chuti, farebné, čerstvo studené a zdravé! chrum, chrum, drahá!
Napíš svoj komentár
- 1 Illbill: O samote sa píše často
- 2 Tomas5555555: Ako efektívne šetriť - výrobný sektor - posledná časť / Kto bude pracovať na seniorov ?
- 3 Mahmut: Kto je muž? Kto je žena? Poznajme svoju identitu a naplňme svoje poslanie!
- 4 Tomas5555555: Voda, drevo, sklo, máme ich dostatok ?
- 1 Tulipanoo: Mám takú teóriu o samote
- 2 Karamella: 2024
- 3 Hovado: Metalurgia 1
- 4 Tomasveres: Nový rok, "šťastný nový rok"
- 5 Illbill: O samote sa píše často
- 6 Acvd43xa7w: Povedal si "Navždy. "
- 7 Abstraktdepres: Vlaky
- 8 Soyastream: Zimná
- 9 Mahmut: Nesmierne zásadný text, ukazujúci, ako prejsť očistou a súdom
- 10 Tomas5555555: Ako riešiť globálne otepľovanie / Ako šetriť zdrojmi lacno, ľahko, bezbolestne a efektívne