Zamilovala som sa do francúzskeho pečiva. Pre viacero dôvodov. V meste nenájdete ani jednu ulicu na ktorej by nebola aspoň jedna pekáreň. Seriózne.
Bývam na dlhej, dlhokánskej ulici, je na nej 7 zástaviek autobusu (všetky zástavky sú tu na znamenie, aj tie najfrekventovanejšie) kaderníctvo, second hand, dva obchody s morskými potvorami, irish pub, dva bary, reštaurácia s pakistánskymi špecialitami, obchod s čokoládou, lahôdky, dve pobočky tej istej banky, palacinkáreň a asi 9 pekární. A to som nespomenula všetko.

Pekárne sú všade.

Naopak, v supermarkete je výber pečiva chabý. Keď som bola prvý krát na nákupe, tak som 20 minút blúdila a hľadala v Carrefoure oddelenie s pečivom. Až potom som našla miniatúrny pultík zastrčený medzi mraziarenskými boxami. Udivená som vložila do košíka bagetu a šla k pokladni.

Až potom mi došlo prečo je to oddelenie tak malé. Masová výroba pečiva nižšej kvality je vo Francúzsku nemožná. Bagetu ktorú som si tam kúpila som nemohla ani len porovnávať s tou, čo som si kúpila v drobnej pekárni kúsok od domu. Chutila gumovo a stvrdla kým som ju stihla dojesť (bagety tu málokedy nájdete menšie ako 90 cm), teda skôr než za dva dni.

Tá druhá bola po týždni čerstvá, chrumkavá a vnútri mäkká... No nejdem tu básniť o detailoch, znela by som mierne propagandisticky.

A tých druhov! Na Slovensku máme skvelý chlieb, to uznávam. Ale to je asi všetko. Keď vojdete do francúzskej pekárne (často je spojená s kaviarňou), ovanie vás teplo a nežná vôňa pečúceho sa cesta. Tomu sa hovorí reklama! Cítite vo vzduchu kávu, čokoládu, práškový cukor. Pozriete sa na pult a tam stoja za radom vystavené sendviče, croissants, baguettes, banettes, batârds, pains complets a vám sa točí hlava a chcete všetko kúpiť. Posuniete sa ďalej a zisťujete, že francúzska pekáreň nie je len pekáreň, ale aj cukráreň.

Citrónové tartelettes, jahodové koláče (s ČERSTVÝMI jahodami), čokoládové cookies veľké ako vaša ruka, éclairs au chocolat (venčeky s krémom, ale nie v tvare venčekov), torty s nainštalovanými malinami, šľahačkou a kúskami čokolády, beignets (niečo ako náš pampúch, ale oválneho tvaru, no, oné, googlite!) a macaronky.

Dovoľte mi utrieť si slinku z klávesnice.

A ľúbim tety predavačky a ujov predvačov. Usmievajú sa na mňa od ucha k uchu nech je 7:30 a ja som si prišla po ranný croissant ku káve alebo 17:47 a potrebujem polovicu bagety k volskému oku a šalátu na večeru. A pokiaľ sa ukazujem častejšie tak si ma pamätajú a pýtajú sa ako sa mám a ako sa mi páči vo Francúzsku (pri jednej príležitosti som spomenula, že som cudzinka).

Bon appétit et bon après-midi!

 Blog
Komentuj
 fotka
nihili  26. 4. 2011 16:46
*je hlanná a prosí si ísť so svojou herpderpovacou polovičkou na nejaké epické pečivo*
 fotka
bonita  27. 4. 2011 18:26
ach pripomenula si mi 5 dňový pobyt vo francúzsku až sa mi zacnelo po tých bagetách, croissatoch,káve a placke s gyrosom! ňam
 fotka
grietusha  5. 5. 2011 21:55
DO-RO-TA!!!!



rmn chudne, nežere pečivo a teraz prehĺta plnú hubu slín a najradšej by sa rozbehla do pekárne a podľa vzoru lasicu a satinského by zrúkla na predavačku: navaľ sesibon! s malou iskierkou v oku dúfajúc, že dostane to najmäkšie, na povrchu najchrumkavejšie, najčokoládovejšie, najteplejšie a najchutnejšie, čo tam majú a čo isto je také dobré, že tomu ani od nadšenia nestihli vymyslieť meno.

a potom by si sadla na terasu, hojdala nohami a popíjala by k tomu cappuccino.
 fotka
grietusha  5. 5. 2011 21:55
čo si se mnú urobela???



chcem zasa dostať chuť na reďkvičky, čo mám v chladničke a byť pokojná.
 fotka
ceruzisko  6. 5. 2011 23:08
@nihili

hmmmm, prežije tento kus pečiva 5 dní v kufri? challenge accepted!



@bonita

ňom-ňom, to znie dženijálne, kde si bola?



@grietusha



ja ovco-kozo-hyena. mmmm, redkvičky, veď sú šťavnaté, plné chuti, farebné, čerstvo studené a zdravé! chrum, chrum, drahá!
 fotka
bonita  7. 5. 2011 19:28
@ceruzisko 4 dni v Paríži a 1 deň v Remeši
 fotka
aeglo  10. 6. 2011 09:37
Je les veux!
Napíš svoj komentár