Ľudia nejak "zabúdajú" že Tiso bol nútený vytvoriť slovenský štát, Hitler mu rovno povedal buď sa odtrhnite alebo vás napadneme.
Prežili sme vojnu bez väčších škôd vďaka tomu.
Navyše sme zo začiatku mohli dávať aspoň vzdelaním Židom výnimky a neboli deportovaní.
Ak by nás Nemci napadli tak si ich vezmú všetkých.
@vsakpredsajaa a vďaka tomu nás potom bombardovali Američania a Sovieti. Spočiatku sa hlavné boje odohrávali mimo a Slováci mohli žiť uprostred konfliktov spokojnejšie ako iní. Čo sa týka odtrhnutia od Česka, nemám na to jednoznačny názor.
@savvym potom sme sa pripojili k Sovietom keď to bolo výhodné.
Btw, ak by nebolo Tisa by boli vo vláde radikálne pro-nacistickí politici ako napríklad Mach.
Vtedy by tu nastal teror Tiso a odtrhnutie od Česka bol správny krok.
Už len to nám treba, aby sme oslavovali zločinecký režim. @vsakpredsajaa "Ľudia nejak "zabúdajú" že Tiso bol nútený vytvoriť slovenský štát, Hitler mu rovno povedal buď sa odtrhnite alebo vás napadneme."
Slovenský štát vznikol predovšetkým z vôle Hitlera, ktorý ako sa sám vyjadril, mal záujem iba o územie Čiech a Moravy.
"Prežili sme vojnu bez väčších škôd vďaka tomu."
Vojnu by sme prežili ako totálni zbabelci a porazení, nebyť SNP.
"Navyše sme zo začiatku mohli dávať aspoň vzdelaním Židom výnimky a neboli deportovaní."
Výnimky dostalo len pár bohatých Židov, aj to za astronomické úplatky, tým by som sa veľmi nechválil.
"Ak by nás Nemci napadli tak si ich vezmú všetkých."
Alebo by sme sa mohli vzbúriť ako napr. Holanďania, ale opäť tá naša zbabelosť. My sme radšej platili skoro 1000 mariek/kus za to, aby sme ich im mohli vyviesť na porážku.
@antifunebracka 1. Áno a preto nám Hitler ponúkol že môžme existovať ako samostatný štát, ak ustúpime. Nemal o nás záujem tak sme sa snažili nech to tak ostane.
2. Áno ako zbabelci, ale stále platí bez väčších škôd oproti ostatným.
3. Neviem čo je pre teba "pár" ale po SNP (ktoré Nemci ľahko potlacili a vzbura by dopadla rovnako) si Nemci vzali aj zvyšných a boli to desiatky až stovky vagónov.
4. Už som sa vyjadril k tej vzbure. Ak by tu nebol umiernený Tiso a vládol by napríklad Mach tak vy vzbúrencov potlačila samotná slovenská vláda...
Myslím, že v súčasnosti sa dosť akceptuje fakt, že to, že by Hitler rozdelil Slovensko medzi Poľsko a Maďarsko je vo veľkej miere mýtus, prečo by Hitler niečo dával národu, proti ktorému o pár mesiacov začne vojnu? A aj tak nechápem, akým dôvodom by to mal byť pamätný deň, pokiaľ všetci uznajú, že Slovenská vojnová republika vznikla vďaka snahe Adolfa Hitlera, to mi príde absolútne nepochopiteľné. A každopádne ma zaráža tá logika, že Tiso sa mohol vzoprieť a mohol spoločne bojovať za ochranu Československa, samozrejme, že straty by boli väčšie, ale aspoň by slovenský národ pocítil skutočnú hrdosť, ktorú mu potom dalo až SNP. A paradox je, že tí, čo dnes pochodujú a tvrdia, že to robia v mene národa a oslavujú niekoho, kto miesto toho, aby svoj národ bránil založil bábkový nemecký štát a ešte k tomu sa ani nepostavil na obranu územia okupovaného maďarmi, fakt úroveň Kotleba.
@vsakpredsajaa Vládol by Tuka....to bol taký starý najväčší nácko. Mach ani tak, dokonca ani nevisel. @satoshino Tvoj názor znie veľmi presvedčivo, musím nad ním porozmýšľať.
@vsakpredsajaa Hej, už v Mníchove sa dohodli na odstupe územia a to potom v prvej viedenskej arbitráži pripadlo maďarom a pár dedín na Slovensku Poľsku od decembra, keď ich svojvoľne okupovali, ale aj tak úprimne pochybujem, že by rozdelil Slovensko medzi Maďarsko a Poľsko. A keby aj nič to nemení na tom, že vyhlásenie bábkového štátu nie je prejavom "prvého národného štátu" skôr to je len zbabelstvo brániť skutočný existujúci národ.
@satoshino ale nemá cenu brániť sa pred niekým kto by nás aj všetkých do jedného popravil.
Aha ako to dopadlo po SNP. Celé dediny vypalene.
To sa už ale blížil koniec ak by sme začali bojovať na začiatku je celkom realne že vy vypálil kľudne aj Bratislavu.
Btw radšej babkovy štát ako protektorát.
v danej dobre za daných okolností to bolo najlepšie riešenie ale nevidím dôvod aby to bol sviatok,ten štát nevznikol preto že by to chceli ale preto že sa tak rozhodol Hitler
@satoshino za obranu ČSR sa dalo bojovať v roku 1938,v marci 39 už nebolo čo brániť kedže tie pohraničné územia kde boli pevnosti a pripravená obrana už patrili Nemecku
Na vznik 1.SR sa treba pozerať realisticky nie cez ľudácko-nacionalistickú alebo anti-fašistickú optiku.
To že tento štát likvidoval vlastných občanov je treba samozrejme jednoznačne odsúdiť.
ALE velebiť alebo zatracovať vtedajšiu politickú reprezentáciu za to ako sa rozhodla 14. marca je zbytočné. Vo vtedajšej situácii už nemali príliš na výber. @Hetfield ani v 38 sa nedalo bojovať... s takými "spojencami" ako Francúzko a VB ktoré ustupovali agresorom Hitlerovi a Hortymu, dokonca podporovali aj nároky Poľskana úkor čsr. A potom sa na Poľsko aj tak vysrali.
Ako píše @hetfield chcel by som vidieť nie len funebraka ale všetkých ostatných hrdých Slovákov čo by sa bránili za každú cenu, ako sa postavia niekoľko miliónom nemeckých vojakov s najlepším výcvikom na svete s hlavami plnými propagandy bez strachu zomrieť a pohananymi pervitinom bez vlastného úsudku...
V čase vojny! To nebolo jak dnes že všetci sa vzburime. Vtedy boli "všetci" na strane Hitlera a vy by ste bola menšina bez ľudských práv.
@cltr0n sú rôzne hypotézy čo by bolo keby...fakt je že v tej dobe ešte Nemecko nebolo pripravené na vojnu tak ako o rok neskôr a počul som aj verziu že nemecká generalita pripravovala zvrhnutie Hitlera ak by došlo k vojne s ČSR ale tým že sa ČSR bez jediného výstrelu vzdala spôsobilo že aj dôstojníci ktorí nacistov a Hitlera nemali zrovna v láske naňho zmenili názor a začali mu veriť,ČSR mala na tú dobu celkom slušnú armádu aj kvalitnú výzbroj jedine v čom mali nemci prevahu bolo letectvo čo by bolo možno rozhodujúce
@hetfield to sú české fantázie. Ked sa pozrieš na mapu z leta 1938 pochopíš. Nešlo iba o Nemecko (ktoré prakticky obkolesovalo Čechy a moravu) ale aj ohrozenie zakarpatska (jediné spojenie s rumunskom) a slovenska zo strany Maďarska a Poliaci by sa tiež nečinne neprizerali. Ked zohľadníš toto pozri sa na tú mapu zas a zamysli sa nad tvarom čsr... pretiahnutý s malými možnosťami hĺbkovej obrany.
To áno výzbroj bola kvalitná...práve po zbrojovkách Hitler pásol a pre Poliakov, Francúzov a Britov to bol asi pekný šok keď tie haldy zbraní z nimi odpísaného Československa použili Nemci práve proti nim
"Otázka objektivity spracovania tém z obdobia prvej Slovenskej republiky je tiež často otázna. Je podmienená generačne, názorovo a vplýva na ňu aj momentálna atmosféra v spoločnosti. Vyskytujú sa racionálne, ale aj emocionálne hodnotenia a postoje. Objektívne poznanie je aj u nás procesom, no treba mať k nemu vôľu a aj otvorenosť. To predpokladá nezaujatú diskusiu a dialóg, a to je tiež jeden z problémov súčasnej slovenskej historickej vedy. " Róbert LETZ
@vsakpredsajaa tak ako aj za Ríma, aj teraz si Nemecko zverbovalo vojakov z cudzineckych vojsk, takže je možné, že by sa postavili najmä proti zmesi všelijakých iných národov.
@kierkegaard
Preco myslis, ze vacsina ludi ma dejiny SR v riti? Mas tu defile roznych komentov, ktore reflektuju vsetky skupiny nazorov na temu 1. SR, pricom vacsina ludi ma k teme aj vcelku prehlad.
Ze nehlasuje vacsina za sviatok a pamatny den by ma az tak nezralo. Ono je to skutocne zvrateny napad aj podla mojho nazoru, nakolko vznik SR bol podmieneny volou nacistickeho DE a nie nasich 2 statov.
Ziadna z moznosti ankety mi nevyhovuje - nehlasujem.
Cela problematika 1. SR je otazkou vole/schopnosti postavit sa zlu za cenu neumerne vyssich obeti, ak sme vycerpali aj tie najbolestivejsie kompromisy.
Najviac sa stotoznujem s @cltr0n. Hoci som presvedcena, ze tie najbolestivejsie kompromisy sme nevycerpali.
Vytvorenie SR nebola nevyhnutnost, ale v komplexnej zlocineckej atmosfere dobovej Europy najschodnejsia moznost. Ale vo vytvorenom state sme uz NEMALI vo vsetkom ustupovat!
Nemali sme vyvazat nasich obcanov, stavat koncentracne tabory na nasom uzemi...
Stat sa mal postavit na ochranu VSETKYCH svojich obcanov, hoci aj ilegalnou cestou - falosne doklady, umoznit nelegalne vystahovanie (nieco po vzore Schindlera a Wintona).
V komplexnom ponimani hanbou a tragediou nie je ani tak vznik SR, ale nieco tomu predchadzajuce. A sice fakt, ze europske staty nechali zajst situaciu v DE az tak daleko. Nemci zacali vystrkovat rozky uz v 20-tych rokoch a vsetci len kukali ako telce. A to vonkoncom nie je len nasa chyba.
@antifunebracka nikdy som sa tu neprezentoval ako drsniak ale zrejme ta nič lepšie nenapadlo,hovorí že po vojne je každý generál a ty si presne ten prípad
@kierkegaard Hitler si zavolal do Nemecka Háchu a ešte niekoho. Aby podpísali kapituláciu. Hitler nechcel vojnu z Českom ani z ČeskoSlovenskom preto že stráty ktoré by utrpel by ho dosť oslabili. Zľakli sa a podpísali. ( Nesúdim to ) Sotva Hácha vyšiel z miestnosti, Hitler stratil svoje obvyklé sebaovládanie. Vzrušene vtrhol do miestnosti svojich sekretárok a chcel, aby ho vybozkávali: „Dievčatá,“ zakričal. „Hácha podpísal. Je to najväčší deň v mojom živote. Vstúpim do dejín ako najväčší Nemec.“
@antifunebracka tak potom si asi ozaj retardovaný ak najprv povieš že Radšej hrdý otrok ako zbabelá vlezdoprdelka a potom s kludom prehlásiš že to nijako nesúvisí s hrdinstvom,reagoval som na to kvoli tomu že dnes sa velmi lahko mudruje za klávesnicou o tom čo mal alebo nemal urobiť 14.3. 1939 a v podstate pri hocijakom dátume z histórie
@kierkegaard
Ono to nie je uplne sirokospektralna tema, na tunajsie pomery obzvlast.
V kazdom pripade budem rada, ak zalozis aj dalsie fora o nasej historii.
@antifunebracka ano nesúhlasím s ním,neviem čo je na otroctve hrdé...
ale vážim si ludí ktorí mali odvahu odísť zo Slovenska a bojovali proti Nemcom ale nie každý je hrdina,to sa ukázalo aj za socializmu že vačšina ludí držala hubu a krok a len zopár malo odvahu sa vzoprieť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Prežili sme vojnu bez väčších škôd vďaka tomu.
Navyše sme zo začiatku mohli dávať aspoň vzdelaním Židom výnimky a neboli deportovaní.
Ak by nás Nemci napadli tak si ich vezmú všetkých.
Btw, ak by nebolo Tisa by boli vo vláde radikálne pro-nacistickí politici ako napríklad Mach.
Vtedy by tu nastal teror Tiso a odtrhnutie od Česka bol správny krok.
@vsakpredsajaa "Ľudia nejak "zabúdajú" že Tiso bol nútený vytvoriť slovenský štát, Hitler mu rovno povedal buď sa odtrhnite alebo vás napadneme."
Slovenský štát vznikol predovšetkým z vôle Hitlera, ktorý ako sa sám vyjadril, mal záujem iba o územie Čiech a Moravy.
"Prežili sme vojnu bez väčších škôd vďaka tomu."
Vojnu by sme prežili ako totálni zbabelci a porazení, nebyť SNP.
"Navyše sme zo začiatku mohli dávať aspoň vzdelaním Židom výnimky a neboli deportovaní."
Výnimky dostalo len pár bohatých Židov, aj to za astronomické úplatky, tým by som sa veľmi nechválil.
"Ak by nás Nemci napadli tak si ich vezmú všetkých."
Alebo by sme sa mohli vzbúriť ako napr. Holanďania, ale opäť tá naša zbabelosť. My sme radšej platili skoro 1000 mariek/kus za to, aby sme ich im mohli vyviesť na porážku.
2. Áno ako zbabelci, ale stále platí bez väčších škôd oproti ostatným.
3. Neviem čo je pre teba "pár" ale po SNP (ktoré Nemci ľahko potlacili a vzbura by dopadla rovnako) si Nemci vzali aj zvyšných a boli to desiatky až stovky vagónov.
4. Už som sa vyjadril k tej vzbure. Ak by tu nebol umiernený Tiso a vládol by napríklad Mach tak vy vzbúrencov potlačila samotná slovenská vláda...
Aha ako to dopadlo po SNP. Celé dediny vypalene.
To sa už ale blížil koniec ak by sme začali bojovať na začiatku je celkom realne že vy vypálil kľudne aj Bratislavu.
Btw radšej babkovy štát ako protektorát.
Horsie je to uz s rozdelenim v roku 1993
Ľuďom jebe.
To že tento štát likvidoval vlastných občanov je treba samozrejme jednoznačne odsúdiť.
ALE velebiť alebo zatracovať vtedajšiu politickú reprezentáciu za to ako sa rozhodla 14. marca je zbytočné. Vo vtedajšej situácii už nemali príliš na výber.
@Hetfield ani v 38 sa nedalo bojovať... s takými "spojencami" ako Francúzko a VB ktoré ustupovali agresorom Hitlerovi a Hortymu, dokonca podporovali aj nároky Poľskana úkor čsr. A potom sa na Poľsko aj tak vysrali.
V čase vojny! To nebolo jak dnes že všetci sa vzburime. Vtedy boli "všetci" na strane Hitlera a vy by ste bola menšina bez ľudských práv.
To áno výzbroj bola kvalitná...práve po zbrojovkách Hitler pásol a pre Poliakov, Francúzov a Britov to bol asi pekný šok keď tie haldy zbraní z nimi odpísaného Československa použili Nemci práve proti nim
Preco myslis, ze vacsina ludi ma dejiny SR v riti? Mas tu defile roznych komentov, ktore reflektuju vsetky skupiny nazorov na temu 1. SR, pricom vacsina ludi ma k teme aj vcelku prehlad.
Ze nehlasuje vacsina za sviatok a pamatny den by ma az tak nezralo. Ono je to skutocne zvrateny napad aj podla mojho nazoru, nakolko vznik SR bol podmieneny volou nacistickeho DE a nie nasich 2 statov.
Ziadna z moznosti ankety mi nevyhovuje - nehlasujem.
Cela problematika 1. SR je otazkou vole/schopnosti postavit sa zlu za cenu neumerne vyssich obeti, ak sme vycerpali aj tie najbolestivejsie kompromisy.
Najviac sa stotoznujem s @cltr0n. Hoci som presvedcena, ze tie najbolestivejsie kompromisy sme nevycerpali.
Vytvorenie SR nebola nevyhnutnost, ale v komplexnej zlocineckej atmosfere dobovej Europy najschodnejsia moznost. Ale vo vytvorenom state sme uz NEMALI vo vsetkom ustupovat!
Nemali sme vyvazat nasich obcanov, stavat koncentracne tabory na nasom uzemi...
Stat sa mal postavit na ochranu VSETKYCH svojich obcanov, hoci aj ilegalnou cestou - falosne doklady, umoznit nelegalne vystahovanie (nieco po vzore Schindlera a Wintona).
V komplexnom ponimani hanbou a tragediou nie je ani tak vznik SR, ale nieco tomu predchadzajuce. A sice fakt, ze europske staty nechali zajst situaciu v DE az tak daleko. Nemci zacali vystrkovat rozky uz v 20-tych rokoch a vsetci len kukali ako telce. A to vonkoncom nie je len nasa chyba.
Teraz je podstatne, aby sa nezopakovala znova.
@vsakpredsajaa Áno, dá sa na to aj tak pozerať
Ono to nie je uplne sirokospektralna tema, na tunajsie pomery obzvlast.
V kazdom pripade budem rada, ak zalozis aj dalsie fora o nasej historii.
ale vážim si ludí ktorí mali odvahu odísť zo Slovenska a bojovali proti Nemcom ale nie každý je hrdina,to sa ukázalo aj za socializmu že vačšina ludí držala hubu a krok a len zopár malo odvahu sa vzoprieť
a niečo o tej ďalšej, fašistickej:
» blackblog.sk/slovensko-a-hit...
» blackblog.sk/slovensko-a-hit...
» blackblog.sk/jozef-tiso-a-zi...
» blackblog.sk/bol-slovensky-s...
» blackblog.sk/desatoro-neslob...
» novyprostor.cz/clanky/431/fars...